Follow me:
Crocodile Creek Zuid-Afrika

Crocodile Creek: Knuffelen met een krokodil!

Onze rondreis door Zuid-Afrika bracht ons in het kustplaatsje Ballito Rocks, iets boven Durban. Hoewel de blauwe zee prachtig was om te zien, was de temperatuur net te laag om te kunnen zwemmen. En wat ga je dan in een badplaats doen? In Ballito zagen we borden hangen van de krokodillenfarm Crocodile Creek, dus besloten we daar maar eens naar toe te gaan! 

De weg naar Crocodile Creek is al bijzonder. Niet alleen moeten we de kuilen en hobbels van de toegangsweg trotseren, ook leidt de weg langs een krottenwijk. We rijden langs de wuivende suikerrietvelden die prachtig groen afsteken tegen de blauwe lucht. Gelukkig staat de farm goed aangegeven en zo arriveren we even later op de parkeerplaats.

 

Crocodile Creek Afrika

Crocodile Creek ligt prachtig tussen de ruisende suikerplantages.

Een gepassioneerde gids

We moeten nog even wachten tot de volgende rondleiding begint, maar we vermaken ons prima. We kunnen namelijk al langs de diverse bassins met krokodillen lopen. Dan worden we naar een hut geroepen waar we meer te horen krijgen over de farm en over krokodillen in het algemeen.

 

Crocodile Creek Ballito

Vol enthousiasme vertelt Sean over de farm en over krokodillen in het algemeen.

Sean, onze gids, vertelt gepassioneerd over zijn werk en over de farm Crocodile Creek. Hier worden de krokodillen met name om de eieren gehouden, die vervolgens doorverkocht worden aan andere farms. Ondanks dat Sean al de nodige kwetsuren opgelopen heeft (hij mist vingers en heeft een slangenbeet in zijn been gehad), is hij vol enthousiasme over de krokodillen. Ook vertelt hij veel interessante details over krokodillen, waardoor we toch met wat andere ogen naar dit dier gaan kijken.

Hoge aaibaarheidsfactor

Seans passie blijkt ook wel als hij een kleine alligator haalt. Het dier blijft rustig bij hem zitten en lijkt volkomen op zijn gemak. Als wij daarna ook de alligator vast mogen houden, wordt er wel uit voorzorg een elastiekje om zijn bek gebonden. Het blijft uiteindelijk familie van de krokodil en uiteraard neemt de farm geen risico’s!
Het is heel bijzonder om het dier vast te mogen houden. Met name de buik is echt onverwacht zacht en daardoor heeft de alligator een hogere aaibaarheidsfactor dan je zou verwachten. Uiteraard poseren we allemaal even voor de foto.

 

Crocodile Creek Ballito

Wat een zachte buik!

Daarna lopen we met Sean over de farm. Onverschrokken loopt hij de hokken in en port de slaperige krokodillen met een stok een beetje op. Zo af en toe hapt er eentje naar hem maar echt aanvallen doen ze hem niet. Spectaculair is de krokodil die vlak voor zijn neus uit het water opduikt maar die hij gelukkig met een stok even tot de orde kan roepen! Ondertussen vertelt Sean van alles over de diverse dieren. Een enorm interessant uitje!

 

Crocodile Creek Ballito

Sean port een luie krokodil even op…

Krokodillenfarms omstreden?

Ooit werd er fanatiek op krokodillen gejaagd vanwege hun kostbare huid, Tegenwoordig is dat streng aan banden gelegd en worden tassen van krokodillenleer alleen gemaakt van op farms grootgebrachte krokodillen. Is dat zielig of omstreden? Mijns inziens niet zieliger dan onze leren schoenen, tassen en jassen. Voor ons is de krokodil misschien een enorm bijzonder dier, maar voor de Zuid-Afrikaners net zo bijzonder als een koe.

 

Crocodile Creek

Toen we onze foto’s op Facebook plaatsten kwam er ook wat commentaar op de tour die gegeven werd. Echter, bij Crocodile Creek is het hoofddoel het kweken van eieren, waarbij er daarnaast af en toe een groepje toeristen rondgeleid wordt. De passie en het enthousiasme van Sean en zijn collega’s geven aan dat zij echt hart voor de dieren hebben. De alligator die we vast mochten houden vertoonde geen enkel tegen van irritatie, ook niet toen het elastiekje om zijn bek gebonden werd. Hij bleef rustig zitten, terwijl een geïrriteerde alligator al snel met zijn staart slaat.

Kortom, ben je in de buurt van Ballito of Uhmlanga, breng dan zeker eens een bezoek aan dit prachtige plekje. Mocht je tijdens het vervolg van je reis door Zuid-Afrika een krokodil in het wild spotten, zul je gegarandeerd meer aandacht voor dit bijzondere dier hebben!

Crocodile Creek, 77 Greylands Rd, Greylands, Tongaat. Ze hebben een website maar ik kreeg een foutmelding toen ik deze probeerde te openen. Dagelijks geopend van 9 – 16.30 uur. 

Overnachten in Ballito Rock

Ben je zó enthousiast geworden over Crocodile Creek, dat je hier graag naar toe wilt? Dan kan ik een overnachting in boutiquehotel Coco de Mer aanraden! Dankzij Mooi Vakanties kwamen we hier terecht en het is echt een prachtig plekje! Vanuit het hotel kun je (met iets moeite) de zee zien en je loopt dan ook in drie minuutjes naar het strand van de Indische Oceaan.
De kamers zijn echt ruim en de badkamer is fantastisch! Naast Coco de Mer is een leuk (Italiaans) restaurant, Fiamma Grill, waar je voor een prima prijs kunt eten. Uiteraard beschikt Coco de Mer over een zwembad, al was het helaas tijdens onze reis net iets te koud om te zwemmen.

 

Ballito Rock

De schitterende Indische Oceaan bij Ballito Rock!

Andere uitjes die je vanuit Ballito Rock kunt doen:

  • Durban met haar ‘Golden Mile’ bezoeken
  • Rijd door de ‘Valley of a 1000 hills
  • Je kunt een township tour door de armere wijken van Durban doen. Eerlijk gezegd heb ik daar persoonlijk wel wat meer moeite mee. Een township tour voelt toch een beetje als ‘aapjes kijken’, al begrijp ik van andere bloggers dat het ook wel heel bijzonder is.
  • Bezoek uShaka Sea World in Durban
  • Ga shoppen in het enorme Gateway Shopping Center in Umhlanga

Ballito is één van de zes bestemmingen die we aandeden in Zuid-Afrika. Lees nu meer over:

 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge