Follow me:
mark wahlberg patriots day

Patriots Day: Hoe de marathon van Boston in één klap veranderde

“It took days to plan this bombing. Love responded in an instant.”
(Bombing survivor Patrick Downes)

Afgelopen weekend zagen we de indrukwekkende film ‘Patriots Day’ in een overvolle bioscoop. De film, die af en toe wat docu-achtige trekjes heeft, vertelt over de bomaanslag tijdens de marathon van Boston in 2013. We maken kennis met de slachtoffers, de daders, de politie en het onderzoeksteam en de film volgt de koortsachtige klopjacht op de daders. Lukt het hen om ze te vinden?

Op 15 april 2013, tijdens Patriots Day, wordt de jaarlijkse Boston Marathon gehouden door het centrum van de stad. De film begint de dag ervoor en we zien de (fictieve) politieagent Tommy Saunders, het jonge echtpaar Patrick Downes en Jessica Kensky. Ook de daders komen in beeld, enigszins gespannen voor hun ‘grote dag’.

De marathon begint zoals ieder jaar, groots en feestelijk. Tommy Saunders lijkt alles goed onder controle te hebben en iedereen lijkt blij en happy. Tot er plotseling vlakbij de finish twee harde klappen klinken, zo’n twintig seconden na elkaar. Er is rook, er is gegil en er zijn veel gewonden. In een mum van tijd is de marathon veranderd in een enorme chaos.

Verrassend genoeg zijn er ‘slechts’ drie doden te betreuren, maar wel enorm veel gewonden. Als de gewonden weggedragen worden en men beseft wat er gebeurd is, wordt er in enorm snel tempo een gigantisch onderzoekscentrum ingericht. De broers Tsarnaev, verantwoordelijk voor de bommen, zetten koers richting New York om op Times Square een vergelijkbare aanslag te plegen. Onder leiding van Special Agent Richard Deslauriers wordt de klopjacht op de daders ingezet. Komen ze op tijd?

 

mark wahlberg patriots day

Mark Wahlberg in ‘Patriots Day’

 

Wat vind ik van ‘Patriots Day’?

Ik was behoorlijk onder de indruk van deze film. Ondanks dat de geschiedenis (en dus ook de afloop) bekend is, zit er de nodige spanning in de film. Het mooie vind ik persoonlijk dat er ook veel echte tv-beelden in de film verwerkt zijn. Daardoor heeft ‘Patriots Day’ soms wat documentaire-achtige trekjes, zeker ook door de verhalen van ooggetuigen na afloop van de film. Indrukwekkend en ontroerend!

Over het algemeen vond ik de film goed geacteerd, hoewel er voor mij niet echt acteurs uitsprongen. Ook Mark Wahlberg, toch wel een bekende acteur, vond ik niet echt impressive. Desalniettemin is dit een film die je niet snel vergeet, ongetwijfeld vanwege het toch wel heftige onderwerp. Een absolute aanrader!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge