Follow me:
Overijssel Erve Brooks

Op vakantie in Overijssel: Dit zijn mijn favoriete plekken

Wil je een vakantie in Nederland doorbrengen, dan is Overijssel een provincie waar je uitstekend je zomer door kunt brengen! Je vindt hier mooie natuurgebieden, leuke steden en prachtige fiets- en wandelroutes. Graag deel ik mijn favoriete plekken in Overijssel met je!

Eerst even wat feitjes en weetjes over Overijssel. De hoofdstad van deze mooie provincie is Zwolle, hoewel de stad Enschede de meeste inwoners heeft.. Binnen Overijssel vind je vijf regio’s, waarvan vooral Salland en Twente erg populaire vakantiebestemmingen zijn. Ook het bekende Giethoorn ligt in Overijssel, hoewel ik dit persoonlijk geen aanrader meer vind, omdat het daar echt te toeristisch is.

Deze zeven plekken kan ik echter wel aanbevelen:

De Sallandse Heuvelrug

Dit is één van de mooiste gebieden van Overijssel. De Sallandse Heuvelrug is een Nationaal Park en je kunt hier volop ondernemen. Je kunt er wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Aan het einde van de zomer staat de heide prachtig in bloei en dat levert mooie plaatjes op.

Lees hier meer over mijn fietstocht over de Sallandse Heuvelrug.

Sallandse Heuvelrug
Fietsen in Salland

Deventer

Deventer is niet zo’n groot stadje, maar wel erg leuk om te bezoeken. Vanouds is dit één van de Hanzensteden en ooit was Deventer een behoorlijk machtige stad. Tegenwoordig is het vooral een knus stadje waar je prima een dag door kunt brengen. Er zijn interessante musea, er is een supertoffe brouwerij met bijbehorend café en in het centrum vind je allerlei leuke winkels.

Skyline Deventer winter
Deventer

Watermolen van Singraven, Denekamp

Dit is niet zo’n bekende plek maar ik vond het hier erg mooi! Vlakbij het Huis Singraven ligt deze oude watermolen, waar ook een restaurant bij is. Een schitterende plek om op een zomerse middag wat te eten of te drinken.

Je kunt ook het landgoed Singraven bezoeken, waar je ook prachtig kunt wandelen. Laat je niet afschrikken door de griezelverhalen over Singraven!

Het Restaurant De Watermolen op landgoed Singraven.

Landgoed Twickel

Zoek je een mooie plek voor een lange wandeling? Breng dan eens een bezoek aan Landgoed Twickel. Je kunt je aanmelden voor een rondleiding door Kasteel Twickel. Het kasteel wordt nog bewoond en is daarom nauwelijks voor bezoekers geopend, behalve dus tijdens één van deze rondleidingen.

Het landgoed leent zich uitstekend voor een lange wandeling en breng zeker ook een bezoekje aan de leuke Landgoedwinkel, waar je lokale producten kunt kopen.

Kasteel Twickel

De Weerribben

Helemaal in het noorden van Overijssel ligt nog een Nationaal Park: Weerribben-Wieden. Het is een fantastisch gebied om te kanoën, dus zoek zeker een zonnige dag uit om het water op te gaan. Je vindt hier een heel uitgestrekte natuurgebied vol slootjes en kanalen waar je je uit kunt leven. Zelf heb ik nog op mijn lijstje staan om hier eens te SUP-pen (Stand Up Peddleboard) want dat lijkt me fantastisch in dit gebied!

Erve Brooks, Markelo

Liever iets minder sportiefs, maar wat meer folklore? Breng dan eens een bezoek aan boerderij Erve Brooks in Markelo. Dit is een oude museumboerderij, waar je van alles kunt ondernemen.

Ik ben hier al een paar keer met groepen geweest, waaronder een familiedag en daar leent deze boerderij zich uitstekend voor. Binnen vind je allerhande Oud-Hollandse spelen die ontzettend leuk zijn om te doen. Voor kinderen zijn er binnen en buiten genoeg mogelijkheden om zich bezig te houden. En dat alles in de fraaie natuur van Markelo. Een aanrader!

Overijssel Erve Brooks
Museumboerderij Erve Brooks

Zwolle

En dan, last but not least, de hoofdstad van Overijssel. Zwolle staat heel hoog op mijn lijstje om een keer een lange dag naar toe te gaan om de leukste adresjes te vinden. Ik ben al wel een aantal keer in het centrum geweest maar vaak waren het korte bezoekjes of tijdens een evenement zoals Bevrijdingspop of Koningsdag.

Ik wil zeker eens een bezoek brengen aan één van de mooiste boekhandels in Nederland: in de Broerenkerk. Het centrum van Zwolle is heel gezellig, met allemaal oude pandjes en mooie doorkijkjes. Een leuke stad voor een mini-stedentrip!

Zwolle Overijssel
Zwolle

Overijssel: Een aanrader voor je vakantie in Nederland

Ik zou Overijssel tekort doen als ik zou zeggen dat dit dé zeven highlights van de provincie zijn. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven in Overijssel maar dan zou dit blog veel te lang worden.

Kortom, Overijssel is zeker aan te raden als bestemming voor je vakantie in Nederland. De provincie is relatief centraal gelegen, want vanaf hier maak je ook mooie dagtrips naar de Veluwe, naar Drenthe of naar Duitsland.

In Overijssel kun je dagtochten in de natuur afwisselen met stedentrips naar Zwolle, Deventer, Kampen of één van de andere leuke plaatsen in de provincie.

Heb ik jou al enthousiast kunnen maken om Overijssel te ontdekken?

Overijssel Ootmarsum
Een van de oude kerken in het pittoreske Ootmarsum
Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Daphne

  Als ik dit lees merk ik dat ik daar weinig plekjes heb bezocht in Overijssel. Veel verder dan Zwolle kom ik dus niet. Wat zonde eigenlijk. Want Deventer ziet er super gezellig uit en de Sallandse Heuvelrug lijkt me ook prachtig. Toch maar eens die kant op 😉

  30 juni 2020 at 12:30 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Ik moet eerlijk bekennen dat ik er ook niet zo gek veel kom hoor! Maar elke keer áls ik er dan ben, dan vind ik het er toch wel erg mooi. En Deventer is zeker een aanrader!

   1 juli 2020 at 4:30 pm
 • Reply Yvonne

  Ik had je headerphoto al op Facebook gezien, trok daar echt mijn aandacht. Mooie sfeer en echt een fijne foto. Ik heb zelf nog niet veel gezien van Overijssel, maar de Sallandse Heuvelrug al wel bezocht. Zo bijzonder dat het daar zo heuvelachtig is, dat verwacht je niet in Noord-Nederland. 🙂

  30 juni 2020 at 8:27 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Dank voor het compliment! Was eigenlijk een toevallig shot van een familiedag jaren geleden maar hij is wel leuk geworden inderdaad.

   1 juli 2020 at 4:31 pm
 • Reply Aniek

  Ja, deze zomer wil ik zeker weer fietsen op de Sallandse Heuvelrug. En naar de Weerribben-Wieden. Ik fietste er laatst doorheen, maar kanoën lijkt me geweldig.
  Aniek onlangs geplaatst…Suppen in Ravenswoud: Friesland vanaf het waterMy Profile

  3 juli 2020 at 9:46 am
 • Reply Linda

  Ik ben in Zwolle en de Weerribben geweest en dat vond ik heel leuk. Ik wil graag nog eens richting Deventer en ook de Sallandse heuvelrug om te wandelen of fietsen, lijkt me prachtig!

  5 juli 2020 at 11:35 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge