Follow me:

5 handige tips voor een gezellige en ontspannen decembermaand

Hoewel ik de decembermaand altijd een hele gezellige maand vind, moet ik eerlijk bekennen dat het ook vaak een hectische periode is. Op mijn werk ben ik in deze maand druk met het organiseren van kerstbijeenkomsten, tussendoor nog cadeautjes en kerstkaarten regelen en dan moet het er thuis ook nog gezellig uitzien. In dit blogartikel deel ik wat tips (die ik stiekem zelf ook prima kan gebruiken!) voor een gezellige én een ontspannen decembermaand.

Voor ik het weet is het jaar weer omgevlogen en rollen we weer de decembertijd in. De dagen worden korter, we maken het thuis gezellig met kaarsjes en een brandende houtkachel en ik luister weer naar kerstmuziek. De decembermaand geeft echt een speciaal sfeertje en met deze tips wordt het misschien een nog leukere maand!

Decembermaand gezelligheid

1. Ga in de decembermaand op stedentrip

Toegegeven, dit draagt misschien niet helemaal bij aan een ‘meer ontspannen decembermaand’ maar ongetwijfeld wel aan de gezelligheid! Heel veel steden zijn in deze periode namelijk leuker dan ooit! Zo ging ik in het verleden graag naar Londen in de kerstperiode (ideaal om daar kerstcadeautjes te kopen!) en ook de Duitse steden zijn een aanrader in december.

Kerstsfeer in Londen
Kerstsfeer in Londen

2. Regel je kerstcadeaus op tijd

Dit is les nummer 1 voor mijzelf… Niet alle cadeaus nog op 23 december kopen, maar een week of twee er voor. Houd er dan natuurlijk wel rekening mee dat de cadeaus na afloop nog wel geruild kunnen worden, maar veel winkels hebben in deze periode een soepeler beleid rondom ruilen.

En hoe leuk is het dat je dan ook tijd hebt om de cadeaus mooi in te pakken! Op Pinterest of Instagram vind je superleuke tips voor het inpakken van cadeaus. Een mooi ingepakt cadeau geeft net even leuker dan een saai pakje, toch?

Kerstmarkt Oberhausen decembermaand
Een kerstmarkt is ideaal om kerstcadeaus of kerstversiering te kopen.

3. Maak je eigen kerstkaarten

En dan bedoel ik niet dat je met schaar en lijm moet gaan fröbelen (kan natuurlijk ook, als je dat leuk vindt…). Maar online kun je echt schitterende kerstkaarten maken, die je met jouw eigen foto’s heel persoonlijk maakt.

Ik mocht dit jaar het maken van kerstkaarten bij Kaartje2Go uitproberen en dat beviel heel goed! Er is een enorme keuze aan sjablonen van kerstkaarten, die je vervolgens ook nog eens helemaal kunt personaliseren. Je hoeft er geen grafisch design voor gestudeerd te hebben want de website werkt supersimpel. Vorig jaar winter heb ik een paar mooie foto’s in de sneeuw gemaakt dus die kon ik nu mooi gebruiken op de kerstkaarten die ik ontwierp.

Decembermaand kerstkaarten
Mijn eigen foto’s op de voorkant van deze kerstkaart.

Omdat we besloten hadden in deze periode een ‘save the date’ voor onze bruiloft te versturen, heb ik deze natuurlijk ook via Kaartje2Go ontworpen. Er is zoveel keuze dat we onze trouwkaarten straks ook zeker via deze website maken. Je kunt niet alleen uit verschillende sjablonen kiezen maar ook uit allerlei soorten papier, waaronder CO2-neutraal gedrukte kaarten. Ik heb mijn kerstkaarten op allerlei soorten papier laten drukken om het verschil te testen, maar ze zijn allemaal even mooi dus dat wordt nog lastig kiezen!

Kerstkaarten decembermaand
Onze ‘Save the date’-kaart die bij kerstkaarten in gestopt wordt.

De bezorging gaat ook enorm snel: voor 20 uur besteld is dezelfde dag nog op de post. En inderdaad, ik had de kaarten op dinsdagavond ontworpen en woensdagmiddag lagen ze al op de mat! Overigens kun je er ook voor kiezen om de kerstkaarten rechtstreeks naar de ontvanger te laten versturen: superhandig voor als je in december op reis bent maar je toch een persoonlijk kaartje wilt sturen!

Nog een handige tip: ben je te laat met kerstkaarten versturen, dan heeft Kaartje2Go ook nog prachtige nieuwjaarskaarten!

Kerstkaarten decembermaand
Een van de foto’s van vorig jaar die ik dit jaar mooi kon gebruiken voor kerstkaarten.

4. Hoe maak je je huis gezellig in de decembermaand?

Het klinkt vaak zo eenvoudig: ‘je huis in kerstsfeer brengen’, maar hoe doe je dat nu op zo’n manier dat het ook echt gezellig wordt?

Een paar simpele tips om je huis in gezellige wintersferen te brengen zijn:

  • Kies voor ‘winterse’ elementen, zoals bijvoorbeeld fluffy kussens, zachte wollen kleedjes;
  • Zorg dat je één stijl hanteert. Dus niet hele glimmende moderne kerstversiering naast landelijke of Scandinavische items;
  • Het mooist is het als je voor één kleur of één kleurencombinatie kiest. Rood en groen zijn natuurlijk hele klassieke kerstkleuren maar grijs en blauw kan ook prachtig zijn;
  • Als je af en toe een kerstmarkt bezoekt kun je daar vaak leuke items kopen om je huis in kerstsfeer te brengen. Houd wel altijd in je achterhoofd welke stijl je aan wilt houden zodat het geen allegaartje wordt.
  • Versier de eettafel gezellig met kerstdecoratie en kaarsen. Dat zorgt al gelijk voor een fijne sfeer bij het eten!

5. Zorg ook in de decembermaand voor wat tijd voor jezelf

In december kan het soms best druk zijn waardoor je al snel jezelf voorbij rent en pas ergens in januari op de bank kunt ploffen om bij te komen. Dat is jammer want dat betekent dat de decembermaand een stressvolle periode is, waar je eigenlijk niet echt van geniet.

Plan daarom zorgvuldig ook wat tijd voor jezelf in, waarop je met een fijn tijdschrift of een mooi boek wat rust kunt pakken. Persoonlijk zorg ik er ook altijd voor dat ik vlak voor kerst een kerstzangavond in een kerk bezoek en/of op kerstavond naar een kerstnachtdienst ga. Dat is voor mij een moment van verstilling waarin de essentie van kerst weer benadrukt wordt en waarin ik echt even tot stilstand kom. Natuurlijk heeft niet iedereen daar iets mee, maar ik kan het zeker aanraden! 🙂

Huis inrichten decembermaand

En nog een paar tips waar je misschien iets aan hebt…

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te bedenken waardoor jij een ontspannen decembermaand hebt. Zoals:

  • Houd tijdens het hele jaar al een online lijstje bij waarin je direct ideeën noteert voor kerstcadeaus, zowel voor jezelf (om op een verlanglijstje te zetten) als voor anderen. Dan hoef je in december alleen nog maar je lijstje erbij te pakken;
  • Plan de kerstdagen niet overvol: neem ook tijd om bijvoorbeeld een fijne wandeling te maken. Even de benen strekken is heerlijk tijdens de kerstdagen.
  • Stap af van het idee dat je iedereen tevreden moet houden, zelfs als het ten koste van jouw eigen rust gaat. Merk je dat de decembermaand te vol raakt, probeer dan afspraken af te zeggen (waarbij je rustig uitlegt waarom je wat meer tijd voor jezelf nodig hebt)
  • Maak het kerstdiner niet nodeloos ingewikkeld, maar kies liever voor eenvoudige gerechten die je mooi serveert in plaats van een halve kerstdag in de keuken te staan
  • Probeer ook in de decembermaand tijd te vinden om te sporten: met alle heerlijke diners en etentjes (en wijntjes) is het belangrijk om te blijven bewegen!

Heb jij nog goede tips voor de decembermaand?

Santa Croce skitour

Dit artikel kan gesponsorde links en/of affiliate links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik mijn eerlijke mening geef over producten! Ook samenwerken met DitisAnne.nl? Kijk dan eens op deze pagina waarop ik meer vertel over de mogelijkheden.

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge