Follow me:

De voorbereiding van onze rondreis door Argentinië en Chili

Nu iedereen in deze zomerperiode met vakantie gaat, lijkt onze vakantie nog heel lang te duren. We gaan namelijk pas half oktober op reis en dat betekent dat we nog zo’n twee maanden moeten wachten. Omdat we zonder tussenkomst van een reisbureau reizen, is er voor die tijd nog genoeg uit te stippelen en te regelen! Een goede voorbereiding is namelijk wel belangrijk voor een geslaagde reis!

Kopfoto: Diego Jimenez via Unsplash

In oktober gaan we een prachtige rondreis maken door Zuid-Amerika. We vliegen rechtstreeks op Buenos Aires en reizen een dag later door naar het stadje Salta, in het noordwesten van Argentinië. Daar halen we onze huurauto op voor een prachtige roadtrip door (de uitlopers van) het Andesgebergte. Vervolgens nemen we vanaf Salta de bus naar Chili om vanuit het plaatsje San Pedro de Atacama de droge Atacamawoestijn te ontdekken. Daarna reizen we naar de imposante Iguazú watervallen op de grens van Argentinië en Brazilië om vervolgens onze reis af te sluiten met een paar dagen Buenos Aires.

Omdat we alles zelf moeten regelen, komt daar nogal wat bij kijken. Er gaat dus ook voorafgaand aan onze reis al genoeg tijd zitten in de voorbereiding!

Argentinie
De omgeving van Salta, in het noordwesten van Argentinië. Foto: Agustín Lautaro via Unsplash.com

Vluchten

De hele voorbereiding van onze reis begint natuurlijk met het boeken van vluchten. KLM heeft een rechtstreekse vlucht naar Buenos Aires en die is relatief goedkoop. Als je goed zoekt kun je al voor zo’n € 600,00 een retour boeken.

Nadat we onze vlucht geboekt hadden, boekten we binnenlandse vluchten met Norwegian Air. Echter, deze maatschappij besloot onlangs om alle vluchttijden om te gooien, zodat onze aansluitende vlucht twee uur eerder vertrekt terwijl we nog in het vliegtuig zitten. Na veel (boze) telefoontjes hebben we alle binnenlandse vluchten kunnen cancellen.

Om meer gedoe te voorkomen hebben we nu maar binnenlandse vluchten geboekt via Aerolineas Argentinas, de nationale luchtvaartmaatschappij van Argentinië, in de hoop dat deze vluchten niet gewijzigd worden en gewoon op tijd vertrekken!

Vliegtuig Argentinie
We reizen met de KLM naar Argentinie en nemen daar nog enkele binnenlandse vluchten.
Foto: Emiel Molenaar via Unsplash.com

Huurauto

Tja, niet alleen met de vluchten hebben we een beetje pech gehad, ook met de huurauto zat het niet helemaal mee. En eigenlijk was het ook nog onze eigen schuld!

We zagen op de website van autoverhuurbedrijf VipCars een hele stoere SUV, voor een relatief laag bedrag (ca. € 250,00 voor zes dagen). We besloten dat we deze wel wilden huren maar ik schoof het boeken een beetje voor mij uit. En dat was niet handig…toen ik naar de site ging om de reservering te maken, was de SUV verdwenen!

Inmiddels hebben we via Rentalcars een auto gereserveerd: helaas geen stoere SUV maar een gewone compact huurauto…

Het is lastig in te schatten hoe het autorijden zal gaan. De weg zal ons af en toe naar boven de 4000 meter hoogte brengen, de wegen zijn niet altijd geasfalteerd en een lekke band schijnt bijna standaard te zijn tijdens je roadtrip. Na onze reis zal ik je er ongetwijfeld alles over kunnen vertellen!

Handige tips die ik las tijdens de voorbereiding van onze reis:

 • check voor vertrek of de reserveband in goede staat is;
 • zorg voor kleingeld bij de hand voor eventuele tolwegen;
 • zorg dat je altijd paspoort en autopapieren bij de hand hebt want hier wordt soms onderweg om gevraagd;
 • houd er rekening mee dat er in Argentinië niet zoveel tankstations zijn dus gooi zo vaak mogelijk je tank vol benzine;

Accommodaties

De accommodaties tijdens onze reis hebben we allemaal via Booking.com geboekt. Eigenlijk vooral omdat je die makkelijk kunt annuleren en ook omdat het eenvoudig te boeken is.

We hebben echt prachtige accommodaties gevonden. Verwacht in Argentinië en Chili geen luxe sterrenhotels, want die passen gewoon niet bij dit land. We slapen dus vaak in de typische adobe huisjes die er heel eenvoudig uit zien. Ik ben erg benieuwd wat we aan gaan treffen!

Voorbereiding Argentinie Chili
De Moon Valley vlakbij San Pedro de Atacama.
Foto: Vinícius Henrique via Unsplash.com

Bus Salta – San Pedro

Vanaf Salta nemen we een langeafstandsbus naar het Chileense San Pedro de Atacama en een paar dagen later weer terug. Deze bussen staan in Zuid-Amerika als uitstekend bekend. Het enige nadeel is dat het lastig is om ze van te voren te boeken. Ook gaan ze niet iedere dag dus je moet van te voren al goed uitzoeken welke bus wanneer gaat, zodat je daar je reisschema op af kunt stemmen.

We reizen zowel heen als terug met de luxe bus van Andesmar. Heen hebben we een nachtbus: we stappen om 1 uur ‘s nachts in de bus en hopen zo’n 11 tot 12 uur later in San Pedro te arriveren. Gelukkig kun je in deze bussen kiezen voor de hele luxe stoelen die bijna bedden schijnen te zijn.

Terug reizen we overdag en heb ik de voorste stoelen bovenin kunnen boeken zodat we een mooi panorama-uitzicht hebben. De bus brengt ons door een waanzinnig mooi landschap, inclusief een pas van zo’n 5000 meter hoogte, dus ik ben heel benieuwd!

Wil jij ook met de bus reizen? Ik vond busdiensten tussen Salta en San Pedro de Atacama van de organisaties Andesmar, Gemini en Pullman. Pas op dat je niet de verkeerde San Pedro in Chili boekt!

Tours en uitstapjes

Ook wil ik sommige tours en uitstapjes alvast in Nederland regelen, zodat we daar ter plekke ons niet druk hoeven te maken.

Het belangrijkste om vooraf vast te leggen vind ik de tours die we vanuit San Pedro de Atacama gaan maken. Er zijn zoveel bureautjes die dagtours aanbieden, dat we daarin graag een goede keuze maken. Na lang zoeken vond ik verschillende positieve recensies over Cosmo Andino: een bureau dat ooit opgericht is door Nederlanders. Dat geeft natuurlijk gelijk al een goed gevoel! Men schrijft in de reviews dat zij ook erg alert zijn op verschijnselen van hoogteziekte dus dat vind ik ook een prettig idee. Het is mijn grote angst dat we halverwege de tour af moeten breken omdat een van ons last krijgt van hoogteziekte, dus dan heb ik liever een goede gids die daar alert op is.

Zoals het er nu uitziet gaan we met hen de vroege-ochtend-tour naar spuitende geisers maken en de dag erna een lange trek naar de hoogvlaktes. Dit moeten twee waanzinnig mooie tours zijn dus ik kan bijna niet wachten! We hebben ook nog een dag voor onszelf in San Pedro, waarop we fietsen gaan huren en naar de mooie Moon Valley fietsen.

Verder verblijven we op mijn verjaardag in het dorpje Cafayate, dat vooral bekend is vanwege de vele wijnhuizen. Daar gaan we natuurlijk gebruik van maken dus ik ben al op zoek naar de mooiste plek voor een uitgebreide lunch of diner.

Voorbereiding Argentinie Chili
De zoutvlakte Salinas Grandes staat ook op de planning, maar deze kunnen we op eigen gelegenheid bezoeken! Foto: Sofia Truppel via Unsplash.com

Backpack kopen

Omdat we een groot deel van onze reis met openbaar vervoer doen, en we daarbij soms een stukje moeten lopen over onverharde wegen, is het handiger om met een backpack te reizen dan met een rolkoffer. Omdat onze backpacks nogal oud of klein zijn, besloten we om allebei een nieuw backpack aan te schaffen. Maar die heb je niet zomaar gekocht…!

Ik heb heel lang getwijfeld tussen de Forclaz Trek 700 rugzak van Decathlon of de Osprey Fairview. Het voordeel van de laatste is dat dit backpack een afritsbare rugzak heeft, zodat je je handbagage eenvoudig aan je backpack ritst. Ik heb echter toch voor de Forclaz gekozen omdat deze veel meer vakjes heeft, wat ik prettiger vind. Zo heeft de Forclaz een enorm voorvak waar makkelijk schoenen en slippers in kunnen. Het hoofdvak kan eenvoudig volledig open geritst worden zodat je heel makkelijk bij je spullen kunt, zelfs als ze onderin je backpack zitten.

De Forclaz Trek 700 is officieel een herenmodel maar ik merkte dat veel damesmodellen backpacks zo smal zijn, dat deze een stuk comfortabeler zit.

Spaans leren

Tja, in de uithoeken van Argentinië wordt het Engels nog niet zo frequent gesproken. In toeristische plaatsjes als Salta of San Pedro de Atacama zal het ongetwijfeld geen probleem zijn om geen Spaans te kunnen maar voor de meer afgelegen gebieden is het toch wel handig als we een klein beetje Spaans kunnen.

Zelf probeer ik Spaans te leren via de app/website DuoLingo: een ideale manier om op speelse wijze een taal te leren. In het begin is het allemaal nog heel eenvoudig maar na een paar weken begint het toch lastig te worden om alle woorden te onthouden. Gelukkig is de Spaanse grammatica niet zo ingewikkeld. Ach, ‘muchos gracias en ‘Un vino tinto, por favor’ zijn natuurlijk de belangrijkste zinnetjes om te onthouden!

Voorbereiding Spaans leren
Het is toch wel handig om in onze voorbereiding ook het leren van wat woordjes Spaans mee te nemen!
Foto: Vinícius Henrique via Unsplash.com

Overige praktische zaken

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer dingen te regelen. Zo moeten we even goed naar onze bagagelijst kijken. Het punt is dat de temperaturen in het noordwesten van Argentinië en in Chili erg kunnen verschillen. Zo kan het tijdens onze tour naar de geisers wel -5 zijn, maar is het overdag misschien wel + 30 graden en zon! Kortom, dat vraagt om heel wat verschillende kleding!

Ik begreep dat er twee soorten stopcontacten zijn in Argentinië. Onze gewone stekker past in de ene variant, voor de andere hebben we een verloopstekker nodig.

Zowel voor Argentinië als voor Chili hoeven we niet van tevoren een visum aan te vragen. Ook zullen we een dag Brazilië in gaan tijdens ons bezoek aan de watervallen van Iguazú, maar ook daar hoeven we niet vooraf een visum aan te vragen.

Geldzaken schijnt ook nog een hele happening te zijn in Argentinie. Ik vond zelf dit artikel over Geld en geldzaken in Argentinië erg nuttig!

Iguazu watervallen voorbereiding
Als we de watervallen van Iguazu bezoeken zullen we deze ook vanaf de Braziliaanse kant bekijken. Foto: Derek Oyen via Unsplash.com

Aftellen

En dan is het aftellen naar onze reis in oktober! Voor mijn gevoel duurt het nog ontzettend lang maar gelukkig gaat de tijd snel.

Het leukste vind ik om andere reisblogs over Argentinië en Chili te lezen. Op mijn Pinterest-pagina vind je dan ook een hele map met blogartikelen die over Argentinië en Chili gaan. Door veel te lezen wat andere bloggers deden en meemaakten, zijn we beter voorbereid en kan er eigenlijk niet zoveel meer mis gaan! 🙂

Misschien heb jij ook nog goede tips voor onze voorbereiding voor een reis door Argentinië en Chili?


Meer lezen over onze reisplannen in 2019? In dit artikel vind je alles over de reizen die ik dit jaar maak!

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Janet

  Zooo dat is aftellen… wat een heerlijk vooruitzicht. Vooral als iedereen al geweest is! Jullie hebben een heerlijke reis voor de boeg. Ik zou heel graag eens die kant op willen.

  29 augustus 2019 at 6:41 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik tel echt de dagen af! Het staat al zo lang op mijn bucketlist en nu gaan we dan eindelijk bijna! 😉

   3 september 2019 at 9:11 am
 • Reply Marcella

  Wat een onwijs gave reis! Je had me al verteld hoe jullie reis eruit ziet, maar fijn om het nog even uitgebreid te lezen. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen. Ik dacht trouwens dat jullie een rondreis geboekt hadden omdat jullie op verschillende manieren reizen door diverse regio’s en landen. Maar zelf alles uitgezocht dus. Tof!
  Marcella onlangs geplaatst…Foodhallen in Kopenhagen – Dit zijn de leukste plekken!My Profile

  13 september 2019 at 8:06 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge