Als we het Stary Rynek, het oude marktplein, van Poznan op lopen, weten we even niet waar we als eerste moeten kijken! Aan alle kanten zien we prachtige, fleurige huizen, winkeltjes, terrasjes en het mooie oude raadhuis. Ik had dit van tevoren al op plaatjes op internet gezien, maar in het echt is het nog mooier! Een verrassend mooie stad in het noorden van Polen!
We kijken nog enigszins duf uit onze ogen, want hebben de hele nacht in de auto gezeten. Vanaf een gezellige verjaardag in Apeldoorn reden we ’s avonds om half 11 weg en konden dankzij dit late tijdstip goed doorrijden. Omdat we geen idee hebben hoe betrouwbaar de parkeerplaatsen langs de Poolse snelweg waren, zetten we de auto bij Magdeburg stil, waar Jeroen een paar uur sliep en waar ik dankzij de wifi bij de Grote Gele M een paar uur kon werken!
Om eerlijk te zijn had ik van Polen niet zoveel verwacht. In mijn verbeelding zag ik oude, gare wegen en grauwe plaatsen vol flats uit het communistische tijdperk voor me. Maar niets was minder waar. Toen we bij Frankfurt am Ober de grens met Polen passeerden, ontvouwde zich een schitterend landschap voor ons. Een uitstekende snelweg met links en rechts groene bebossing, en dankzij deze prima weg bereiken we dan ook in korte tijd Poznan.
Poznan is van oudsher een belangrijke stad. Ooit de eerste hoofdstad van Polen, later een belangrijke stad in het toenmalige Pruisen. De stad ging meermaals in andere handen over, recentelijk nog tijdens de Tweede Wereldoorlog,
Stary Rynek
We parkeren de auto op één van de parkeerplaatsen aan het plac Międzymoście en lopen dan de stad in. De bebouwing is aan deze kant van het centrum inderdaad nog wel een tikkeltje grauw en des te groter is het contrast als we al snel het Stary Rynek bereiken! We slenteren het plein rond, neuzen wat bij de souvenirwinkeltjes onder de kleurige bogen (die ons een beetje aan het Midden-Oosten doen denken), bekijken de bijzondere muurschilderingen op de gekleurde panden en strijken uiteindelijk neer op één van de terrasjes voor een ontbijt.
Het is warm, érg warm in Poznan en we genieten dan ook van het zonnetje en de blauwe lucht. Na het ontbijt vragen we bij de Tourist Info (die ook op het Stary Rynek zit) om een plattegrond en krijgen we een paar tips voor bezienswaardigheden. We hebben niet zoveel tijd dus het is een flitsbezoek, maar genoeg om de sfeer van deze bijzondere Poolse stad op te snuiven!
Onze volgende stop is de Fara-kerk, vlak achter het plein. Een totaal andere bouwstijl als de rest van Poznan; een rozerood met wit exterieur, dat lastig te fotograferen is omdat de kerk een beetje weggestopt is in een smal straatje. De binnenplaats van het klooster er naast is stil en vooral erg mooi!
Vanwege mijn zomerse kleding (korte broek en hemdje) werpen we alleen vanaf de deur een blik in de kerk en verbazen ons over het kleurige interieur.
Twee geiten
Het symbool van Poznan, dat her en der in de stad terugkomt, zijn twee geiten. De ene legende vertelt dat deze twee geiten een ruzie uitvochten en daarbij zoveel herrie maakten dat de bewoners van Poznan gewekt werden en daardoor een beginnende brand ontdekten. Een ander verhaal vertelt over een kok die bij de opening van de klokkentoren van het raadhuis zijn eten aan liet branden. Uit pure wanhoop nam de onfortuinlijke kok dan maar twee geiten, die echter wisten te ontsnappen en de klokkentoren in vluchtten.
Dagelijks om 12 uur komt er uit de toren van het Raadhuis dan ook een klokkenspel tevoorschijn met de geiten, en ook staat er een bronzen standbeeld voor het Faraklooster ter ere van deze dieren.
Oudste kathedraal van Polen
Een stukje lopen vanuit het oude centrum brengt ons bij een eilandje: Ostrów Tumski. Dit is het oudste deel van Poznan en hier vind je dan ook de kathedraal van Poznan, die de oudste kathedraal van Polen blijkt te zijn. In deze St. Petrus-en-Paulus-basiliek werden de eerste koningen van Polen begraven. Voor de kerk staan informatieborden met oude foto’s om bezoekers te informeren over de historie van deze basiliek.
De kathedraal werd in de tiende eeuw gebouwd, werd diverse malen verwoest maar werd steeds weer opgebouwd.
Bydzgoszcz
Omdat we die dag nog verder moesten naar Bydzgoszcz, hielden we het bij een flitsbezoek aan Poznan. Bydzgoszcz ligt zo’n 140 km. noordelijker van Poznan, aan de weg naar Gdansk en is ook een oude stad, gesticht rond de 12e eeuw. Ooit was dit één van de grootste steden in Polen. In de Tweede Wereldoorlog dunde de bevolking behoorlijk uit: eerst voerden de Polen vele Duitsers weg (waarschijnlijk rond de 3.000); als vergeldingsactie liet Hitler zo’n 2000 Polen in Bydzgoszcz afslachten.
Tegenwoordig is Bydzgoszcz niet zo heel bijzonder meer. Het Stary Rynek, het oude plein in de binnenstad, is leuk, maar haalt het niet bij Poznan. Er zitten genoeg leuke terrasjes waar je neer kunt strijken en waar je leuk uitzicht op het levendige plein hebt.
Iets verderop vind je Wyspa Mlynska: Mill’s Island. Een klein eilandje in de rivier Brda, waar het prettig toeven is. Grote, groene grasvelden waar op de achtergrond oude en nieuwe gebouwen elkaar afwisselen.
De architectuur is sowieso heel afwisselend in Bydzgoszcz. Vanaf de mooie Mostowabrug zie je oude vakwerkhuizen liggen, op het Stary Rynek zijn het weer meer de kleurige huizen die opvallen maar je ziet ook genoeg oude, grauwe pandjes in deze stad. Het maakt het tot een beetje een rommelige stad en lang blijven we dan ook niet hangen in het centrum.
Een bezienswaardigheid op zich zijn de trammetjes in Bydzgoszcz: we zagen een exemplaar rijden dat bij ons al jarenlang in het Openluchtmuseum zou staan! Ook de tram waar wij mee het centrum in gingen, was een oude, gammele rammelbak, maar zó charmant!
Lachwekkende prijzen
Wat wel lachwekkend is in Bydzgoszcz zijn de prijzen. Het restaurant dat op nr. 1 staat in Tripadvisor, heeft hoofdgerechten van gemiddeld zes of zeven euro op de kaart staan. Wij verbleven in een prima hotel aan de rand van Bydzgoszcz, helemaal in Tiroolse stijl (wat ietwat vreemd aandoet in dit Poolse land). Bij aankomst hadden we een uitgebreide lunch met carpaccio, ’s avonds hebben we hier nog een hapje gegeten en we verbleven in een uitstekende 2-persoonskamer. Bij vertrek moesten we voor dit alles welgeteld € 63,00 afrekenen!
Ook bij het sportcomplex waar we waren, betaalde Jeroen voor een biertje en wat frisdrank zo’n € 2,00 in totaal. Kortom, hoewel Polen een flinke inhaalslag maakt richting West-Europa, zijn de prijzen nog niet helemaal mee gegaan!
Er zijn nog veel meer mooie steden in Polen die we graag een keer willen ontdekken: Warschau, Katowice, Wroclaw…, maar die bewaren we voor een volgende keer!
Wel ben ik na het schrijven van dit artikel al een aantal keer in Krakau geweest, wat absoluut een aanrader is!
Kim zegt
Oh wauw, dat is qua prijs inderdaad prima te doen en dat terwijl het land er zo mooi uitziet. Bedankt voor de tip. Dit komt op mijn lijstje!
Anne zegt
Klopt, viel ons ook erg mee! De moeite waard dus! 😉
Astrid zegt
Tjonge, in één nacht van Apeldoorn naar Poznan, dat lijkt me vermoeiend. Poznan lijkt mij een mooie stad! Van Bydzgoszcz had ik nog nooit gehoord.
Anne zegt
Hi Astrid! Het viel ons eigenlijk heel erg mee, voor we het wisten zaten we al bij Berlijn. Bovendien hadden we de wegen in Polen heel slecht ingeschat, maar dat bleek een schitterende snelweg te zijn.
Bydzgoszcz is ook niet zo bijzonder hoor, dus rustig overslaan! 😉 Poznan is wel de moeite waard!