Follow me:
Roadtrips Europa

Locarno: Hiken naar de Cima della Trosa

Locarno is prachtig gelegen aan de uitlopers van de Zwitserse Alpen èn aan het blauwe Lago Maggiore. Locarno zelf doet nog het meest denken aan mondaine plaatsen als Nice of Cannes. Dit is de warmste plaats van Zwitserland, net over de grens met Italië en je kunt hier prachtig wandelen!

Wij beklommen de bijna 1900 meter hoge Cima della Trosa en genoten van een schitterend uitzicht! Aan de ene kant de puntige Alpen, aan de andere kant het mooie Lago Maggiore. Het beste van twee werelden in één wandeling verzameld!

De gondel brengt ons vanuit Locarno naar de Cardada, het middenstation op de berg. Gelegen op 1340 meter en met een futuristisch uitzichtpunt. Wij slaan dat echter over en nemen direct de stoeltjeslift, die ons naar de Cimetta, op ruim 1600 meter, brengt. Leuk detail: de stoeltjes gaan zijwaarts naar boven zodat je een fenomenaal uitzicht over het Lago Maggiore hebt!

Cima della Trosa 4 Locarno

Steile klim

Vanaf de Cimetta vertrekken er diverse wandelroutes: wij kiezen voor de beklimming van de Cima della Trosa. We zien de top met het grote kruis er op al liggen, maar het is een steil pad omhoog, dat niet altijd even eenvoudig loopt. Bovendien staan we regelmatig stil om foto’s te nemen of om van het prachtige uitzicht te genieten! Hoewel het hier mooi weer is, hangen er veel wolken boven de Alpen; de Matterhorn kunnen we dus niet ontdekken. Het is goed opletten tijdens de wandeling want naast het smalle pad loopt het steil af naar beneden; hier wil je niet uitglijden!

Als we na een uur klimmen eindelijk de top bereiken, is het fenomenale uitzicht onze beloning! We rusten even uit, eten en drinken wat, maken nog een paar foto’s en beginnen dan met de lange afdaling.

Cima della Trosa 3

Klingelende koeienbellen

Omdat we niet terug willen via dezelfde route, kozen we ervoor om achterlangs terug te lopen. Volgens het wandelkaartje lopen daar diverse routes die op elkaar aansluiten, zodat we bij het middenstation (Cardada) weer uitkomen. Verfstrepen op een grote steen lijken ons de weg te wijzen, maar we lopen nu zover achter de berg langs, dat we gaan twijfelen of we wel de goede route hebben. Het lijkt of we veel te ver afwijken, maar een alternatief is er eigenlijk niet, dus we lopen toch maar door, op hoop van zegen! We dalen steil af; als we na een kwartier omkijken torent de Cima della Trosa heel hoog boven ons uit. Indrukwekkend!

Cima della Trosa 5

Groot is de opluchting als we bij de splitsing met wegwijzers komen. Omdat linksaf richting de Madone gaat, lijkt het er op dat we keurig op de route zitten. De natuur is hier overweldigend: het Lago Maggiore is niet te zien, maar wel de pracht van bergen, bossen en alpenweiden. Diep onder ons is een kleine stal met een paar koeien en het geklingel van de koeienbellen is het enige geluid dat de stilte verstoort. Wat is dit mooi!

Cima della Trosa 6

Capanna Cardada

We lopen langs de koeien, die ons dom aanstaren en weinig sjoege geven. Even poseren met een Zwitserse koe zit er dus helaas niet in. Bij het huisje staan ook weer routebordjes; we slaan hier rechtsaf en lopen dan zo het bos in. Het is behoorlijk warm deze dag, dus het donkere bos biedt een welkome beschutting. Het pad lijkt eindeloos door te lopen en eigenlijk beginnen we wel trek te krijgen in een verfrissend drankje. Groot is dan ook de opluchting als we eindelijk het eerste van de twee bergrestaurants bereiken. Deze eerste slaan we echter over, omdat ik een foto had gezien van Capanna Cardada, de volgende berghut, waar een prachtig panoramaterras bij zou moeten zijn. Het is een klein kwartiertje lopen tussen de twee pleisterplaatsen en die extra moeite wordt dan ook beloond: hier is inderdaad een schitterend terras bij vanaf waar we een mooi uitzicht hebben op het meer en op Locarno. Wat smaakt een koud drankje dan lekker!

Vanaf Capanna Cardada is het nog een half uurtje lopen naar het middenstation, ware het niet dat we een afslag missen en hoog boven de stoeltjeslift uit komen. We overwegen even om onder de lift door naar beneden te klimmen, maar het is zó steil en onze knieën zijn al behoorlijk belast vandaag, dat we dat risico toch niet nemen. We lopen een stukje terug en vinden dan de trap naar beneden die we hadden moeten hebben; om één of andere reden zijn we hier gewoon voorbij gelopen! Vanaf hier is het nog maar een klein stukje en dan is na zo’n vier uur lopen eindelijk de gondelbaan in zicht!

Cima della Trosa 2

Locarno – Praktisch

Vanuit Locarno-centrum gaat er nog een klein treintje naar de gondelbaan. Het is ook mogelijk om per auto naar de gondel te rijden: zo’n 500 meter verderop is er een parkeerplaats (betaald, neem munten mee!).

De bergliften zijn niet goedkoop: voor een retourticket gondel + stoeltjeslift betaal je 36 CHF, omgerekend zo’n € 33,00. Zwitserse prijzen dus!

Verblijf je in Locarno? Lees hier wat je nog meer in deze Zwitserse plaats kunt doen!

Cima della Trosa 7 Locarno

 

Locarno: onderdeel van een roadtrip

Ons verblijf in Locarno was onderdeel van een prachtige roadtrip naar Toscane. We verbleven eerst een nacht in het sprookjesachtige Rothenburg ob der Tauber. Vanaf Rothenburg bezochten we eerst de imposante Rheinfall bij Schaffhausen en reden we even later langs witte sneeuwvelden op de prachtige Gotthardpas richting Locarno.

In Locarno verbleven we twee nachten en daarna reden we, via het bekende Cinqueterre, naar Lucca. Daar hebben we een aantal nachten in een leuk B&B overnacht, waarna we doorreden naar de prachtige Chiantistreek. In het idyllische en werkelijk perfecte agriturismo Casa Mezzuola hadden we echt een fantastische tijd! Leuke uitstapjes naar Florence, Siena en Arezzo, een wijnproeverij in een echt kasteel en knusse dinertjes bij uitstekende restaurants zorgden er voor dat dit echt een perfecte vakantie was!

Chianti
De prachtige omgeving van de Chianti-streek!

Wil je meer lezen over Zwitserland?

Collega-blogger Marcella Molenaar schreef een mooi artikel over haar roadtrip door Zwitserland. Zij verbleef in de regio ten noordwesten van Locarno en dit is ongetwijfeld een prachtige regio om te ontdekken!


Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Marcella

  Wauw, wat een onwijs mooi gebied! Vorige maand wandelde ik in de bergen van de Dolomieten. Dat smaakt naar meer, ik wil veel vaker op wandelvakantie! Lekker fijn ontspannend!
  Marcella onlangs geplaatst…Happylist juli 2016 – Records verbroken, Dolomieten & reisvideo’sMy Profile

  4 augustus 2016 at 1:21 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik vond het hier ook erg mooi om te wandelen! Lekker warm, een prachtig meer en de bergen!

   Nadeel van Locarno is wel dat het afschuwelijk duur is, volgens mij liggen de prijzen hier nog ver boven het Zwitserse gemiddelde. Uit eten is niet echt leuk; waren voor twee simpele pizza’s en twee colaatjes zo’n € 50,00 kwijt!

   4 augustus 2016 at 8:55 pm
 • Reply Elisa | lies rond de wereld

  Wat een schitterend gebied. Jaren geleden was ik in Zwitserland, prachtig vond ik het. Hier zou ik zeker eens willen gaan wandelen. Heerlijk!
  Elisa | lies rond de wereld onlangs geplaatst…Top 5 Instagram favorieten in de spotlight #1My Profile

  21 augustus 2016 at 4:51 pm
  • Reply Anne

   Ja, Zwitserland is erg mooi! Locarno is niet het hoogste gedeelte van Zwitserland maar ik vind wel de combi van het meer, de kans op zon en toch bergen erg fijn! Aanrader dus!

   21 augustus 2016 at 5:08 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge