Follow me:
Skiroutes Dolomieten skitochten Dolomiti Superski

De Super 8 Ski Tour in de Dolomieten: Skiën door een magisch landschap!

Dit jaar bracht ik voor de tweede keer een wintersportvakantie door in het enorme skigebied Dolomiti Superski. Een skigebied met ruim 1200 kilometer piste: dat vraagt natuurlijk om het maken van mooie skitochten. De Sella Ronda is een hele bekende, de skitour naar het kerkje van Santa Crusc is prachtig, maar dit keer maakten we kennis met de Super 8 Ski Tour. Deze schitterende skiroute brengt je vanuit Alta Badia naar de berg Lagazuoi, om af te dalen naar het deelgebied van Cortina d’Ampezzo. Je skiet door een wonderschoon landschap, met fantastisch uitzicht op de ruige Dolomieten.

Tijdens onze eerste Dolomieten-skivakantie verbleven we in het authentieke Arabba. Afgelopen zomer verbleven we echter in een fantastische accommodatie in Corvara. Garni Raetia is een aanrader, hoewel het een uitdaging is om een plekje te bemachtigen, zó populair is het. Wij hadden echter het geluk dat we begin maart een kamer konden boeken, en dus verbleven we deze week in deelgebied Alta Badia.

We hadden al het plan opgevat om de beroemde skitocht naar Lagazuoi te maken, maar onze gastvrouw maakte ons enthousiast voor de Super 8 Ski Tour. Hier zit ook Lagazuoi bij inbegrepen, maar de route is iets langer (en dus leuker!). De kaart werd erbij gepakt en zo vertrokken we de volgende dag om deze skitour te maken.

Dolomieten Super8 Ski Tour

Van Alta Badia naar Lagazuoi

Garni Raetia zit direct naast de Col Alt-lift, één van de gondels die uit het dorp vertrekken. Vanaf Col Alt skiën we dwars door het Alta Badia-gebied richting het dorpje Armentarola. Even opletten…probeer de blauwe piste 6 te vermijden: dit is een heel lang blauw pad waarbij je vaak moet prikken.

De pistes 9 en 11 smelten na het berghutje Saraghes even samen, houd daarna goed de afslag naar Armentarola in de gaten. Er staat een bord, maar het bospad is niet heel opvallend dus houd hier goed rechts aan. Even later nog een keer rechts en dan kom je onderaan bij Hotel Armentarola aan.

Col Alt Corvara Alta Badia
De Col Alt gondel in Corvara.

Hier is de standplaats voor bussen en taxi’s, die je naar de gondel van Lagazuoi brengen. De prijs voor bus en taxi is gelijk: allebei € 7,- p.p. per enkele reis, ongeacht of je de bus of een taxibusje neemt. Meestal staat er iemand met een walkietalkie die de skiërs naar de juiste wachtplek dirigeert, zodat je direct in kunt stappen als de (taxi)bus voorrijdt. Daarna is het zo’n 20 minuutjes rijden, waarbij je onderweg al een fantastisch uitzicht hebt. Bij de gondel betaal je de chauffeur (wij betaalden cash, maar hij leek ook een pinapparaat mee te hebben).

Dolomieten Super8 Ski Tour
De (taxi)bus brengt je naar de gondel op de Valparola-pas.

Lagazuoi: strijdtoneel tijdens de Eerste Wereldoorlog

Bij de gondel moet je een keuze maken. Je kunt met de gondel omhoog, maar als de wachttijd enorm is, is het ook een optie om direct de ski’s in te klikken en skiënd naar de stoeltjeslift Falzarego-Col Gardina te gaan. Wij namen wel de gondel en kwamen boven aan voor een fantastisch 360-graden panorama. Heb je tijd over, dan zou je vlakbij het bergstation van de gondel nog oude loopgraven uit de ‘Grande Guerra’, de Eerste Wereldoorlog kunnen bezoeken. Deze ‘Lagazuoi Galleria’ ligt, vanaf de uitgang van het bergstation, aan je rechterhand, iets onder de top.

Dolomieten Super8 Ski Tour
Uitzicht vanaf Lagazuoi

In dit deel van de Dolomieten zijn er tijdens de Eerste Wereldoorlog enorm zware gevechten geleverd tussen de legers van Oostenrijk-Hongarije (de zogenoemde Kaiserjäger) en de Italiaanse Alpini, geoefende bergsoldaten. De grens tussen Oostenrijk en Italië liep indertijd namelijk dwars door de Dolomieten. Italië was eigenlijk bondgenoot van Oostenrijk-Hongarije, maar besloot in 1915 toch de aanval in te zetten tegen het al in oorlog zijnde Oostenrijk.

Marmolada loopgraven
In de zomer bezochten we de loopgraven op de Marmolada

Vanaf Lagazuoi kijk je uit op de krater van Col di Lana. Op de Col di Lana zaten, na lange strijd om de berg, de Oostenrijkse soldaten op de top, de Italianen er net onder. Er waren al de nodige verliezen geleden door lawines en door opoffering van grote aantallen troepen in een poging de top te veroveren. Met behulp van Italiaanse ingenieurs werd in de nacht van 17 op 18 april 1916 de hele top van Col di Lana, met Kaiserjäger en al, door de Italianen opgeblazen. Je kunt de grote krater nog steeds zien.

Maar ook rondom de Lagazuoi zelf is er enorm hard gevochten, waarvan de nodige sporen nog zichtbaar zijn. Je vindt dan ook diverse kleine oorlogsmusea bij de Lagazuoi en overigens ook bij de Marmolada, waar ook heftige gevechten plaatsvonden.

Marmolada Dolomieten
Het Marmolada-massief, waar ook zwaar gevochten is.

Naar Cinque Torri met de Super 8 Ski Tour

Veel skiërs nemen vanuit Alta Badia de bus naar Lagazuoi, pakken de gondel, skiën de 8 km lange afdaling op de Lagazuoi en gaan terug naar Armentarola. De Super 8 Ski Tour maakt echter nog een extra lus, waardoor dit echt een leuke dagtocht is.

Vanaf het bergstation van Lagazuoi neem je de rode afdaling en gaat bij de splitsing rechtsaf. Pas op: de Super 8 Ski Tour staat hier naar links aangegeven maar dat is voor de terugweg, dan kom je hier namelijk ook langs! Je gaat dus rechtsaf en daalt helemaal af via de rode piste 2. Op een gegeven moment krijg je een splitsing met een bord; houd daar links aan.

Dolomieten Super8 Ski Tour

Je steekt de weg over om bij de stoeltjeslift Falzarego-Col Gallina te komen. Officieel hoort deze niet bij de Super 8 Ski Tour, maar het scheelt een stuk prikken… 🙂 Bovenaan ga je naar links en ski je via de blauwe 7 naar beneden. Let op: vlak voordat je weer bij het dalstation van de stoeltjeslift bent, zie je een bospad naar rechts gaan, met een bord waar de Super 8 Ski Tour op vermeld staat. Je volgt dit bospad helemaal tot je in Cinque Torri uitkomt.

Cinque Torri is vooral herkenbaar door de typerende rots met vier puntige rotsblokken (het waren er ooit vijf, vandaar de naam). Een leuk skigebiedje waar je, als je tijd genoeg hebt, nog wel even wat extra pistes kunt skiën.

Om de Super 8 Ski Tour te vervolgen neem je de stoeltjeslift ‘5 Torri’ en vervolgens ski je naar de stoeltjeslift ‘Averau’. Daarna ski je een stukje door tot je bij de spectaculaire stoeltjeslift ‘Croda Negra’ uitkomt. Deze lift gaat steil tussen de enorme rotsblokken door! Kijk je in de lift achter je, dan heb je een waanzinnig uitzicht over het berglandschap.

Cinque Torri Dolomieten Super8 Ski Tour
Cinque Torri

Weer naar Lagazuoi

Vanaf Croda Negra daal je een heel eind af tot je weer op de blauwe 7 uitkomt bij Col Gallina. Je zou hier theoretisch kunnen doorsteken naar de sleeplift ‘Col Gallina’, maar wij skiën helemaal door naar de stoeltjeslift (die we al eerder namen) en gaan dan door naar de sleeplift. Vanaf de sleeplift daal je weer helemaal af naar de gondel van Lagazuoi, die we omhoog nemen.

Als we weer boven op de Lagazuoi staan nemen we nog één keer het fantastische uitzicht in ons op. Het is hier zo mooi! Daarna beginnen we aan de acht kilometer lange afdaling. Het is tijdens onze tocht vrij druk en ook nogal zonnig, dus de piste is veranderd in grote hopen ‘slush-sneeuw’. Desondanks genieten we enorm van het prachtige landschap waar we doorheen skiën.

Let tijdens het skiën ook goed op de rotswanden naast de piste. Op een gegeven moment komen we langs een rotswand waar gigantische bevroren watervallen tegenaan kleven. De blauwe ijspegels zijn echt schitterend mooi om te zien, zo bijzonder!

Dolomieten Super8 Ski Tour
IJspegels langs de Lagazuoi-afdaling

Met de paardensleepdienst terug

Helemaal onderaan de piste houden we even pauze bij de hut Capanna Alpina. We willen eigenlijk op het zonnige terras van de befaamde berghut Scotoni pauzeren. Daar is het echter zo druk, dat we maar doorskiën. Na een snelle lunch glijden we het pad verder af, tot we bij de ‘paardentram’ uitkomen.

Er staan verschillende koetsen met twee paarden ervoor klaar, waar skiërs zich in lange rijen achter op moeten stellen. De koetsiers rollen dan de touwen vol knopen uit naar achteren en elke skiër pakt een knoop vast. Daarna komt de koetsier nog een keer langs om de € 3,- per persoon te innen (alleen cash mogelijk!).

Dolomieten Super8 Ski Tour
Verzamelen bij de paardensleeplift

Even later klimt hij op de bok en zetten de paarden zich in beweging. En dan glijden we in een lange rij achter elkaar door het witte sprookjeslandschap. Bij de Les Cascades in het Grand Massif werden we ooit door een sneeuwscooter voortgetrokken, wat uitdagender was dan dit. Zolang je maar goed oplet, blijf je keurig in het spoor tot het eindpunt Armentarola.

Vanaf daar is het een flink stuk prikken terug naar de lift. Het is vandaag zo warm en zonnig dat de sneeuw niet goed meer glijdt en dus maken we geen vaart. Na een flinke prik-tocht bereiken we eindelijk de sleeplift die ons weer in het Alta Badia-gebied brengt. Vanaf hier skiën we nog een paar mooie afdalingen om uiteindelijk weer in Corvara te eindigen.

Dolomieten Super8 Ski Tour

Super 8 Ski Tour: Praktische tips

De Super 8 Ski Tour is zeker de moeite waard om te doen! Het is echter wel een tocht die je vooral doet om de toffe ervaring en de fantastisch mooie uitzichten, en niet zozeer om de bijzondere skipistes. Een groot deel van de route zijn namelijk skipaden, waarbij je je alleen maar hoeft te laten glijden. Ook hebben we flink wat moeten prikken, maar dat kwam grotendeels door het warme weer, waardoor de pistes niet zo hard waren.

Hoewel de Super 8 Ski Tour niet zo bekend is als de Sella Ronda, kan het op sommige plekken druk zijn. Laat je niet afschrikken door de rij bij Armentarola. Bussen en taxi’s rijden af en aan dus uiteindelijk ben je hier niet eens zoveel wachttijd kwijt.

Lagazuoi afdaling
De prachtige Lagazuoi-afdaling

Calculeer wel voldoende tijd in. Advies is om uiterlijk rond 14.00 uur de gondel bij Lagazuoi te nemen voor de terugtocht richting Armentarola. Tenzij je uiteraard een supersnelle skiër bent, maar ook dan adviseer ik om ruim de tijd te nemen zodat je genoeg tijd hebt om te genieten van het fantastische landschap.

Zorg voor voldoende kleingeld zodat je de taxi/bus en de paardentram contant kunt betalen. Alle andere genoemde liften zitten gewoon in de Dolomiti Superskipas inbegrepen.

In 2023 is er een leuke ‘Super 8 Ski Tour Selfie, Photo & Video Competition’: stuur je mooiste foto’s in en wie weet win je een driedaags verblijf in één van de deelnemende accommodaties!

Dolomieten Super8 Ski Tour

Leuke berghutten langs de Super 8 Ski Tour

Natuurlijk wil je af en toe ook even stoppen tijdens je skitour. Deze adresjes kan ik aanraden.

Wij hebben heerlijk in het zonnetje koffiepauze gehouden bij Rifugio Col Gallina, die je bij de gelijknamige stoeltjeslift vindt. Het is wel een zelfbedieningsrestaurant (waar ik geen fan van ben) maar voor de koffiestop is dat niet zo’n probleem. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de piste en op de rotsblokken van Cinque Torri.

Bovenaan de stoeltjeslift 5 Torri, vind je Rifugio Scoiattoli. Vanaf het terras heb je echt een prachtig uitzicht op de 5 Torri-rotsblokken en de omliggende bergen. Helaas hadden we niet zoveel tijd en zijn we doorgeskied.

Dolomieten Super8 Ski Tour

Langs de lange Lagazuoi-afdaling vind je de berghut Scotoni, die door iedereen geroemd wordt om de uitstekende vleesgerechten. Het rook er inderdaad ook heerlijk, maar het was er enorm druk toen wij stopten. Alle terrastafels zaten vol en met het zonnetje er bij wilden we natuurlijk niet binnen zitten.

Wij zijn dus uiteindelijk bij Capanna Alpina beland, dat helemaal onderaan de lange Lagazuoi-afdaling zit. We pakten hier nog net het middagzonnetje mee hoewel het terras in januari waarschijnlijk al vroeg in de schaduw ligt. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje glijden naar de paardensleeplift.

Ben je terug in Alta Badia, dan kan ik je het fijne terras van Garni Raetia in Corvara aanbevelen. Dankzij hen kon ik dit blogartikel over de Super 8 Ski Tour schrijven dus heb je een leuke dag gehad, breng dan als dank een bezoekje aan hun gezellige ‘Stüa dal Tê’ (waar ze ook andere dingen behalve thee serveren)! Ze bakken hier elke dag de heerlijkste taarten en serveren superlekkere bombardino’s. Aanrader!

Garni Raetia Corvara Alta Badia
Uitzicht op Corvara en Garni Raetia (het B&B op de voorgrond waar de kerktoren net bovenuit steekt)

De Super 8 Ski Tour in downloadformaat

Om de Super 8 Ski Tour makkelijk te kunnen skiën, heb ik de hele route uitgewerkt op een downloadbare pdf. Als je deze print of op je telefoon zet, heb je de hele route in het kort bij je. Grotendeels kun je de borden volgen, maar het is toch wel handig om her en der wat extra aanwijzingen te hebben.

Klik hier om de Super8 Ski Route te downloaden.

Is deze skiroute goed bevallen? Ik schreef een uitgebreid blogartikel met vier mooie skiroutes in het Dolomiti Superski-gebied. Ook kun je meer lezen over het skidorp Arabba in dit blogartikel.

Ik schreef ook over zomeractiviteiten in de Dolomieten omdat we afgelopen zomer ook al in deze prachtige regio verbleven. Wil je al mijn blogartikelen over de Dolomieten lezen, klik dan hier.

Skiroutes Dolomieten skitochten Dolomiti Superski
Ook de skitour naar La Crusc / Santa Croce is prachtig!

Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Ardien Ophof

  Leuke blog. Voor ons al bekend. Ik heb book wat ideeen achtergelaten op de sneeuwhoogte app bij Corvara.
  We hebben in 2010 ook een huttentocht gedaan via Sunweb. Echt een aanrader om het gebied goed te leren kennen.
  Veel plezier nog met het nagenieten.

  13 maart 2023 at 1:07 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Hallo Ardien, dank voor je berichtje! Leuk dat je ook zo enthousiast bent over de Dolomieten. Over de Kronplatz hebben we even nagedacht, maar zelf proberen we zoveel mogelijk de skibus te ontwijken en alles skiënd te doen. Gelukkig kun je dan vanuit Alta Badia alle kanten op!

   13 maart 2023 at 2:18 pm
 • Reply Cristel

  Wat een super leuk blog! Net terug van een kleine week ski vakantie in de Dolomieten met 9 andere dames.🤩 Al meerdere keren in Italië 🇮🇹voor de wintersport geweest, wat een heerlijk skigebied is dit met veel mogelijkheden. Vanuit Colfosco hebben wij diverse mooie tochten gedaan. ⛷️ Ik zag ook goeie tis om in de zomer de Dolomieten te bezoeken, die onthoud ik!🏔️

  13 maart 2023 at 2:14 pm
  • Reply Anne

   Hi Christel, dank je wel voor je compliment! Ja, in de zomer zijn de Dolomieten ook fantastisch mooi; wij hebben ze voor zomer 2024 ook alweer op de planning staan want het is er schitterend. Leuk dat je ook vorige week in Colfosco was, zijn we elkaar ongetwijfeld ergens op de piste wel een keertje tegengekomen! 😉

   13 maart 2023 at 3:16 pm
 • Reply Cees

  Hallo anne
  Ik heb ook genoten van je blog, wij waren vorige week ook in de dolemieten wij hebben het nog nooit zo helder gezien precies als de foto,s weergeven .als je het zelf niet gezien hebt zou je denken dat de foto,s bewerkt zijn.wat was het weer fantastisch

  14 maart 2023 at 9:24 pm
 • Reply Chayenne

  Ik ben zelf nog nooit op skivakantie geweest. Heb ook pas 3x op de latten gestaan in Snowworld haha. Toch lijkt het me heel leuk om eens op skivakantie te gaan. Dit gebied is prachtig daarvoor.

  17 maart 2023 at 12:45 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge