Follow me:
Zwarte Woud Hohenzollern

Het Zwarte Woud: Van Kirschtorte en koekoeksklokken!

Wanneer ik door het Zwarte Woud reis, mijmer ik altijd even weg. Ik vraag me dan af hoe het er hier vroeger uitzag, in de tijd van ridders en jonkvrouwen, van reizen per paard en te voet. In ieder geval ver voor de tijd dat de snelwegen en asfaltwegen aangelegd werden. Het moet een bijzonder mooi en verlaten gebied zijn geweest, met eindeloos uitgestrekte bossen, met bergen en valleien, rivieren en meren, zonder alle bedrijvigheid die je anno 2017 overal vindt… Kortom, Duitsland op haar mooist!

Het Zwarte Woud is echter nog steeds één van de mooiste regio’s van Duitsland, zeker voor liefhebbers van bossen en bergen. De natuur is hier ontzettend mooi en varieert van glooiend tot hogere pieken, zoals de bijna 1500 meter hoge Feldberg. Hier kun je niet alleen zomers van de natuur genieten. ‘s Winters is het namelijk een klein skigebiedje met zo’n 25 kilometer piste.

Zwarte Woud Noordelijk

De prachtige natuur van het noordelijke Zwarte Woud (Foto: Zwartewoudgids.nl)

Freiburg

De hoofdstad van het Schwarzwald is Freiburg, een gezellige studentenstad. Neem zeker even de tijd om het prachtige, oude stadscentrum te ontdekken. Oude pandjes en prachtige gebouwen, zoals de schitterende Martinstor, sieren de stad en geven Freiburg een hele fijne uitstraling. Ook de oude kerk, de Freiburger Munster, is zeker een bezoek waard. Vergeet dan zeker niet het oude Historisches Kaufhaus aan de zuidzijde van de kerk niet te fotograferen! Dit unieke, dieprode gebouw stamt al ergens uit de 14e eeuw. Prachtig!

Freiburg heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dit is na de oorlog weer hersteld. Daardoor is Freiburg een stad die je tijdens je bezoek in het Zwarte Woud niet mag overslaan!

Triberg

Ook Triberg is een klein, maar leuk stadje dat bezocht kan worden. Je vindt hier de Triberger Wasserfälle, die tot de hoogste watervallen van Duitsland horen. Ondanks dat het geen spectaculaire waterval is, is een bezoekje toch al snel gemaakt, ook vanwege de prachtige omgeving.
In het nabijgelegen Eble Uhrenpark kun je de grootste koekoeksklok ter wereld bezoeken, waar de koekoek uit de gevel van een huis tevoorschijn komt. Een tikje te toeristisch naar onze zin maar voor kinderen ongetwijfeld een leuke belevenis! Liefhebbers van koekoeksklokken brengen misschien liever een bezoekje aan het Haus der 1000 Uhren, vlakbij de waterval. Koekoeksklokken in alle soorten en maten, zoals ze zelf zeggen: ‘Niet zomaar een winkel, maar een belevenis!’

Schaffhausen

Wie na de waterval van Triberg nog een echte, grote waterval wil bekijken, kan een uitstapje maken naar het Zwitserse Schaffhausen. Vlakbij vind je de Rheinfall, een grote waterval in de Rijn die voor spectaculaire beelden zorgt.

Met kleine bootjes kun je dichtbij de waterval komen (pas op, je kunt behoorlijk nat worden door de neveldamp die van de waterval af komt), maar ook vanaf het wandelpad heb je een prachtig uitzicht op de waterval.

Zwarte Woud

De Rheinfall bij Schaffhausen (Zwitserland), goed bereikbaar vanuit het Zwarte Woud!

Kirschtorte en koekoeksklokken

Schoolvriendinnetjes vergaapten zich vroeger aan de koekoeksklok die bij ons thuis aan de muur hing. Ooit door mijn ouders aangeschaft tijdens een vakantie in het Zwarte Woud en een heuse bezienswaardigheid. Elk uur kwam er een koekoek achter een deurtje vandaan en riep een aantal keren ‘koekoek’.  Daarna draaiden de danseresjes in Schwarzwälder klederdracht hun rondje op een krakend melodietje. Deze koekoeksklokken werden in de 18e eeuw in de buurt van Triberg gemaakt en zijn in veel toeristenwinkels wel te krijgen. Een heel folkloristisch souvenir dus, maar wel een mooi aandenken aan een prachtige reis!

Het Zwarte Woud ademt deze folkloristische sfeer sowieso nog steeds uit. Dat komt door de prachtige vakwerkhuizen die je in stadjes als Offenberg en Stauffen aantreft, de pompeuze, maar wereldberoemde Schwarzwalder Kirschtorte die royaal geserveerd wordt en natuurlijk de klederdracht met de enorme Bollenhut-hoeden.

Waarom naar het Zwarte Woud?

Natuurlijk is er nog veel meer moois te zien in het Zwarte Woud, dan ik in dit artikel op kan sommen. Het is een regio die door haar prachtige natuur en veelzijdigheid heel geschikt is als vakantiegebied. Vanuit Nederland is deze streek goed te bereiken en vanwege haar ligging is een uitstapje naar Zwitserland of Frankrijk ook zo gemaakt.

Zowel voor gezinnen met kinderen is het een aangename regio, maar ook voor de ‘adventure seekers’, die graag hikend of per mountainbike de schitterende natuur verkennen. Wellness-liefhebbers kunnen in kuurstad Baden-Baden aan hun trekken komen en voor cultuurzoekers zijn er vele uitstekende musea, burchten en kastelen, zoals de sprookjesachtige Burg Hohenzollern.

Zwarte Woud Hohenzollern

De prachtige Burg Hohenzollern brengt ons terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen! (Foto: Zwartewoudgids.nl)

En wie dit schitterende kasteel daar hoog op een berg ziet liggen, droomt misschien net als ik even weg en ziet ook het Duitsland van de ridders en de jonkvrouwen voor zich. In het Zwarte Woud heb je daar namelijk niet veel fantasie voor nodig!

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Jenny - IkReis

  Prachtig!

  Ik heb als kind veel gewandeld in het zwarte woud. Ik zou graag een keer terug willen keren.

  26 januari 2017 at 8:55 am
  • Reply Anne

   Leuk! Het Zwarte Woud is echt prachtig om te wandelen, wij gingen er ook regelmatig op vakantie! Maar er zijn zoveel mooie plekken waar ik graag nog eens heen zou gaan… 😆

   26 januari 2017 at 2:44 pm
 • Reply Wanda

  Ja, deze regio wil ik echt nog eens gaan verkennen! Ik ben sowieso wel fan van Duitsland geworden in de afgelopen jaren maar helaas nog nooit echt in deze regio geweest. Weleens door heen gereden maar het wordt echt eens tijd om daar een weekje of langer rond te neuzen.
  Wanda onlangs geplaatst…Dag Januari, Hallo FebruariMy Profile

  31 januari 2017 at 10:54 pm
 • Reply citytrip dichtbij

  De ideale bestemming voor een sportieve reiziger. Zou er graag eens gaan mountainbiken

  14 mei 2020 at 10:24 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge