Als iemand ons vraagt wat het hoogtepunt van onze reis door Vietnam en Cambodja is, komt al snel de tweedaagse trekking in SaPa aan de orde. Wandelen tussen de groene rijstvelden met uitzicht op de bergtoppen van deze regio: wat een prachtige natuur zagen we hier! In dit blog vertel ik je alles over de tweedaagse trekking vanuit Ta Van, een dorpje vlakbij SaPa.
Als we door het stadje SaPa rijden, besef ik direct dat het een goede keuze was om in Ta Van te overnachten, een dorp op zo’n tien kilometer ten zuiden van SaPa. In SaPa is het druk, volgebouwd met hotels en hostels en de reclameborden met Westers eten beloven niet veel goeds. Het authentieke Vietnam is hier naar ons idee ver te zoeken.
Overnachten in Ta Van: Uitzicht over de rijstvelden
De taxi-app Grab werkt hier niet dus houden we op straat een taxi aan. Voor 250.000 Vietnamese dong (ca. € 12,-) brengt hij ons over een hobbelige weg naar onze accommodatie in Ta Van. Daar aangekomen halen we opgelucht adem: wat een waanzinnig mooie plek hebben we geboekt! We overnachten bij SaPa Eco Bungalows & Spa in het dorpje Ta Van. Onze ruime bungalow kijkt uit over de groene rijstvelden en er is een fijn zwembad met ligstoelen bij. We betalen hier maar € 28,- per nacht voor de bungalow: een schijntje als je ziet hoe mooi deze plek is!
Bij de receptie boeken we de tweedaagse trekking. De eendaagse is hier populairder dus moet er even rondgebeld worden of er een tweedaagse geregeld kan worden. En dat lukt! Gelukkig kunnen we onze grote backpacks achterlaten bij de accommodatie zodat we alleen maar de kleinere daypacks mee hoeven te nemen.
Met een gerust hart eten we ’s avonds bij de accommodatie, die een heel fijn restaurant met enorm veel keuze heeft. En dan vroeg naar bed zodat we fit zijn voor de hike!
Trekking vanuit Ta Van
De volgende ochtend komt om 9.30 uur onze gids aanlopen. Ze heet Zó en is lid van één van de lokale Hmong-stammen, te herkennen aan haar traditionele kleding. We lopen door Ta Van, steken de rivier over en lopen licht stijgend omhoog. We passeren een boerderijtje waar een paar waterbuffels in de houten stal liggen, pal langs het pad. Leuk om ze zo van dichtbij te zien. Twee vrouwen met traditionele kleding voegen zich bij ons. Ze hebben een grote mand bij zich wat ons doet vermoeden dat het verkopers zijn, dus we negeren hun poging om een praatje te maken om zo geen verwachtingen te scheppen. Ze blijven dan zonder iets te zeggen achter ons aan lopen.
Even later laten we Ta Van achter ons en strekt het bergachtige landschap vol rijstvelden zich voor ons uit. We hebben geluk: de rijstvelden zijn op dit moment op hun mooist. Felgroen steken de terrassen af tegen de donkergroene bebossing. Her en der zien we Vietnamezen met de traditionele ronde punthoeden op aan het werk tussen het rijst, soms geholpen door een waterbuffel. De rijstvelden ruiken wat muffig, alsof je een pak rijst opentrekt en de geur opsnuift.
Halverwege besluit één van de twee dames die ons volgen, om af te haken en lopen we nog met z’n vieren verder. We zijn overigens niet de enige toeristen die de trekking doen: overal zien we westerse wandelaars, vergezeld door een gids in traditionele kleding.
Waterval en bamboebos
Het smalle pad stijgt behoorlijk terwijl ook de zon steeds hoger aan de hemel staat. Het is warm vandaag, de temperatuur haalt waarschijnlijk de 35 graden wel. Al snel loopt het zweet in straaltjes van onze rug. Gelukkig pauzeren we regelmatig. Ook stopt Zó regelmatig om wat uit te leggen over het landschap, over de cultuur of over de planten die we passeren. Van een groene plant plukt ze wat blaadjes en maakt ons duidelijk dat we deze kapot moeten wrijven in onze handpalmen. Onze handen worden eerst donkergroen maar daarna onmiskenbaar donkerblauw: indigo! De indigoplant wordt door de Hmong-vrouwen volop gebruikt om kleding te kleuren in zó diepdonkerblauw dat het zwart lijkt.
De trekking leidt ons steeds verder de berg op en het is pittiger dan ik verwacht had. De paden zijn wel goed begaanbaar; gelukkig zet de regentijd nog niet echt door en is het zand droog. Bij regen kan het hier behoorlijk glibberig zijn. Even later lopen we door het bamboebos: een indrukwekkend stukje natuur. De gigantische bamboebomen rijzen links en rechts van het smalle pad omhoog. We genieten ook van de schaduw die we hier even hebben want de zon is flink warm.
Op een uitzichtpunt neemt ook de oudere dame, die ons al vanaf Ta Van volgde, afscheid. ‘Maar eerst wil ze jullie iets laten zien’, zo maakt onze gids duidelijk. De mand gaat open en blijkt vol te zitten met tasjes, portemonnees, armbandjes en nog veel meer. Tja, durf dan nog maar eens nee te zeggen, als zo’n oud dametje kilometerslang achter je aan geklommen is. We kopen toch maar wat en krijgen als dank allebei een gevlochten armbandje omgeknoopt.
Uiteindelijk bereiken we een prachtige waterval. Als we zwemspullen mee hadden genomen, hadden we kunnen zwemmen. Nu trekken we alleen onze schoenen uit om pootje te baden in het heerlijk verfrissende water. Op een grote steen eten we wat Sultana-koekjes en dan gaan we weer verder.
De laatste loodjes van de eerste dag
Vanaf de waterval hoeven we gelukkig niet meer zoveel te stijgen. Her en der zien we mensen aan het werk: lange stammen bamboe worden door scooters versleept.
Als we afdalen lopen we echt dwars door een rijstveld. Als mijn voet wegglijdt in het natte zand, sta ik gelijk een paar centimeter in het water. We bereiken even later opnieuw een waterval: ditmaal een kunstmatige. We pauzeren hier nog even en Zó wijst aan waar straks onze lunchplek is: zo te zien is dat een flinke klim. Eerst moeten we helemaal naar beneden om de rivier over te steken en daarna weer een stuk omhoog.
Langs de waterval op klauteren we naar beneden, steken een smalle houten brug over en lopen door het dorp Hầu Thào. In de hitte met de brandende zon is de enorm steile heuvel inderdaad flink afzien en ik zie dan ook ongeveer sterretjes als we het restaurant bereiken waar we gaan lunchen. Gelukkig is het binnen koel en gaat ook een blikje gekoelde frisdrank er gretig in. We kunnen kiezen uit noedels of rijst en krijgen even later een goedgevuld bord voorgezet.
Overnachten in een homestay
Vanaf het restaurant is het nog een uurtje lopen naar de homestay van Zo’s zus, waar we zullen overnachten. Het pad is echter vlak dus kost dat niet zoveel energie meer. Even later bereiken we het dorp. We worden hartelijk ontvangen door Zo’s zus, die op dat moment hennep aan het walsen is. Een paar kleine kinderen rennen rond en bekijken ons nieuwsgierig vanaf een afstandje. We zijn zo ver bij SaPa vandaan dat hier een stuk minder toeristen komen.
De vrouwen staan uren in de keuken, terwijl de mannen (een broer, een vriend, nog een neef…we houden het niet helemaal bij!) om een grote tafel zitten en rijstwijn naar binnen tikken. We moeten bij hen komen zitten en krijgen ook een glaasje aangeboden. De mannen spreken geen woord Engels, maar dankzij Google Translate kunnen we toch een gesprek voeren. De vrouwen eten daarna in een aparte ruimte (‘only when they are drinking’) en daar schuiven we aan voor het avondeten. Een grote tafel voor heerlijke traditionele gerechten, dat gaat er goed in!
’s Avonds zitten we nog even op het balkon maar besluiten op tijd naar bed te gaan. Het bed is wel een dingetje: het is knetterhard! Alsof we op een houten plank slapen! Ik besluit om het dekbed maar als een soort matras te gebruiken heb gelukkig nog een grote shawl in mijn tas, die als laken kan dienen. Al met al slaap ik nauwelijks.
Dag twee van de trekking
De volgende ochtend voel ik mij allesbehalve fit. Of het nu de nacht slaapgebrek is in combinatie met de uitputting van de vorige dag, een ordinaire griep of misschien zelfs covid? Ik heb geen idee maar alleen al de gedachte aan nog zo’n pittige trekking-dag zorgt al voor lichte paniek. Maar dan helpt het weer een handje mee…
Als we buiten komen blijkt het tegen alle voorspellingen in, te regenen. De berg waar we vandaag naartoe zullen klimmen voor het magnifieke uitzicht, ligt in een enorme grijze wolk. We gaan op pad, maar de regen komt zó met bakken uit de lucht, dat we met Zó overleggen of het wel zin heeft om de bergen weer in te gaan. Uiteindelijk besluiten we om laag in de vallei te blijven en naar het volgende dorp te wandelen.
We lopen nu tussen de boerderijtjes door, wat een leuk inkijkje in het dagelijks leven van de dorpelingen geeft. Zó geeft ook nu veel uitleg en als al vrij snel het weer ook opklaart, hebben we een hele leuke wandeling. We lopen hoog in de vallei naar het volgende dorp en gaan dan via de doorgaande weg weer terug. Bij de homestay lunchen we en lopen daarna door de vallei terug naar Ta Van.
De zon breekt nu echt door en het wordt weer flink warm, maar de bewuste berg, die op het programma stond, blijft de hele dag in een grote wolk zitten. Gelukkig maar want dat bevestigt dat het een goede keuze was om niet omhoog te gaan!
Tweedaagse trekking vanuit Ta Van: Hoe regel je het?
De trekking in SaPa is razend populair en iets wat de meeste reizigers wel doen. Je kunt uit een eendaagse, tweedaagse of driedaagse trekking kiezen. Het leuke van de tweedaagse trekking vanuit Ta Van is dat je wat verder komt dan de meeste andere toeristen. In het dorp waar we overnachtten kwamen we nagenoeg geen westerse toeristen meer tegen. Bovendien is het erg leuk om in een homestay bij de locals te slapen. Behalve dat het bed dus erg hard is…
Ik raad je wel aan om de trekking met een gids te doen. Als ik zie over welke paadjes wij geleid werden, zou ik zelf hopeloos verdwaald zijn als ik deze route op eigen houtje moest zoeken. Wil je echt heel een trekking zonder gids doen, dan zou je de wandelroute op kunnen volgen.
Klik hier voor dag 1 van tweedaagse trekking Ta Van.
Klik hier voor dag 2 van tweedaagse trekking Ta Van.
Je kunt de tweedaagse trekking vanuit SaPa vanuit Nederland regelen, zoals bijvoorbeeld deze tweedaagse trektocht via Getyourguide. Probeer dan wel voor elkaar te krijgen dat je start en eindigt in Ta Van, als je daar tenminste overnacht.
In Ta Van zag ik ook her en der wat reclameborden voor de trekking dus je kunt het ongetwijfeld ter plekken regelen. Het eenvoudigst is echter om de trekking door je accommodaties te laten regelen. Je weet dan zeker dat je op de juiste plek opgehaald en afgezet wordt. Vaak is je accommodatie dan ook wel genegen om je grote bagage een nacht op te slaan.
Qua kosten moet je voor de tweedaagse trekking rekenen op zo’n € 75,- tot € 100,- voor twee dagen. Daar zit dan de gids, lunch, flesjes water, diner en slaapplek bij inbegrepen.
Tweedaagse trekking: Kleding en schoenen
Qua kleding is het verstandig om laagjes te dragen. Zorg ook voor regenkleding, zoals een dunne poncho. Het weer in SaPa kan snel omslaan en ook wij hadden regen terwijl er zon voorspeld was. Ik heb begrepen dat het in de wintermaanden behoorlijk fris kan zijn in SaPa dus zorg dan zeker ook voor warme kleding.
Ook goede schoenen zijn een must. Mijn bergschoenen zijn wat aan de gladde kant en dat is verre van ideaal. Op vochtige rotsen glij ik al snel weg. Onze gids loopt op de tweede dag trouwens gewoon op regenlaarzen!
Als het regent zijn de paden al snel modderig en slecht begaanbaar. Ik heb al diverse blogs over de trekking in SaPa gelezen waarin vermeld wordt dat je regelmatig uitglijdt en valt. Misschien zouden wandelstokken helpen maar wij wilden niet vier weken lang wandelstokken sjouwen vanwege twee dagen hiken.
Tweedaagse trekking Ta Van: Praktische tips
Allereerst: onderschat de tweedaagse trekking niet. Het is geen relaxt wandelingetje door het dorp maar een tocht met flink wat hoogteverschil. Ga je, net als wij, in de zomer op reis, dan is de temperatuur hoog en in combinatie met de hoge luchtvochtigheid, is het wandelen behoorlijk pittig.
Zorg dat je zo min mogelijk meeneemt in je daypack. Flessen water zijn overigens wel belangrijk! En denk ook aan een hoofdbedekking, want de hele dag de brandende zon op je hoofd kan voor een zonnesteek zorgen. Een zonnebril en Deet zijn ook handig om mee te nemen. Maar probeer verder zo min mogelijk mee te nemen want alles wat je meesleept voel je tijdens de klim.
En dan nog een belangrijke tip: de verkopers bieden allerlei tasjes en portemonnees aan. Let er op dat de indigo heel snel afgeeft en blauwe vlekken veroorzaakt! Ik had een schoudertasje gekocht, die ik later op onze reis regelmatig gebruikte. Helaas heb ik vanwege de vlekken, die de indigoverf veroorzaakte, een heel fijn topje weg moeten gooien en zit er in een nieuwe korte broek een blauwige vlek (die gelukkig niet opvalt in de drukke print). Wees je daarvan bewust als je indigogekleurde spullen koopt.
De reis van Hanoi naar SaPa maakten we met de Greenlion Bus, een limousinebusje voor 9 personen. Zij haalden ons bij het hotel in de Old Town op en zetten ons in SaPa af. We boekten deze heel eenvoudig via 12go.asia.
Chayenne zegt
Het lijkt me een prachtige wandeltocht om te maken. Twee dagen valt dan ook nog wel mee, dus je kunt het makkelijk plannen in je rondreis. Die waterval ziet er prachtig uit, maar of ik er zou gaan zwemmen..? Ben altijd bang om wat op te lopen in dat soort landen haha.