De mobiele telefoon is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken tijdens het reizen. Zelfs als je tijdens je reis een ‘social media stilte’ inlast, kan het zijn dat je toch nog regelmatig naar je telefoontje grijpt om dingen op te zoeken. Er zijn diverse apps die ik regelmatig tijdens het reizen gebruik. Dit zijn mijn favoriete apps!
Soms vind ik het echt onvoorstelbaar hoe snel de ontwikkeling rondom de mobiele apparaten gegaan is. Liepen we zo’n 15 jaar geleden nog met een Nokiaatje rond, tegenwoordig kun je Netflixen, boeken lezen, de weg zoeken en nog veel meer op je telefoon. Bizar!
Gebruik van apps in het buitenland
Veel apps hebben een internetverbinding nodig. Dat betekent dat je een goede, werkende internetverbinding nodig hebt op je telefoon. De goedkoopste optie is om een Sim Only abonnement af te sluiten (mits je natuurlijk al een toestel hebt of deze ergens goedkoop aanschaft). Bij een Sim Only abonnement kun je vaak goedkoop een flinke internetbundel nemen, zodat je onderweg niet zonder internet komt te zitten.
Zoals je waarschijnlijk weet is het gebruik van mobiel internet in de Europese Unie niet duurder dan in Nederland. Dit komt door goede afspraken binnen de EU. Ook in het Verenigd Koninkrijk kun je voorlopig nog vrijuit surfen en googelen want ook daar worden er geen roamingskosten berekend.
Bij sommige apps kun je vooraf al dingen downloaden (via een wifi-verbinding) zodat je tijdens het reizen de app (deels) offline kunt gebruiken.
Dit zijn de apps die ik het meest gebruik tijdens het reizen:
Google Maps: Navigatie
Ik vind Google Maps een ideale app voor tijdens het reizen! Om veel datagebruik tijdens mijn reis te voorkomen, download ik altijd vooraf (via wifi) alvast de kaart van het gebied waar ik naartoe ga. Vooral tijdens onze reis door Argentinië en Chili was dat ideaal omdat internetgebruik daar erg duur is.
Ik maak vaak al van tevoren lijsten in Google Maps aan, waarin ik adressen of plekken opsla waar ik naar toe wil. Zo maakte ik voor onze laatste stedentrip New York een speciale lijst aan, waarin ik alle plekken met streetart in opsloeg. Deze plekken vond ik vooraf door bijvoorbeeld andere websites over streetart in New York te lezen. Eenmaal in New York aangekomen zag ik dankzij de lijst precies wanneer we bij een kunstwerk in de buurt waren, ideaal!
Ook vind ik het zelf prettig dat Maps bijhoudt waar ik ben geweest. Onlangs reden we terug vanuit Berchtesgaden naar Nederland. Ik wist dat ik een paar jaar daarvoor bij een ontzettend leuk restaurant in Duitsland gegeten had, maar ik had geen idee meer waar dat was. Door in de geschiedenis van Google Maps terug te zoeken (en dat kon zelfs tot een paar jaar terug!) vond ik het leuke adresje terug.
Komoot: wandelen en fietsen
Sinds kort maak ik gebruik van de app Komoot. Niet alleen vind je in de app talloze wandel- en fietsroutes maar je kunt ook je eigen wandeling of fietsroute tracken en daarna uploaden, zodat je anderen weer kunt inspireren met jouw route.
Het moet ook mogelijk zijn om gpx-bestanden te uploaden in Komoot, zodat je daarmee een wandelroute uploadt, maar dit heb ik nog niet uitgeprobeerd. Wel ben ik echt enthousiast over de vele routes die in de app staan. Ook hier op de Veluwe zijn er heel wat routes die ik graag uit wil proberen want de app leidt je al snel over de mooiste weggetjes!
OneNote: notities
OneOne is mijn favoriete app als het gaat om notities maken. Ik heb diverse notitieblokken binnen OneNote; eentje speciaal voor mijn blog, eentje speciaal voor reizen en eentje voor persoonlijk gebruik. In Reizen heeft elke reis een eigen sectie, waarin ik weer losse pagina’s heb met bijvoorbeeld handige linkjes, een lijst met bezienswaardigheden die ik wil zien en, ook ideaal, een inpaklijst die ik in de app heel makkelijk af kan vinken.
Zie ik onderweg iets wat ik wil onthouden, dan noteer ik dat ook in OneNote. Je kunt zelfs snelkoppelingen maken zodat je met één klik een notitie opent.
En, wat ik ook ideaal vindt, de app synchroniseert heel makkelijk met OneNote op je laptop, dus je kunt overal bij je notities.
Adobe Lightroom: fotografie
Adobe Lightroom gebruik ik veel om foto’s wat te verbeteren. Soms is een foto niet helemaal recht, zijn de kleuren een beetje flets of is er teveel zonlicht (waardoor de schaduwen donkerder zijn). Ik vind Lightroom een hele fijne app om dit soort dingetjes snel even te kunnen fixen tijdens het reizen.
Adobe Lightroom zit in het fotografiepakket van Adobe dat ik gebruik, maar de app is gratis.
Aldiko Classic
Boeken lezen op je telefoon…ik vind het ideaal! Zo heb ik altijd een boek bij de hand voor als je even moet wachten. In de app Aldiko Classic kun je epubs uploaden en op je boekenplank plaatsen. Ik vind het zelf een hele prettige app in gebruik.
De laatste tijd lees ik veel via een andere app, Online Bibliotheek, omdat ik vanwege mijn bibliotheekabonnement ook gratis e-books kan lezen. Ik moet zeggen dat de app Aldiko veel prettiger in gebruik is dan Online Bibliotheek, dus als het even kan gebruik ik deze!
Tripadvisor
De app van Tripadvisor vind ik ideaal als het gaat om het zoeken naar een leuk restaurant of een bezienswaardigheid. Je kunt snel andere reviews lezen en aan de hand daarvan bepalen waar je gaat eten. De app is prettig in gebruik en komt vaak al met goede suggesties op basis van je locatie.
BirdNET
Voor deze app moet je een goede internetverbinding hebben, anders komt er weinig uit. Hoor je een bijzonder vogelgeluid, dan luistert deze app met je mee en geeft aan welke vogel dit waarschijnlijk is.
Er zijn ook vergelijkbare apps voor planten en bloemen, leuk om onderweg wat te leren over de flora en fauna in het gebied!
Lokale apps
Check ook altijd of het gebied van jouw reisbestemming een app heeft. Zo had het skigebied Sankt Anton am Arlberg een fantastische ski-app, waarin je jouw afdalingen kunt tracken. En in National Park Berchtesgaden hadden we een app die prachtige wandelingen en fietstochten bevat. En ga je naar Ierland? De 1500 km lange autoroute Wild Atlantic Way heeft ook een eigen app die je langs de bezienswaardigheden gidst.
Ik maak ook geregeld gebruik van Tripadvisor tijdens mijn vakantie. In Japan was Google Maps en Google Translate my best friend 😉
Google maps is altijd handig. Ik had echter nog niet met de lijstjes gewerkt, ik maak zelf maps aan in My Maps. Goeie tip dus. En Komoot is geweldig, ik heb al een aantal routes in GPX formaat gedownload om dan via GPX viewer te gebruiken.