Follow me:
Iguazu

Iguazu: Bewonder de imposante watervallen!

Onze rondreis door Argentinië en Chili sloten we af met een bezoek aan de watervallen van Iguazu, het grootste watervallengebied ter wereld. De watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië en kunnen aan beide kanten bekeken worden. In dit blog lees je alles over ons verblijf in Iguazu en krijg je handige tips voor jouw bezoek aan de watervallen!

Het is even wennen… De ene dag staan we nog in de droge Atacamawoestijn in Chili en een dag later landt ons vliegtuig in de groene subtropische jungle van Iguazu! Het weelderige groen doet dan ook wel weer heel prettig aan!

Vanuit het vliegveld nemen we een taxibusje naar ons hotel in Puerto Iguazu, waar we nog snel even een duik in het fijne zwembad nemen.Wij bezoeken de Iguazu Falls tijdens onze reis in oktober. Oktober is eigenlijk niet de beste maand voor de watervallen, omdat het de droge periode is. In het regenseizoen (januari, februari) zijn de watervallen blijkbaar nog veel imposanter. Een bizarre hoeveelheid water komt hier naar beneden: zo’n 6,5 miljoen liter water per seconde!

Door de groene eilandjes tussen de watervallen mag Iguazu zich niet de grootste waterval ter wereld noemen omdat de watervallen niet 100% aaneengesloten zijn. Wel is het het grootste watervallengebied ter wereld.

We hebben geluk: tijdens ons verblijf is het warm en zonnig. Dat zorgt voor de mooiste plaatjes, inclusief de schitterende regenbogen boven het water!

Leuk om te lezen: Iguazu Falls ontbreekt natuurlijk niet in het lijstje met de mooiste watervallen ter wereld op het reisblog Daphnedevries.nl!


Iguazu
De watervallen van Iguazu, waar zo’n 6 miljoen water per seconde naar beneden stort!

Iguazu Falls: de Argentijnse kant

De volgende ochtend staan we al om 7 uur in de ontbijtzaal. We hebben zoveel verhalen gehoord over de drukte bij de watervallen, dat we dit liever voor zijn. Vroeg opstaan is dan de enige oplossing! Al om half 8 zitten we in de taxi die ons naar de Argentijnse kant van de watervallen brengt. De taxichauffeur vraagt of hij ons op een bepaald tijdstip moet ophalen, maar we besluiten om dat niet te doen, zodat we ons niet vastleggen aan een tijd.

De drukte bij de kassa’s valt op dit tijdstip nog redelijk mee en even later lopen we, stipt om 8 uur, het park in.


Iguazu Watervallen Reisblog

Gouden tip: Neem de Green Trail

Dan heb ik gelijk dé gouden tip voor je! Als we een stukje het park in gelopen zijn, komen we bij het eerste stationnetje aan. Hier kun je instappen in een treintje, dat je verderop in het park brengt. Als we aankomen, staat er al een grote groep mensen te wachten. De eerste trein gaat namelijk pas om 8.30 uur.

En dan hier de tip, die er voor zorgde dat wij helemaal alleen door het park liepen! Vlak voor het station zie je aan de rechterkant het begin van de Green Trail. Het is niet zo opvallend en staat ook niet echt goed aangegeven dus 95% van de bezoekers loopt er voorbij. Dit wandelpad brengt je in ca. 10 minuutjes lopen naar het middenstation van het treintje. Vanaf hier starten de twee wandelroutes: Upper en Lower Circuit. Omdat je al rond kwart over 8 hier kunt zijn, heb je een ruime voorsprong op de rest van de bezoekers, die hier vanwege het treintje pas 20 minuten later starten met hun wandeling.


Iguazu

Lower Circuit

Van een Nederlands stel, dat in ons hotel naast ons aan tafel zat, hoorden we dat het Lower Circuit het meest indrukwekkend was. Wij zijn dus daarmee gestart. Het eerste stuk zagen we nog niets van de watervallen maar liepen we vooral door de groene jungle. Ook mooi maar we komen voor wat anders… En dan zien we ineens de eerste watervallen in de verte. Wat een magisch moment!

Het Lower Circuit is inderdaad heel indrukwekkend. De meeste watervallen bevinden zich aan de Argentijnse kant dus je krijgt niet zo goed het overzicht te zien. Maar wel hadden we veel prachtige doorkijkjes waarbij je een fantastisch zicht op een waterval had. En op een gegeven moment stonden we pal naast een enorme waterval, die bulderend naast ons naar beneden stortte. Geweldig! Zelf vonden wij het Lower Circuit het mooist en we zijn heel blij dat we deze als eerste, in alle rust, gedaan hebben.


Iguazu Falls
Een mooi doorkijkje vanaf het Lower Circuit.

Want omdat we zo vroeg waren, hebben we nagenoeg het hele Lower Circuit zonder andere toeristen kunnen zien. Pas aan het einde, toen we wat langer bij een waterval bleven staan om uitgebreid foto’s te maken, kwamen we een meisje en even later een Brits gezinnetje tegen. Verder waren we helemaal alleen.


Iguazu Lower Circuit reisblog
We konden hier in alle rust poseren voor de foto. Later keken we vanaf het Upper Circuit naar deze plek en er stond gewoon een rij mensen te wachten!

Upper Circuit

Het Upper Circuit is een hoger gelegen wandelpad, vanaf waar je meer een overzicht hebt over de watervallen. We vonden het Upper Circuit niet zo spectaculair, maar het is wel tof dat je wat meer van de jungle rond de Iguazu watervallen ziet.

Omdat we nu wat later aan het Upper Circuit begonnen, was het hier een stuk drukker. We liepen gelijk op met een schoolklas dus in alle rust genieten van de natuur was er hier niet bij!

De eerste helft van het Upper Circuit brengt je langs de bovenkant van diverse watervallen, die diep onder je in de rivier storten. De tweede helft is een mooi pad dat door het groene bos loopt. We zagen hier kleine hagedisjes en prachtige vogels en bloemen, maar helaas niet de apen waar we op hoopten. Daarvoor was het waarschijnlijk al te druk!


Iguazu watervallen
Vanaf het Upper Circuit zie je wat meer van het junglegebied waar de watervallen in liggen.

Garganto del Diablo

Toen we weer terugkwamen bij het middenstation, hebben we daar een ticket gehaald voor het treintje dat ons naar het uitzichtpunt Garganto del Diablo zou brengen. De trein werkt best efficiënt: je krijgt een ticket met een nummer dat gekoppeld is aan een bepaald tijdslot. We moesten nog even wachten op het treintje maar vermaakten ons wel door naar de neusbeertjes te kijken, die hier in grote getale rondscharrelen. Wel oppassen, want de dieren hebben scherpe tandjes!


Neusbeer Iguazu
Neusbeertje in Iguazu

Even later stappen we in het treintje en tuffen door het park naar het laatste station. Vanaf daar is het nog een flink eind lopen en het is hier ontzettend druk. Over een houten loopbrug lopen we in file achter elkaar aan, waarbij we de enorm brede rivier oversteken, vlak voordat het water naar beneden stort.

De wandeling wordt beloond: vanaf hier hebben we een enorm gaaf uitzicht over de kloof vol watervallen, die Garganto del Diablo (Devils Throat) genoemd wordt. Wat een enorm spectaculair gezicht! We maken een paar foto’s maar als de camera nat wordt, bergen we die op en genieten we gewoon van het waanzinnige uitzicht. We staan zo dicht op de waterval, dat we behoorlijk nat worden van het opspattende water, maar de temperatuur is inmiddels opgelopen tot zo’n 30-35 graden, dus het koude water is heerlijk!


Watervallen Argentinie
Uitzicht vanaf het platform op Garganto del Diablo

Het is wel dringen geblazen op het platform dus dat zorgt er voor dat we genoeg krijgen van de mensenmassa en teruglopen naar het treintje. We tuffen mee tot aan het middenstation en besluiten dan terug te lopen over de Green Trail, in plaats van te wachten tot een treintje dat ons naar het dalstation brengt.

Iguazu Falls: De Braziliaanse kant

We hebben alvast bustickets gekocht voor de bus van Rio Uruguay, die ons de volgende dag naar de Braziliaanse kant van de watervallen brengt. Achteraf een domme beslissing want we hadden veel beter ook daar een taxi kunnen nemen zodat we er vroeg zouden zijn. Ik leg straks uit waarom!

De bus heeft wat vertraging maar uiteindelijk kunnen we vertrekken. Al snel arriveren we bij de grens Brazilië – Argentinië. Bij het eerste hokje moeten we er uit, stempeltje halen en weer terug de bus in. Een paar honderd meter verderop, als we Brazilië in gaan, herhaalt het zich. De bus blijft keurig op ons wachten. En dan zijn we echt in Brazilië!

Het gaat allemaal niet zo snel want de bus stopt eerst bij het vogelpark Parque des Aves. We vermoeden een beetje dat de chauffeur een soort affiliate-handeltje heeft en dat hij een bonus krijgt voor alle toeristen die hij het park in kletst. Hij houdt namelijk eerst een lang verhaal in het Spaans hoe ontzettend mooi het park wel niet is en dat je beter eerst hier naartoe kunt gaan voordat je in de rij gaat staan bij de watervallen. De paar toeristen die hij overhaalt begeleidt hij helemaal tot aan de kassa en hij blijft lange tijd weg. Dat zorgt er voor dat wij pas rond een uur of 11 bij de ingang van het park arriveren en daar in een enorme mensenmassa terechtkomen.


Watervallen

Pretparkachtige taferelen

Het lijkt wel alsof we in een enorm pretpark beland zijn. Waar het Argentijnse park al ontzettend aangelegd en gestructureerd is, is dat hier nog meer. Als we eindelijk tickets bemachtigd hebben, komen we in een volgende rij terecht. Om de zoveel tijd komt er een dubbeldekkerbus, waar iedereen in moet stappen. Op eigen houtje het park verkennen is er hier namelijk niet bij.

Wanneer we eindelijk aan de beurt zijn, weten we gelukkig een plekje bovenin te bemachtigen. De bus rijdt over een prachtig aangelegde weg maar het ziet er toch allemaal erg kunstmatig uit.

2 kilometer wandelpad

Als de bus stopt, moeten we allemaal uitstappen en beginnen we hier aan een ca. 2 kilometer lang wandelpad, vanaf waar je inderdaad een schitterend uitzicht op de watervallen hebt. Deze liggen allemaal als een panoramafoto aan de overkant en je ziet nu eindelijk het totaalplaatje.

Maar…het is hier verschrikkelijk druk! Het pad is smal, we schuifelen voetje voor voetje vooruit en overal zijn mensen druk in de weer met selfiesticks. Om eerlijk te zijn gruwelen we een beetje van deze tourist trap en we proberen zo snel mogelijk door de massa heen te komen.


Iguazu Braziliaanse kant
Je ziet vanaf de Braziliaanse kant de watervallen wel beter.

Garganto del Diablo

Onderweg komen we nog wat apen tegen die in de bomen rondslingeren, leuk om te zien! Ook de bekende neusbeertjes scharrelen hier weer rond, hoewel het er niet zoveel zijn als aan de Argentijnse kant.

Helemaal aan het eind is een groter platform, vanaf waar je zo de kloof Garganto del Diablo inkijkt. En dat moet gezegd worden, dit is echt een onvoorstelbaar mooi gezicht. We zien de watervallen nu van onder af en zien ze in volle glorie, met regenbogen op het water en een schitterend blauwe lucht er boven. Prachtig!

De temperatuur loopt vandaag ook weer op en we zijn het gekrioel meer dan zat. Al snel hebben we het uitzicht genoeg bewonderd en vluchten we bijna weg richting de bushalte, om weer naar de uitgang te gaan. De Rio Uruguay-bus heeft gelukkig iets vertraging dus we zijn net op tijd om deze te halen. Even later rijden we Argentinië weer in.


Garganto del Diablo

Iguazu Falls: praktisch

Zoals je uit bovenstaand verhaal begrijpt, zijn wij niet zo enthousiast over de Braziliaanse kant van de Iguazu Falls. Ja, het uitzicht is weliswaar veel mooier, maar wij vonden het juist van de Argentijnse kant zo leuk dat je op eigen houtje rond kunt lopen. Bovendien verspreidt de drukte zich daar iets meer.

Aan de Braziliaanse kant word je in een soort keurslijf geperst en daar hadden wij echt wat minder mee. En dan zou oktober nog een rustige periode zijn; in januari / februari is het hier misschien nog een stuk drukker! Het is een lastig dilemma omdat je aan de Braziliaanse kant wel het totaalplaatje ziet.

Ik zou je dus adviseren om ook naar de Braziliaanse kant een taxi te nemen zodat je er vroeg kunt zijn en (hopelijk!) de drukte voor kunt zijn.


Platform Garganto del Diablo
Je ziet de mensenmassa op het platform bij Garganto del Diablo!

Tickets voor Iguazu Falls

Tickets voor de Braziliaanse kant kosten 70 BRL, omgerekend (op dit moment) zo’n € 16,00. Je kunt ze eventueel ook al online bestellen via deze website. Wij konden eenvoudig met creditcard betalen bij een ticketmachine.

De ticketprijs voor de Argentijnse kant wijzigt voortdurend, in verband met de enorme schommelingen in de valutawaarde van de Argentijnse pesos. De entrance fee bedraagt ongeveer € 12,00.


Iguazu
Een hagedisje dat we zagen zitten bij het Upper Circuit.

Vervoer naar de watervallen van Iguazu

Taxi’s kosten niet zo gek veel in Iguazu, dus hebben wij naar de Argentijnse kant een taxi genomen. Als ik mij niet vergis waren we daar zo’n € 10,00 voor kwijt, voor een ritje van een klein half uur.

Er rijden veel bussen van de maatschappij Rio Uruguay rond, die best goedkoop zijn. Tickets kun je op het busstation kopen, hier is een loketje van Rio Uruguay.

Goed om te weten dat de watervallen in het Spaans ‘cataratas’ heten, dit staat vaak voorop de bus. Heb je de verkeerde bus te pakken, dan kom je namelijk in het stadje Foz do Iguacu uit.


Vlinder
Een vlinder bij de watervallen.

Kleding en schoenen

In de periode dat wij er waren, was het erg warm en zonnig. We hebben dus geen warme kleding aangetrokken en het spatwater van de watervallen was eigenlijk vooral heel verfrissend. Is het een wat koelere dag, houd er dan wel rekening mee dat je nat kunt worden.

Zorg voor goede schoenen. Zeker aan de Argentijnse kant loop je best veel en dan is het wel prettig om stevige schoenen aan te hebben. Overigens had ik die dag mijn wandelschoenen aan en die waren echt te warm en te zwaar… De dag er na heb ik dus lekker gympen aan gedaan en dat was prima.

Zorg verder voor goede zonbescherming, zoals zonnebrandcrème en iets voor op je hoofd. Door de reflectie op het water kun je hier best wel verbranden!


Jungle Argentinie

Restaurants in Puerto Iguazu

Wij verbleven in Puerto Iguazu, een leuk plaatsje midden in de jungle. Ons hotel lag ideaal op loopafstand van het busstation, maar wel aan een rustige straat. Rondom het busstation vind je verschillende leuke restaurants. Ik deel mijn favorieten natuurlijk graag met je!

Restaurante La Rueda

Dit is echt een heel fijn restaurant waar je erg lekker kunt eten! Het ziet er ook nog eens gezellig uit dus La Rueda is wel een aanrader. Wij zijn hier beland nadat we de hoge beoordelingsscore in Google zagen en hebben geen spijt gehad.

Het enige waar je een beetje op moet letten is de ventilator aan het plafond; het is op sommige plekken in het restaurant behoorlijk fris. Ik had een hemdjurk aan en bevroor bijna!

Uiteraard hebben we hier een Argentijnse steak gegeten die erg lekker was. Ook hebben ze een uitgebreide wijnkaart. Een topadresje!

Restaurante La Rueda, Av. Córdoba 28, N3370CON Puerto Iguazú


Heerlijk eten! (Foto: Facebookpagina La Rueda)

Holy Cerveceria & Resto

Aan dezelfde straat als La Rueda zitten nog veel meer restaurants, waaronder Holy. Verwacht hier geen haute cuisine, maar wel prima pizza’s, hamburgers, steaks etcetera. Er hoort een brouwerij bij dus ze schenken ook allerlei soorten biertjes.

Wij zaten ‘s avonds nog buiten, weliswaar niet de gezelligste plek omdat de drukke Avenida Cordoba voor de deur ligt, maar er is wel genoeg te zien. Gewoon een relaxte plek om te ontspannen en een hapje te eten!

Holy Cerveceria & Resto, Avenida Cordoba 158, Puerto Iguazú

Ristorante La Toscana

Ben je de Argentijnse steaks wel even zat en wil je iets heel anders? Dan kun je superlekker Italiaans eten bij Ristorante La Toscana. Dit Italiaanse restaurant hoort bij ons hotel dus zijn we hier gelijk de eerste avond neergestreken.
Het eten is heerlijk, veel Italiaanse gerechten maar mocht je toch die steak willen, dan staat ook die gewoon op de kaart. Erg lekker gegeten!
Helaas kun je alleen maar binnen eten en is er geen terras, maar de ambiance van La Toscana is ook sfeervol.

Ristorante La Toscana, Av. Córdoba 454, N3370COR, Puerto Iguazú


La Toscana
Panacotta bij La Toscana

El Árbol Real – Panadería y Confitería

Pal tegenover het busstation zit dit grote restaurant. Je hebt hier van alles: een bakkerij en lunchroom, maar je kunt ook warme schotels bestellen. We keken eerst al onze ogen uit naar de schitterende taarten bij de bakkerij.

Vanwege de locatie lunchten we hier vaak als we terugkwamen van de watervallen. Het eten is ook hier niet ontzettend bijzonder, maar wel gewoon goed en smakelijk. Boven is nog een terras voor wie buiten wil zitten. En…gratis wifi!

El Árbol Real, Av. Córdoba 248, Puerto Iguazú


Puerto Iguazu ARbol
Prachtige taarten in de vitrine bij El Arbol

Accommodatie in Puerto Iguazu

We hebben onze reis door Argentinië en Chili zelf geregeld dus zochten we een hotel via Booking.com. We vonden echt een fantastisch hotel in Puerto Iguazu, voor een hele schappelijke prijs. Hotel Posada La Sorgente ligt op zo’n 5 tot 10 minuten lopen vanaf het busstation, maar wel aan een hele rustige straat. Het hotel is om een prachtig zwembad gebouwd, waar je heerlijk kunt relaxen in één van de luie stoelen.

De kamer was niet extreem luxe of sfeervol maar wel schoon en goed. De galerij loopt voor de kamers langs en bij je kamerdeur staan twee stoelen (die dan wel weer gedeeld moeten worden met de buren) als een soort miniterrasje. Beneden staan echter veel leukere zitjes op je te wachten en er hangt zelfs een hangmat in de tuin.


Posada la Sorgente
Uitzicht vanaf onze hotelkamer

Bij het zwembad is een poolbarretje dat om 4 uur open gaat en waar je koude drankjes en cocktails kunt halen. Wanneer je in je ligstoel luiert, hoor je de geluiden van onbekende vogels. Eentje maakte zo’n bizar geluid, alsof je een kettingzaag hoort. We hebben een vogelapp gedownload en die gaf met ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ aan dat het om een bruine lijster ging. En op een middag wandelde er een enorme hagedis door de tuin, heel gaaf!

Kortom, ik kan dit hotel echt met stip aanbevelen! Je betaalt ongeveer € 60 euro per kamer per nacht, een prima tarief voor deze mooie locatie.

Hotel Posada La Sorgente, Av. Córdoba 454, N3370 Puerto Iguazú


Posada La Sorgente

Meer lezen over onze reis door Argentinië en Chili?

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Amy

  Wat heb je prachtige foto’s gemaakt van deze watervallen! Het ziet er echt fantastisch uit, ik zou er graag eens naartoe afreizen om het zelf te zien.
  Amy onlangs geplaatst…Sommarmorgon.com jaaroverzicht: Mijn reizen in 2019My Profile

  7 januari 2020 at 11:21 am
 • Reply Ilse

  Dit was echt een super goede tip! Wij waren vanochtend ook helemaal alleen bij de eerste route in het park aan de Argentijnse kant, geweldig!! Dankjewel hiervoor!!

  9 april 2022 at 4:51 pm
  • Reply Anne

   Oooh, wat leuk om te horen! Heel tof dat het gelukt is en dat je wat aan mijn tip had! Geniet nog van jullie reis, ik ben stiekem een beetje jaloers want wil ook zo graag weer die kant op!

   9 april 2022 at 6:54 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge