Follow me:
Harz Duitsland Quedlinburg

De Harz: Van heksen, mijnbouw en oude stadjes!

Een groot deel van de Duitse Harz lag jarenlang verstopt achter het IJzeren Gordijn. Toen ik begin jaren ’90, niet zo heel lang na de val van de muur, naar de Harz reisde, was de overgang van west naar oost nog duidelijk zichtbaar. Inmiddels bloeit het toerisme in de Harz meer en meer op, en is het een prachtige regio om te bezoeken! Mooie, oude stadjes zoals Wernigerode, Quedlinburg en Goslar zijn een bezoek zeker waard, maar vergeet zeker ook de schitterende natuur niet!

Jarenlang hing voor mijn raam een lachende heks, ooit gekocht in een toeristenwinkel in Wernigerode. Elk stadje in de Harz verkoopt deze heksen: een verwijzing naar de historie rondom de hekserij en heksenverdrijving in de Harz. Souvenirwinkels heten hun bezoekers ‘Hexlich willkommen’ en hebben rekken vol heksen klaar staan voor de toerist.

Harz
Prachtige natuur van de Harz (Foto: Harzgids.nl)

Brocken

Het tekent iets van de rijke geschiedenis van deze Duitse regio. Ooit werd de Harz geconfisqueerd door Karel de Grote als jachtgebied, later werd het een belangrijke regio voor de metaalindustrie, waarvan ook het Duitse leger tijdens de 2e Wereldoorlog nog profiteerde.

Ook de natuur van de Harz is schitterend. Letterlijk hoogtepunt van de Harz is de Brocken, met haar 1141 meter het hoogste punt van de Harz. Een prachtig wandelgebied, waar een natuurliefhebber zeker aan zijn trekken komt! Wie de klim naar de top van de Brocken te zwaar vindt, kan vanuit Wernigerode het boemeltreintje ‘Brockenbahn’ nemen. Niet goedkoop: voor een enkele reis tel je al € 25,00 neer!

Letterlijk hoogtepunt van de Harz is de Brocken, met haar 1141 meter het hoogste punt van de Harz. Een prachtig wandelgebied, waar een natuurliefhebber zeker aan zijn trekken komt! Wie de klim naar de top van de Brocken te zwaar vindt, kan vanuit Wernigerode het boemeltreintje ‘Brockenbahn’ nemen. Niet goedkoop: voor een enkele reis tel je al € 25,00 neer!

Niet alleen de Brocken is mooi: de Harz is een uitgestrekt gebied waar uitstekend gewandeld kan worden!

Quedlinburg

Een van de mooiste plaatsen in de Harz is Quedlinburg, waarvan alleen de naam al tot de verbeelding spreekt! Ooit als regeringsstad van koning Hendrik I nam Quedlinburg een belangrijke plaats in Duitsland in. Ook in de latere eeuwen was Quedlinburg welvarend, onder andere dankzij haar periode als Hanzestad en later als onderdeel van Brandenburg-Pruisen. Hoewel de stad sterk tot verval kwam tijdens de periode achter het IJzeren Gordijn, is er na de hereniging hard gewerkt aan restauratie. Net als in Wernigerode vind je in Quedlinburg ook veel vakwerkhuizen; je blijft foto’s schieten! De stiftskerk van St. Servaas, het kasteel en de oude binnenstad staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Schlossberg torent hoog boven de stad uit en geeft de stad een fotogeniek aanzicht!

Harz Duitsland Quedlinburg
Quedlinburg (Foto: Harzgids.nl)

Wernigerode

Wernigerode ligt heel centraal in de Harz en is een prima uitvalbasis voor dit gebied. De prachtige vakwerkhuizen en het mooie Rathaus geven de stad een knusse en wat romantische aanblik en het hooggelegen kasteel doet daar nog een schepje bovenop! De burcht is te bezoeken; sla dan ook zeker de mooie kasteeltuin niet over!

Wie met kinderen reist, kan een bezoek brengen aan het Wildpark Christianental, dat net buiten Wernigerode ligt. Vanuit het wildpark wandel je ook zo richting het kasteel.

Goslar

Wat meer westelijker ligt het stadje Goslar, eveneens met een oude binnenstad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De omgeving van Goslar kende een enorm uitgebreide mijnindustrie, waarbij er in de Rammelbergmijnen zilver, koper, lood en zink gewonnen werd. Vanwege deze mijnbouw, bouwden de koningen en keizers hun palts in Goslar en werd ook de Rijksdag in Goslar gehouden.

Net als Quedlinburg wordt Goslar in de 19e eeuw bij Brandenburg-Pruisen ingelijfd en gaat in de opeenvolgende jaren over van het ene koninkrijk naar het andere. In de 20e eeuw herontdekt het Naziregime de oude stad en de omliggende mijnen en wordt Goslar een belangrijke stad tijdens de oorlog.

In 1988 wordt de Rammelsbergmijn gesloten; er is tegenwoordig een museum in gevestigd over de mijnbouw die hier ruim duizend jaar plaatsvond!

Een leuke wandelroute rond Goslar is de 7 km lange Liebesbankweg. Maar in Goslar zelf is ook genoeg te zien! Bezoek zeker het oude marktplein, waar regelmatig een klokkenspel de ertswerken uitbeeldt. Sowieso is de binnenstad van Goslar een plaatje: de smalle, middeleeuwse straatjes, de oude Kaiserpfalz en het Rathaus zijn een bezoek zeker waard!

Goslar Harz
Het klokkenspel van Goslar

Maarten Luther

Wie interesse heeft in kerkgeschiedenis, moet ook zeker een bezoek brengen aan de Harz. Hier liggen immers de voetsporen van de bekende kerkhervormer Luther, die geboren werd en stierf in Eisleben in de Harz. De stad kreeg het predikaat ‘Lutherstad’ en beide huizen zijn te bezoeken, evenals een museum over Maarten Luther.

Meer naar het zuiden (in Thuringen, maar nog wel aan te rijden vanuit de Harz) vind je de Wartburg, waar Luther een jaar lang incognito verbleef. Tijdens dit verblijf vertaalde hij het Nieuwe Testament in het Duits; zijn werkkamer kan men nog bezoeken.

Ook in Erfurt, iets oostelijker van de Wartburg, vindt men genoeg over Maarten Luther terug: hier groeide hij op, studeerde hij en trad hij toe tot het Augustijner klooster.

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Marcella

  Lijkt me echt een interessant gebied! Ik hoor altijd enthousiaste verhalen over de Harz, wil er zeker nog eens naartoe reizen en genieten van de mooie natuur!

  2 augustus 2016 at 9:17 am
  • Reply Anne

   Ja, is zeker de moeite waard! Misschien te combineren met iets anders, Berlijn of Polen?

   2 augustus 2016 at 10:27 am
 • Reply Wanda

  Wij waren er vorig jaar en hoewel ik er als kind weleens was geweest, besefte ik mij nu pas hoe rijk de geschiedenis daar is. En ja, de natuur is er prachtig. Wij zaten midden in het historische centrum van Wernigerode en hebben onder meer inderdaad een uitstapje naar het kasteel gemaakt maar zijn ook naar Torfhaus geweest vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de Brocken. We zijn zeker van plan om er nog een keertje naar toe te gaan, er valt daar nog veel te ontdekken!

  5 september 2016 at 9:41 pm
 • Reply Fem

  Quedlinburg staat nog steeds hoog op mijn lijstje! Ik ben er nog steeds niet geweest, hoewel het vanuit Hamburg nu ook weer niet echt een wereldreis is… In het kader van goede voornemens voor 2018 dan maar! 😉 Ik zet Goslar meteen ook op dat lijstje, omdat ik toch wel een zwak heb voor UNESCO-locaties.

  27 december 2017 at 9:46 pm
  • Reply Anne

   Haha, heel goed! Het zijn echt prachtige stadjes dus de moeite waard om op de goede-voornemens-lijst te zetten!

   4 januari 2018 at 4:51 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge