Follow me:
Skyline Deventer herfst

Deventer: Leuke adresjes in deze oude Hanzestad!

Deventer is een leuk stadje met een hele bijzondere geschiedenis. Het is namelijk een middeleeuwse Hanzestad. Tegenwoordig is het een leuke bestemming voor een mini-stedentrip. Dwaal door de smalle straatjes, bezoek leuke winkeltjes, ga lekker lunchen of borrelen bij één van de fijne hotspots en…vergeet natuurlijk niet om de Deventer Koek te proberen!

Toen ik nog in Apeldoorn woonde, was Deventer een ideaal uitstapje voor een vrije middag of zaterdag. Regelmatig nam ik mijn nichtjes en neefje mee of ik ging er zelf een middagje winkelen.

Onlangs was ik weer eens in Deventer en maakte ik een lijstje met mijn favorieten in deze oude middeleeuwse stad!

Brink Deventer
De Brink is het grote stadsplein midden in Deventer.

Een stukje geschiedenis

Deventer is één van de vijf oudste steden van Nederland. In documenten uit de negende eeuw wordt Deventer al genoemd, dus de geschiedenis van de stad gaat heel ver terug. Waarschijnlijk heeft de strategische ligging aan de IJssel hier alles mee te maken.

Ook in de latere eeuwen bleek de IJssel van groot belang. Dankzij de rivier kon er eenvoudig handel gedreven worden en zo werd Deventer een rijke handelsstad. Ook de boekdrukkunst was een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.

Ongeveer vanaf de 16e eeuw nam het belang van Deventer als handelsstad af. Tegenwoordig is het vooral een knusse en gezellige stad, waar je nog maar sporadisch tekenen van het heroïsche verleden van de stad terugvindt.

Deventer

Parkeren bij de veerpont

Gelijk een hele handige tip voor wie met de auto naar Deventer gaat. Je parkeert het beste (en het leukste!) bij de veerpont van De Worp, naast het IJsselhotel. Als je aan komt rijden vind je rechts een gratis parkeerplaats, maar deze is altijd snel vol. Rechtdoor is het betaald parkeren maar slechts € 1,00 per dag dus dat is ook geen onoverkomelijk bedrag.

Voor € 1,60 koop je een retourtje op de pont en word je door het veerpontje overgezet. Tijdens de overtocht heb je een prachtig uitzicht op Deventer, met de statige Lebuïnuskerk die er hoog bovenuit steekt. Als je aankomt, loop je zo het gezellige centrum in.

Deventer Pont Worp

Lebuïnuskerk

Al snel kom je de prachtige Lebuïnuskerk tegen. De toren van deze kerk domineert echt het stadsbeeld van Deventer en de kerk zelf is ook de moeite waard om te bezoeken. Let zeker eens op de prachtige oude fresco’s op de muren.

In de zomermaanden (tussen april en oktober) kun je de toren van de Lebuïnuskerk beklimmen. Na 220 treden sta je op een hoogte van 46 meter en heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Leuk om te doen!

Lebuïnuskerk en -toren, Grote Kerkhof 38, Deventer

Kerk Deventer
De toren van de Lebuïnuskerk is in de zomermaanden te beklimmen.

Boekhandel Alternote

Met de benaming ‘boekhandel’ doe je Alternote eigenlijk tekort. Wát een fantastische winkel is dit. Je kunt hier niet alleen prachtige boeken kopen maar ook hele toffe papierwaren. Zeker voor wie aan Postcrossing doet, is Alternote een plek waar je kunt kiezen uit talloze postkaarten.

Daarnaast vind je nog veel meer leuke en handige artikelen. Ik kocht hier een paar prachtige brush pennen, die ideaal zijn voor een bullet journal of handlettering.

Boekhandel Alternote, Kleine Overstraat 30-32, Deventer

Alternote Deventer
Alternote.

Hoge Ramen

Een straatje verder vind je de cadeauwinkel Hoge Ramen. Ook een hele leuke winkel om doorheen te lopen. Het is wat lastig uitleggen wat ze hier verkopen want het assortiment is heel divers. Van keukenartikelen tot kaarten en van speelgoed tot decoratieartikelen…je vindt er van alles. Het pand zelf is ook al erg leuk om doorheen te lopen, met allemaal verrassende hoekjes en gangetjes. Aanrader!

Hoge Ramen, Grote Overstraat 48, Deventer

Hoge Ramen Deventer
Leuke hoekjes bij Hoge Ramen.

Deventer Koekwinkel

Een typisch Deventer product is de Deventer Koek. Het is een soort ontbijtkoek die hier al eeuwenlang gemaakt wordt. Je kunt de koek kopen in de Deventer Koekwinkel, een nostalgisch pandje midden op de Brink. Hier zit ook een tearoom bij waar je wat kunt drinken, met uiteraard een plakje koek er bij.

Wij hebben twee pakken koek gekocht om mee te nemen; het is niet zo dat dit een niet te missen lekkernij is, maar het idee is vooral leuk!

Deventer Koekwinkel, Brink 84, Deventer

Deventer Koek
De nostalgische Deventer Koekwinkel.

Restaurant De Buren van Schimmelpenninck

Een leuk adresje om te lunchen tijdens je stedentrip is ‘De Buren van Schimmelpenninck’. Ook dit restaurant vind je midden op de Brink, het centrale plein van Deventer. In de zomer zit je heerlijk op het terras buiten, in de winter is het binnen ook zeker heel gezellig.

Er staan klassieke gerechten op de menukaart maar wel heel smakelijk klaargemaakt. Een leuke plek, alleen is het soms even zoeken naar een plekje op een drukke zaterdagmiddag.

Restaurant De Buren van Schimmelpenninck, Brink 22, Deventer

Buren van Schimmelpenninck
Heerlijk lunchen!

Walstraat

Een van de oudste straten van Deventer is de Walstraat, een heel pittoresk straatje met leuke winkeltjes en restaurants. In december is de Walstraat één van de straten waar het Dickensfestival plaatsvindt. In de Walstraat vind je dan ook het Dickenskabinet, waar een permanente tentoonstelling over Charles Dickens te zien is. Leuk weetje: dit gebouw was ooit een vrouwengevangenis!

De Oude Mosterdfabriek is leuk om even in te lopen want hier vind je allemaal kleine winkeltjes. Verder vind je veel antiek- en brocantewinkels in de Walstraat, maar ook een vestiging van Dille en Kamille.

Walstraat Deventer
De Walstraat

Borrelen bij DAVO Bieren

In een oud industrieel pand zit tegenwoordig de bierbrouwerij DAVO. Een hele leuke plek om op zaterdag aan het einde van de middag nog een biertje te drinken. Er staan heel wat verschillende biertjes op de kaart en het is echt een supertoffe plek. Aan de inrichting herken je nog steeds een beetje de machinefabriek die het ooit was.

Echt een aanrader om hier nog wat te drinken! Het enige nadeel is dat het ietsjes buiten het centrum van Deventer ligt, maar met een minuutje of 5 loop je er wel naar toe.

DAVO Bieren, Sluisstraat 6, Deventer

DAVO Bieren
DAVO Bieren

Café ‘Vrienden van Vroeger’

Geen zin om zo ver te lopen? Dan kun je ook een biertje drinken bij het knusse cafe ‘Vrienden van Vroeger’. Deze zit op het plein naast de Lebuïnuskerk en vanaf hier is het nog maar twee minuutjes lopen naar de veerpont.

Het is een heel gezellig cafeetje. Ik ben hier zelf een keer geweest tijdens het Irish Pub Festival (waarover zo meteen meer!) en vond het een gezellige kroeg. De appeltaart van ‘Vrienden van Vroeger’ wordt geroemd, dus die moet ik zeker snel eens uitproberen!

Vrienden van Vroeger
Café Vrienden van Vroeger

Speelgoedmuseum Deventer

Even dreigde het doek te vallen voor het Speelgoedmuseum, maar gelukkig blijft het museum bestaan. In een prachtig oud pand kun je dit museumpje bezoeken. Je loopt langs een mooie tentoonstelling poppenhuizen en oud speelgoed. Op de bovenste verdieping kunnen kinderen zelf spelen met oud speelgoed, zoals een klassieke poppenkast met Jan Klaassen himself!

Speelgoedmuseum, Brink 47, Deventer

Speelgoedmuseum
Het Speelgoedmuseum is in een prachtig oud pand gevestigd.

Museum De Waag

Midden op de Brink staat het oude Waaggebouw, waar nu een museum met wisselende tentoonstellingen in gevestigd is. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het gebouw er aan de buitenkant mooier uitziet dan van binnen. Wij bezochten in december 2019 een tentoonstelling over blik; op zich interessant maar ik wilde vooral dit pandje graag van binnen zien.
Er wordt binnen helaas niets gezegd over de historie van de Waag.

Het museum is toegankelijk met een Museumjaarkaart dus check van tevoren even of er een interessante tentoonstelling is. Overigens vermeldt de website dat er vanaf eind april een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Deventer komt.

Museum De Waag, Brink 56, Deventer

De Waag Deventer
Het Waaggebouw midden op de Brink.

Toffe evenementen in Deventer

In Deventer worden diverse leuke evenementen georganiseerd. Ik noemde al het Dickensfestival en het Irish Pub Festival maar ook de Boekenmarkt is heel bekend.

Dickensfestijn

Het Dickensfestijn is echt een enorme happening in Deventer. Tijdens het festival komen alle personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven en zie je zomaar Scrooge door de Walstraat wandelen. Het is een enorm druk bezocht festival dat ieder jaar in een weekend half december plaastvindt. Het is er zo druk dat je soms anderhalf uur moet wachten voor je toegelaten wordt tot de straatjes waar het festival gehouden wordt. Maar de reacties op het Dickensfestijn zijn onverdeeld positief en het is echt leuk om eens mee te maken!

Dickensfestijn, 19 en 20 december 2020
Kijk voor meer informatie op de website van het Dickensfestijn.

Irish Pub Festival

Dit is mijn favoriete festival in Deventer! Elk jaar in februari is heel Deventer in de ban van de Ierse muziek. In diverse cafés wordt er opgetreden en het is echt ontzettend gezellig.

Het festival vindt vooral plaats op vrijdagavond met Ierse muziek in maar liefst 14 cafés in Deventer. Op zaterdagavond is er nog een afsluitend concert bij DAVO Bieren: de ideale locatie er voor!

Het festival is gratis toegankelijk.

Irish Pub Festival Deventer, 7/8 februari 2020
https://www.irishpubfestival.nl/

Pub festival Deventer
In veertien pubs kun je op 7 februari naar Ierse muziek luisteren!

Deventer Boekenmarkt

Elk jaar in augustus vindt in Deventer een boekenmarkt plaats. Met 850 kramen mag de markt zich de grootste boekenmarkt van Europa noemen! Behalve de boekenmarkt zelf is er ook een interessant randprogramma met muziek, exposities en optredens.

Al in de 15e eeuw was Deventer een belangrijke drukkersstad in Europa. En nog steeds vind je diverse uitgeverijen en boekhandels in Deventer. Het is dan ook niet meer dan terecht dat deze boekenmarkt hier plaatsvindt!

Overnachten in Deventer

Omdat er niet alleen in Deventer zelf, maar ook in de mooie omgeving genoeg te doen is, is het een leuke plek voor een weekendje weg.

Sandton IJsselhotel

Het Sandton IJsselhotel ligt op een schitterende plek in de uiterwaarden van de IJssel. Vanuit het designhotel heb je een prachtig uitzicht op Deventer. Het hotel heeft jarenlang leeg gestaan en was behoorlijk vervallen maar inmiddels is het prachtig opgeknapt.
Het veerpontje naar het centrum vertrekt voor de deur van het hotel dus je bent in een mum van tijd in Deventer zelf. Echt een prachtige plek voor een hele redelijke prijs.

Sandton IJsselhotel, Worp 2, Deventer

Skyline Deventer
Vanaf het Sandton Hotel heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Hotel FINCH

Nog een topadresje: aan de rand van de binnenstad zit Hotel FINCH. Een prachtig hotel met fijne kamers en uiterst vriendelijk personeel. Vanuit hier loop je zo het centrum van Deventer in. De kamers zijn heel mooi ingericht, met zelfs een platenspeler op tafel! In de badkamer vind je fijne Ritualsproducten.
De hele inrichting van het hotel is trendy en het is echt een hele fijne plek om bij te komen van je stedentrip!

Hotel FINCH, Keizerstraat 20, DeventerIn de omgeving van Deventer

Natuurlijk kun je nog veel meer doen in Deventer en omgeving.
Een paar ideetjes:

Radio Kootwijk
In de omgeving van Deventer kun je heerlijk door de natuur dwalen!
Previous Post Next Post

You may also like

10 Comments

 • Reply Manon Ruitenberg Fotografie

  Ik ben ooit in Deventer geweest met het Dickens Festijn, maar zo te lezen is het ook een aanrader om tijdens een stedentrip naar toe te gaan.

  3 februari 2020 at 7:57 pm
  • Reply Anne

   Leuk! Het Dickens Festijn is wel echt een enorme happening ja! Maar Deventer is inderdaad ook op een gewone dag een leuke bestemming.

   7 februari 2020 at 10:07 am
 • Reply Darina

  Deventer wil ik echt een keer gaan bezoeken. Het ziet er zo sfeervol uit.
  Darina onlangs geplaatst…De heropening van warenhuis La Samaritaine in Parijs in 2020My Profile

  4 februari 2020 at 2:41 pm
  • Reply Anne

   Ja, is echt een leuk stadje! Niet zo groot dus je kunt vrij veel zien in een dag tijd, maar wel heel leuk!

   7 februari 2020 at 10:08 am
 • Reply Aniek

  Wat leuk om met de veerpont naar de stad te gaan! En wat een leuke winkels. Ik denk dat ik maar eens naar Deventer te gaan.
  Aniek onlangs geplaatst…Wintersport in Livigno: skiën in de Italiaanse AlpenMy Profile

  6 februari 2020 at 11:55 am
  • Reply Anne

   Zeker een keertje doen, is echt de moeite waard!

   7 februari 2020 at 10:05 am
 • Reply Kelly

  Deventer heb ik alleen bezocht tijdens het Dickens Festijn…wat een drukte! Wel vond ik het een hele leuke stad dus ik wil zeker nog een keer terug op een rustiger moment.

  7 februari 2020 at 8:03 pm
  • Reply Anne

   Ja, het is echt enorm druk tijdens het Dickens Festijn. Beter om buiten dat weekend om een keertje te gaan!

   13 februari 2020 at 5:15 pm
 • Reply Eva

  Vriendlief woonde (voordat we elkaar leerde kennen) een tijdje in Deventer. Hij maakte me enthousiast en hij had geen woord teveel gezegd over deze gezellige Hanzestad.

  16 maart 2020 at 12:49 pm
 • Reply Anjo

  En het is ook super leuk om er te wonen, te shoppen en te stappen! Lunch bij Finch en borrelen op de grote Kerkhof of muziektotaal in maart of oktober. Een en al gezelligheid!

  4 oktober 2020 at 11:28 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge