Follow me:
Kerstmarkt in Keulen

Kerstmarkt in Keulen: Parkeren, leuke markten en andere praktische tips

Keulen is één van de bekendste steden waar Nederlanders in de kerstperiode een kerstmarkt bezoeken. In het centrum van deze stad vind je verschillende kerstmarkten. In dit blogartikel geef ik wat praktische tips voor het bezoeken van de kerstmarkt in Keulen. Waar kun je het beste parkeren, wat zijn de leuke kerstmarkten en nog andere handige tips.

Net als diverse andere Duitse steden, worden er ook voor Keulen allerlei dagtochten per bus naar de kerstmarkt aangeboden. Je wordt ‘s ochtends vroeg opgehaald en aan het einde van de middag vertrek je vanuit Keulen weer terug naar Nederland.

Maar natuurlijk kun je ook met eigen auto naar de kerstmarkt in Keulen. Het voordeel daarvan vind ik dat je onafhankelijk bent en naar huis kunt wanneer je wilt. Bovendien vind ik zelf de kerstmarkten ‘s avonds altijd het gezelligst dus is het jammer als je om 17 uur alweer bij de bus moet zijn, want dan wordt het eigenlijk pas écht sfeervol.

Je kunt een bezoek aan de kerstmarkt in Keulen ook combineren met het bezoeken van de bezienswaardigheden in deze stad. Ik schreef eerder dit blog over Keulen, waarin ik meer vertel over wat je kunt zien en doen in deze stad.

Keulen Duitsland
In Keulen

Waar parkeer je als je de kerstmarkt in Keulen bezoekt?

In het centrum van Keulen kun je parkeren in één van de vele parkeergarages in de stad. Het voordeel daarvan is dat je zo vanuit de garage het centrum in loopt. Je betaalt dan ongeveer € 25,- tot € 30,- per dag. Houd er wel rekening mee dat het tijdens de kerstmarkt in Keulen ontzettend druk is in de stad. Niet alleen lopen er hele massa’s mensen midden op de weg, ook kunnen de parkeergarages al snel vol zijn.

Omdat wij pas ‘s middags arriveren in Keulen, besluiten we om ons het gedoe van zoeken naar een parkeerplek te besparen. We parkeren daarom in P+R Bocklemünd: een gratis parkeergarage die makkelijk bereikbaar is vanaf de snelweg. Bij de metrohalte vind je een ticketautomaat; een enkele reis naar het centrum kost € 3,- p.p.. Vanaf deze P+R kun je metrolijn 3 of 4 nemen, die je naar de Neumarkt brengen. Daar vind je ook gelijk de eerste kerstmarkt én loop je gelijk het centrum in.

Kerstmarkt in Keulen
Bij de Alter Markt

Welke kerstmarkten kun je in Keulen bezoeken?

Tijdens ons bezoek bezochten we de kerstmarkten bij de Dom, op de Alter Markt, de naastgelegen Heumarkt en de Neumarkt. Ik raad je aan om de Neumarkt voor ‘s avonds te bewaren want deze is echt sprookjesachtig mooi verlicht!

Kerstmarkt bij de Dom, de Alter Markt en Heumarkt

De kerstmarkt bij de Dom is groot en redelijk krap opgezet dus op drukke dagen sta je hier vooral veel stil. In het midden van de kerstmarkt staat er een gigantische verlichte kerstboom en er is een podium waar kerstmuziek ten gehore wordt gebracht.

De kerstmarkt op de Alter Markt vind ik echt schitterend. De huisjes van deze kerstmarkt zijn zó mooi gemaakt en prachtig gedecoreerd dat we onze ogen uitkeken. De kerstmarkt op de Alter Markt is niet zo gek groot maar wel erg gevarieerd en leuk om te zien.

Direct naast de Alter Markt ligt de Heumarkt, die een iets grotere kerstmarkt heeft en een leuke ijsbaan. Gezellig om overheen te lopen.

Kerstmarkt in Keulen
Prachtige huisjes bij de Alter Markt

Kerstmarkt op de Neumarkt

Mijn favoriet is de Neumarkt, die ook wel ‘Markt der Engel’ genoemd wordt. Deze kerstmarkt in Keulen is echt schitterend mooi, vooral als je er in het donker rondloopt. In de bomen hangen kerststerren en andere verlichting en ook de huisjes zien er mooi uit. De markt is een stuk ruimer opgezet dus de gangpaden zijn ook goed toegankelijk en je kunt hier wat meer doorlopen dan op de andere markten.

Midden op de markt staan grotere huisjes waar je drankjes kunt halen. Overal op de markt staan kraampjes met typische kerstmarkteten zoals warme champignons, wafels, kastanjes, curryworst en nog veel meer.

Het thema rond deze kerstmarkt is engelen, waar ik dan wel weer een beetje mixed feelings over heb. Ik vind het niet zo nodig om engelen te decimeren tot decoratie-items dus dat is bij deze markt wel jammer.

Neumarkt in Keulen
De prachtig gedecoreerde Neumarkt

Andere kerstmarkten in Keulen

Naast deze markten, die wij bezochten, zijn er nog meer kerstmarkten in Keulen maar we kunnen nu eenmaal niet alles op één dag doen! Op de Rudolfplatz schijnt er ook een prachtige kerstmarkt te zijn, die huisjes in vakwerkstijl heeft: prachtig! Deze is dus ook zeker de moeite waard.

Daarnaast is er nog een kerstmarkt in de haven van Keulen, bij het Schokoladenmuseum. Hier hangt wat meer een zeemanssfeertje, met een piraat die rondloopt en zeemansliederen op het podium.

Altstadt in Keulen
Prachtige oude pandjes in de Altstadt van Keulen

Uit eten tijdens de kerstmarkt in Keulen

Ben je toch in het weekend in Keulen en wil je (uiteraard) een echte Duitse schnitzel eten? Dat is ook wel wat lastig want veel restaurants zitten volgeboekt. Je kunt natuurlijk van tevoren een tafel in een restaurant reserveren. Keulen heeft een paar hele toffe ‘Brauhäuser’: bierbrouwerijen waar je nu prima kunt eten. Brauhaus ‘Sünner im Walfisch‘ in de Salzgasse (in het mooiste gedeelte van Keulen!) is er zo eentje die je echt van tevoren moet boeken. Een andere aanrader is Brauhaus ‘FRÜH am Dom’, met een menukaart vol typisch Duitse gerechten.

Heb je niet gereserveerd maar wil je toch in een restaurant eten? Probeer het dan eens bij Löwenbräu aan de Frankenwerft: zij werken niet met reserveringen dus als je geluk hebt kun je hier een tafel vinden. Verwacht geen haute cuisine en het zit er vol met toeristen (lees: Nederlanders) maar toch is het wel een grappig adresje.

Kerstmarkt in Keulen
Restaurant Löwenbräu

Andere praktische tips

De kerstmarkt in Keulen is zeker leuk om te bezoeken maar houd er rekening mee dat het tijdens de weekenden in december razend druk is! Zeker op de wat nauwer opgezette kerstmarkten zoals de markt bij de Dom en de Alter Markt is het echt overvol, met heel veel Nederlanders. Heb je dus mogelijkheden om doordeweeks naar de kerstmarkt in Keulen te gaan, dan kan ik dat zeker aanraden.

Houd er rekening mee dat pinnen in Duitsland nog niet zo standaard is als bij ons. Met name de kerststalletjes op de kerstmarkten hebben niet altijd een pinautomaat. Neem dus voor de zekerheid wat geld mee.

Kerstmarkt in Keulen
‘s Avonds kleumen van de kou!

Ik heb het ook al bij mijn blogartikel over de kerstmarkt in Oberhausen geschreven: laat kleine kinderen asjeblieft thuis! We zagen het ook in Keulen weer: ouders die zo nodig een buggy met een baby of peuter mee willen nemen de kerstmarkt op. In de enorme drukte is dit echt geen goed idee, vooral niet voor het kind in kwestie. De buggy komt aan alle kanten in het gedrang, dus bespaar jezelf én je kind een dag vol frustraties.

Hoeveel tijd heb je nodig voor het bezoeken van de kerstmarkt in Keulen? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wil je alle kerstmarkten uitgebreid bezoeken, dan adviseer ik wel om een volle dag uit te trekken. Vind je het (net als wij) vooral leuk om even de sfeer op te snuiven, een glühwein te drinken en over een paar kerstmarkten te slenteren, dan heb je aan een middag en avond wel genoeg. Overigens heeft Keulen ook veel leuke winkels dus je kunt er ook voor kiezen om de kerstmarkt te combineren met kerstcadeaus shoppen.

De kerstmarkt in Keulen duurt dit jaar van 18 november tot 23 december 2022.

Kerstshoppen in Keulen
Kerstshoppen in het prachtige Galeria Kaufhof

Heb jij de kerstmarkt in Keulen al eens bezocht?

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge