Follow me:

Leiden: Wat te zien en doen in ‘Klein Amsterdam’?

Leiden wordt soms wel ‘Klein Amsterdam’ genoemd en niet zonder reden. De stad wordt doorkruist door diverse grachten met de bijbehorende karakteristieke grachtenpanden. Daardoor doet Leiden inderdaad af en toe aan Amsterdam denken, waarbij de afwezigheid van de stroom toeristen met bijbehorende wietdampen een verademing is! 

Op een frisse zaterdag in november breng ik een bezoek aan deze leuke stad! De bomen zijn nog in hun mooie herfsttooi, de winkels verkopen volop Sinterklaas- en kerstspullen en het is gezellig druk in deze oude stad! De bus brengt mij naar het midden van de Breestraat, zodat ik mijn dagje Leiden midden in het centrum begin!

Winkelen in de Breestraat

De Breestraat is één van de twee grotere winkelstraten in Leiden. Hier vind je enkele ketens, zoals de Sting en Flying Tiger, maar het gros van de winkels zijn speciaalzaken. Ik verbaasde me vooral over het grote aantal boekhandels…een walhalla voor leesfanaten dus! Ook zijn er veel kledingzaken, leuke restaurants en bijzondere supermarkten zoals Ekoplaza en een Italiaanse foodwinkel.

Midden in de Breestraat zie je het prachtige oude stadhuis, een erg mooi gebouw!

Toren van het Leidse stadhuis

Toren van het Leidse stadhuis

Geniet van de rust in het Pieterskwartier

Vanuit de Breestraat loop je zo het Pieterskwartier in, de wijk rond de grote Pieterskerk. Dit is nog echt een oud stukje Leiden, waar je over klinkerstraatjes tussen de oude huizen loopt. In de zijstraatjes vind je leuke vintage- en antiekwinkeltjes, maar ook de leuke woondecoratiewinkel De Winkel in Leiden. Zeker de moeite waard om even rond te kijken tussen de vele leuke decoratiespullen die zij hier verkopen.

leiden_de-winkel-in-leiden

In het Pieterskwartier is het verrassend rustig, nadat je de drukte van de Breestraat achter je laat. Verstilde steegjes en oude pandjes stralen rust en vredigheid uit, een erg fijn plekje om even rond te lopen!

Het verstilde Pieterskwartier in Leiden

Het verstilde Pieterskwartier in Leiden

Bezoek de drukke Botermarkt

Genoeg van de stilte? Op zaterdag is er een warenmarkt langs de gracht Nieuwe Rijn, waar marktkooplui luidkeels hun waren aanprijzen! Je vindt hier allerhande: kaas, vis, olijven, kleding, sieraden… En dat alles in de prachtige omgeving van oud Leiden! Ik vind zelf een warenmarkt altijd zo’n gezellig sfeertje hebben! 

De zaterdagse warenmarkt

De zaterdagse warenmarkt

Burcht van Leiden

Wanneer je de Nieuwe Rijn oversteekt via de Koornbrug, loop je via smalle straatjes vanzelf richting de Burcht van Leiden. Informatieborden vertellen veel interessante weetjes over de burcht en de omgeving. Via een trap kun je naar de burcht zelf: het enige bouwwerk van Leiden dat ouder is dan de stad zelf! De huidige burcht stamt uit ca. 1150, maar men vermoedt dat er al rond de 4e eeuw een belangrijk verdedigingswerk op deze plek was.

Burcht van Leiden

Burcht van Leiden

De burcht is gratis toegankelijk en het is zeker de moeite waard om even een rondje over de muren van het fort te lopen. Door de grote openslaande deuren zie ik in de mistige achtergrond nog net de enorme Hooglandse kerk oprijzen, een prachtig gezicht!

leiden_burcht

Op de achtergrond de Hooglandse kerk in de mist!

Op de achtergrond de Hooglandse kerk in de mist!

 

Haarlemmerstraat

Via de Dullenbrug steken we de Oude Rijn over en lopen dan zo naar de Haarlemmerstraat. Dit is de drukste winkelstraat van Leiden waar je de meeste bekende ketens wel vindt. Maar behalve bekende winkels, vind je hier ook leuke, originele winkeltjes. 

Winkels als 'Leuk voor NL' maken de Haarlemmerstraat extra leuk!

Leuke woonwinkels maken de Haarlemmerstraat extra leuk!

Iets verderop in de Haarlemmerstraat zit de Van Delft Pepernotenfabriek. Ze hebben hier pepernoten in maar liefst 50 smaken! Ik bezwijk voor de heerlijke caramel-zeezoutvariant en ze zijn absoluut erg lekker! Wees er wel snel bij: deze winkel is maar tot 5 december open! Wel schijnt hij elk jaar terug te komen in Leiden, maar vaak op een andere plek. Volgens de website is Van Delft hofleverancier van Sinterklaas: laat de Sint dan dit jaar zeker ons dorp niet overslaan!

Petpernoten in maar liefst 50 smaken!

Pepernoten in maar liefst 50 smaken!

 

Bekijk de prachtige muurgedichten

Overal in Leiden stuit je op de schitterende muurgedichten, iets wat ik echt fantastisch vind! Ik houd van gedichten en op een of andere manier zijn ze nóg mooier als je ze op een stenen muur ziet! De gedichten zijn sinds 1992 in allerlei talen en zijn kriskras door de stad aangebracht. Het is een project van de stichting Tegen-Beeld en ik vind het een prachtig initiatief!

leiden_muurtekst-3

leiden_muurtekst-2

leiden_muurtekst-1

Andere leuke dingen om te doen in Leiden

Ik had niet zo gek veel tijd in Leiden dus ik kon niet alles in de stad zien en doen. Heb jij wat meer tijd? Dan zijn ook deze dingen leuk om te doen!

 • Bezoek het Rijksmuseum Boerhaave
 • Maak in de zomer een rondvaart door de grachten om Leiden vanaf een heel ander perspectief te zien!
 • Plantenliefhebbers gaan zeker naar de Hortus Botanicus: de oudste botanische tuin van Nederland!
 • Bezoek de fraaie Pieterskerk
 • Leiden is ook echt een studentenstad en kent daarom een bruisend uitgaansleven. Bezoek gezellige kroegen zoals De Bonte Koe, Café De Keyzer en Café Barrera.
 • Maak een hofjestocht langs de oude hofjes in Leiden.
 • Bij de Leidse Universiteit zit ook De Sterrewacht, het oudste, nog bestaande, universitaire observatorium ter wereld!

Ben jij wel eens in Leiden geweest? Wat vind je van deze leuke stad?

Parkeren is relatief duur in Leiden. Buiten het centrum vind je P+R mogelijkheden waar je goedkoper kunt parkeren. Natuurlijk kun je ook met de trein reizen: het station ligt op loopafstand van het centrum.

Previous Post Next Post

You may also like

20 Comments

 • Reply Josanne - Reisbloggers

  Leuke blog!
  Veel boekenwinkels? Leuk!!
  Wij zijn een aantal keren begonnen met winkelen bij boekenwinkels. Geen succes! De hele dag liepen we met een zwarte rugtas.
  Nu beginnen we met shoppen in kledingwinkels en eindigen we in de boekenwinkels.
  Leiden heeft ook nog een vleugje cultuur.
  De ideale winkelstad lijkt me!
  Josanne – Reisbloggers onlangs geplaatst…Ontdek Thessaloniki te voet: maak een stadswandelingMy Profile

  13 november 2016 at 8:51 pm
  • Reply Anne

   Haha, wel zo verstandig om de boeken voor het laatst te bewaren! Maar dan moet je echt eens naar Leiden want aan boekwinkels geen gebrek!

   14 november 2016 at 12:24 am
 • Reply Daphne | Travelshot.nl

  Leuk! Leiden staat nog steeds op mijn lijstje, maar tot nu toe nog niet van gekomen. Ziet er in ieder geval uit als een super leuke stad !

  13 november 2016 at 10:22 pm
  • Reply Anne

   Ja, is absoluut een erg leuke stad! De moeite waard!

   14 november 2016 at 12:23 am
 • Reply Marjolijn

  Hoi Anne,
  Leuk dat je schrijft over leiden! Leiden is ook erg leuk! En heb een klein puntje kritiek.. parkeren is niet zo duur in leiden😉 Tenminste als je €12,- per dag duur vind? In de Breestraat parkeergarage betaal je €1,50 oer uur door de weeks en t weekend het dubbele. Maar altijd een Max van €12.- per dag. Is midden in het leukste stukje centrum😃
  Oh en als je van tweedehandskleding houd heb de winkels gezamenlijk een gids genaakt can alle tweedehands winkels❤️

  15 november 2016 at 8:46 am
  • Reply Anne

   Hallo Marjolijn! 12,00 per dag is misschien goedkoper dan parkeren in Amsterdam, maar ik blijf het toch hoge bedragen vinden om enkel en alleen je auto neer te mogen zetten… Dat stuit me zo tegen de borst dat ik liever zoek naar alternatieven.

   Vind sowieso dat gemeentes zich in deze tijd wel eens goed achter de oren moeten krabben of ze inderdaad dergelijke tarieven moeten vragen voor parkeren; mijns inziens is de grote faillissementsgolf mede te danken aan de soms bizar hoge parkeertarieven.

   15 november 2016 at 9:47 am
 • Reply kimmetjekims

  Ik ontdek net je blog, maar het ziet er goed uit! Wat ziet Leiden er leuk uit zeg, en wat is er een hoop moois te bezichtigen en te doen. Heel eerlijk gezegd ben ik er nog nooit geweest, maar het is dus zeker wel leuk om eens te gaan kijken! 🙂
  kimmetjekims onlangs geplaatst…Nieuwe geuren van Etos – Mystic Night, Evening Kiss, Dreamy GardenMy Profile

  15 november 2016 at 11:42 am
  • Reply Anne

   Dank voor het compliment! Leiden was voor mij ook nieuw maar is dus goed bevallen! 🙂

   15 november 2016 at 6:09 pm
 • Reply Judith

  Hoi anne,

  Super leuk dat je in leiden bent geweest!
  Ik woon er al me hele leven en vind het een leuke stad met al de oude huizen en oude bijzondere panden.
  Als je nog eens komt zou je ook eens een hofje moeten bekijken, we hebben er 35 (als ik het goed zeg uit mijn hoofd) en er ligt er één aan de haarlemmerstraat en om de hoek van de Pieterskerk zit er ook ééntje.
  Je moet er misschien stil zijn daardat er gewoon mensen wonen maar het is wel heel leuk voor er even een rondje te lopen en te bekijken.
  Voor de liefhebbers is er ook een wandelroute langs alle hofjes die er in leiden bevinden en dan wandel je gelijk door de stad heen en ontdek je nog meer leuke plekjes.

  Heel veel plezier met je blogs ik vind het erg leuk voor ze te lezen.

  15 november 2016 at 1:38 pm
  • Reply Anne

   Wat leuk dat je in Leiden woont, lijkt me echt een gave stad om te wonen!
   De hofjestocht zou ik graag eens doen; zaterdag had ik er geen tijd meer voor maar wellicht een volgende keer!

   15 november 2016 at 6:08 pm
 • Reply Iris

  Leuk stuk over mijn mooie stad! Je hebt een mooie route gewandeld.
  Een kleine ps; Meatcave is helaas sinds kort gesloten. Maar gelukkig zijn er genoeg leuke restaurantjes over! De Bierbengel in de pieterswijk of Lot en de walvis in de haven. En houd je van een biertje bij het eten? Ga dan zeker naar Olivier.
  Veel liefs!

  15 november 2016 at 8:13 pm
 • Reply Noor

  Hoi Anne, leuk verhaal. De burggravenlaan heeft alleen sinds 1 januari 2016 ook betaald parkeren. Denk dus dat je daar niet geparkeerd hebt. Je zal je auto nog iets verder moeten zetten. Grt Noor

  15 november 2016 at 9:53 pm
  • Reply Anne

   Bedankt voor je aanvulling Noor! Ik heb daar wel geparkeerd (zag geen parkeerautomaat of borden), maar zie nu op internet dat dit gedeelte inderdaad betaald parkeren is geworden. Heb blijkbaar zaterdag mazzel gehad en geen bekeuring gehad! 🙂

   Ik ga de tekst gelijk aanpassen, nogmaals bedankt!

   16 november 2016 at 10:36 am
 • Reply Jessica

  Wat een leuke blog! Sinds ik een opdrachtgever in Leiden heb zitten ga ik steeds vaker op ontdekkingstocht in de stad. In de Breestraat zit een heel leuk koffietentje, Chummy Coffee. Zeker een aanrader!
  Jessica onlangs geplaatst…To hell and back: hiken in de Grand CanyonMy Profile

  21 november 2016 at 5:11 pm
  • Reply Anne

   Leuk Jessica! Kan me voorstellen dat je de stad nog even induikt, het is zo leuk in Leiden! Ik zag inderdaad meer koffietentjes, maar ik lust echt geen koffie, dus helaas moest ik ze aan me voorbij laten gaan…! Maar een goede tip voor de lezers van dit artikel, dank je wel!

   21 november 2016 at 6:30 pm
 • Reply Sarah

  Leuk overzicht. Die pepernotenwinkel lijkt me echt fantastisch!

  19 oktober 2017 at 9:48 am
 • Reply winkel blogger

  Hey,
  Wat een geweldige blog.
  Erg leuk om te lezen.
  Dankjewel!
  winkel blogger onlangs geplaatst…Thuisbezorgd.nlMy Profile

  29 januari 2019 at 1:25 pm
 • Reply internet marketing blogger

  Bedankt voor de uitgebreide tips!

  6 maart 2020 at 1:59 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge