Follow me:
Spioenkop

Spioenkop: Klein natuurreservaat bij de Drakensbergen

Wie al in de grote Zuid-Afrikaanse natuurparken, zoals het Krugerpark en Hluhluwe is geweest, zal het natuurreservaat Spioenkop een beetje lachwekkend vinden. De Big Five is hier niet te zien, het gevaarlijkste dier is een schuwe witte neushoorn en over het algemeen zie je vooral giraffes, zebra’s en antilopes. Maar begin je je reis door Zuid-Afrika in de Drakensbergen, dan is dit kleine natuurpark echt een aanrader!

In tegenstelling tot veel georganiseerde reizen naar Zuid-Afrika, begonnen wij het ‘bekende rondje’ in de Drakensbergen. Vanaf daar trokken we eerst naar de kust van Durban en vervolgens omhoog naar St. Lucia, Swaziland, het Krugerpark en de Panoramaroute. Toen we in de Drakensbergen arriveerden, hadden we dus nog geen wild dier gezien, afgezien van een verdwaalde struisvogel in de verte. En daarom reden we naar Spioenkop voor onze eerste minisafari!

‘Wees versigtig vir wilde diere!’

Natuurreservaat Spioenkop

Vanuit onze mooie lodge in de bergen, is het nog wel een stukje rijden naar het reservaat. Het Spioenkop Nature Reserve ligt rondom de Spioenkop Dam, die op zijn beurt weer vernoemd is naar de bergtop Spionkop. Daarover later meer!

Als we bij het park arriveren, zijn we de enige auto voor de slagboom. Sterker nog, bij het invullen van de registratiepapieren, blijken we slechts de tweede auto van die dag te zijn! De vriendelijke medewerker opent de boom voor ons en we zijn binnen!

autohuur Zuid-AfrikaVlak na de entree is er een klein hoofdgebouwtje met een toilet en een heel klein winkeltje erbij. Het is er uitgestorven en we zitten dus al snel weer in de auto, het park in.

Het duurt niet lang of we zien de eerste dieren al! Een grote groep zebra’s en impala’s grazen rustig in het veld. Waar we twee weken later in het Krugerpark nauwelijks meer omkijken naar een impala of zebra, zijn we hier helemaal euforisch! Zebra’s in het wild! Of nou ja, een soort van wild dan, want er staan gewoon hekken om het reservaat…

Spioenkop Nature Reserve
Zebra’s en impala’s: in het Krugerpark kijk je hier niet meer van op maar voor ons was het heel bijzonder!

Hobbelige wegen

Op ons gemak hobbelen we met onze auto over de onverharde wegen. Het is voorzichtig rijden want het pad is zeker niet glad geplaveid. Onderweg spotten we nog meer zebra’s en komen we ook giraffen tegen. Deze zijn blijkbaar wel gewend aan auto’s want ze staan naast het pad en maken geen aanstalten om aan de kant te gaan. Wij genieten er volop van want deze lome dieren zorgen zo voor een paar unieke plaatjes!

Spioenkop
De giraffen staan naast het pad en blijven gewoon staan wanneer wij er aan komen.

In de verte schittert het blauwe water van de Spioenkop Dam. We zien geen andere bezoekers en lijken het hele park voor onszelf te hebben. Een waanzinnig mooie ervaring! Als even later een zebra vlak voor de auto oversteekt, zijn we meer dan tevreden. Wat een toffe plek is dit!

Aan de oever van de Spioenkop Dam zijn picknickplekken. We verzekeren er ons eerst even van of de witte neushoorn, die ook in dit reservaat leeft, niet in de buurt is en houden dan een korte picknick in het gras. Omdat het nog maar onze derde dag in Zuid-Afrika is, is het nog een beetje onwennig dat je gewoon rondloopt tussen de wilde dieren, maar wel een hele mooie ervaring!

Spioenkop Natuurreservaat
Picknickplekken langs de Spioenkop Dam

Na de lunch hobbelen we verder door het park, waarbij het pad steeds ongelijkmatiger is en de keien steeds groter worden. Gelukkig arriveren we uiteindelijk zonder lekke band weer bij de uitgang!

Spioenkop Battlefield

De berg Spionkop is misschien wel het meest bekend vanwege het slagveld dat hier ligt. In de Boerenoorlog vond hier een belangrijke, maar ook enorm bloedige veldslag plaats tussen de Boeren en de Engelsen. We besluiten om hier ook even een kijkje te nemen, als we toch in de buurt zijn.

Het is even zoeken naar de juiste weg; het lijkt er op dat we een privéweg nemen, maar uiteindelijk blijkt de lange zandweg vanaf de R616 toch naar het Spioenkop Battlefield te leiden. Het laatste stuk moeten we steil heuvel op maar dan bereiken we de ingang van het terrein. Ook hier weer papieren invullen en entree betalen en dan zijn we binnen!

Spioenkop Battlefield
De ingang van het Spioenkop Battlefield

Het verhaal van het beleg wordt uitgebreid vermeld op de diverse borden die hier staan. Even kort samengevat: de Engelsen raakten door de dichte mist hun oriëntatie kwijt en groeven zich, naar hun idee, op de top in. Toen de mist optrok, bleek dat ze slechts op een plateau net onder de heuveltop zaten, terwijl de Boeren wel op de top zaten. Talloze Britten werden door de Boeren neergeschoten. Saillant detail: zowel Winston Churchill als Mahatma Ghandi waren bij de Slag bij Spionkop aanwezig; Churchill nog als journalist, Ghandi als ambulancemedewerker.

Spioenkop Battlefield
Memorials op het slagveld

Naast de informatieborden zijn er ook nog de nodige memorials te vinden op de berg. Bizar om allemaal Nederlands klinkende namen te zien aan de zijde van de Boeren.

Zeker ook niet te missen bij het bezoek aan het Spioenkop Battlefield: het waanzinnig mooie uitzicht dat je vanaf hier over de wijde omgeving hebt! Je kijkt uit over het natuurreservaat, met in de verte de prachtige Drakensbergen.

Drakensbergen Afrika blog
De Drakensbergen

Spioenkop – Praktische informatie

Afgezien van een mini-winkeltje waar wat zoetigheid verkocht wordt, is er geen restaurant of cafe in het Spioenkop Nature Reserve. Zorg dus dat je voldoende water en snacks meeneemt.

De dichtstbijzijnde plaats is Winterton, waar je wel supermarkten en een benzinestation vindt.

Volgens de website van het reservaat is het zelfs mogelijk om te kamperen in het park. Ik vermoed dat dit rondom de picknickplaats is waar wij geluncht hebben. Ongetwijfeld een mooie ervaring!

autohuur Zuid-Afrika

Entree tot het natuurreservaat is 50 RAND per persoon, zo’n 3 euro omgerekend. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten!

Ben je echter al in het Krugerpark of een van de andere grote safariparken geweest, overweeg dan of je de moeite wilt doen om Spioenkop te bezoeken. Uiteraard is het een toffe ervaring om door een nagenoeg verlaten park te rijden, en is de natuur ook wel erg mooi. Echter, veel meer dan giraffen, zebra’s en antilopes ga je hier niet zien!

Spioenkop Nature Reserve blog
Spioenkop Nature Reserve

Accommodatie in de Drakensbergen

Het Spioenkop Nature Reserve ligt dicht bij de prachtige Drakensbergen. Het is daarom perfect te combineren met een verblijf in de bergen. Ik kan je zeker het Didima Camp of het naastgelegen Cathedral Peak Hotel aanbevelen! Je verblijft dan midden in de bergen op een hele mooie plek!

Vanaf hier is het een uurtje rijden naar het Spioenkop Nature Reserve.

Didima Camp blog Zuid-Afrika
Didima Camp, midden in de Drakensbergen.
autohuur Zuid-Afrika
Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Mevrouw Marloes

  Wauw, wat een plaatjes! En wat is een bezoekje aan het reservaat goedkoop zeg. Ik ben nog nooit in Zuid-Afrika geweest, maar geniet altijd wel van de foto’s van mensen die ernaartoe reizen. En het Afrikaans vind ik heel mooi om te horen. Heb eens, volgens mij was dat Adriaan van Dis, een verhaal of gedicht horen voordragen in die taal. Vond het bijna magisch!

  Liefs,
  Marloes
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Snacktest | Vegetarische draadjesvleesch kroketten van MoraMy Profile

  4 april 2019 at 9:51 pm
  • Reply Anne

   Thnx! Ik vind de Afrikaanse taal ook echt geweldig! Heb daar ter plekke twee gospelcd’s gekocht, waarop in het Afrikaans gezongen wordt. Als je de mensen daar onderling hoort praten, maak je er niets van, maar inderdaad, gedichten of verhalen in het Afrikaans klinkt wel echt heel mooi!

   5 april 2019 at 1:44 pm
 • Reply Darina

  Prachtige foto’s en bestemming. Ik ben nog nooit in Zuid-Afrika geweest, maar het lijkt mij een geweldige mooie ervaring.
  Darina onlangs geplaatst…Vijf keer typisch Parijs #7My Profile

  6 april 2019 at 10:30 am
  • Reply Anne

   Dank je wel! Zuid-Afrika vond ik echt een fantastische bestemming!

   8 april 2019 at 4:54 pm
 • Reply Yvonne

  In tegenstelling tot jullie was Spioenkop voor ons het laatste wildpark tijdens de rondreis. En we vonden het super! De kinderen konden er vrij rondrennen aan het water, bij de roestige schommels en ik vond het kleine en overzichtelijke juist leuk. En gek genoeg vonden we ook onze laatste neushoorns hier net zo indrukwekkend als onze allereerste in het Kruger park.

  8 april 2019 at 1:11 pm
  • Reply Anne

   Oh, wat goed dat het zelfs voor ervaren safari-gangers ook leuk is om te bezoeken, ik had echt geen idee! Het is inderdaad wel heel overzichtelijk, dat vond ik er ook leuk aan. En tof dat jullie de neushoorn gespot hebben, bij ons waren ze onzichtbaar…

   8 april 2019 at 4:53 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge