In de afgelopen weken maakten we een onvergetelijke rondreis door Vietnam en Cambodja: voor mij de eerste kennismaking met Zuidoost-Azië. Het was een kennismaking met groene rijstterrassen, fleurige steden als Hoi An en Hanoi en natuurlijk het heerlijke Aziatische eten. Je rondreis door Vietnam en Cambodja zelf regelen? Dat kan prima want deze landen zijn heel toegankelijk en veilig. Ik vertel er je alles over!
Onze rondreis was enorm divers: hiken door rijstvelden, een cruise door Halong Bay, het fleurige stadje Hoi An, een motortour over een bergpas, een boottochtje door de Mekong Delta, het indrukwekkende Angkor Wat ruïnecomplex en nog veel meer.
Rondreis Vietnam en Cambodja: onze reisroute
Onze reis duurde vier weken maar zou eventueel ook in ca. drie weken kunnen als je her en der iets inkort. Wij reisden van Noord-Vietnam naar het zuiden en staken toen over naar Cambodja. Andersom zou natuurlijk ook kunnen. We vlogen met Lufthansa en Vietnam Airlines vanaf Amsterdam via Frankfurt naar Hanoi, een hele prettige verbinding dus een aanrader.
Hanoi – 2 nachten
Onze eerste kennismaking met Vietnam was in het levendige Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Hoogtepunt van Hanoi vonden wij het gezellige (maar toeristische!) Train Street, waar je op knusse terrasjes aan de spoorlijn zit. Als de trein langskomt rijdt deze op een meter afstand aan je voorbij, spectaculair!
De Old Town van Hanoi is een sfeervol deel van de stad, met smalle, kleurige straten, streetfoodtentjes, talloze kleine winkeltjes en enorm veel verkeer. We brachten een bezoek aan de Đền Ngọc Sơn tempel midden in het Hoan Kiem Lake. Het Thuy Ta Legend Café heeft een prachtig terras aan het water om na afloop wat te drinken.
Daarna namen we een Grab taxi naar het Ho Chi Minh mausoleum, dat helaas gesloten bleek te zijn. Daarom brachten we maar een bezoekje aan de oude citadel van Hanoi, wat verrassend leuk en interessant was. Prachtige oude gebouwen, maar ook een voormalig hoofdkantoor van het Politbureau van de communistische partij. Aanrader!
Ook grappig om te doen: een bezoekje aan het waterpoppentheater. Een soort marionettentheater maar dan in het water, onder begeleiding van livemuziek.
Lees ook dit uitgebreide blog over Hanoi, met tips voor de highlights en leuke adresjes.
Restauranttip Hanoi: MET Vietnamese & Vegetarian
Accommodatietip Hanoi: Babylon Premium Hotel & Spa
SaPa – 3 nachten (incl. 1 nacht homestay)
Technisch gezien zaten we niet in het overtoeristische SaPa maar in het veel lieflijker gelegen Ta Van, zo’n 10 kilometer zuidelijker van SaPa. Ook Ta Van bestaat grotendeels uit homestays en resorts, maar is veel mooier en rustiger dan SaPa zelf. Vanuit Sapa kun je makkelijk een taxi nemen naar Ta Van, waarvoor je ongeveer 250.000 dong (ca. 10 euro) per enkele reis betaalt. Grab lijkt hier overigens niet te werken. De lodge SaPa Eco Bungalows & Spa heeft een heel fijn restaurant met enorm veel keuze dus het is niet nodig om ’s avonds terug te gaan naar SaPa om te eten.
Accommodatietip Ta Van: Sapa Eco Bungalows & Spa
De tweedaagse trekking
Vanuit Ta Van regelden we via onze accommodatie een tweedaagse trekking. Dit is echt een aanrader ten opzichte van de eendaagse, omdat je een stuk verder komt én je tussendoor overnacht bij een homestay. Bij de trekking ga je op pad met een eigen gids, wat meestal een dame uit de Hmong-stam is, gekleed in traditionele kledij. Onderweg vertelt ze van alles over de gebruiken en tradities en de manier van leven van de bewoners in deze regio.
Onze wandeling voerde ons op de eerste langs eindeloze groene rijstterrassen, langs een waterval (waar we mochten zwemmen), door bamboebossen en met schitterende uitzichten. We hadden geluk dat eind juni de rijstvelden op hun mooist zijn en felgroen in dit prachtige berglandschap liggen. De wandeling was behoorlijk pittig, met flinke klimmetjes tussendoor en dat in de brandende zon. De gids nam echter alle tijd en we hielden regelmatig een tussenstop. ’s Avonds overnachtten we bij de zus van onze gids.
De volgende dag besloten we om laag in de vallei te blijven en naar het volgende dorp te lopen. Eigenlijk was dat ook wel heel leuk want daardoor kregen we een prachtig inkijkje in het dagelijkse leven van de dorpsbewoners. We passeerden weer rijstvelden, kleine boerderijen en huizen, een houtzagerij, diverse kerken, waar kinderen speelden en naar ons zwaaiden en, vooral fijn, zo ver bij SaPa vandaan eigenlijk geen toeristen meer. Deze trekking vanuit Ta Van is dus echt een aanrader!
Ik schreef dit uitgebreide blogartikel over de tweedaagse trekking vanuit Ta Van vlakbij SaPa.
De volgende ochtend namen we weer een taxi terug naar SaPa vanuit waar we een lange-afstandsbus naar Halong Bay namen.
Halong Bay – 1 nacht hotel, 2 nachten cruise
Omdat dit onze huwelijksreis was, besloten we onszelf te verwennen met een 3-daagse cruise door Halong Bay. Er worden talloze cruises aangeboden, zowel eendaagse, 2-daagse en 3-daagse. Wij kozen voor de Orchid Classic Cruise. Een ontzettend fijne maatschappij, waar je echt aan alle kanten in de watten gelegd wordt!
Achteraf zijn we ook wel blij dat we voor de 3-daagse gekozen hebben want daardoor krijg je echt veel van Halong Bay te zien, inclusief een stuk van het rustigere Lan Ha Bay. De cruise is niet goedkoop (€ 265,- p.p.) maar dan zijn wel alle (uitgebreide!) maaltijden en excursies inclusief. Bovendien krijg je een waanzinnig mooie en grote kamer met balkon.
Op de eerste dag maakten we ’s middags een uitstapje naar een prachtige druipsteengrot op Cat Ba Island. Leuk om gelijk een stukje van dit prachtige, weelderig groene eiland te zien. Bij terugkomst hebben we allebei een fijne massage geboekt en daarna kunnen we vanaf de boot in het blauwe water van Halong Bay springen. Geen verfrissende duik want het zeewater is warm, maar toch leuk om gedaan te hebben!
De tweede dag varen we op een kleinere dagboot naar Lan Ha Bay, waar we op een ander deel van Cat Ba Island aanmeren. Eerst fietsen we naar een vissersdorpje, daarna kayakken we naar een mooi strand.
De laatste dag kunnen we rustig inpakken en hebben we zowel ontbijt als een brunch, voordat we weer terugvaren naar Halong.
Trang An (Ninh Binh) – 2 nachten
Ninh Binh wordt wel het ‘Ha Long Bay op het land’ genoemd: ook hier vind je de prachtige karstbergen, maar dan zonder de oceaan. We verblijven in Trang An in plaats van het veel drukkere en toeristischer Tam Coc. Trang An ligt namelijk echt in het karstbergenlandschap dus vanuit onze homestay hebben we een schitterend uitzicht.
In Trang An maken we een boottochtje: een beetje Efteling-achtige toestanden, maar de omgeving is hier wel heel erg mooi en de enige manier om dat te ontdekken is via de 3 uur durende boottocht. We varen langs tempels, pagoda’s en door grotten, heel tof. Vraag bij de aanlegsteiger om ‘route 2’: die is net iets minder druk en wel heel erg mooi!
De volgende dag huren we een scootertje bij de homestay en tuffen door het prachtige landschap. Eerst bezoeken we het Hang Muá Viewpoint. Helaas haal ik de top niet; ik ben wat grieperig en daardoor is de enorme hoge trapbeklimming (in de hitte) nét iets teveel van het goede. Bij het uitzichtplatform net onder de top blijf ik op Jeroen wachten die wel hogerop klimt. Er ligt een mooi park bij waar we daarna doorheen wandelen.
Dan tuffen we naar Tam Coc voor de schitterende Bich Dong Pagoda; ontzettend mooi! Daarna rijden we nog verder naar Hoa Lu, maar eigenlijk zijn we het een beetje beu en willen we lekker zwemmen, dus houden we het snel voor gezien.
Accommodatietip 1 Trang An: Green Mountain Homestay
Accommodatietip 2 Trang An: Trang An River View Homestay
Ik schreef dit uitgebreide blogartikel over Trang An!
Hué – 2 nachten
Hué laten veel toeristen links liggen en dat is wat ons betreft onterecht! Maar juist daardoor is Hué misschien ook wel weer extra leuk omdat het wat authentieker is. Ooit was dit de hoofdstad van Vietnam en heersten vanuit hier de keizers.
Na een nachtbus-rit vanuit Ninh Binh zijn we behoorlijk brak, maar toch gaan we de stad verkennen. We bezoeken de keizerlijke citadel, die helaas deels in de steigers staat. Een deel is echter al wel gerestaureerd en is prachtig om te zien. Groene tuinen met oude gebouwen, mooi gedecoreerde muren en poorten…schitterend!
De volgende dag worden we opgehaald voor een hele interessante DMZ-Tour over de Vietnamoorlog. Deze tour brengt ons naar een oude citadel, wat in de oorlog een slagveld was en nu een memorial is. We bezoeken de Khé San legerbasis, waar tijdens de oorlog de Amerikanen gestationeerd waren om de Ho Chi Minh Trail (de route waarlangs de Noord-Vietnamezen voorraden en manschappen naar het zuiden stuurden) in de gaten te houden. We zitten hier vlakbij Laos, in een prachtig berglandschap.
Daarna bezoeken we de DMZ (demilitarized zone): de grens tussen het voormalige Noord- en Zuid-Vietnam, inclusief een oude brug. Daarna brengen we een bezoek aan de Vinh Moc Tunnels. Hier leefde een heel dorp ondergronds omdat ze in de oorlog regelmatig gebombardeerd werden. Tot wel 23 meter onder de grond liggen de tunnels met kleine kamertjes uitgegraven. Fascinerend om te zien. Deze tunnels zijn veel minder toeristisch dan de Chu Chi tunnels bij Ho Chi Minh City, die in de review vaak een ‘pretpark’ genoemd worden. Hier zijn we bijna de enigen.
We hebben een hele fijne gids, die de geschiedenis ook heel gebalanceerd vertelt en beide zijden van de geschiedenis belicht.
In dit blogartikel lees je alles over de DMZ-Tour die we vanuit Hué deden.
Restauranttip Hué: Tá Vet (vooral de ‘stir-fried beef with sweet & sour pepper sauce’ is echt een aanrader!)
Hoteltip Hué: Alba Spa Hotel
Van Hué naar Hoi An
Onze reis van Hué naar Hoi An is fantastisch! We worden door twee Easyriders (lokale motorrijders) opgehaald bij ons hotel. De backpacks worden in grote plastic zakken achterop de motor vastgesnoerd en daarna stappen we bij hen achterop. Een fantastische motorrit volgt, door het prachtige landschap, met tussenstops bij een vissersdorpje, een waterval waar we mogen zwemmen, een heerlijk strand waar we lunchen en zwemmen en daarna het (letterlijke) hoogtepunt: de Hai Van Pass!
Met haarspeldbochten slingeren we steeds verder omhoog, waarbij we een waanzinnig mooi uitzicht hebben over het blauwe water van de oceaan. We stoppen regelmatig voor het maken van foto’s en op een gegeven moment bij een leuk koffietentje-met-uitzicht. Daarna rijden we door het drukke, maar mooie Dà Nang waar we nog een stop maken bij Marble Mountain. Daarna zetten de Easyriders ons bij ons hotel in Hoi An af.
Ik schreef dit uitgebreide blogartikel over onze motortocht over de Hai Van Pass met de Easyriders.
Hoi An
Hoi An is één van de populairste plekken in Vietnam en dat was gelijk wat ons ook een beetje tegenstond. Het is hier zó enorm toeristisch, vooral in de avond. En ja, het ziet er ook uiterst sfeervol en fotogeniek uit, met overal gekleurde lampionnen, prachtige oude koloniale panden en talloze restaurants en barretjes.
Een van de leuke dingen van Hoi An zijn de vele ’tailors’: kleermakers die kleding op maat maken. Je hoeft maar te bedenken wat je wilt hebben en ze maken het voor je! Bij Tailor Ba Ri, die ons door een paar Australiërs aangeraden werd, lieten we allerlei kledingstukken maken. Dit is één van de beste tailors van Hoi An. Op vrijdagochtend besteld en ingemeten, op zaterdagmiddag passen en zaterdagavond ophalen. Zo snel kan het gaan!
Omdat we het stadje na één ochtend slenteren wel gezien hebben, en omdat ons fijne hotel een gratis pendelservice naar een beach club heeft, brengen we twee dagen luierend aan het strand door. De zee is hier prachtig blauw en we vermaken ons dan ook prima.
Restauranttip Hoi An: Hai Café Courtyard BBQ & Restaurant
Restauranttip Hoi An: Morning Glory Original
Accommodatietip Hoi An: RiverTown Hoi An Resort & Spa
Ho Chi Minh City – 2 nachten
Ho Chi Minh City (het voormalige Saigon) bezoeken we eigenlijk vooral omdat we een Mekong Delta Tour willen doen. De stad zelf is niet zo bijzonder; erg druk en chaotisch. Ons basic hotelletje bevindt zich vlak achter Backpackersstreet, een levendig uitgaansgebied.
We bezoeken het War Remnants Museum, dat helemaal over de Vietnamoorlog gaat. Veel gruwelijk beeldmateriaal en details van deze afschuwelijke oorlog. Wel vond ik het erg storend dat de geschiedenis volledig eenzijdig en anti-Amerika belicht werd. Een behoorlijke propogandamachine dus, wat jammer is omdat ook aan dit verhaal twee kanten zitten. Na het museum lopen we nog even langs het Independence Palace, de kathedraal (die helaas in de steigers staat) en het bijzonder mooie postkantoor.
Mekong Delta Tour vanuit Ho Chi Minh City
Vanuit de stad doen we deze Mekong Delta Tour. We worden weer bij het hotel opgehaald en rijden dan twee uur naar de Mekongrivier. Daar stappen we ons op een boot die ons naar de overkant vaart. Op een eilandje bezoeken we een honingfarm, waar we honingthee proeven met waanzinnig lekkere banenenkoekjes erbij.
Daarna stappen we in een klein bootje, dat ons door de smalle kanaaltjes van de Mekong Delta vaart. Gaaf om te zien, maar wel een kort ritje. Daarna ligt de grotere boot weer klaar, waarmee we naar een kokosfabriek varen. Daar krijgen we uitleg wat er allemaal van een kokosnoot gemaakt wordt: kokosolie, kokosmelk, kokosmatten en…snoepjes! We mogen een en ander aan snoepjes proeven. Daarna is het tijd voor een uitgebreide lunch. Na afloop varen we in een ander klein bootje weer door een smal kanaal terug naar de grote boot, die ons terugbrengt naar de bus.
De tour is goedkoop, maar onderweg wordt er wel regelmatig aangedrongen om dingen te kopen. Ook is dit stukje Mekong Delta enorm toeristisch en niet heel authentiek. De boottochtjes door de smalle kanalen (wat het leukste is van de tour) zijn maar kort. Bovendien kun je tijdens de tour met een slang op de foto en zien we ook krokodillen en slangen in veel te kleine hokken; niet heel erg oké. Echter, je hebt voor amper € 20,- een leuke dag en je ziet iets van de Mekong Delta, dus ga er niet met al te hooggespannen verwachtingen naartoe en de tour is best oké!
Daarna is het tijd om naar Cambodja te vliegen!
Siem Reap – 6 nachten
In Siem Reap blijven we zes nachten in een fantastisch mooi hotel, omdat we hier ook even rust willen pakken. Uiteindelijk hebben we ook vakantie! 😉
Siem Reap is vooral bekend vanwege het vlakbij gelegen Angkor Wat: het grootste religieuze monument ter wereld. We brengen hier dan ook twee keer een halve dag door met tempelruïnes bekijken. De tuktukdriver van ons hotel, mr. Tuok, brengt ons van tempel naar tempel en daar bewonderen we de schitterende oude bouwwerken. Sommigen zijn al half overgroeid door de omliggende jungle, en grote boomwortels hebben zich om oude tempelmuren geslingerd. Bijzonder!
Ook doen we een hele toffe tour naar Kampong Phluk Floating Village. Op dit moment is de regentijd wat laat, dus het dorp staat nog droog en kunnen we de huizen op ca. 9 meter hoge palen bekijken. In de regentijd overstroomt het Tonlé Sap Lake, en stroomt het water het dorp binnen waardoor het een soort Venetië wordt. Daarna rijden we naar het Tonlé Sap Lake voor een boottochtje naar een floating restaurant, vanaf waar we een prachtige zonsondergang bekijken.
De overige dagen in Siem Reap doen we eigenlijk vooral rustig aan. We luieren wat aan het zwembad, we slenteren af en toe door het gezellige stadje, ik bezoek op zondag een lokale baptistengemeente en Jeroen een lokale markt. Onze boutique hotel is echt waanzinnig mooi dus het is geen straf om hier bijna een week te zijn! Reis je naar Siem Reap, dan kan ik hen echt aanraden want veel mooier ga je niet vinden!
Ik schreef ook dit uitgebreide blogartikel over Siem Reap.
‘Wild’: Restauranttip Siem Reap: WILD Creative Bar & Springrolls
‘Sambo’: Restauranttip Siem Reap: Sambo Khmer & Thai Restaurant
‘New Leaf’: Restauranttip Siem Reap: New Leaf Eatery
Accommodatietip Siem Reap: Sokkhak Boutique Resort
Phnom Penh – 2 nachten
Vanuit Siem Reap nemen we de bus naar de hoofdstad Phnom Penh. Hoewel het landschap niet heel afwisselend is (rijstvelden en kleine dorpjes) vind ik het toch heel ontspannend om het Cambodjaanse leven aan mij voorbij te laten trekken.
Phnom Penh is geen hele bijzondere stad. Er zijn relatief weinig bezienswaardigheden. We bezoeken het Tuol Sleng Museum; een politieke gevangenis tijdens het Rode Khmer schrikbewind. Er hebben zo’n 12.000 tot 20.000 Cambodjanen gevangen gezeten, die nagenoeg allemaal vermoord zijn op het nabijgelegen Choeung Ek Killing Field. Maar 14 mensen overleefden de gevangenis.
Ook aan het Killing Field brengen we een bezoek: een afschuwelijke plek maar wel erg mooi als herdenkingsplek ingericht. Hier zijn ca. 20.000 mensen op gruwelijke wijze gemarteld en vermoord door de Rode Khmer. Kogels waren te duur dus mensen werden doodgeknuppeld en in massagraven begraven. Nog steeds liggen er talloze lichamen onder de grond waarvan delen tijdens het regenseizoen omhoog komen, best wel luguber dus. In een hoge toren werden zo’n 7000 schedels tentoongesteld als memorial monument.
Rond de middag zijn we weer terug. In Phnom Penh zouden we nog het koninklijk paleis en een nationaal museum kunnen bezoeken, maar de toegangsprijzen liggen behoorlijk hoog voor wat je er voor te zien krijgt, dus we besluiten om nog maar even rust te pakken aan het fijne zwembad van het Jungle Addition Hotel.
Ik schreef dit uitgebreide blogartikel over Phnom Penh en wat je er kunt zien en doen.
Restauranttip Phnom Penh: AKASA Skybar (in het Botum Hotel)
Hoteltip Phnom Penh: Jungle Addition Hotel
Rondreis Vietnam en Cambodja zelf regelen: Tips
Dit was de route van onze rondreis Vietnam en Cambodja. Veel mensen pakken ook Laos er nog bij, maar dat zou ons teveel tijd kosten dus hebben we dit overgeslagen. Natuurlijk geef ik je ook graag nog wat algemene tips voor het zelf regelen van je rondreis Vietnam en Cambodja:
Accommodaties
De accommodaties boekte ik allemaal via Booking.com. Eigenlijk hebben we het meeste al vooraf in Nederland geregeld; een paar ter plekke tijdens het reizen. Om eerlijk te zijn was van tevoren vastleggen toch wat prettiger dan tijdens het reizen boeken, maar we wilden graag wat flexibiliteit houden voor het geval er vertraging in ons reisschema kwam. Wij verbleven over het algemeen in iets luxere accommodaties, behalve sommige homestays. Je kunt veel goedkoper uit zijn als je in wat meer basic accommodaties verblijft.
Voor soloreizigers en backpackers heeft Esther van Reisdroom.nl een uitgebreid blog geschreven met hostels in Vietnam.
Openbaar vervoer
Waar ik positief door verrast werd, was het busvervoer in Vietnam. De bussen reden allemaal keurig op tijd (vertrokken een paar keer zelfs een kwartier te vroeg), zijn eenvoudig te boeken via 12go.asia en kosten relatief weinig, tussen de € 10,- en € 20,- voor een urenlange busrit. In de nachtbussen zitten stapelbedden, waarin je zelfs als lange Europeaan soms zelfs languit kunt liggen. Schoenen moeten uit in de bus. Tussendoor stopt de bus vaak bij grote wegrestaurants waar je wat kunt eten en naar het toilet kunt.
Tip: boek je een nachtbus en kun je zelf stoelen kiezen, ga dan voor het bovenste bedje. Als de bus overboekt is, liggen er nog wel eens mensen languit in het gangpad en heb je het onderste bedje, dan ligt er dus iemand strak naast je.
De trein hebben wij zelf niet gebruikt, maar kun je ook via 12go.asia boeken. Evenals vluchten, hoewel we die uiteindelijk toch vaak via de website van de luchtvaartmaatschappij zelf boekten.
Tours
Omdat je in Vietnam niet zelf een auto mag huren, deden wij vrij veel georganiseerde tours tijdens onze rondreis Vietnam en Cambodja. Dat was ergens wel jammer want we zijn niet zo’n fan van tours maar het is de enige manier om de mooiste bezienswaardigheden te bezoeken.
De meeste tours boekte ik via Getyourguide, omdat je hier rustig kunt kijken naar de foto’s, beschrijving en beoordelingen. Ook kun je vaak via je hotelreceptie tours boeken (waarbij je vaak wel iets extra’s betaalt omdat het hotel commissie krijgt). In de toeristische steden zie je ook veel boekingskantoortjes met reclame voor tours.
Zelf een scooter huren
In Vietnam mag je officieel zelf geen scooter besturen met een Nederlands rijbewijs; alleen met een Vietnamees rijbewijs. Je bent dan ook niet verzekerd op het moment dat er een ongeluk gebeurt dus alle kosten komen voor jouw rekening.
Dit was de reden dat we ook nauwelijks zelf gereden hebben. Alleen in Trang An hebben we een scooter gehuurd, omdat deze omgeving wel heel rustig is qua verkeer.
Je kunt vaak wel Easyriders boeken: lokale motorrijders waarbij je achterop kunt. Net zo relaxt want je hoeft niet op de weg te letten, je hebt meer tijd om om je heen te kijken en de Easyriders weten de mooiste weggetjes en plekken.
Meer zien van Cambodja
Zoals je in ons reisschema ziet, hebben we niet zoveel van Cambodja gezien en bleven we relatief lang in Siem Reap. Hier kozen we bewust voor om ook wat rust in ons schema in te bouwen. Echter, Cambodja heeft nog veel meer mooie plekken.
Een aanrader schijnen de eilanden aan de zuidkant van Cambodja te zijn. Vanuit Sihanoukville gaan er veerboten naar Koh Rong en Koh Rong Samloem. We hebben dit lang in onze planning gehad, maar omdat de busrit van Sihanoukville naar Bangkok (vanuit waar we naar NL terugvlogen) nogal lastig leek te zijn, hebben we uiteindelijk dit geskipt. Heb je wel genoeg tijd, dan zou dit een aanrader zijn.
Ook het plaatsje Kep aan de zuidkust schijnt leuk te zijn om te bezoeken, dus dit zou je ook toe kunnen voegen aan je rondreis Vietnam en Cambodja.
Visa voor Vietnam en Cambodja
Voor je rondreis Vietnam en Cambodja moet je van tevoren een visum voor beide landen aanvragen. Let op: Vietnam kun je wel ruim van tevoren aanvragen en de gewenste periode invoeren. Echter, voor Cambodja gaat het visum in op de dag dat het visum goedgekeurd is, dus vraag deze niet te vroeg aan.
Het visum voor Vietnam kun je gewoon via deze website zelf aanvragen. Let op: er zijn veel bureautjes die de aanvraag voor je proberen te doen, tegen flinke extra kosten. Wij kregen het visum na een paar dagen al binnen. De kosten waren € 24,50. Het visum is 30 dagen geldig.
Het visum voor Cambodja moet je dus wat korter van tevoren aanvragen. Ook deze is 30 dagen geldig dus wij hebben het visum ca. 28 dagen voordat we Cambodja zouden verlaten, aangevraagd. Aanvragen kan via deze website, kosten zijn ca. € 34,00. Let op: je moet het visum in tweevoud meenemen naar de paspoortcontrole in Cambodja. Het ene exemplaar geef je af, het tweede moet je goed bewaren want bij mij werd er bij vertrek uit Cambodja naar het tweede exemplaar gevraagd.
Terugvlucht via Bangkok
Wij eindigden onze rondreis Vietnam en Cambodja in Bangkok omdat dit dichtbij Cambodja ligt en je dan een rechtstreekse KLM-verbinding met Amsterdam hebt. Bovendien een leuke kans om nog een extra dagje Bangkok mee te pakken, hoewel deze stad ons wel iets tegenviel. Veel grauwe gebouwen en niet echt een mooi centrum. Wat wel erg leuk is, is een trip met een longtailboat door Bangkok.
Ook Chinatown is een leuk stukje van Bangkok. Daarnaast brachten we een bezoek aan de Wat Pho en de Wat Arun tempels, beiden erg mooi.
Ik schreef dit blogartikel over de longtailboot tour en andere highlights van Bangkok.
Ook deze mooie rondreis Vietnam en Cambodja zelf regelen?
Wil je zelf ook deze mooie rondreis Vietnam en Cambodja maken en zelf regelen? Houd dan zeker dit blog in de gaten want in de komende maanden zal ik regelmatig artikelen over onze rondreis plaatsen. Heb je nog vragen over deze reis of wil je hulp bij het samenstellen van jouw rondreis Vietnam en Cambodja? Stuur mij dan gerust een berichtje via de Contact-pagina.
Voor het gemak even alle losse blogposts over deze reis op een rijtje:
- Hiken in Ta Van vlakbij SaPa
- Een driedaagse cruise in Halong Bay
- Over de Hai Van Pass met een Easyrider
- Siem Reap: tips en leuke restaurants
- Phnom Penh: Bezienswaardigheden en andere tips
- Hoi An: Leuke adresjes, bezienswaardigheden en tips voor het strand
- DMZ-Tour vanuit Hué: Bezoek de Vinh Moc-tunnels
- Hanoi: Highlights, leuke adresjes en andere handige tips
Heidi zegt
Wat prachtige foto’s zijn het.
Anne - Ditisanne.nl zegt
Dank je wel Heidi!
Yvonne zegt
Wat een mooi, uitgebreid artikel! Super dat jullie bij een eadyrider achterop die mooie route hebben gereden. Ik vond dat voor 4 personen erg prijzig, anders hadden we dat bij de Ha Giant loop gedaan. Ik vind het wel een uitkomst! In Cambodja waren we lang geleden. Mooi om te zien dat Kamping Phhlukk nog onveranderd lijkt.
Anne - Ditisanne.nl zegt
Ja, voor 4 personen wordt het wel heel prijzig inderdaad! Moet zeggen dat ik één dag achterop een motor hobbelen wel genoeg vond dus de Ha Giang Loop zou niets voor mij zijn. Bovendien zaten we midden in het regenseizoen (al hebben we daar niets van gemerkt, behalve één buitje in Sapa), dus de kans was ook aanwezig geweest dat we drie dagen regen hadden. Was er dus al snel uit dat we de Ha Giang zouden skippen, hoe mooi hij ook moet zijn.
In Kampong Phluk is, dankzij inkomsten uit toerisme, in 2018 elektriciteit aangelegd, dus dat zal het enige zijn wat veranderd is 🙂