Follow me:

Het Zwarte Woud als ideale tussenstop tussen Nederland en Italië

Het Zwarte Woud is een hele mooie regio in het zuidwesten van Duitsland. Het grenst aan Zwitserland en Frankrijk en is qua natuurschoon een pareltje. Uitgestrekte bossen, afgewisseld met knusse dorpjes en leuke steden. Slingerende rivieren en her en der zelfs nog wat wijngaarden op de hellingen: je vindt het allemaal in het Zwarte Woud. Maar dit jaar ontdekten wij dat het Zwarte Woud ook echt de perfecte tussenstop is als je vanuit Toscane naar Nederland terugrijdt. Ik vertel je er meer over!

Afgelopen zomer beleefden we een heerlijke vakantie in Italië. We beklommen bergtoppen in de Dolomieten en flaneerden (en verloofden ons!) in Venetië. In Toscane slenterden we door prachtige stadjes als San Gimignano, Certaldo Alto en Siena en dronken veel te veel Chianti-wijn!

Omdat de terugrit vanuit Toscane naar Nederland nogal lang is (zo’n 15 uur rijden) zochten we een fijne tussenstop tussen Nederland en Italië om de rit in twee stukken te breken. We vonden echt een perfecte plek in het Zwarte Woud! We kozen er voor om hier twee nachten te overnachten zodat we op de tussendag nog deze mooie regio konden ontdekken.

Ik schreef overigens al eerder een blogartikel over het Zwarte Woud.

Bossen
Groene bossen in het Zwarte Woud

Berggasthof Linde: Perfecte accommodatie in het Zwarte Woud

Het fijne van onze tussenstop begon al met het Berggasthof Linde dat we boekten. Berggasthof Linde is een authentiek gasthof met restaurant er bij (wel reserveren als je wilt eten!) dat midden in het groen ligt. Vanaf hier starten er verschillende wandelroutes door de prachtige omgeving. ‘s Avonds is het hier helemaal stil, met alleen de ruisende bomen en het gefluit van de vogels om je heen!

En ook de prijs is ideaal: je overnacht hier al voor € 60,- per kamer per nacht.

Berggasthof Linde, Obersexau 24, 79350 Sexau, Duitsland

Berggasthof Linde

Wandelen in het Zwarte Woud

Tijdens ons verblijf in Berggasthof Linde, maakten we een hele mooie wandeling. De 11 kilometer lange wandelroute bracht ons langs weilanden met starende koeien, door bossen en over heuvels, steeds over de mooiste wandelpaden. De route was enorm afwisselend en dat maakte hem ook zo leuk.

We bleven regelmatig stilstaan om te genieten van het mooie uitzicht over de omgeving. Je vindt de route op mijn Komoot.

Zwarte Woud Wandelen
Onze wandelroute in het Zwarte Woud

De Hochburg bezoeken

Vlakbij ons gasthof stond nog een schitterende oude ruïne van een echt Duits kasteel: de Hochburg. We hebben hier natuurlijk even een kijkje genomen en dat was echt leuk. Allereerst is het vanaf de parkeerplaats al een leuk wandelingetje langs een enorm veld met ganzen en een mooie appelboomgaard.

In de weekenden is er in de Hochburg een museumpje en een kiosk geopend, maar omdat wij op een vrijdagmiddag kwamen was het er heel rustig. Je kunt wat rondlopen in de ruïne, die verrassend groot is. Her en der staan nog wat bordjes met informatie.

Hochburg Zwarte Woud

De Hochburg is heel strategisch boven op een heuvel gebouwd dus je hebt vanaf hier een fantastisch uitzicht over de omgeving. Terug naar de auto lopen we nog langs een paar wijngaarden van wijnhuis Dreher, waar de druiven al in trossen klaar hangen voor een warme zomer.

Zwarte Woud wijn
De wijngaarden van Dreher.

Freiburg bezoeken

Zoek je wat meer vertier, dan kun je naar de leuke stad Freiburg. Het heeft een enorm mooi oud centrum, met de kathedraal Freiburger Münster als middelpunt.

Neem zeker even de tijd om naar de Martinstor te wandelen: een oude toren met een grote klok. Snel een hapje eten doe je in de Markthalle: een overdekte markthal met streetfoodkraampjes. Grappig detail: ooit was dit een oude drukkerij waar de Freiburger Zeitung gedrukt werd.

Freiburg is vooral een leuke stad om rond te slenteren en de mooie oude panden te bewonderen. Overigens kun je ook nog de Schlossbergbahn nemen naar de top van de Schlossberg, waar ooit de Burg Freiburg stond. Nu staat er een uitzichttoren vanaf waar je een prachtig uitzicht over het Zwarte Woud hebt.

Kerkje Zwarte Woud
Een kapelletje langs de weg in het Zwarte Woud

Triberg bezoeken: watervallen en koekoeksklokken

Nog een leuk uitje om in het Zwarte Woud te doen: een bezoekje aan Triberg. Hier vind je de mooie Triberger watervallen. Je kunt helemaal naar boven wandelen, wat wel een steile klim is maar leuk om te doen.

En als je toch in de buurt bent, kun je ‘s werelds grootste koekoeksklok in Triberg bekijken: grappig om te zien.

Watervallen Triberg

Andere handige tussentops tussen Nederland en Italië

Natuurlijk hebben we ook wel gekeken naar andere handige tussenstops voor op de terugweg uit Toscane. Zo hebben we in het verleden al eens overnacht in het Zwitserse Locarno, dat aan het Lago Maggiore ligt. Ik schreef toen al een blog over de schitterende wandeling naar Cima della Trosa.

Ook het Duitse Rothenburg ob den Tauber is een fantastische overnachtingsplek op dezelfde hoogte als het Zwarte Woud. Dit idyllische stadje is echt een bezoek waard!

En dit jaar hebben we ook nog even gekeken naar het Zwitserse Hotel Tiefenbach, dat op een prachtige plek, bovenop een bergpas vlakbij de ‘James Bond-strasse’ ligt. Dus ook dit is zeker een aanrader.

Roadtrips Europa
Locarno

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge