Follow me:
Jennerberg Berchtesgaden

De Jennerberg: Wat te doen op en rond deze berg?

De Jenner is een gebergte in het Berchtesgadener Land. Dankzij de Jennerbahn is de top van de berg makkelijk te bereiken en ontvouwt zich een waar wandelwalhalla. Vanaf de top zie je overal mooie wandelpaden lopen en je kunt vanuit hier alle kanten op. In de winter kun je hier skiën, in de zomer zijn er genoeg andere toffe outdoormogelijkheden op de Jennerberg! En voor wie het rustig aan wil doen: je vindt hier genoeg fijne berghutten met terras!

Wie alleen maar van het uitzicht wil genieten en niet teveel wil wandelen, kan heel eenvoudig dankzij de snelle Jennerbahn naar boven. De moderne gondel brengt je in vlot tempo naar 1800 meter hoogte. Vervolgens is het zo’n 15-20 minuutjes lopen naar het uitzichtplatform op de top.

Uitzichtplatform ‘Der Königsblick’

Vanaf het uitzichtplatform net onder de top van de Jenner heb je een fantastisch uitzicht over het Berchtesgadener Land. Links zien we het intens blauwe water van de Königssee, recht voor ons liggen de grijze pieken van het Watzmanngebergte en rechts zien we het Kehlsteinhaus (het beruchte ‘Adelaarsnest’) op de top van de Kehlstein liggen. Diep onder ons liggen Schönau en Berchtesgaden. Genoeg te zien!

Je kunt vanaf het platform nog een paar meter verder omhoog klimmen om echt op de top van de Jenner te staan.


Jennerberg uitzicht
Uitzicht vanaf het platform

Wandelen op de Jennerberg

De Jennerberg biedt echt fantastische wandelmogelijkheden. Waar het wandelen op de Watzmann wat uitdagender is (zoals bijvoorbeeld de wandelroute naar het Watzmannhaus) liggen er op de Jennerberg goed begaanbare wandelpaden. Op de website van de Jennerbahn vind je overzichtskaarten met de verschillende wandelingen.


Jennerberg wandelen

Een hele mooie wandelroute is deze route via de Königsbachalm naar het dal. De Königsbachalm is een mooi gelegen berghut waar je wat kunt eten en drinken voor je verder gaat. Vanaf de Königsbachalm naar het dalstation loop je door het bos met af en toe een mooi doorkijkje op de Königssee.

Kijk tijdens het wandelen goed om je heen: tijdens onze wandeling zagen we nog gemzen of steenbokken lopen!Klettersteigen op de Jennerberg

Nog een hele toffe outdooractiviteit om op de Jennerberg te doen! Er liggen hier namelijk verschillende klimroutes, waaronder de Schützensteig, die ook geschikt is voor beginners en voor families. Bij de Intersport bij het dalstation van de Jennerbahn kun je een klettersteigset huren. Hiermee kun je je tijdens de klimroute langs de rots zekeren aan een metalen kabel.

Het ziet er echt fantastisch uit! Omdat het op de dag dat wij op de Jenner waren, wat regenachtig was, hebben we dit helaas moeten laten schieten, maar ik had mij er erg op verheugd.

Vanaf de Schützensteig heb je een waanzinnig uitzicht over het dal en over de Königssee en het is een hele toffe manier om actief bezig te zijn en toch van de omgeving te genieten. Heb je al ervaring met klettersteigen, dan is er ook een meer uitdagende route: de Laxersteig. Deze is een stuk lastiger en valt in categorie C (de Schützensteig is categorie A/B).


Schutzensteig Jenner
De Schützensteig gaat langs deze uitstekende rots.

Eten en drinken op de Jenner

Er zijn diverse berghutten en bergrestaurants op de Jennerberg. Ideaal om op een zomerse dag op een terras te zitten en te genieten van de fantastisch mooie omgeving!

Bij het bergstation van de Jennerbahn vind je een groot panoramarestaurant: ‘Jenneralm’. Zeker vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over het Alpenlandschap. Je vindt hier diverse snacks, warme maaltijden, pizza’s en desserts op de menukaart: genoeg keus voor iedereen!


Jenneralm Jenner

Bij het middenstation van de Jennerbahn ligt het restaurant ‘Halbzeit’. Leuk om te doen: je kunt hier “Hut Essen”: een soort gourmettten op een hoed. De metalen hoed is gloeiend heet en daar leg je je vlees of groente op om te bakken. Vanwege de vorm van de hoed loopt het vet uit het vlees in de rand van de hoed. We kennen dit verschijnsel vanuit de Franse Alpen en was erg leuk (en lekker natuurlijk)!


Hut Essen
Dit is een voorbeeld van een ‘Hut Essen’

Daarnaast liggen er nog verschillende mooie berghutten op de flanken van de Jennerberg. Op ca. 3 kwartier lopen vanaf de top ligt de Mittelkaseralm (niet te verwarren met de gelijknamige hut op de Watzmann), maar deze was helaas gesloten toen wij er waren. Het plekje zag er heel idyllisch uit dus als het restaurant open is, kun je hier ongetwijfeld heerlijk zitten.

Het Schneibsteinhaus en de Königsbachalm zijn ook hele mooi plekjes op de berg om te lunchen of om wat te drinken. En ben je beneden bij het dalstation aangekomen? Daar vind je een heel gezellig terras bij Jenner-Kaser om nog even het glas te heffen op een mooie dag in de bergen!


Mittelkaseralm Jennerberg

Op en rond de Jennerberg – Praktische tips

Je kunt verschillende tickets kopen voor de Jennerbahn. Zo kun je een retour kopen, alleen een ticket voor heen of alleen een ticket voor terug. Ook kun je een ticket kopen voor het middelstation zodat je verder naar boven wandelt.

Kies een mooie, zonnige dag uit als je de Jennerberg op gaat. Is het boven mistig, dan heb je weinig uitzicht, terwijl juist het grandioze uitzicht de kers op de taart van deze berg is. Bovendien kan het met slecht weer gevaarlijk zijn in de bergen, zeker als het begint te onweren.


Jennerberg

Houd er rekening mee dat het op de top van de Jenner een stuk koeler is dan beneden in het dal. Zorg dus altijd voor een warme trui in je rugzak en eventueel ook een regen- en/of windjack.

In de winter kun je skiën op de Jennerberg. Het is maar een klein gebiedje, maar voor gezinnen met kleine kinderen is het zeker een mooie plek om van de sneeuwpret te genieten.


Jennerberg

Sla een dagje Jennerberg dus zeker niet over tijdens je vakantie in het Berchtesgadener Land!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Yvonne

  Lijkt me zo’n mooi stukje van de Alpen. In Zuid-Duitsland hebben wij nog genoeg te ontdekken, dus ik hoop er op korte termijn eens een week (of langer) door te kunnen brengen. Berchtesgaden en omgeving staan al zo lang op de wishlist. Jammer dat jullie een wat regenachtige dag hadden.. nog een keer terug wellicht. 🙂

  13 augustus 2021 at 11:08 pm
 • Reply Linda

  Deze omgeving was ook een optie voor afgelopen zomer, maar uiteindelijk gingen wij toch naar Frankrijk! Maar deze tips ga ik onthouden, want hier wil ik zeker heen. Het lijkt me zo’n mooi stukje van Duitsland en staat echt hoog op mijn lijstje. Prachtige foto’s ook, jammer van de regenachtige dag.

  14 augustus 2021 at 10:30 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge