Follow me:
Fietsroute Apeldoorn Posbank

De Sallandse Heuvelrug: Fietsen door het land van Regge en Holterberg

Op Tweede Pinksterdag was het stralend zonnig weer…prima fietsweer dus! In de loop van de ochtend laadden we onze racefietsen in de auto en reden naar Salland, in Overijssel. Via internet vond ik een mooie en afwisselende fietsroute. We hebben nog nooit via het knooppuntensysteem gefietst dus dit was de eerste keer. Volgens de routebeschrijving zal de route ons over de Sallandse Heuvelrug leiden, naar de Holterberg, het Wierdense Veld en langs de rivier de Regge. We zijn benieuwd!

We starten de middag met een snelle maar uitstekende lunch op het zonnige terras van bistro ‘De Oale Ste’ . Vlakbij de bistro is een ruime parkeerplaats, waar we onze auto mooi kwijt kunnen. Als we vanaf de parkeerplaats op de fiets willen richting het eerste knooppunt, ondervinden we al gelijk de eerste tegenvaller. Het fietspad blijkt een onverhard pad te zijn, wat we met onze dunne racefietsbandjes eigenlijk niet aandurven. Zeker niet aan het begin van de route!

We besluiten dus om het gedeelte door het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug over te slaan, omdat dit waarschijnlijk alleen maar onverharde paden zijn. Daarom fietsen we via fraaie weggetjes naar Hexel, Zuna en Notter. De route is echt prachtig: we zien inderdaad het blauwe water van de Regge door het groene landschap slingeren. Omdat het een feestdag is en ook nog eens mooi weer, zijn we niet de enige fietsers die hier te vinden zijn. Het is echter niet vervelend druk en we kunnen volop genieten van de mooie omgeving!

 

Sallandse Heuvelrug

Mooie landweggetjes in de omgeving van Zuna.

Grintwegen en zandpaden

Ook het volgen van de knooppunten blijkt vrij eenvoudig te zijn. Wel is het soms lastig om van een afstand te zien welke kant het pijltje op wijst en door de snelheid fietsen we soms bijna een zijweg voorbij. Het grootste manco van deze route is voor ons het grote aantal onverharde paden. Vaak gaat het om een onverhard pad waar nog wel goed op te fietsen is, maar in de buurt van Hulsen komen we op een grintweg waar onze dunne fietsbanden helemaal wegglibberen in de dikke laag grint. Verre van ideaal en ik denk zelfs dat deze weg voor gewone fietsen ook niet fijn is.

Het is erg jammer dat de ondergrond niet aangegeven staat op de knooppuntenkaart. Als we ergens in de buurt van Hellendoorn voor de zoveelste keer een zandpad ingestuurd worden, besluiten we om maar gewoon door te fietsen en zelf de route uit te stippelen.

Natuurcamping Eelerberg

Een paar kilometer verder pakken we bij toeval de oorspronkelijke route alweer op. We zitten nu vlakbij Hellendoorn en fietsen naar Natuurcamping Eelerberg, die door vrienden van ons gerund wordt. Een verfrissend drankje op het terras geeft ons genoeg energie voor de rest van de route! Er wacht ons nog een heel mooi stukje, met een paar leuke klimmetjes en een fijne afdaling. Nu we zo rond de vijftig kilometer zitten beginnen we onze benen al wel te voelen, ook omdat we gisteren ook al een rondje op de Posbank gefietst hebben. De laatste kilometer gaat echt heel moeizaam en ik ben dan ook blij als we eindelijk bij de auto zijn!

De welverdiende pizza op het terras bij de Eelerberg gaat er dan ook prima in. Als we ‘s avonds weer naar het westen rijden, worden we bij Deventer getrakteerd op een waanzinnig mooie zonsondergang: een mooie afsluiting van deze prachtige dag!

 

Salland fietsen

Fietsen langs het blauwe water van de Regge.

Praktisch

 • De route is ca. 55 kilometer lang. Wij hebben het gedeelte door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug overgeslagen omdat deze fietspaden niet zo geschikt zijn voor racefietsen. Elders hebben we wat extra kilometers gemaakt zodat we toch op 55 km eindigden.
 • Heb je geen routehouder op je fiets, dan kun je de knooppuntnummers ook op een papiertje schrijven/printen en met stevig tape op je bidon plakken. Zo heb je de routenummers altijd snel bij de hand!
 • Het beste is om de route te starten vanaf Natuurcamping Eelerberg bij Hellendoorn. Vanaf hier heb je aan het begin van de route een mooi klimmetje en hoef je dat niet, zoals wij, te doen als je al moe bent. Het terras van de bijbehorende ‘Boerderij Onder de Eik’ is een aanrader: hier kun je na het fietsen wat verfrissends drinken of een hapje eten.
 • Je zult het al begrepen hebben: voor racefietsen is deze route sowieso niet ideaal. Heb je een racefiets met dunne banden? Dan kun je deze route beter overslaan. Voor een toerfiets, gravelbike of een racefiets met steviger banden is het echter een prachtige route!
Wil je meer lezen over fietsen in een triatlon en wielrennen in het algemeen? Lees dan mijn blog ‘Fietsen: Het leukste onderdeel van de triatlon!’
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Darina

  Wat leuk zo’n fietstocht! Alleen jammer van het slechte wegdek 🙁
  Darina onlangs geplaatst…Instagram Photo Diary Mei 2018My Profile

  30 mei 2018 at 8:10 am
  • Reply Anne

   Haha, ja, dat was wel een minpuntje. Maar had zelf ook gewoon beter moeten voorbereiden… 🙂 Desondanks toch lekker gefietst!

   30 mei 2018 at 10:29 am
 • Reply Wytse

  Ben zelf in die regio op gegroeit maar als kind nooit de Sallandse Heuvelrug gefietst. Volgende keer dat ik mijn ouders opzoek dagje blijven logeren dus.
  Wytse onlangs geplaatst…Ortlieb Fietstassen – Hoe Kies je de Beste Fietstassen voor Bikepacking?My Profile

  31 juli 2018 at 11:13 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge