Follow me:
Tilcara Salinas Grandes

DitisAnne.nl is jarig! 5 jaar actief als reisblogger!

Deze maand is het exact vijf jaar geleden dat ik begon met dit blog! Eigenlijk was het al begin augustus maar door alle klus- en verbouwperikelen kwam ik vorige week even niet aan bloggen toe. In dit ‘jubileumartikel’ vertel ik meer over het leven als reisblogger en welke vragen ik vaak krijg over DitisAnne.nl.

Even wat cijfertjes op een rij: in 5 jaar tijd schreef ik 340 blogs die door 214.000 mensen gelezen zijn! De eerste jaren was het wat rustiger op mijn blog, maar de laatste paar maanden komen er zo’n 14.000 unieke bezoekers per maand op DitisAnne.nl terecht! Verreweg de meeste bezoekers komen uit Amsterdam (15%), gevolgd door Rotterdam (4,4%) en Utrecht (3,45%).

Als ik vertel dat reisblogger ben, worden daar vaak vragen over gesteld. In dit artikel deel ik de meest gestelde vragen zodat jullie een klein inkijkje krijgen in het reilen en zeilen rondom het bloggen.

Reisblogger

Waarom begon je met bloggen?

Dat gaat terug naar juni 2015. Jeroen en ik trokken twee weken door Ierland en kwamen daar natuurlijk ook de nodige Nederlandse vakantiegangers tegen. In Ierland raak je al snel in gesprek met andere reizigers en ik merkte dat zij vaak naar de bekende plekken gingen en de mooiere, onbekende plekken niet kenden. Daarom besloot ik toen om een blog over Ierland te beginnen en zo ontstond mijn eerste blog: DitisIerland.nl.

Reisblogger fietsen Ierland
Fietsen in Ierland

Het was superleuk om over Ierland te bloggen, maar na anderhalve maand merkte ik dat ik het zó leuk vond dat ik graag ook over andere bestemmingen dan alleen Ierland wilde schrijven. In een weekend tijd regelde ik een nieuwe domeinnaam en extra serverruimte, bouwde ik een nieuwe website en zo werd DitisAnne.nl geboren!

Inmiddels is DitisIerland.nl een beetje een ‘slapende’ website geworden waar ik eigenlijk geen tijd meer in steek (behalve in de persoonlijke reisadviezen die ik nog regelmatig schrijf) en gaat alle energie naar DitisAnne.nl!

Reisblogger
Mijn eerste blog op DitisAnne.nl ging over de Noord-Franse Opaalkust, waar je deze leuke boothuisjes vindt!

Wat maakt het bloggen zo leuk?

(Reis)blogger zijn is leuk om heel veel redenen! Een van de allerleukste dingen vind ik het bouwen van het blog zelf, maar helaas doe je dit in principe maar één keer… 🙂 Ik vind het fantastisch om dagenlang te puzzelen aan het ontwerp van het blog en alle widgets en menu’s aan te maken.

Het leuke aan reisbloggen vind ik dat het mijn drie hobby’s combineert. Ik ben zeker geen professionele fotograaf, maar vind fotograferen wel ontzettend leuk om te doen. En mijn eigen blog (en bijbehorend Instagram-account) is dan een mooi platform om mijn foto’s te delen.

Schrijven is al van jongs af aan een grote hobby. Als kind droomde ik er van om schrijfster te worden; inmiddels vind ik reisblogger een prima alternatief! En als ik ooit eens wat meer tijd heb, komt er vast ook nog wel eens een boek uit… 🙂

Mijn derde grote passie is reizen en ik vind het dan ook heerlijk om mooie reizen te maken. Alleen al het uitzoeken van een nieuwe bestemming is heel gaaf en er over schrijven is dan ook ontzettend leuk!

Flamingo's Atacama
Flamingo’s in de Atacamawoestijn in Chili!


Wat ik heel tof vind aan het hebben van een reisblog, is dat het zoveel nieuwe dingen brengt. Niet alleen kom ik via het bloggen met ontzettend veel leuke mensen in contact (bijvoorbeeld collega-reisbloggers), maar het opent ook heel veel deuren. Zo ging ik regelmatig met persreizen mee en ook tijdens vakanties en stedentrips kan ik vaak tickets voor bezienswaardigheden regelen zodat ik gratis of met korting de hoogtepunten van een bestemming kan bezoeken (en er natuurlijk over schrijven).

Dubrovnik reisblogger
Tijdens een citytrip naar Dubrovnik met vriendinnen kregen we tickets om de stadsmuur te beklimmen voor dit fantastische uitzicht!

Persreizen: gratis op vakantie dus?

Tja, hoewel ik af en toe met persreizen mee ga, zie ik dit eerlijk gezegd niet als ‘gratis reisjes’. Hoewel een persreis een supertoffe ervaring is en een hele gave kans om een nieuwe bestemming te ontdekken, is het zeer zeker geen vakantiereisje. Je bent namelijk voortdurend bezig met het verwerken van wat je ziet, met het maken en plaatsen van foto’s voor social media en met het verzorgen van marketing voor de bestemming. Een middagje relaxen is er uiteraard niet bij, want je wilt zoveel mogelijk uit je reis halen zodat je er uitgebreid over kunt schrijven.

Reisblogger
Wadlopen tijdens een persreis naar Groningen.

Daar komt ook nog eens bij dat je niet zomaar uitgenodigd wordt. Als reisblogger moet je al het nodige bereik opgebouwd hebben omdat je anders als reisblog uiteraard niet interessant bent. En een bereik opbouwen kost heel veel tijd en moeite. Als ik 340 blogs geschreven heb waar ik gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 uur per blog mee bezig ben (inclusief foto’s bewerken, tekst schrijven, delen op social media etc.) kom ik op 850-1000 uur werk. Als ik al die werkuren uitbetaald zou krijgen, zou ik een enorm mooie wereldreis kunnen boeken van dat geld! Kortom, de persreizen zijn heel leuk maar moet zeker geen reden zijn om te gaan bloggen!

Dat neemt niet weg dat persreizen wel gewoon leuk zijn. De allermooiste persreis die ik ooit maakte was een week lang met Jeroen samen naar Zweeds Lapland. Hoewel het een hele intense week was (elke dag legden we behoorlijk wat kilometers af en deden we ontzettend veel), was het echt een waanzinnig mooie bestemming en een fantastische ervaring!

Westkust Zweeds Lapland
Fatbiken in Zweeds Lapland, supertof!

Wat zijn de nadelen van reisblogger zijn?

Eigenlijk kan ik maar twee dingen bedenken. Het eerste is dat ik altijd tijd tekort kom. Het liefst plaats ik elke week twee of drie blogs, maar omdat ik naast mijn blogs ook nog een fulltime baan heb, schiet het bloggen er soms al snel bij in. Ook zou ik heel graag wat vaker op reis gaan, bijvoorbeeld voor een lang weekend naar leuke bestemmingen in Europa, maar ook daarvoor is vaak niet zoveel tijd. Ik heb nog zoveel plannen en ideeën rondom mijn blog en andere reisgerelateerde artikelen, maar heb helaas voor de uitvoering weinig tijd.

Fietsroute Veluwe Apeldoorn

Het andere nadeel is dat ik tijdens het reizen altijd (bewust of onbewust) bezig ben met mijn blog en dat erg moeilijk uit kan schakelen. Bezoek ik een onbekende bestemming, dan vind ik het erg lastig om zomaar een middag te relaxen op een terrasje of aan het strand, terwijl ik die middag ook kon besteden aan het ontdekken van ‘blogmateriaal’. Twee jaar geleden was ik in Barcelona, waar ik na een drukke periode eigenlijk een paar dagen wilde relaxen. Maar het is zó lastig om zomaar een middag aan het strand te liggen, terwijl er zoveel toffe hotspots en mooie pleintjes te ontdekken zijn! Gelukkig hielp de hitte daar een handje mee en was het overdag soms gewoon te warm om de stad te ontdekken en kwam ik noodgedwongen toch nog aan mijn rust!

Barcelona reisblogger
Een supertoffe fietstour in Barcelona dankzij BaJa Bikes!

Welke bestemming is echt een aanrader?

Ja, deze vraag krijg ik ontzettend vaak en is erg lastig te beantwoorden. Vaak wil de vraagsteller een advies voor zijn/haar eigen vakantie en dan wil het niet zeggen dat wat ik een fantastische bestemming vind, ook een aanrader voor hem of haar is. Bovendien heb ik in de afgelopen jaren zoveel prachtige plekken gezien, dat ik het erg moeilijk vind om daar een favoriet uit te kiezen.

Als ik dan toch een lijstje moet maken, dan zou het er ongeveer zo uitzien:

 1. Het noordwesten van Argentinië
 2. Zuid-Afrika (vooral het Krugerpark, Santa Lucia en de Drakensbergen)
 3. De Atacamawoestijn in Chili
 4. Zweeds Lapland
 5. Het Beara-schiereiland in Ierland
 6. Slowakije: hiken in het Hoge Tatra-gebergte of in het Slowaaks Paradijs
 7. De Schotse Outer Hebriden (vooral het eiland Barra)
 8. Skiën in de Dolomieten
 9. Een stedentrip naar Rome
 10. De Zuid-Franse Provence (buiten het hoogseizoen)
Reisblogger
Het noordwesten van Argentinië is echt een fantastische bestemming!

Verdien je ook met je blog?

Hoewel dit eigenlijk niet zo’n beleefde vraag is, wordt hij toch verrassend veel gesteld. 🙂
Ja, ik verdien wel wat met mijn blog maar niet genoeg om een maandinkomen bij elkaar te sprokkelen. Een aantal blogs zijn advertorials: blogs waarbij bedrijven betalen wanneer ik in dit blogartikel hun bedrijf of product aanbeveel of een link naar hun website plaats. Verder ontvang ik een klein bedrag aan affiliate inkomsten. Klik je op mijn website op een link van een affiliate partner (zoals Booking.com of Bol.com) en bestel je daar wat, dan ontvang ik een klein percentage van de winst (zonder dat het jou iets extra kost).
Daarentegen kost het in stand houden van het blog ook wel wat: ik betaal natuurlijk voor mijn domein en serverruimte etc.

Slowakije Tatra
Hiken in de bergen van Slowakije

Zou je niet fulltime reisblogger willen worden?

Natuurlijk lijkt het mij waanzinnig tof als ik mijn fulltime aan het reisbloggen zou kunnen wijden, maar tegelijk zie ik daar teveel nadelen aan hangen.

Ik word namelijk heel frequent benaderd door bedrijven voor een (betaalde) samenwerking. Nu kan ik nog heel selectief zijn en neem ik alleen opdrachten aan die echt goed bij mijn blog passen. Wanneer mijn blog mijn maandinkomen is, zou het een stuk lastiger zijn om selectief te zijn.
Daarnaast heeft de afgelopen Corona-periode wel laten zien hoe kwetsbaar een fulltime reisblogger is. Ook ik zag een enorme keldering in het aantal bezoekers, hoewel ik gelukkig een paar niet-reisgerelateerde artikelen heb die juist enorm goed gelezen werden. Maar de nodige reisbloggers zagen hun bezoekers (en daarmee ook potentiële inkomsten) drastisch dalen.
Ik denk dat, als mijn blog mijn werk wordt, er voor mij een stuk meer druk op mijn blog komt te staan wat het blogplezier niet ten goede komt. Bovendien heb ik een hele leuke baan naast het bloggen dus ik blijf het bloggen lekker als hobby zien!

Chianti kamperen roadtrips Europa

Op naar de volgende vijf jaar als reisblogger!

Het bloggen geeft mij zoveel energie, dat ik hier ongetwijfeld nog wel een paar jaar mee door ga! Mijn bezoekersaantallen stijgen nog steeds en hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer bedrijven samen willen werken. Blijf dus vooral terugkomen naar DitisAnne.nl 🙂

De laatste tijd heb ik de focus van mijn blog ook iets uitgebreid met de categorie ‘Dit is Anne’s Huis’. Vorige maand kregen we namelijk de sleutel van een oud huis, waar we de komende periode behoorlijk aan gaan verbouwen. Natuurlijk een superleuk onderwerp om over te schrijven dus de reisblogs zullen af en toe afgewisseld worden met woonblogs.

Daarnaast heb ik nog ontzettend veel andere plannen en ideeën voor de komende jaren dus genoeg te doen. Eigenlijk zou ik ook wel weer wat nieuwe content willen schrijven voor DitisIerland.nl, maar het ontbreekt mij nog een beetje aan de tijd èn aan inspiratie. Wie weet, ooit…!

Oud huis
Dit mooie huis hebben we gekocht waardoor er ook de nodige woonartikelen zullen verschijnen!

Bloglezers: bedankt!!

Natuurlijk wil ik al mijn trouwe websitebezoekers enorm bedanken want een reisblogger zonder lezers zou vrij waardeloos zijn! Ik hoop natuurlijk dat ik jullie ook de komende jaren terug blijf zien en ik ga mijn best doen om mooie content voor jullie te plaatsen!

Reisblogger

Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Darina

  Gefeliciteerd met deze mooie blog mijlpaal! Je hebt mooie dingen meegemaakt mede door je blog. Ga zo door!
  Darina onlangs geplaatst…La vie Parisienne | Zomer in ParijsMy Profile

  10 augustus 2020 at 3:26 pm
 • Reply Lizette

  Gefeliciteerd met je vijf jaar bestaan! En met de aankoop van dat fantastisxch leuke huis. Wat leuk om zo eens te lezen over je carrière als reisblogger. Veel herken ik natuurlij, zoals de combinatie van passies voor reizen, fotografie en schrijven. En de leuke bijkomstigheden van kortingen en gratis reizen. Fulltime bloggen is mijn wens dan weer niet. Daarvoor vind ik mijn andere baan ernaast te leuk en het bloggen toch teveel solo.
  Lizette onlangs geplaatst…De Lünersee in Vorarlberg, tips voor je bezoek aan het mooiste meer van OostenrijkMy Profile

  17 augustus 2020 at 9:06 am
 • Reply Marcella

  Jeej, gefeliciteerd met je 5 jaar bloggen! Die boothuisjes in Frankrijk zijn gaaf! En ja, mooie top 10 heb je samengesteld. Bij mij staan Zuid-Afrika en Argentinië nog erg hoog op mijn wishlist!
  Marcella onlangs geplaatst…Drentsche Aa – Wandelen in de Gasterse duinenMy Profile

  24 augustus 2020 at 8:43 pm
 • Reply Anne

  Ontzettend leuk om te lezen en gefeliciteerd met deze mijlpaal!

  26 september 2020 at 11:57 am
  • Reply Anne

   Dank je wel!!

   26 september 2020 at 12:07 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge