Follow me:
Escape Game Can You Escape

Online games: Mijn favoriete spellen!

Bij het woord ‘online games’ krijg ik altijd al snel een beeld op mijn netvlies van game-verslaafde jongeren die tot midden in de nacht heldhaftige schietgames spelen. Maar natuurlijk zijn er ook talloze leuke spellen online te spelen! Hoewel ik er niet zo gek veel tijd voor heb, vind ik het wel leuk om af en toe een leuke game te spelen. Dit is mijn lijstje met favoriete online games, zowel voor de pc als mobiel!

Ik begin met de games voor de pc, omdat dit de leukste games zijn om online te spelen.

Kolonisten van Catanonline spelen

Een van de leukste spellen om online te spelen is Kolonisten van Catan. In tegenstelling tot het fysieke bordspel, gaat een online spel een stuk sneller. Als een spel héél snel gaat, kan het soms zelfs in zeven of acht minuten klaar zijn, een lang spel duurt zo’n vijftien tot twintig minuten.

Ik speel Kolonisten altijd via het Duitse platform Brettspielwelt. Hier kun je heel veel verschillende spellen doen. Kolonisten heet hier ‘Siedler’ en ik speel het liefst de ‘Turnier’-variant, waarbij je direct een dorp én een stad opzet in plaats van twee dorpen.

Je speelt het makkelijkst via Brettspielwelt door het programmaatje te downloaden, zodat Brettspielwelt (of BSW, zoals gebruikers het noemen) gewoon op je pc staat. Het werkt niet altijd even eenvoudig maar er staan online wel wat handleidingen op hun website.

Het is mogelijk (en zelfs gebruikelijk) om even hallo te zeggen als je een spel betreedt en dat je netjes vraagt of je mee mag doen. De meesten converseren in Duits en/of Engels.

Colonisten Brettspielwelt
Kolonisten van Catan kun je ook online spelen!

Carcassonne’ online spelen

Op Brettspielwelt staat ook het wat onbekendere spel Carcassonne. Ik vind dit misschien nog wel een leuker spel dan Kolonisten, hoewel het wel iets langer duurt. In Carcassonne pak je om de beurt een (verborgen) kaart, waarmee je straten, steden, kloosters en weilanden kunt bouwen. Elke afgebouwde stad of straat levert je punten op, als jij tenminste de meeste poppetjes in de stad of straat hebt staan.

Aan het einde van het spel krijg je nog extra punten voor alle niet-afgebouwde steden, straten en kloosters. Wie dan de meeste punten heeft, wint.

Carcassonne online games
Het spel Carcassonne is geïnspireerd door de Franse middeleeuwse stad Carcassonne.
Foto: Ian Kirkland via Unsplash

Carcassonne online is leuker dan het bordspel zelf

Carcassonne is eigenlijk nog leuker als je het online speelt dan als gewoon bordspel, omdat je zelf eindeloos aan het tellen en rekenen bent tijdens het spel. Elke stad levert namelijk weer een verschillend aantal punten op, afhankelijk van grondstoffen, banieren, kathedralen en andere extra’s in de stad. Het voordeel van Carcassonne online spelen is dat de computer alles voor je uitrekent.

Er zijn verschillende uitbreidingssets van Carcassonne en een aantal daarvan is ook via Brettspielwelt te spelen. Zelf speel ik het liefst de ‘Kathedralen & Herbergen’, ‘Kooplieden & Bouwmeesters’ en ‘De Draak, de Fee en de Jonkvrouw’.

Carcassonne online spelen
Carcassonne is één van mijn favoriete games.

Prince of Persia’ online spelen

Onlangs ontdekte ik de website Retrogames.cz, waarop je inderdaad allemaal oude DOS-spelletjes kunt spelen. Jeugdnostalgie!!

Als tiener speelde ik superveel games op onze oude DOS-computer, waaronder het mooie spel Prince of Persia. Een spel waarin een jonge prins een Perzisch paleis door moet om een ontvoerde prinses te redden. Onderweg komt hij natuurlijk allerlei gevaren tegen maar de atletische jongen klimt en springt overal overheen en weet iedereen te verslaan, zelfs de sluwe Jaffar aan het einde…

Voor iedereen die in de jaren ’80 en ’90 dit spel speelde zal het echt leuk zijn om het weer terug te zien. En toch bizar hoeveel je na al die jaren nog weet te vinden!

Prince of Persia online spelen
Wanneer je alle 12 levels van Prince of Persia doorlopen hebt, is de prinses gered!

Andere nostalgische games op Retroworld:

 • Paratrooper, hoewel die af en toe wat traag speelt;
 • Ski or Die
 • Wolfenstein, waarin je in de bunker van Hitler talloze nazi’s uitschakelt en de weg moet zoeken;
 • Grand Prix (motorcycles): zelfs 20 jaar later kon ik blindelings het spel weer spelen!

En natuurlijk staan er talloze andere oude spelletjes op Retroworld. Je hoeft niets te installeren, de games speel je gewoon webbased. Geweldig!

Grand Prix Motorcycles
Grand Prix (cycles)

Emperor – Rise of the Middle Kingdom

Dit vind ik één van de mooiste spellen die ik speel. Het enige nadeel is dat je er echt onwijs veel tijd mee kwijt bent. Ik speel dit spel dus eigenlijk alleen maar als ik een weekend helemaal geen afspraken heb of tijdens de (kerst)vakantie.

In Emperor – Rise of the Middle Kingdom bouw je een stad, drijf je handel met andere steden, verbouw je grondstoffen, train je je leger en verover je andere steden. En terwijl de tijd doortikt, houd jij het overzicht over je stad en voer je de gegeven opdracht uit, bijvoorbeeld het bouwen van de Chinese muur of het maken van een bepaald aantal grondstoffen.

Ik vind het echt een heel gaaf spel! Je kunt de steden net zo mooi maken als je zelf wilt, en hoe mooier, hoe tevredener je inwoners zijn. En als je inwoners tevreden zijn kun je hogere belastingen innen en worden de huizen vergroot, zodat je nóg meer inwoners krijgt.

Ook bij dit spel duurt het even voor je door hebt hoe het werkt maar dan is het wel een prachtige game!

Emperor – Rise of the Middle Kingdom is voor € 18,00 te koop bij Bol.com. In onderstaand filmpje kun je een beetje zien hoe het spel er uit ziet.

Aanrader (als je tijd hebt)!

Escapegames op je smartphone

Ik heb hier ooit al een uitgebreid artikel over geschreven, zó leuk vind ik escapegames die je op je smartphone kunt spelen. Mijn torenhoge favoriet is Spotlight Room Escape, hoewel dit spel voor mij af en toe een tikkeltje te ingewikkeld is. Maar gelukkig staan er op YouTube allemaal walkthroughs, voor als je even een steuntje in de rug nodig hebt…
Ook het spel Asylum vind ik erg mooi.

Escape Game Asylum
De escape game Asylum heeft wel een horror-achtig tintje maar is leuk om te spelen!

Overigens heb ik al een tijdje geen escapegames meer gespeeld dus het wordt tijd om eens te kijken of er misschien weer mooie nieuwe games uitgebracht zijn.

En wist je dat het tegenwoordig ook mogelijk is om samen met vrienden diverse escaperooms online te spelen via je laptop? Ik schreef al een review over ‘Bevrijd Fort Kijkduin’ en over ‘Het Hoogeboom Mysterie’. Allebei aanraders!


Speel jij af en toe online games? Misschien heb je nog een leuke tip?

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Mirre

  Klinkt leuk, ik ga er een aantal testen!

  21 maart 2020 at 4:28 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge