Follow me:
Ilhas Desertas

Ilhas Desertas: Toffe boottocht naar deze eilanden vanaf Madeira

Languit op een strandlaken liggen we relaxt op het dek van de Bonita da Madeira. We hebben net een glaasje Madeirawijn naar binnen getikt en soezen nu een beetje weg in het zonnetje. Zo af en toe werpen we wel een blik op het blauwe water om ons heen want je kunt hier zomaar walvissen of dolfijnen treffen. Heel in de verte zien we het doel van onze boottocht liggen: de Ilhas Desertas.

De Ilhas Desertas is een eilandengroep van drie eilanden voor de kust van Madeira. Deze vulkanische eilanden zijn onbewoond en zijn een beschermd natuurreservaat. Er zijn drie eilanden: Ilhéu Chão, Deserta Grande en Bugio. Op Deserta Grande is er een kleine wetenschappelijke nederzetting. Rondom de eilanden leeft een groep monniksrobben: een aan de zeehonden verwant zeeroofdier dat helaas met uitsterven bedreigd wordt.

Het doel van de boottocht is om het Deserta Grande te bezoeken en hopelijk ook een glimp op te vangen van de monniksrobben. Zelf hebben we bewust voor deze boottocht gekozen vanwege het eenvoudige feit dat dit één van de weinige boottrips vanaf Madeira is die een hele dag duurt. De meeste boottochten gaan namelijk op zoek naar walvissen en dolfijnen en zijn met zo’n 2,5 tot 3 uur weer terug. Wij zochten iets waarmee we een hele dag zoet waren en zo kwamen we op deze Ilhas Desertas boottocht uit.


Ilhas Desertas Madeira
De Ilhas Desertas zijn vulkanische, onbewoonde eilanden

Op zee met de Bonita da Madeira

Omdat we in Funchal verblijven, zit een pick-up per taxibusje bij de prijs inbegrepen. Wel zo prettig want dat scheelt een hoop parkeergeld! Om 8.45 uur staan we klaar voor ons hotel en keurig op tijd komt het busje voorrijden. Daarna rijden we nog naar de hotelwijk van Funchal om in de jachthaven te arriveren.

We lopen naar de boot, waar de laatste voorbereidingen voor de dag nog getroffen worden. Even later mogen we de boot op. Het achterdek is volledig vol gelegd met matrasjes waar we twee mooie plekken uitkiezen. Handdoekje uitspreiden, goed insmeren en dan zijn we er wel klaar voor! Onder een strakblauwe lucht en een kalme zee vertrekken we.

Als we de haven uitvaren wordt er kort uitgelegd wat we die dag allemaal kunnen verwachten. Even later wordt er een glaasje Madeirawijn geserveerd: een beetje heftig om 10 uur ‘s ochtends maar toch gaat het er verrassend goed in! Daarna kunnen we ontspannen want het is zo’n twee uur varen naar de Ilhas Desertas.

Als we er bijna zijn vliegt echter iedereen overeind want er is een walvis gesignaleerd! Vlakbij de boot zwemt een pilot whale, een griend. Het lukt mij nog net om zijn rugvin op de foto te krijgen! Heel indrukwekkend om dit dier door het water te zien glijden. Maar voor we het weten is hij weer verdwenen en laat de walvis zich niet meer zien.


Griend pilot whale Madeira
De griend die we onderweg zagen

Bij de Ilhas Desertas

Al snel daarna bereiken we het eiland Deserta Grande. Hoewel het eiland er van dichtbij dreigend en onherbergzaam uitzicht, met steil oprijzende rotswanden, blijkt er toch een klein haventje te zijn waar de schipper handig in manoeuvreert. Hier wordt de boot stilgelegd. Omdat er al één andere boot voor ons gearriveerd is, moeten we even wachten tot het onze beurt is om het eiland te bezoeken.


Ilhas Desertas dagtocht
Deserta Grande is het grootste eiland van de Ilhas Desertas.

Het laddertje wordt uitgegooid en we mogen van de boot springen om te zwemmen. De crew gooit wat brood in het water en al snel zien we waarom: er komen talloze vissen op af. Met snorkels en duikbrillen dobberen we midden tussen al die vissen, die zo dichtbij zwemmen dat je ze gewoon aan kunt raken.

Intussen wordt er druk gekokkereld op de boot. Als we uitgezwommen zijn, klimmen we weer op de boot en wordt er een heerlijke warme lunch met een verfrissend drankje geserveerd. In het zonnetje genieten we van het eten. Even later kun je van de boot af om het eiland te bezoeken. Echter, wij vinden het veel leuker om te zwemmen dus laten we het eilandbezoekje even voor wat het is en plonzen in plaats daarvan weer in het water. Nu bijna iedereen van de boot naar het eiland is, kunnen we in alle rust de vissen in het water bewonderen.


Ilhas Desertas Madeira

Dolfijnen!

Even later komen de eilandbezoekers weer terug op de boot en maken we ons klaar voor de terugweg. De monniksrobben laten zich helaas vandaag niet zien; dat is jammer maar er is niets aan te doen. We varen langs de kust van de Ilhas Desertas en opnieuw bewonder ik de ruige kust. Her en der zien we grotten: wat zou hier veel te ontdekken zijn als je hier met een eigen bootje naar toe zou kunnen! Ergens doet het eiland mij iets denken aan de spannende jeugdboeken van De Vijf of de Avonturenserie van Enid Blyton… 🙂


Grotten Deserta Grande
Een van de grotten van Deserta Grande

Als we onderweg zijn, meldt de kapitein dat hij de spuit van een walvis in de verte zag en dat we die over ongeveer 20 minuten tegen moeten komen. Echter, we worden afgeleid door een grote school dolfijnen. Overal rondom de boot zien we de vinnen van de tuimelaars opduiken: een hele toffe ervaring! Hoe mooi is het om deze dieren in hun natuurlijke habitat te zien!

Omdat we zolang stilliggen bij de dolfijnen krijgen we de walvis niet meer te zien, maar wel komen we vlakbij Madeira nog in een school gevlekte dolfijnen terecht. Heel mooi!

Even later dobberen we de haven van Funchal weer binnen. Het is al half 6 dus we hebben er een mooie lange dag van gemaakt! We zijn allemaal rozig en uitgeput van een hele dag op zee maar wat een heerlijke dag was het!


Dolfijnen Ilhas Desertas Madeira
Een tuimelaar (Bottlenose dolphin)

Boottocht naar de Ilhas Desertas – Praktisch

Er gaan maar weinig boottochten naar de Ilhas Desertas. Wij voeren met de Bonita da Madeira, een mooie zeilboot (die echter gewoon op de motor vaart). Een dagtocht kost € 80,00: dit is inclusief pick-up (mits je in Funchal of omgeving verblijft), een welkomstdrankje, warme lunch en één drankje uit de bar. Overige drankjes kun je zelf kopen.

Er is echter ook een vergelijkbare tocht met een catamaran, wat ongetwijfeld ook heel spectaculair is!

De kans is groot dat je tijdens de boottocht naar de Ilhas Desertas onderweg dolfijnen of walvissen tegenkomt. De schipper doet daar ook echt wel zijn best voor maar het is geen garantie. Wil je echt heel graag deze dieren spotten, dan kun je wellicht beter een ‘Dolphin and whale watching tour‘ boeken; zij weten precies waar de dolfijnen en walvissen elke dag zwemmen en varen daar heel gericht naartoe. Deze zijn ook een stuk goedkoper en duren zo’n 2,5 tot 3 uur.

De Bonita da Madeira vertrekt vanuit de haven van Funchal. Kom je met de auto naar Funchal, dan is de parkeergarage onder het CR7 museum op loopafstand.


Madeira dolfijnen walvissen
Wil je graag walvissen en/of dolfijnen spotten, dan kun je beter een officiële dolfijnen- en walvissentour boeken.

Meenemen naar de boottocht naar Ilhas Desertas

Zorg voor goede zonnebrandcrème want je verbrandt razendsnel op de boot. Neem ook een petje of andere hoofdbescherming mee zodat je jezelf kunt beschermen tegen een zonnesteek. Er zijn namelijk niet zo gek veel schaduwplekken op de boot dus ga er vanuit dat je een groot deel van de dag in de zon doorbrengt. Omdat er een fris windje op zee waait, voelde het niet als heel warm aan, zeker niet als je door het opspattende water nat wordt. Zorg dus ook voor een fijne warme trui en/of een windjack want die ga je ongetwijfeld nodig hebben!


Ilhas Desertas

Een fles water meenemen is ook een aanrader want op zulke dagen moet je wel genoeg drinken. Een verrekijker kan ook handig zijn als je op zoek bent naar walvissen en dolfijnen.

Zelf heb ik eigenlijk nooit last van zeeziekte, maar heb je dit wel, dan is een pilletje meenemen wellicht ook een goed idee. Op de terugweg stak er bij ons een windje op en dan deint de boot behoorlijk. Ook is het verstandig om wat aspirines of paracetamol in je tas te stoppen: zo’n lange dag in de zon kan soms wat hoofdpijn opleveren.

Kortom, dit neem je mee voor de boottocht naar de Ilhas Desertas:

 • strandlaken / handdoek
 • zwemkleding
 • pet of andere hoofdbedekking
 • warme trui / windjack
 • zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • flesje water
 • verrekijker
 • eventueel: pilletjes tegen zeeziekte of pijnstillers

Ilhas Desertas Madeira

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen?
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Denise

  Wauw, die gekleurde rotsen op de voorlaatste foto! Gewéldig! Ik wist van het bestaan van de eilanden af, maar lastig om dat ‘even’ een keer te doen. Het is nog mooier dan ik me had voorgesteld! Echt hee gaaf dat je er geweest bent!
  Denise onlangs geplaatst…7 roadtrips in Europa: Cornwall, Bretagne, Baskenland, Cantabrië, Alentejo en Tenerife tips (surfspots, food, stranden en wandelen) My Profile

  12 oktober 2021 at 8:40 am
  • Reply Anne

   Ja het was echt prachtig! En vooral heel relaxt! 😀

   15 oktober 2021 at 10:08 pm
 • Reply Yvonne

  Wat een mooie boottocht! En wat gaaf: een walvis én dolfijnen gespot. Ik weet niet of ik die wijn in de ochtend zo zou zien zitten, wij drinken niet vaak en dan op die golvende zee, haha. De onbewoonde vulkanische eilanden zien er ook tof uit, al met al heel geslaagd om zo wat meer van de omgeving van Madeira te zien.
  Yvonne onlangs geplaatst…Zien en doen in Una National Park bij BihacMy Profile

  13 november 2021 at 10:16 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge