Een van de leukste plekken waar we tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika lunchten, was Potluck Boskombuis, langs de Panoramaroute. We aten overheerlijke bobotie op robuuste krukken van boomstam onder een houten overkapping, Naast de Treurrivier en in een prachtige omgeving, waardoor alles extra lekker smaakt! Met zulke mooie herinneringen is het de moeite waard om thuis ook eens bobotie te maken!
Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten! Veel dingen heb je ongetwijfeld al in huis en de droge kruiden hoef je maar één keer aan te schaffen om er regelmatig bobotie mee te kunnen maken. Gisteren maakte ik de bobotie voor de tweede keer en was toen nog geen € 10,00 aan ingrediënten kwijt. Deze bobotie is extra fruitig en daarom ook extra lekker!

Het recept is officieel voor 8 personen, maar ik ben bang dat je dan schromelijk tekort komt. Ik zou zelf dit recept voor vier tot zes personen maken. Trek wel voldoende tijd uit want het maken van deze bobotie duurt zo’n anderhalf uur (waarvan 30 minuten kook- en 40 minuten oventijd)!
Ingrediënten bobotie:
- 1 kilo gehakt
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 15 ml gember (fijn geraspt)
- Droge kruiden:
- 15 gr kerriepoeder
- 5 gr kurkuma
- 5 gr gember
- 2,5 gr komijn (fijn)
- 30 ml citroensap
- 30 ml abrikozenjam
- 60 ml vruchtenchutney
- 30 ml Worcestershiresauce
- 30 ml tomatenpuree
- 2 sneetjes wit brood
- 30 ml bruine basterdsuiker
- 200 gram rozijnen
- Peper
- Zout
- Olijfolie
Voor de topping:
- 500 ml melk
- 4 eieren
- 4 laurierbladen (optioneel)

Hoe maak je de bobotie?
- Fruit de uitjes en voeg daarna de knoflook, gember en droge kruiden toe.
- Als de bodem van de pan wat droog en plakkerig lijkt voeg je het gehakt toe, in kleine hoeveelheden tegelijk. Al roerend bak je het gehakt wat aan zodat de kleur verandert van roze naar lichtbruin. Voeg ook peper en zout toe.
- Voeg nu de ‘natte’ ingrediënten toe: citroensap, abrikozenjam, fruit chutney, Worcestershire sauce, tomatenpuree, brood, suiker en rozijnen. Roer goed door.
- Dek de pan af met een deksel en laat op een laag vuur 30 minuten koken. Roer af en toe door om te voorkomen dat de bobotie aankoekt.
- Verwarm de oven op 180 graden. Maak daarna de topping vast klaar door de melk en de eieren goed te roeren. Breng op smaak met peper en zout.
- Schep de bobotie in een grote ovenschaal en egaliseer de laag met een lepel of spatel. Als je laurierbladen toe wilt voegen, kun je ze nu bovenop de bobotie leggen. Schenk daarna voorzichtig de topping over de bobotie, zodat de hele schaal bedekt is.
- Zet de ovenschaal in de oven en laat 40 minuten bakken, zodat de topping goed gestold is. Haal de schaal uit te oven en laat nog 10 minuten staan voor het serveren.
Hoe serveer je de bobotie?
Het beste eet je de bobotie met gele rijst en met een grote schep vruchtenchutney er bij. Eventueel kun je nog extra’s toevoegen zoals banaanschijfjes, kokos, en/of salade van blokjes tomaat met rode ui. Ik geef toe, het maken van deze bobotie kost wat tijd maar het is niet moeilijk en je tovert wel een prachtig gerecht op tafel!
Als je bobotie te ingewikkeld vindt, kun je ook eens de Ierse cottage pie proberen, die wel iets wegheeft van bobotie!
Geef een reactie