Follow me:
Berchtesgadener Land

Op en rond de Königssee in het Berchtesgadener Land

De Königssee in het Berchtesgadener Land is een schitterend meer, dat als een fjord tussen de steile rotswanden slingert. Het azuurblauwe water is kraakhelder en de grijze toppen van het indrukwekkende Watzmanngebergte zorgen voor een fantastische achtergrond. Er zijn verschillende manieren om de Königssee te ontdekken en in dit blog deel ik mijn tips met je.

De uitvalsbasis om de Königssee te ontdekken is het kleine plaatsje Schönau am Königssee. Een gezellig, toeristisch dorpje met terrasjes en winkeltjes. De Königssee is onderdeel van het Nationaal Park Berchtesgaden: een enorm mooi nationaal park met bergen, meren, bossen en rivieren.

Obersee Königssee
De Obersee ligt achter de Königssee en is met de boottocht over de Königssee te bereiken.

Hoe kun je het beste de Königssee ontdekken?

Een boottocht over de Königssee

De beste manier om de Königssee te zien is natuurlijk door er met een boot overheen te varen. Vanuit Schönau am Königssee vertrekken rondvaartboten van Bayerische Seen-Schifffahrt, die de Königssee oversteken. Het is een aanrader om vroeg op de dag te gaan want de boottochten zijn populair dus hoe eerder je meevaart, hoe rustiger het nog is.

Je kunt vanaf Schönau naar het St. Bartholomä kerkje varen (ongeveer 35 minuten enkele reis) of helemaal naar Salet, aan het andere uiteinde van de Königssee. Salet is ongeveer een uur varen, maar er is zoveel moois te zien onderweg dat de tijd vliegt.

St. Bartholomae Koenigssee
St. Bartholomä

Als de boot tussen de steile rotswanden door vaart, pakt de schipper een trompet en speelt enkele tonen. Deze hoor je dan weerkaatsen tussen de rotsen: indrukwekkend! Bij het kerkje St. Bartholomä legt de even boot aan. Hier kun je uitstappen, het kerkje bezoeken of eventueel (met goed schoeisel) een eindje de berg op richting de Eiskapel: een rots met ijsvorming.

Königssee Duitsland

Zelf hebben we er voor gekozen om bij St. Bartholomä te blijven zitten en door te varen naar Salet. Daar maakten we de prachtige wandeling naar de Röthbachwaterval.

Salet Königssee

Wandelen van Salet naar de Röthbachwaterval

Vanaf de aanlegsteiger van Salet is het een prachtige wandeling naar de Röthbachwaterval. Eerst volg je het pad (en waarschijnlijk alle mede-passagiers) naar de schitterend gelegen Obersee. Bij de Obersee sla je rechtsaf en loopt dan helemaal langs het meer op naar de Fischunkelalm. Alleen deze wandeling is al fantastisch mooi, maar neem vanaf de Fischunkelalm zeker ook de moeite om door te wandelen naar de Röthbach Wasserfall.

Obersee
De Fischunkelalm bij de Obersee

Je ziet de waterval al van een afstandje naar beneden komen: een prachtig gezicht! De Röthbach Wasserfall is de hoogste waterval van Duitsland. Via de rotsen kun je nog een heel eind langs de waterval omhoog klimmen. De route naar Salet is dezelfde als de heenweg.

Bij Salet vind je een groot (zelfbedienings)restaurant waar je wat kunt eten en/of drinken voordat je weer in de boot stapt.

Hoogste Waterval Duitsland
De Röthbach Wasserfall

Zelf een bootje huren

Er is ook een bootverhuur bij de Königssee, waar je een roeiboot kunt huren. Het kost ca. € 15,00 per uur. Je mag in de Königssee zwemmen (wel koud!) maar let goed op dat je niet in de baan van de rondvaartboot zwemt. Door het glanzende oppervlakte zijn zwemmers lastiger zichtbaar.

Het is overigens verboden om zelf met opblaasboten, SUP’s of kano’s de Königssee op te gaan. Het enige wat toegestaan is, is de officiële bootverhuur bij de aanlegsteiger van Schönau.

Boothuizen Koenigssee

De Königssee bewonderen vanaf Malerwinkel

Malerwinkel is de naam van een korte wandelroute die zo’n vier kilometer lang is en die je langs een prachtig uitzichtpunt brengt. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de Königssee.

De route start bij de aanlegsteiger van Schönau en loopt dan glooiend omhoog naar het uitzichtspunt. Daarna loopt de route hogerop door het bos om uiteindelijk bij de Jennerbahn uit te komen.

Het is een populaire route dus verwacht niet dat je als enige hier wandelt. Wij liepen het rondje na het eten en vonden het een leuke route.

Malerwinkel Königssee
Uitzicht vanaf Malerwinkel op de Königssee. In de verte het kerkje Bartholomä.

De Königssee bewonderen van bovenaf

Nog een mooie manier om de Königssee te bewonderen is van bovenaf. Er zijn diverse plekken vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op het meer.

Vanaf de Jennerberg

Vanaf de top van de Jennerberg heb je een schitterend uitzicht over de Königssee. Neem je de gondel omhoog, dan kun je vanaf het bergstation nog zo’n 15-20 minuten doorlopen naar het topje. Om je heen ontvouwt zich het panorama van de Berchtesgadener Alpen en diep onder je zie je het azuurblauwe water van de Königssee.

Als je het uitzicht genoeg bewonderd hebt, kun je naar het dal wandelen of natuurlijk de gondel terug nemen. Zowel bij het bergstation als bij het middelstation vind je restaurants waar je op het zonneterras van het zonnetje kunt genieten.

Jennerberg Königssee
Uitzicht vanaf de Jennerberg.

Vanaf de Archenkanzel

Een andere plek om de Königssee van bovenaf te bewonderen is het uitzichtspunt Archenkanzel. Wij hebben deze helaas gemist: we wilden hier eigenlijk naartoe lopen tijdens de afdaling vanuit het Watzmannhaus, maar we deden zólang over die afdaling dat we geen tijd (en energie!) meer hadden voor het uitstapje naar de Archenkanzel.

Je kunt ook de Archenkanzel als doel van je wandeltocht maken. Parkeer je bij Hammerstiel, dan loop je omhoog naar de Schapbachalm, vanaf daar naar de Kührointhütte. De Kührointhütte ligt op een grote alm en je kunt hier wat eten en/of drinken. Vanaf de Kührointhütte is het nog zo’n half uurtje lopen naar de Archenkanzel. Het waanzinnig mooie uitzicht op de Königssee maakt de inspanning helemaal goed!

Overigens is het ook mogelijk om de Archenkanzel te bereiken vanaf de Bartholomäkerk, maar dit is een moeilijke, zwarte wandelroute en alleen voor echt geoefende bergwandelaars met een goede conditie!

Kühroint Watzmannhaus
De Kühroint Alm

Tips voor een bezoek aan de Königssee

Eerlijk is eerlijk: de Königssee is een bijzonder mooie plek, maar het kan hier echt verschrikkelijk druk zijn. Zelf bezocht ik het beroemde meer in 2021, toen er vanwege C relatief weinig buitenlandse toeristen waren en zelfs toen was het best wel druk op de wandelroutes. Tip is dus echt om buiten het hoogseizoen te gaan en vooral vroeg op de dag op pad te gaan.

Er is een grote parkeerplaats vlakbij de Königssee. Je kunt hier met munten betalen of met de Parkster-app. Ik heb het laatste gedaan en dat werkte prima! Handig om de app alvast geïnstalleerd te hebben en vast een account aangemaakt te hebben voordat je naar Duitsland afreist. Je ontvangt na een tijdje een factuur voor je parkeerkosten. Let op: met een gastenkaart van het Berchtesgadener Land krijg je korting op het parkeertarief!

Königssee

Mooie accommodatie in Schönau am Königssee

Schönau is heel toeristisch dus je vindt hier ook talloze accommodaties. Maar goed nieuws, je hoeft niet verder te zoeken want ik heb echt een verschrikkelijk mooi adresje gevonden!

Wij overnachtten in Pension Hochödlehen, dat wat boven Schönau ligt, omringt door groene weilanden en bossen. We bleven hier een week en ik vond het echt een prachtige accommodatie. De ontvangst is heel vriendelijk en enthousiast, het ontbijtbuffet met lokale producten overheerlijk en de omgeving is zó rustgevend en mooi! Vanuit de gezellige schommelbank of het zonnige terras kijk je uit op de bergtoppen en je kunt zelfs het beroemde Adelaarsnest (Kehlsteinhaus), het voormalige huis van Hitler, nog zien liggen.

Pension Hochodlehen
Het prachtige uitzicht vanaf Pension Hochodlehen!

Vanaf Pension Hochödlehen ben je met tien minuten wandelen bij parkeerplaats Hammerstiel, vanaf waar allerlei prachtige wandelingen door het Berchtesgadener Land starten, zoals de wandelroute naar het Wimbachschloss en Wimbachgriess of de uitdagende, maar geweldig mooie wandelroute naar het Watzmannhaus.

Watzmannhaus wandeling
Het Watzmannhaus

Meer lezen over het Berchtesgadener Land?

Ik schreef al diverse blogs over het Berchtesgadener Land:

Berchtesgadener Land
Het Berchtesgadener Land.
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge