Follow me:
Arabba winter skitour

Vier mooie skitours in het enorme skigebied Dolomiti Superski

Het gigantische skigebied Dolomiti Superski is een ontzettend mooie wintersportbestemming. Het aantal pistekilometers is ongekend (ruim 1200), het landschap is zeldzaam mooi, de pistes zijn over het algemeen heerlijk breed en vergeet het lekkere Italiaanse eten niet! Vind jij het maken van een skitour ook zo leuk? In dit blog deel ik vier mooie skitours in de Dolomieten met je!

Ik vind zelf het skiën met een doel of route altijd leuker dan willekeurig wat afdalingen kiezen. Zo skieden we in Ski Arlberg al de prachtige Run of Fame, die je door het hele gebied brengt. En in het Grand Massif skieden we vorig jaar de schitterende 14 kilometer lange afdaling Les Cascades, wat ook al een skitour op zich is!

Onze uitvalsbasis in de Dolomieten is het dorpje Arabba, vanaf waar je heel strategisch alle kanten op kunt in het Dolomiti Superski gebied. Daarnaast is Arabba ook nog eens een mooi, idyllisch plaatsje: een aanrader om hier te verblijven!

Vanuit Arabba kun je eenvoudig deze vier skitours maken; sommigen starten in Alta Badia maar dat is slechts één deelgebied verderop.

Skitour Dolomieten

1. De Sella Ronda

De Sella Ronda is natuurlijk de bekendste tour in het Dolomietengebied. Arabba ligt aan de Sella Ronda en we hebben deze ronde dan ook twee keer geskied tijdens onze vakantie. De Sella Ronda leidt je van Arabba naar Val di Fassa, Val Gardena, Wolkenstein, Alta Badia en weer terug naar Arabba. Onderweg kom je echt waanzinnig mooie uitzichten tegen: de grijze puntige rotsen steken heel mooi af tegen de blauwe lucht: fotogeniek!

Skitour Sella Ronda
Langs de Sella Ronda

Je kunt de Sella Ronda twee kanten op skiën: de groene en oranje route. Wij hebben twee keer de oranje route gedaan. Het schijnt dat de groene route makkelijker is en dat je ook wat meer in de lift zit dan op de oranje route. Bij Val Gardena kun je ook nog een ‘Sella Ronda Alternativo’ doen: wij kwamen hier een soort van per ongeluk op tijdens de eerste keer dat we de Ronda deden. De alternatieve route maakt een flinke omweg en bevat een aantal zwarte pistes dus trek hier iets meer tijd voor uit.

Onderweg kom je echt fantastische bergrestaurants tegen waar je heerlijk kunt lunchen. De Sella Ronda staat over het algemeen goed aangegeven met grote gekleurde borden dus een kaart heb je niet echt nodig.

Skitour Dolomieten

2. Skitour Santa Croce

Dit vond ik echt een hele toffe skiroute! De skitour naar Santa Croce (dat ook wel als ‘La Crusc’ op de borden staat) is een route naar een klein pelgrimskerkje boven op de berg.

In het skigebied van Alta Badia is het even zoeken want het aantal pistes en liften is hier ongekend. Je skiet naar de top van Piz La Ila. Vanaf daar kun je via de mooie rode piste 17 naar beneden afdalen, naar het dorp La Villa (La Ila). Daar neem je niet de gondel omhoog, maar het kleine oversteekliftje rechts, dat je over het dorpje pendelt. Vanaf daar neem je eerst de kleine stoeltjeslift en daarna de lange Sponata. Dan ski je steeds verder door tot je bij de liften van La Crusc uitkomt.

Bovenaan de tweede lift kun je je ski’s laten staan en de laatste 100 meter naar boven lopen. Daar staat het idyllische kerkje Santa Croce. Al in 1010 stond hier een kapel, maar de huidige kerk werd in 1484 gebouwd en in de 17e eeuw verder uitgebouwd.

Santa Croce skitour
Het kerkje Santa Croce

Vanaf het kerkje kun je een heerlijke afdaling maken naar het dorp Badia. Naast de piste liggen een paar hele leuke bergrestaurants, waar het ook verrukkelijk rook! Echter, wij besloten vrij spontaan halverwege de dag dat we de tocht naar Santa Croce wilden maken. We wisten niet precies hoeveel tijd we nodig hadden voor de terugtocht naar Arabba dus we wilden eerst een eindje op de terugweg zijn voordat we gingen lunchen.

Skitour Santa Croce
Een schitterende afdaling gaat vanaf Santa Croce naar het dorpje Badia.

Omdat we deze dag ook wat mistig weer hadden met wat sneeuwbuien wil ik de skitour naar Santa Croce heel graag nog eens maken met genoeg tijd en helder weer! 🙂

Santa Croce afdaling
Ooit wil ik deze afdaling nog eens maken zonder tijdsdruk en met goed weer!

3. De Marmolada skitour

Dit is een prachtige skitour naar het hoogste punt van het Dolomiti Superski gebied: de Marmolada. Vanuit Arabba neem je eerst de meest linkse gondel naar de Porta Vescova en je kunt bij het middenstation er uit. Uiteraard kun je ook helemaal naar de top van de Porta Vescova en dan via de rode 6 afdalen naar het middenstation.

Vanaf hier volgt er een hele serie liften en pistes naar de voet van de gondel van de Marmolada. De laatste blauwe piste is een heerlijk relaxte afdaling, waarbij je een prachtige route door het bos volgt. Mooi! Aan de voet van de Marmolada neem je drie gondels achter elkaar om naar de Punta Rocca te komen.

Marmolada skitour
Onderweg naar de Marmolada.

Strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog

Wie intussen nog wat cultuur wil snuiven: bij het tussenstation op 2944 meter vind je een interessant museum over de Eerste Wereldoorlog: het hoogstgelegen museum in Europa. De Dolomieten vormden toen namelijk het strijdveld van de oorlog tussen de Oostenrijkse Kaiserjäger en de Italiaanse ‘Alpini’. Er is hier ontzettend hevig gevochten, waarbij er ook nog eens de nodige soldaten door lawines of ander natuurgeweld om kwamen. De Oostenrijkers waren heel inventief: ze legden een heel tunnelnetwerk aan in het ijs van de gletscher, waar ze houten barakken inrichtten.

Naar aanleiding van deze historie is er ook nog een lange skitour ‘Giro della Grande Guerra’ te skiën, maar deze is 82 km. dus moet eigenlijk over twee dagen verdeeld worden.

Omdat we met redelijk zonnig weer de liften omhoog namen maar er al dreigende sneeuwwolken op komst leken te zijn, besloten we om het museum dit keer over te slaan en af te dalen voordat we in de mist terecht zouden komen.

Marmolada skitour
Het laatste zonnetje voordat de sneeuwwolken dichterbij komen!

12 kilometer afdalen

Vanaf de top van de Punta Rocca daal je 12 kilometer af via de rode La Bellunese-piste. Toen wij er waren was er net een laag van ruim een halve meter verse sneeuw gevallen die al door eerdere skiërs kapot geskied was, dus dat maakte het skiën behoorlijk pittig! Kortom, na 12 kilometer worstelen door een flinke laag verse sneeuw stond ik beneden behoorlijk te trillen op mijn benen! Als de piste echter strak geprepareerd is moet het een waanzinnig fijne afdaling zijn!

Omdat de sneeuwwolken steeds dichterbij komen, skiën we zo snel mogelijk weer terug naar Arabba om daar te lunchen.

4. De Lagazuoi Skitour

Deze skitour heb ik zelf nog niet geskied, maar er wel veel over gelezen en gehoord. Hij is zo bijzonder dat ik deze toch met je deel!

In het skigebied Alta Badia daal je helemaal af tot het dorpje San Cassiano. Daar kun je een bus of taxi nemen naar de top van de Falzarego-pas op 2105 meter hoogte. Hier brengt een gondel je nog hoger: naar 2778 meter hoogte. Vanaf daar begint de afdaling naar het dal via de 7,5 kilometer lange Armentarolapiste.

Lazaguoi skitour
Prachtig uitzicht vanaf de top! (Foto: Mariëlle Weisscher)

Beneden staan er Noriker paarden op je te wachten om je terug te slepen naar de Armentarola-lift te brengen. Daar kun je nog heerlijk lunchen bij La Locia.

Lazaguoi skitour
Deze paarden brengen de skiërs weer terug naar de skilift. (Foto: Mariëlle Weisscher)

Trek wel een halve dag uit voor deze tour en bovenal: ga ‘s ochtends op tijd om de drukte voor te zijn! Voor wie echt een ‘kilometervreter’ is, is het natuurlijk een hoop gedoe voor een paar kilometer skiën maar het is ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring!

Skiën in de Dolomieten

Er zijn vast nog veel meer skitours in de Dolomieten die echt de moeite waard zijn want dit gebied is gróóót! Deze vier tours zijn zeker de moeite waard om te skiën.

Zoals gezegd is Arabba een ideale startplek. Het is wel wat verder rijden vanuit Nederland maar wij vonden het heel wat betaalbaarder dan bijvoorbeeld Wolkenstein of Val Gardena, waar veel Nederlandse toeristen verblijven.

Arabba
Arabba

De Dolomieten zijn sowieso wat verder rijden dan bijvoorbeeld de skigebieden in Oostenrijk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het Dolomiti Superski gebied echt één van de mooiste gebieden vind waar ik ooit geskied heb! Het was voor mij de eerste, maar ongetwijfeld niet de laatste keer dat ik hier kom! En dan zijn er vást meer skitours te ontdekken!

Arabba winter
De Dolomieten
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge