Follow me:
Arabba winter skitour

Vier mooie skitours in het enorme skigebied Dolomiti Superski

Het gigantische skigebied Dolomiti Superski is een ontzettend mooie wintersportbestemming. Het aantal pistekilometers is ongekend (ruim 1200), het landschap is zeldzaam mooi, de pistes zijn over het algemeen heerlijk breed en vergeet het lekkere Italiaanse eten niet! Vind jij het maken van een skitour ook zo leuk? In dit blog deel ik vier mooie skitours in de Dolomieten met je!

Ik vind zelf het skiën met een doel of route altijd leuker dan willekeurig wat afdalingen kiezen. Zo skieden we in Ski Arlberg al de prachtige Run of Fame, die je door het hele gebied brengt. En in het Grand Massif skieden we ooit de schitterende 14 kilometer lange afdaling Les Cascades, wat ook al een skitour op zich is!

Onze uitvalsbasis in de Dolomieten was de eerste keer het dorpje Arabba, vanaf waar je heel strategisch alle kanten op kunt in het Dolomiti Superski gebied. Daarnaast is Arabba ook nog eens een mooi, idyllisch plaatsje: een aanrader om hier te verblijven! De tweede keer verbleven we in Corvara in Alta Badia, wat nóg centraler ligt en ook een erg leuke plaats is. De vier skitours in dit blog kun je makkelijk vanuit Arabba of Corvara maken.

Skitour Dolomieten

1. De Sella Ronda

De Sella Ronda is natuurlijk de bekendste tour in het Dolomietengebied. Arabba en Corvara liggen aan de Sella Ronda en we hebben deze ronde dan ook al diverse keren geskied. De Sella Ronda leidt je van Arabba naar Val di Fassa, Val Gardena, Wolkenstein, Alta Badia en weer terug naar Arabba. Onderweg kom je echt waanzinnig mooie uitzichten tegen: de grijze puntige rotsen steken heel mooi af tegen de blauwe lucht: fotogeniek!

Skitour Sella Ronda
Langs de Sella Ronda

Je kunt de Sella Ronda twee kanten op skiën: de groene en oranje route. Wij hebben twee keer de oranje route gedaan. Het schijnt dat de groene route makkelijker is maar dat je ook wat meer in de lift zit dan op de oranje route. Bij Val Gardena kun je ook nog een ‘Sella Ronda Alternativo’ doen: wij kwamen hier een soort van per ongeluk op tijdens de eerste keer dat we de Ronda deden. De alternatieve route maakt een flinke omweg en bevat een aantal zwarte pistes dus trek hier iets meer tijd voor uit.

Onderweg kom je echt fantastische bergrestaurants tegen waar je heerlijk kunt lunchen. De Sella Ronda staat over het algemeen goed aangegeven met grote gekleurde borden dus een kaart heb je niet echt nodig.

Skitour Dolomieten

2. Skitour Santa Croce

Dit vond ik echt een hele toffe skiroute! De skitour naar Santa Croce (dat ook wel als ‘La Crusc’ op de borden staat) is een route naar een klein pelgrimskerkje boven op de berg.

In het skigebied van Alta Badia is het even zoeken want het aantal pistes en liften is hier ongekend. Je skiet naar de top van Piz La Ila. Vanaf daar kun je via de mooie rode piste 17 naar beneden afdalen, naar het dorp La Villa (La Ila). Daar neem je niet de gondel omhoog, maar het kleine oversteekliftje rechts, dat je over het dorpje pendelt. Vanaf daar neem je eerst de kleine stoeltjeslift en daarna de lange Sponata. Dan ski je steeds verder door tot je bij de liften van La Crusc uitkomt.

Bovenaan de tweede lift kun je je ski’s laten staan en de laatste 100 meter naar boven lopen. Daar staat het idyllische kerkje Santa Croce. Al in 1010 stond hier een kapel, maar de huidige kerk werd in 1484 gebouwd en in de 17e eeuw verder uitgebouwd.

Skiroutes Dolomieten skitochten Dolomiti Superski
Ook de skitour naar La Crusc / Santa Croce is prachtig!

Als je de klim aandurft vanaf de lift naar het kerkje, dan vind je daarnaast een berghut met een fantastisch mooi terras. Vanaf hier heb je echt een waanzinnig mooi uitzicht over de omringende bergen en kijk je tegen de woeste rotspartijen aan.

Vanaf het kerkje kun je een heerlijke afdaling maken naar het dorp Badia. Naast de piste liggen ook een paar hele leuke bergrestaurants, waar het verrukkelijk rook! De pistes hier zijn lekker rustig en heerlijk breed dus een fijne plek om te skiën.

Skitour Santa Croce
Een schitterende afdaling gaat vanaf Santa Croce naar het dorpje Badia.

We skieden deze tocht in 2020 met veel sneeuw en mist, maar in 2023 hadden we zowaar een heerlijk zonnige dag met ‘Kaiserwetter’!

Dolomieten Skitours

3. De Marmolada skitour

Dit is een prachtige skitour naar het hoogste punt van het Dolomiti Superski gebied: de Marmolada. Vanuit Arabba neem je eerst de meest linkse gondel naar de Porta Vescova en je kunt bij het middenstation er uit. Uiteraard kun je ook helemaal naar de top van de Porta Vescova en dan via de rode 6 afdalen naar het middenstation.

Vanaf hier volgt er een hele serie liften en pistes naar de voet van de gondel van de Marmolada. De laatste blauwe piste is een heerlijk relaxte afdaling, waarbij je een prachtige route door het bos volgt. Mooi! Aan de voet van de Marmolada neem je drie gondels achter elkaar om naar de Punta Rocca te komen.

Marmolada skitour
Onderweg naar de Marmolada.

Strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog

Wie intussen nog wat cultuur wil snuiven: bij het tussenstation op 2944 meter vind je een interessant museum over de Eerste Wereldoorlog: het hoogstgelegen museum in Europa. De Dolomieten vormden toen namelijk het strijdveld van de oorlog tussen de Oostenrijkse Kaiserjäger en de Italiaanse ‘Alpini’. Er is hier ontzettend hevig gevochten, waarbij er ook nog eens de nodige soldaten door lawines of ander natuurgeweld om kwamen. De Oostenrijkers waren heel inventief: ze legden een heel tunnelnetwerk aan in het ijs van de gletscher, waar ze houten barakken inrichtten.

Naar aanleiding van deze historie is er ook nog een lange skitour ‘Giro della Grande Guerra’ te skiën maar die bewaren we voor een andere keer.

Tijdens onze zomervakantie in de Dolomieten hebben we wel het museum en de bijbehorende loopgraven op de Marmolada bezocht; heel interessant!

Marmolada loopgraven
In de zomer bezochten we de loopgraven op de Marmolada

12 kilometer afdalen

Vanaf de top van de Punta Rocca daal je 12 kilometer af via de rode La Bellunese-piste. Toen wij er waren was er net een laag van ruim een halve meter verse sneeuw gevallen die al door eerdere skiërs kapot geskied was, dus dat maakte het skiën behoorlijk pittig! Kortom, na 12 kilometer worstelen door een flinke laag verse sneeuw stond ik beneden behoorlijk te trillen op mijn benen! Als de piste echter strak geprepareerd is moet het een waanzinnig fijne afdaling zijn!

Omdat de sneeuwwolken steeds dichterbij komen, skiën we zo snel mogelijk weer terug naar Arabba om daar te lunchen.

Marmolada Dolomieten
Het schitterende Marmolada-massief, gezien vanaf Sass Pordoi

4. De Super 8 Ski Tour (of alleen het ‘rondje Lagazuoi’)

Deze skitour is echt supermooi en je kunt er voor kiezen of je de hele Super 8 Ski Tour doet, of alleen het rondje naar Lagazuoi en terug!

In het skigebied Alta Badia daal je helemaal af tot het dorpje Armentarola. Daar kun je een bus of taxi nemen naar de top van de Falzarego-pas op 2105 meter hoogte. Hier brengt een gondel je nog hoger: naar 2778 meter hoogte. Vanaf daar ski je verder naar Cinque Torri, waarbij je uiteindelijk weer terugkomt op de Lagazuoi.

Cinque Torri Dolomieten Super8 Ski Tour
Cinque Torri

Daarna ski je de acht kilometer lange afdaling van Lagazuoi naar de paardensleeplift, waarbij skiërs achter twee paarden aan naar Armentarola teruggebracht worden.

Je doet de Super 8 Ski Tour niet voor het skiën zelf, maar vooral voor de ervaring en de waanzinnig mooie uitzichten. Ik schreef dit uitgebreide blogartikel over de Super 8 Ski Tour.

Skiroutes Dolomieten skitochten Dolomiti Superski

Skiën in de Dolomieten

Er zijn vast nog veel meer skitours in de Dolomieten die echt de moeite waard zijn want dit gebied is gróóót! Deze vier tours zijn zeker de moeite waard om te skiën.

Zoals gezegd zijn Arabba en Corvara ideale startplekken. Het is wel wat verder rijden vanuit Nederland maar wij vonden het heel wat betaalbaarder dan bijvoorbeeld Wolkenstein of Val Gardena, waar veel Nederlandse toeristen verblijven.

Arabba
Arabba

De Dolomieten zijn sowieso wat verder rijden dan bijvoorbeeld de skigebieden in Oostenrijk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het Dolomiti Superski gebied één van de mooiste gebieden vind waar ik ooit geskied heb! Inmiddels ben ik er twee keer geweest en de derde keer is alweer geboekt! En dan zijn er vást meer skitours te ontdekken!

Arabba winter
De Dolomieten
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge