Follow me:
Fietsroute Apeldoorn Posbank

Fietsroute (85 km): Van Apeldoorn naar de Posbank over verharde paden

Waar Nederland over het algemeen toch aardig vlak is, zijn de heuvels van Nationaal Park Veluwezoom wel een uitzondering. Hier vind je bijvoorbeeld het bekende uitzichtpunt De Posbank, vanaf waar je een fantastisch uitzicht hebt over de omliggende heuvels en je zelfs tot in Duitsland kunt kijken. Hoog tijd om een mooie fietsroute van Apeldoorn naar de Posbank met jullie te delen. De route gaat nagenoeg helemaal over verharde paden dus ook met een racefiets of e-bike kun je deze route fietsen.

De route begint en eindigt bij Paleis Het Loo. Wist je dat het Paleis sinds april 2022 weer geopend is voor publiek? Ik schreef onlangs dit blogartikel over het bezoeken van Paleis Het Loo. Je kunt dus je fietstocht combineren: eerst ‘s ochtends even cultuursnuiven in Paleis Het Loo en daarna lekker de natuur in op de fiets!

Paleis het Loo
Paleis Het Loo

Vanaf Apeldoorn (lees in dit blogartikel 35 tips voor deze leuke stad!) fietsen we glooiend omhoog naar Hoog Soeren en Assel, dan met een mooi fietspad over de hei naar Hoenderloo en dan door naar de Posbank. Fiets je mee?

Download hier de PDF met de routeaanwijzingen zodat je de route makkelijk mee kunt nemen op de fiets.

Van Apeldoorn naar Hoog Buurlo

In Apeldoorn beginnen we al gelijk met stijgen: we nemen de Soerenseweg die heel geleidelijk omhoog klimt naar Hoog Soeren. Als je Apeldoorn uitfietst zit je al gelijk in de bossen. Je steekt de J.C. Wilslaan over en vervolgt dan je weg op een mooi fietspad, helemaal tot in Hoog Soeren.

Je blijft de weg vervolgen. In de bocht waar Brasserie Het Jachthuis zit buig je af naar links en fiets je even later Hoog Soeren weer uit. Nu kom je op een heel mooi weggetje over de Asselsche Heide: een schitterend natuurgebied waar ook wel de nodige herten lopen. Iets verderop zijn ook uitkijkpunten vanaf waar je een prachtig uitzicht over de heide hebt.

Kroondomein Het Loo
Een roedel herten op de Asselsche Heide

De weg komt uiteindelijk uit bij Halte Assel, een voormalig stationnetje dat vroeger gebruikt werd door koning Willem III, als die naar zijn jachtslot Het Loo ging. Tegenwoordig zit er een klein restaurantje in (meer een soort luxe snackbar) waar het in de zomermaanden gezellig druk is met fietsers en wandelaars.
Bij Halte Assel ga je linksaf het spoor over en deze weg blijf je vervolgen over de klinkerweg omhoog. Je steekt de A1 over en komt uiteindelijk op een kruispunt.

We gaan hier rechtdoor: dit is een beetje tricky met een racefiets want de weg is hier zo’n 800 meter onverhard. Wat voorzichtig doen dus! Je rijdt eerst over een heel mooi paadje en komt dan even later bij de schaapskooi van Hoog Buurlo.

Fietsroute Apeldoorn Posbank
De schaapskooi van Hoog Buurlo in de winter.

Van Hoog Buurlo naar Hoenderloo

Hoog Buurlo is een prachtig gehuchtje waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. Glooiende akkertjes waar schapen lopen, oude boerderijtjes: een heel idyllisch plekje. Je fietst langs de oude schaapskooi en blijft het pad volgen, dat even later weer verhard wordt. Als je nu alsmaar rechtdoor fietst, kom je op een schitterend fietspad dat dwars over de Hoog Buurlose Heide loopt. Wat is het hier mooi! Her en der staan bankjes om van het mooie uitzicht te genieten.

Fietsroute Apeldoorn Posbank
De Hoog Buurlose Heide

Het fietspad slingert daarna langs een kleine zandverstuiving en daarna fiets je het bos weer in. Wat een heerlijk fietspad! Je komt uit op de drukke N304, die je oversteekt en waar je het kleine weggetje volgt richting Hoenderloo. Je fietst door het dorp en blijft de weg gewoon volgen. Als je het dorp uitfietst kom je op een mooie weg. Aan je rechterhand ligt Nationaal Park De Hoge Veluwe, aan je linkerkant het prachtige Deelerwoud.

Fietsroute Apeldoorn Posbank
Wat een heerlijk fietspad tussen Hoog Buurlo en Hoenderloo!

Fietsen in Nationaal Park Veluwezoom: naar de Posbank!

Je fietst deze Deelerweg helemaal uit. Ik vind het een heerlijke weg om te fietsen omdat ik hier echt in een fietsritme kom. De omgeving is prachtig: als je de bossen uitkomt liggen er glooiende weilanden links en rechts. Je volgt de weg met de bocht mee naar rechts en fietst dan door tot je op een T-splitsing komt. Je steekt hier de drukke Koningsweg over en slaat op het fietspad linksaf en fietst dit helemaal uit tot je de snelweg oversteekt en je even later weer bij een T-splitsing komt. Steek hier de Apeldoornseweg over. Je ziet daar een parkeerplaats met een wildrooster aan het begin van een fietspad. Je slaat dit fietspad in. Let op: hier staan regelmatig de imposante Schotse Hooglanders op het fietspad. Zorg dat je afstand houdt, dan doen de dieren in principe niets.

Fietsroute Apeldoorn Posbank
Het wildrooster met daar achter het fietspad naar de Brandtoren.

Dit fietspad brengt je over het prachtige Rozendaalse Veld. Er zit een venijnige klim in, maar als je die eenmaal gehad hebt, heb je het ergste wel achter de rug! Daarna vervolg je het fietspad (terwijl je natuurlijk van het waanzinnig mooie uitzicht geniet!) tot aan de Brandtoren: een hoge witte toren aan het einde van het fietspad. Hier sla je rechtsaf. Je vervolgt dit pad, dat uitkomt op een mooi weggetje, zo’n anderhalve kilometer. Dan kruist de weg een smal fietspad, waar je linksaf slaat. Als je dit fietspad helemaal volgt (wat ook nog wel her en der klimmen is) kom je uiteindelijk uit bij Paviljoen De Posbank en het gelijknamige uitzichtpunt.

Posbank natuurexcursies
De paarse heuvels rondom de Posbank

Van de Posbank naar Loenen

Het is echt een mooie plek en als je tijd hebt, kan ik je zeker aanraden om wat te drinken op het zonnige terras van Paviljoen De Posbank. Je hebt immers wel een beloning verdiend na al dat klimmen! Als je weer op je fiets stapt, ga je weer even terug op het fietspad in de richting waar je vandaan gekomen bent. Je fietst zo’n 900 meter terug en dan kun je rechtsaf slaan, de Burgemeester Bloemersweg in (let op: als je rechtsaf wil slaan lijk je even op een zandpad uit te komen, maar als je heel even een paar meter doorfietst, ligt er een verhard fietspad omheen).

Dit is echt een heerlijke afdaling! Het weggetje daalt geleidelijk af; eerst door de groene bossen en even later langs de Worth-Rheder Heide. Als je heel goed kijkt (en dat lukt meestal niet op de racefiets) zie je het uitzichtpunt van De Elsberg liggen: een mooi natuurobservatiepunt om ‘s ochtends vroeg herten te spotten, zeker in de bronsttijd!).

Fietsroute Apeldoorn Posbank
De Worth-Rheder Heide

Je volgt het weggetje tot je op een T-splitsing uitkomt: hier ga je linksaf, de Lange Juffer op. Een stukje verderop sla je rechtsaf, de Schaapsallee in. Deze volg je helemaal naar beneden: een hele fijne weg om te fietsen!

Als je aan je rechterhand het prachtige gebouw van Landgoed Laag Soeren ziet, kun je iets verderop linksaf slaan, de Jut. van Breukelwaardlaan in. Bij de Y-splitsing houd je even links aan en even later rijd je met de bocht mee naar rechts en kom je uiteindelijk op de Harderwijkerweg uit.

Dit is een wat saaier stukje van de fietsroute: je volgt de Harderwijkerweg helemaal tot je bij een rotonde komt. Hier sla je linksaf richting Loenen. Even later fiets je het dorpje Loenen in.

Loenense Enkenpad Klompenpad
De prachtige omgeving van Loenen

Van Loenen naar Ugchelen

Je volgt de doorgaande weg in Loenen tot je aan je linkerhand Hotel Restaurant De Loenermark ziet liggen. Net voorbij het restaurant sla je linksaf, de Groenendaalseweg in. Dit is een schitterende weg onder oude bomen door, dwars door het bos. Een prachtig stukje Veluwe!

Je volgt de Groenendaalseweg helemaal tot je de A50 oversteekt. Vlak daarna buigt de weg scherp naar rechts; deze blijf je volgen tot je uiteindelijk naar rechts af kunt slaan om de drukke Arnhemseweg over te steken. Als je overgestoken bent sla je linksaf zodat je langs de Arnhemseweg naar Beekbergen fietst.

Bij het verkeerslicht met Café-Restaurant De Smittenberg op de hoek sla je linksaf, de Engelanderweg in. Dit weggetje blijf je helemaal volgen: je fietst nu afwisselend door weilanden en bos. Aan het einde sla je rechtsaf, de Hoenderloseweg op en even later, bij ‘t Pannenkoekhuis Ugchelen, weer linksaf.

Fietsroute Apeldoorn Posbank
Op de racefiets

De laatste kilometers van de fietsroute

Je volgt deze weg tot aan de grote kruising met de Europaweg. Daar steek je recht over en blijft de Hoog Buurloseweg vervolgen. Na een paar kilometer kom je weer bij het kruispunt uit waar je vanochtend ook was. Linksaf kun je weer naar de Schaapskooi van Hoog Buurlo, maar we slaan nu rechtsaf, de Alverschotenseweg op (waar je dus vanochtend ook gefietst hebt, maar dan in de andere richting). Je fietst door tot je bijna bij de spoorwegovergang van Halte Assel bent. Nét voor het spoor kun je rechtsaf, een fietspad in.

Dit is een heel mooi fietspad dat langs het spoor loopt. Echter, omdat de rails zo laag ligt, merk je daar niet zoveel van en kun je vooral genieten van het mooie heidegebied dat aan je rechterhand ligt. Je blijft dit fietspad volgen tot je een klinkerweggetje kruist (waar een ANWB-paddenstoel staat). Hier ga je linksaf en steek je het spoor over. Schakel gelijk terug naar je laagste versnelling want er komt nu nog een gemeen klimmetje aan! Echter, als je boven bent daalt de weg weer af en kun je uitrusten van de klim!

Fietsroute Apeldoorn Posbank

Je daalt ongeveer een kilometer af tot je aan je linkerhand een verhard fietspad ziet (ook gemarkeerd met een ANWB-paddenstoel). Hier ga je linksaf en je fietst nu over een heel mooi, glooiend fietspad door het bos. Probeer af en toe goed om je heen te kijken want hier hebben we de laatste keer wel wat wilde zwijnen gespot!

Je blijft het fietspad helemaal volgen tot je op de Soerenseweg uitkomt. Hier ga je rechtsaf (fietspad ligt aan de overkant van de weg) en je daalt nu opnieuw af tot je uiteindelijk weer bij het Fletcher Hotel Apeldoorn uitkomt.

Fietsroute Apeldoorn Posbank
Zonsondergang op de Asselsche Heide, vlakbij Hoog Soeren.

Fietsroute ‘Van Apeldoorn naar de Posbank’ – Praktisch

Ik vind dit zelf echt een hele fijne fietsroute met veel afwisseling. Bovendien houd ik zelf wel van de hoogteverschillen (liever klimmen dan wind tegen!) en geniet ik erg van de mooie natuur op deze fietsroute van Apeldoorn naar de Posbank.

Begin- en eindpunt: Apeldoorn. Je kunt in de buurt van Fletcher Hotel Apeldoorn wel gratis parkeren, bijvoorbeeld langs de Jachtlaan richting Paleis Het Loo.

Lengte van de route: Ca. 85 kilometer, in te korten naar 73,5 km (voor beschrijving inkorting zie einde blogartikel).

Soorten wegen: Nagenoeg alles is verhard, behalve de 800 meter bij de Schaapskooi Hoog Buurlo. Ik heb zoveel mogelijk rustige fietspaden in de route opgenomen maar af en toe gaat de route een stukje langs een doorgaande weg. De eerstvolgende keer dat ik deze route fiets, ga ik nog uitzoeken of er een fietspad vanaf de Posbank langs de Schaapskooi Loenen teruggaat naar Loenen, dus wellicht kan het saaie stukje vlak voor Loenen nog veranderd worden in een mooi fietspad door het bos.

Hoogtemeters: Ongeveer 500 meter

Download hier de route-aanwijzingen in PDF-formaat.

Wandelen Veluwezoom
De Burgemeester Bloemersweg, vlakbij de Posbank

Horeca onderweg:

  • Halte Assel (zowel heen- als terugweg)
  • Hoenderloo: diverse horecagelegenheden, bijvoorbeeld Brasserie Delicat
  • Paviljoen De Posbank
  • Loenen: diverse horecagelegenheden, bijvoorbeeld Hotel Restaurant De Loenermark
  • Ugchelen: IJssalon ‘IJskaffee De Kei’

Fietsroute Apeldoorn Posbank
De supersteile klim naar de Emmapyramide omzeilen we gelukkig in deze fietsroute van Apeldoorn naar de Posbank!

Fietsroute ‘Van Apeldoorn naar de Posbank’: Verkorte route (73,5 km)

Wil je de route wat inkorten? Ga dan bij alinea ‘De laatste kilometers van de fietsroute’ als je bij de kruising Hoog Buurloseweg met de Europaweg aangekomen bent niet rechtdoor, maar sla rechtsaf, het fietspad langs de Europaweg op. Dit volg je tot het grote kruispunt met de Laan van Westenenk. Hier ga je linksaf en deze weg blijf je helemaal volgen tot je bij het Fletcher aankomt. Hiermee kort je de route met zo’n 10 kilometer in. Ik heb deze verkorte fietsroute van Apeldoorn naar de Posbank pas gefietst en je kunt deze hier op mijn Komoot-account zien.

Zijpenberg zonsopgang Posbank
Nationaal Park Veluwezoom
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge