Follow me:
Originele vakanties

Wandelroutes op Madeira: 3 toffe hiking routes

Het Portugese eiland Madeira is bekend vanwege de fantastische wandelmogelijkheden. Het is zo’n divers eiland dat elke wandeling er weer heel anders uitziet. Tijdens onze vakantie op Madeira maakten we drie totaal verschillende wandelingen en stuk voor stuk de moeite waard. In dit blog vertel ik meer over deze drie routes en geef ik nog een tip voor een andere route, die we heel graag zouden willen doen en daarom dus nog op onze wishlist blijft staan!

We hebben enorm genoten van onze vakantie op Madeira. Het eiland is niet zo groot (maar zo’n 80 km van oost naar west), maar wel heel erg afwisselend. Het binnenland is bergachtig, de zuidkust is zonnig en droog en de noordkust is weelderig begroeid. Heel bijzonder is de landtong Ponta de São Lourenço, die er weer totaal anders uitziet dan de rest van het eiland. Dus natuurlijk maakten we een toffe hike over dit mooie schiereiland en deze vind je terug in dit blog over wandelroutes op Madeira!

Een bekend fenomeen op Madeira zijn de ‘levada’s: smalle irregatiekanaaltjes die je op allerlei plekken op het eiland tegenkomt. Natuurlijk moesten ook wij het wandelen langs een levada meemaken!


Wandelroutes op Madeira
Wandelen langs een levada.

PR 8: Ponta de São Lourenço

De eerste wandeldag bracht ons gelijk al naar Ponta de São Lourenço. We zorgen dat we hier op tijd zijn want het is een populaire wandelroute. Aan het einde van de ER109 is een ruime parkeerplaats vanaf waar de wandelroute start.

De route gaat over een rotsig, maar goed begaanbaar pad. We lopen langs een grote baai, waar het zonlicht fel op de blauwe golven schittert. Al snel komen we bij het eerste uitzichtpunt, vanaf waar we een fantastisch uitzicht hebben over de bijzondere kliffen van dit schiereiland. Wat is dit fantastisch mooi!


Wandelroutes op Madeira

Casa do Sardinha

Naarmate de ochtend vordert, wordt het steeds warmer. Schaduw is er op deze kale landtong niet te vinden, maar gelukkig waait er een verkoelend windje. Het tempo ligt niet zo hoog, maar dat is vooral omdat we voortdurend stil staan om foto’s te maken. We doen anderhalf uur over de 3,2 kilometer naar Casa do Sardinha, een prachtig gelegen restaurantje aan het einde van Ponta de São Lourenço. Met de wuivende palmbomen zie je Casa do Sardinha al van grote afstand liggen (zelfs vanaf het startpunt kun je het al zien) en het heeft wel iets weg van een oase.


Casa do Sardinha Wandelen op Madeira
Casa do Sardinha

We drinken hier een verfrissend drankje, wat er in deze warmte prima in gaat. Vanaf Casa do Sardinha kun je nog een paar honderd meter omhoog klimmen naar Miradouro Ponta da Furado voor een schitterend uitzicht over de eilanden die rechts van Madeira liggen. Wij besluiten echter weer terug te lopen naar de auto.

Hoewel de route maar zo’n 6,5 kilometer lang is, is het door het gebrek aan schaduw toch een vermoeiende wandeling. En als je dan bijna bij de parkeerplaats bent, moet je nog even een flink stuk omhoog wandelen, zodat we hijgend en puffend bij de auto aan komen. Gelukkig staan er twee snackkarretjes op de parkeerplaats waar we een ijsje kunnen kopen: welverdiend!


Wandelroutes op Madeira

De PR8 is 6,4 kilometer lang. De heenweg gaat grotendeels over dezelfde route als de terugweg. Het pad is duidelijk aangegeven dus verdwalen zal je niet zo snel gebeuren. De route kent ca. 125 hoogtemeters en is ook voor ongeoefende wandelaars goed te doen.

Ponte de Sao Lourenco

PR 6: Levada das 25 Fontes

Dit is een wandelroute waarbij je echt heel vroeg op pad moet want dit is misschien wel de populairste wandelroute op Madeira! Ook een hele mooie wandelroute dus deze is zeker de moeite waard.

Wij parkeren op de parkeerplaats langs de ER110 , wat eigenlijk de parkeerplaats is die bijna iedereen gebruikt (ik vertel straks wat over andere opties, dus lees zeker verder!). Vanaf hier lopen we het slingerende asfaltweggetje naar beneden, naar het Rabacal Nature Spot Café. Het is nog vroeg dus we besluiten om het café links te laten liggen en de route verder te volgen.


Wandelroutes op Madeira binnenland

Eerst volgen we de borden naar de Do Risco waterval en even later komen we inderdaad bij een uitzichtpunt vanaf waar we een schitterend uitzicht op de waterval hebben. Tussen de groene bebossing storten twee watervallen boven elkaar naar beneden, een prachtig gezicht!


Risco Waterval Wandelroutes op Madeira
De Risco waterval

Vanaf het uitzichtpunt lopen we de 800 meter terug om weer op de route naar de Levada das 25 Fontes uit te komen. We dalen af via een steile trap en volgen de route die ons voortdurend langs de ‘levada’s’, de irrigatiekanaaltjes die je overal op Madeira vindt. De route gaat door eindeloze laurierbossen, die voor een sprookjesachtig effect zorgen.


Wandelroutes op Madeira tips

En dan ineens staan we bij de 25 Fontes: een poel in een rotskloof waar talloze stroompjes in uitkomen. Officieel zijn het er 25, maar afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen het er meer of minder zijn. Een prachtige plek, hoewel het hier wel behoorlijk druk kan zijn!


Wandelroutes op Madeira Levada das 25 Fontes
Levada das 25 Fontes

Een alternatieve route terug

Na een tussenstop lopen we weer terug langs de kilometerslange levada’s. Op het punt waar we linksaf de trap omhoog moeten, terug naar het Rabacal Nature Café, besluiten wij om rechtdoor te lopen, omdat het bordje aangeeft dat de parkeerplaats rechtdoor is. Het is gelijk een stuk rustiger en de natuur is hier prachtig. Maar dan lijkt het pad ineens te eindigen bij een steile rotswand met een donkere grot. Echter, na goed kijken blijkt dit de ingang van een tunnel te zijn. We knippen de zaklamp van onze telefoons aan en besluiten door de tunnel te lopen omdat er niet echt een andere optie is. Een hele toffe ervaring! Uiteindelijk lijken we heel in de verte het einde van de tunnel te zien en even later komen we aan de andere kant van de berg weer buiten.


Tunnel Levada das 25 Fontes
Door de tunnel wandelen was echt een toffe ervaring!

We zijn even gedesoriënteerd, want de parkeerplaats staat niet meer op de borden en we kunnen ook niet helemaal achterhalen waar we nu precies zitten. Op één van de wegwijzers staat het woord ‘calheta’ wat ‘ketel’ betekent en ik meen mij te herinneren in de buurt van de parkeerplaats een grote boiler of iets dergelijks gezien te hebben. Dus besluiten we maar om deze bordjes te volgen. Helaas een misgok want even later komen we inderdaad bij een boiler én bij een parkeerplaats uit….maar niet de parkeerplaats waar onze auto staat. Ik herken het weggetje echter wel, want we zijn hier langs gereden op de heenweg. Vanaf hier is het zo’n 3,5 kilometer langs de weg terug naar de auto.

De route zoals wij hem gelopen hebben is 13,18 kilometer lang met 375 hoogtemeters. Wil je minder hoogtemeters lopen, dan kun je ook op de kleine parkeerplaats langs de ER211 parkeren en zowel heen als terug door de tunnel gaan.

Levada das 25 Fontes

PR27: Bica da Cana – Glaciar de Planalto

Dit is een nieuwe wandelroute op Madeira en staat ook nog niet op de website met hikes van VisitMadeira. De PR27 gaat over de Paul de Serra hoogvlakte. Het is misschien niet de meest spectaculaire wandelroute van Madeira maar wij vonden het wel leuk om deze te doen, omdat de hoogvlakte weer een hele andere omgeving is als de vorige twee wandelingen.


PR27 Madeira

Je parkeert in de bocht van de ER110, vlakbij Casa de Abrigo. Aan de westkant van de weg staat er een groot bord met de PR27 aangegeven. Het eerste deel van de route is een beetje een saai asfaltweggetje maar even later wordt de route wel mooier. Je loopt vlak onder de gigantische windmolens door die overal op de hoogvlakte staan. Ik vond het, ondanks de wat ontsierende windmolens, een mooie route, met af en toe uitzicht op de Atlantische Oceaan.


Wandelroutes op Madeira

In dit gebied graast ook een grote kudde koeien: sommige keken ons ietwat dreigend aan dus toen de route dicht langs de dieren liep, hebben we maar even een ruime bocht er omheen gemaakt. 🙂 Op internet zag ik meer reacties van mensen die last hadden van de koeien dus zorg dat je afstand houdt.


Madeira Paul de Serra

De route leidt nog langs de ‘Fajã Redonda’: we dachten even een prehistorisch dorp gevonden te hebben, maar dit blijkt een soort schaapsscheerderskooi te zijn die tot een aantal jaar terug nog gebruikt werd. Vanaf daar leidt de route verder over de hoogvlakte tot we weer op de ER110 uitkomen en de laatste kilometer langs de weg teruglopen naar de auto.


Wandelroutes op Madeira
De Paul de Serra hoogvlakte

De PR27 is 6,92 km lang met 235 hoogtemeters. De route gaat over het Paul de Serra plateau en is goed gemarkeerd. Ook staan er overal onderweg informatieborden met geologische informatie over het gebied, wat de wandeling extra interessant maakt. Omdat de route nog niet bekend is, is het hier heerlijk rustig op de route (wij zijn geen andere wandelaars tegengekomen.

Paul de Serra wandelroutes op Madeira

Andere wandelroutes op Madeira

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie wandelroutes op Madeira. Je vindt de meeste officiële wandelpaden op de website van VisitMadeira.

PR 1

Een route die mij echt geweldig lijkt, is de PR1, van de Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. We hebben Pico do Arieiro wel bezocht en vanaf daar een klein stukje van de PR1 gelopen, naar het uitzichtpunt Miradouro do Ninho da Manta. Vanaf daar zag je de vele wandelaars de PR1 verder aflopen. Je loopt hier echt door het schitterende berglandschap van Madeira en dit lijkt me echt één van de mooiste wandelroutes op Madeira.


Pico do Arieiro Madeira
Bij de Pico do Arieiro

De belangrijkste reden dat wij de PR1 niet gelopen hebben, is een praktische. De route is namelijk een wandeling van A naar B en geen rondwandeling. Dat betekent dat onze auto bij de Pico do Arieiro zou staan maar het eindpunt van de wandeling bij de Pico Ruivo is. Hoe kom je dan weer terug bij je auto? Mochten we de wandeling echt willen doen, dan zullen we waarschijnlijk iets met een taxi moeten regelen. Je ziet in de bergen van Madeira veel taxibusjes rijden dus dit lijkt mij de beste oplossing.


Madeira muziek onderweg
Het bergachtige binnenland van Madeira, waar misschien wel de mooiste wandelroute van Madeira loopt: de PR1 van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo.

PR11

Een stuk eenvoudiger is dan PR 11 – Vereda dos Balcões. Dit is een korte wandeling van zo’n 1,5 kilometer (en 1,5 kilometer terug) naar het uitzichtpunt Vereda dos Balcões. Zeker een aanrader om te wandelen. Het is hier ook vaak wel heel druk vanwege de toeristenbusjes die hier massaal een tussenstop maken, maar het is een leuk wandelingetje naar een mooi uitzichtpunt. Wij hadden de pech dat de bewolking al volop het dal binnenstroomde, maar dat zorgde ook wel weer voor mooie mistige beelden.


Ribeiro do Frio Madeira
Uitzicht vanaf Vereda dos Balcões

Wandelen bij Posto Florestal Fanal

Een gebiedje waar je ook zeker een wandeling moet maken, is het schitterende Posto Florestal Fanal. Wij hebben hier een kort rondje gelopen, maar het verdient zeker meer tijd en aandacht! Je kunt bijvoorbeeld de wandelsuggestie van het blog ‘Hiken is Tof’ volgen. Zij suggereren een 9 kilometerroute (heen en terug over hetzelfde pad, maar daar ontkom je op Madeira vaak niet aan).


Poste Florestal Fanal
Posto Florestal Fanal

Ik vond de grillige, oeroude laurierbomen echt heel bijzonder en een heel tof gebied om eens rond te lopen. Wat mij betreft één van de mooiste plekken van Madeira. Deze hoort dus zeker thuis op het lijstje met aan te raden wandelroutes op Madeira.


Post0 Florestal Fanal
Oude laurierbomen in Posto Florestal Fanal


Heb jij nog tips voor mooie wandelroutes op Madeira? Deel het in de reacties hier onder!

Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply vakantiehuizen dordogne

  Mijn vrienden zullen dit artikel met veel plezier lezen. Hopelijk hebben we een fijne vakantie

  17 december 2021 at 4:00 pm
 • Reply Linda

  Wauw wat prachtig allemaal! Ik zou heel graag naar Madeira willen en dan vooral om te wandelen. Die uitzicht op het kust, maar ook op de bergen zijn toch geweldig. Ik zou deze eigenlijk allemaal wel willen doen

  17 december 2021 at 10:14 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Leuk! Madeira is echt een fantastisch eiland om te wandelen; ik wil ook echt nog eens terug om nog meer wandelingen te doen!

   16 februari 2022 at 12:16 pm
 • Reply Yvonne

  Wauw! De middelste route spreekt mij het meest aan, vanwege de afwisseling. Op de kaart lijkt het veel verder dan die 13 kilometer trouwens. Ik wil al jaren naar Madeira en nu onze meiden al flink kunnen lopen is dit ook echt een hele fijne bestemming om samen te wandelen denk ik.

  17 december 2021 at 11:14 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Ja, dit is echt een mooie route. Zelf vond ik vooral de eerste route het mooist en meest spectaculair maar ik ben dan ook gek op steile kliffen en wandelen langs de kust. Voor je meiden moet het goed te doen zijn verwacht ik!

   16 februari 2022 at 12:17 pm
 • Reply hussain

  thanks for sharing this, I always wanted to go to Madeira, it’s a very nice place to visit
  hussain onlangs geplaatst…Are Jeans Good for Hiking? Everything You Need to KnowMy Profile

  20 december 2021 at 10:45 pm
  • Reply Anne

   Worth to visit it; I love Madeira!

   27 december 2021 at 12:23 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge