Follow me:
Clervaux Luxemburg

Een (camper) roadtrip door Luxemburg: Deze plekken mag je niet missen!

Luxemburg is een klein land, waar echter genoeg te zien en te doen is om je een aantal dagen te vermaken. Je vindt hier leuke plaatsjes zoals Clervaux en Echternach, maar ook mooie oude kastelen en heel veel natuurschoon. Luxemburg is dan ook heel geschikt voor het maken van een roadtrip: gewoon gaan rijden en onderweg maar zien wat je allemaal tegenkomt! Zorg dan wel dat je deze plekken niet mist!

Heb je wel eens overwogen om met een camper door Luxemburg te reizen? Dit land leent zich namelijk uitstekend voor een camperreis want je vindt op allerlei plekken mooie campings en camperplaatsen. Je kunt heel makkelijk (en voordelig) een camper huren bij Goboony en voila, je hebt je eigen huisje op wielen in Luxemburg!

Esch-sur-Sûre
Het kleine stadje Esch-sur-Sûre is een mooie tussenstop tijdens een roadtrip door Luxemburg.

Roadtrip door de Luxemburgse Ardennen

Persoonlijk is het uiterste noorden van Luxemburg bij mij favoriet. Dit zijn de Luxemburgse Ardennen en alleen al in deze streek vind je genoeg bezienswaardigheden en mooie natuur om je een aantal dagen te vermaken. Dit deel van Luxemburg was ook betrokken bij het grote Ardennenoffensief, dus geschiedenisliefhebbers vinden hier de nodige musea die herinneren aan de winter van 1944.

Bezoek ook eens het drielandenpunt (Luxemburg-België-Duitsland), waar je het Europadenkmal vindt; een monument ter herinnering aan de oprichting van de Europese Gemeenschap. Vanaf camping Tintesmühle kun je via een schitterende wandelroute door Naturpark Our naar het Europadenkmal wandelen.

Sla zeker het mooie stadje Clervaux niet over, met in het witte kasteeltje de prachtige en grootste fototentoonstelling allertijden: ‘The Family of Man’. In Clervaux vind je leuke terrasjes op het grote marktplein.

Clervaux zonsondergang
Zonsondergang over Clervaux.

Een andere must-see in de Luxemburgse Ardennen is het stadje Vianden met het bijbehorende indrukwekkende kasteel. Al van ver zie je het kasteel hoog boven je uitrijzen en het is een fotogenieke plek!

Bezoek tenslotte leuke plaatsjes als Esch-sur-Sûre en Wiltz. Deze regio van Luxemburg leent zich als geen ander voor een roadtrip: prachtige slingerende wegen door bossen en uitgestrekte velden. Zeker een aanrader!

Vianden kasteel Luxemburg
Het fraaie kasteel van Vianden is een fotogeniek plaatje!

Het Müllerthal

Nog een regio in Luxemburg die je zeker niet mag overslaan! Het Müllerthal is een prachtig stukje natuur waar je fantastisch kunt wandelen. Het wordt niet voor niets ‘Klein Zwitserland’ genoemd! In deze omgeving vind je imposante rotspartijen waar je onderdoor wandelt.

De grootste plaats in het Müllerthal is Echternach, een prachtig oud stadje vlakbij de Duitse grens. In de buurt van het plaatsje Müllerthal liggen schitterende watervallen, zoals de Schiessentümpel Wasserfall. Ook het mooie plaatsje Diekirch is vanuit het Müllerthal goed te bereiken.

Voor wandelaars is de 112 kilometer Müllerthal Trail een droom om te lopen: een prachtige wandelroute (onderverdeeld in verschillende etappes) die je door dit mooie landschap brengt.

Mullerthal Luxembourg
De Schiessentumpel Wasserfall (Foto: Cedric Letsch, via Unsplash.com)

De Moezel

In het zuidoosten van Luxemburg ligt de regio Moezel, niet te verwarren met de Duitse Moezelstreek aan de andere kant van de grens. In de Luxemburgse Moezelstreek vind je de uitgestrekte wijngaarden op de heuvels langs de rivier. Op en rond de Moezel is er natuurlijk ook van alles te doen, zoals boottochten, fietsen langs de Moezel en het bezoeken van leuke stadjes zoals Remich en Grevenmacher. Maar natuurlijk draait het hier vooral om de wijn. Wijnproeverijen, wijnfeesten, wijnwandelingen…dit is echt de ideale regio voor wie wel van een glaasje Moezelwijn houdt!

Leuk is het ook om hier een uitstapje naar het Duitse Trier te maken, wat echt een prachtige stad is met haar Romeinse stadspoort: de Porta Negra.

Helemaal in het zuidoosten van de Luxemburgse Moezelstreek ligt het plaatsje Schengen, waar in 1995 het Schengenverdrag getekend is waardoor we nu eenvoudig tussen de diverse landen kunnen reizen.

Luxemburg Roadtrip
Foto: Marc Schoentgen (via Luxembourg.public.lu)

Luxemburg-stad

Aan je roadtrip door Luxemburg mag natuurlijk ook een bezoekje aan Luxemburg-stad niet ontbreken. Je vindt hier een hele gezellige stad, met het Groothertogelijk Paleis en de Kathedraal van Luxemburg als grootste blikvangers. Slenter door de middeleeuwse straatjes van stadsdeel Grund, wandel door het mooie Stadspark en maak natuurlijk een rondgang door de beroemde Bock-Kazematten: een ondergronds gangenstelsel onder de stad.

Luxemburg is een hele moderne stad, waar veel multinationals gevestigd zijn. Daardoor heeft het een verrassend multicultureel en trendy sfeertje, terwijl je ook weer veel mooie oude gebouwen ziet.

Luxemburg Stad Roadtrip
Foto: Jean-Paul Kieffer (via luxembourg.public.lu)

Roadtrippen door Luxemburg

Naast deze genoemde regio’s en steden is er natuurlijk nog meer te zien in Luxemburg. In het midden en westen van het land ligt de regio Guttland, die wat vlakker en minder spectaculair is. Desondanks is het zeker de moeite waard om ook door dit deel van Luxemburg te rijden.

Een roadtrip door Luxemburg maken is heel eenvoudig. De wegen zijn goed onderhouden, men spreekt over het algemeen prima Engels en Duits en overal in het land vind je wel leuke adresjes om te eten en te drinken. In Luxemburg betaal je gewoon met de euro.

Wees er op beducht dat Luxemburg ook een walhalla voor motorrijders is. Zeker tijdens feestdagen (wij waren er ooit tijdens Pinksteren) is het erg druk met motoren, dus wees daarop bedacht tijdens het rijden met auto of camper.

Luxemburg is ideaal voor een roadtrip met een camper want het land heeft heel wat campings. Je vindt hier echter ook diverse leuke hotelletjes om te overnachten.

Neem vooral je tijd om overal rustig rond te kunnen kijken en dan kun je je prima een vakantie vermaken in Luxemburg!

Wegen Luxemburg Clervaux Tintesmühle
Roadtrippen in Luxemburg
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

  • Reply Marcella

    Leuk, een roadtrip Luxemburg met een camper! Ik zat er sowieso aan te denken om dit landje nog eens beter te verkennen en hoe leuk is het om dit met een camper te doen! We willen heel erg graag een eigen camper, dus we sparen al hard 😉
    Marcella onlangs geplaatst…Video roadtrip Vorarlberg & TirolMy Profile

    16 augustus 2021 at 10:05 am
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge