Follow me:

Een roadtrip langs de Panoramaroute in Zuid-Afrika

De Panoramaroute in Zuid-Afrika is een begrip onder toeristen die naar het noordwesten van dit prachtige Afrikaanse land reizen. De Panoramaroute ligt niet zover bij het Krugerpark vandaan dus een mooie afwisseling voor safarigangers! De autoroute ligt bij het Blyde Canyon Nature Reserve en je vindt hier echt prachtige uitzichtpunten!

Wij rijden de route van zuid naar noord omdat we vanuit Hazyview komen. Bij het kleine plaatsje Graskop draaien we de Panoramaroute op. Over de exacte lengte van de Panoramaroute is niet echt duidelijkheid. De ene website vermeldt dat de Panoramaroute van Lydenburg via Sabie en Graskop naar de Echo Caves leidt. Andere websites schrijven weer dat de route van Graskop tot aan de Three Rondavels loopt.

autohuur Zuid-Afrika

Wij besluiten om van Graskop tot aan de Three Rondavels te rijden. Omwille van de tijd stoppen we ook niet bij alle uitzichtpunten; helaas moeten we keuzes maken!

Panoramaroute Zuid-Afrika
De Panoramaroute leidt je door de prachtige natuur rondom de Blyde River.

UitzichtpuntGod’s Window

Van Hazyview rijden we naar het grappige plaatsje Graskop, dat er heel gezellig uitziet. Even later draaien we vanaf de R534 rechtsaf de R532 op, naar onze eerste tussenstop: God’s Window.

Hoewel de naam van dit uitzichtpunt mij toch wel wat oneerbiedig in de oren klinkt, is het toch een mooie plek om te stoppen. Een wandelpad brengt ons bij de plek vanaf waar we een schitterend uitzicht over de omliggende bergen hebben. Prachtig!

Het leuke is dat er een klein regenwoud bij God’s Window ligt waar je doorheen kunt lopen. Je waant je ineens in de tropen! Vanaf hier heb je ook een schitterend uitzicht over de omgeving.

God's Window
Uitzicht vanaf God’s Window

Berlin Falls

Er liggen diverse watervallen langs de Panoramaroute. Wij besluiten om te stoppen bij de Berlin Falls. Hoewe je de waterval alleen vanaf een behoorlijke afstand ziet en hij niet heel bijzonder imposant is, is het toch een leuke tussenstop.
Bovendien vind je bij de Berlin Falls talloze souvenirverkopers, waar je voor een leuke prijs een aandenken aan Zuid-Afrika kunt kopen!

Andere watervallen langs de Panoramaroute die de moeite waard zijn, zijn de Sabie Falls, de Mac Mac Falls en de Lisbon Falls.

Berlin Falls Panoramaroute
De Berlin Falls

Potluck Boskombuis: Lunchen langs de Panoramaroute

Omdat we ons niet gehaast hebben bij de eerste twee stops, zijn we rond lunchtijd bij onze volgende stop: Potluck Boskombuis. En dat komt goed uit want je kunt hier overheerlijke bobotie eten!!

Potluck Boskombuis vond ik het allerleukste “restaurant” waar we in Zuid-Afrika gegeten hebben. Het is een half overdekt restaurant aan de oevers van de Treur-rivier. Gelet op mijn achternaam natuurlijk een ontzettend grappige naam… 🙂

Potluck Boskombuis
Zoekplaatje: Kun jij Potluck Boskombuis vinden op deze foto?

De keuken van Potluck Boskombuis ziet er fantastisch en tegelijk een tikkeltje primitief uit maar ze kunnen hier dus prima koken! Vanaf de houten krukken heb je een prachtig uitzicht over de kabbelende rivier. Een waanzinnig leuk plekje!

Treurrivier Panoramaroute
Uitzicht vanaf het terras op de Treur-rivier.

Bourke’s Luck Potholes

Heel wat Zuid-Afrikagangers zullen ons voor gek verklaren maar wij hebben de Bourke’s Luck Potholes overgeslagen. Het is al wat later in de middag en we willen graag nog de Three Rondavels halen. Ook is de entreeprijs hier wat hoger dan bij de andere stops; het gaat niet om een schrikbarend hoog bedrag maar omdat we met z’n vieren zijn, tikt het al met al wel aan en dus besluiten we door te rijden.

Heb je wel tijd genoeg, dan zijn de Potholes zeker een aanrader en ze worden wel één van de mooiste bezienswaardigheden langs de Panoramaroute genoemd. Je vindt hier allemaal kleine poelen die door het water uitgesleten zijn in de rotsen.

Three rondavels’

We maken een korte tussenstop om van het uitzicht bij ‘Lowveld View’ te genieten en rijden daarna door naar het hoogtepunt van de Panoramaroute: de Three Rondavels. Na wat formaliteiten bij de slagboom mogen we doorrijden en kunnen we de auto parkeren.

Het uitzicht vanaf hier is echt fenomenaal en we brengen hier dan ook de nodige tijd door! Het mooiste is natuurlijk het zicht op de drie markante bergtoppen, die vernoemd zijn naar de Zuid-Afrikaanse hutten: de rondavels. Een hele fotogenieke plek en de nodige plaatjes worden dan ook geschoten!

Three Rondavels Panoramaroute
Uitzichtpunt Three Rondavels: Hoogtepunt van de Panoramaroute!

Ook bij de Three Rondavels zijn heel veel souvenirshops dus ook daar kijken we nog een tijdje rond. Dit is één van onze laatste dagen in Zuid-Afrika dus een mooie plek om onze laatste Zuid-Afrikaanse muntjes nog kwijt te raken.

Vanaf hier rijden we de Panoramaroute weer in één keer terug want het is nog een eindje rijden naar ons hotel in Hazyview!

Panoramaroute

Praktische tips voor de Panoramaroute

De beste tip die ik je kan geven is: trek er meer tijd voor uit dan wij gedaan hebben! Wij gingen wat aan de late kant weg uit Hazyview en moesten daarom keuzes maken wat we wel of niet wilden zien. Zorg dus dat je vroeg op de dag begint zodat je veel tussenstops kunt maken.

Wil je weten wat er nog meer langs de Panoramaroute te zien is? Ik vond dit uitgebreide blogartikel van Reisjunk over de 9 mooiste stops langs de Panoramaroute.

Er is niet zoveel horeca te vinden langs de Panoramaroute. Eigenlijk is het vooral heel veel natuur! Neem dus voldoende drinken en snacks mee voor onderweg. Voor een lunch stop je uiteraard bij Potluck Boskombuis!

Panoramaroute Potluck Boskombuis Treur-rivier
De Treur-rivier bij Potluck Boskombuis

Toen wij er waren, was het behoorlijk druk. Er reden de nodige touringcars met groepen schoolkinderen langs de bekende stops dus af en toe werden we overspoeld door Zuid-Afrikaanse kindertjes, netjes in uniform gekleed. Soms loont het om even wat langer te wachten bij een uitzichtpunt, want deze groepen gaan vaak vrij snel weer verder.

Zoek een heldere dag uit. Het kan, zeker bij de Three Rondavels, af en toe een tikkeltje mistig zijn waardoor het uitzicht een stuk minder spectaculair is.

Panoramaroute

Accommodatie bij de Panoramaroute

Wij reden de Panoramaroute vanuit onze lodge in Hazyview: de Blue Jay Lodge. Een hele fijne lodge met mooie kamers, een hele hartelijke ontvangst en een zwembadje in de tuin!

De laatste dag was ik het vele autorijden in Zuid-Afrika wel een beetje zat dus heb ik heerlijk een dag in de mooie tuin van de lodge doorgebracht, met af en toe een verfrissende duik in het zwembad.

Hazyview zelf vond ik ook een hele fijne vibe hebben: een leuk plaatsje om een paar nachten te verblijven. Vanuit hier is ook het Krugerpark te bereiken en het is dus ook een handige uitvalsbasis voor een dagje safari.

Een tip voor een restaurant: wij hebben erg lekker gegeten bij G’s Bistro. Het feit dat de gastheer van onze lodge hier ‘s avonds binnenliep en dit dus ook een favoriete plek voor locals is, zegt genoeg!

Blue Jay Lodge, Blue Jay Lane, 1242 Hazyview
Prijs ca. € 120,00 per kamer per nacht, minimum verblijf van twee nachten.


autohuur Zuid-Afrika

Meer lezen over Zuid-Afrika?

 • Zuid-Afrika 1
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Simone

  Jeetje, wat is het daar waanzinnig mooi! <3 Ik ben verliefd!

  8 oktober 2019 at 10:06 am
 • Reply Lesly

  Wauw! Wat een mooie plaatjes heeft deze reis opgeleverd.

  20 oktober 2019 at 10:06 am
 • Reply Mei Qi

  Wauw wat gaaf! Ziet er mega tof uit!
  Mei Qi onlangs geplaatst…onderstebovenMy Profile

  27 oktober 2019 at 11:32 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge