Follow me:
Krakau Lakenhal

Krakau: Een eerste glimp van deze bijzondere stad!

Mijn taxi vanaf de luchthaven Balice rijdt dwars door het centrum richting mijn hotel. Links en rechts zie ik prachtige oude gebouwen, veel kerken maar ook andere mooie bouwwerken. In de verte zie ik het kasteel (Wawel) van Krakau op een kleine heuvel in het centrum liggen. Voor de tweede keer binnen drie weken ben ik voor mijn werk in deze Poolse stad en ik probeer steeds, naast alle afspraken, nog even tijd te vinden om te stad te bekijken.

Het hotel ligt aan de rand van het centrum, ideaal om de stad snel te verkennen. Een voetgangerstunnel gaat van het hotel (en het station, dat er naast ligt) naar het park dat rondom het Stare Miasto (de oude stad) loopt. Nu, in februari, is het wat grauwig, maar in de zomer moet het erg leuk zijn om rond het oude centrum te wandelen.
Links zie ik het prachtige theatergebouw Juliusza Słowackiego, maar helaas heb ik geen tijd voor een avondje theater!

Rynek Glówny

Via de middeleeuwse St. Florians Gate loop ik de oude stad in en na een paar minuutjes lopen sta ik al op het enorme plein van Krakau: het Rynek Glówny. Zelfs nu, hartje winter, is het een gezellig plein, met open paardenkoetsjes, overdekte terrassen en veel levendigheid.

De grootste verrassing is misschien wel het gebouw midden op het plein: het Sukienniece (de Lakenhal). Het heeft een wat oosterse uitstraling, als een soort Perzisch paleis. Rondom zie je mooie booggalerijen en in het midden lijk je via een grote, oude poort onder het gebouw door te lopen. Wie dat doet, ontdekt daar de kleine winkeltjes met handwerk en Poolse snuisterijen. Boven in de Lakenhal schijnt ook nog een kunstgalerie te zitten.

 

Krakau Lakenhal

De Lakenhal, midden op het oude plein.

Wawel

Vanaf het marktplein loop ik verder richting het Wawel, de heuvel met o.a. het kasteel van Krakau. Onderweg passeer ik mooie smalle straatjes en diverse kerken. Al met al heeft Krakau een hele fijne uitstraling, ook door alle prachtige oude gebouwen.
Het Wawel ligt op een heuvel in het centrum en, omdat het op dit tijdstip ongetwijfeld gesloten is, loop ik er alleen even een half rondje omheen. Als ik een keer wat meer tijd heb, staat dit bovenaan mijn lijst om te bekijken! Er moet ook nog een oude kathedraal zijn en je vindt hier de Drakengrot, gebaseerd op een mooie legende. De Wawel-heuvel is het oudste stukje Krakau; rondom deze heuvel ontstond de rest van de stad.

 

Krakau Kasteel

Op de Wawel-heuvel bij het kasteel van Krakau.

De geschiedenis van Krakau

Krakau ligt op een kruispunt van diverse oude handelsroutes en kende daarom al vroeg een belangrijke positie. De burcht werd op de Wawel gebouwd, waar eeuwenlang de Poolse koningen woonden. Bij de burcht werd er een marktplaats gebouwd, waar de stad Krakau uit ontstond. Eind 18e eeuw werd Krakau aan Oostenrijk toebedeeld, maar niet voor lang. Napoleon veroverde Krakau en voegde het bij zijn ‘Hertogdom Warschau’. Nadat Napoleon verslagen werd, werd Krakau een zelfstandige republiek, die vervolgens weer door de Oostenrijkers ingepikt werd. Pas na de Eerste Wereldoorlog werd Krakau weer Pools. Het bijzondere verleden van Krakau is ook wel te zien aan de vele historische gebouwen in de stad.

Er woonden voor de Tweede Wereldoorlog veel Joden in Krakau, met name in de wijk Kazimierz. Tijdens de oorlog werden zij massaal gedeporteerd naar een getto in Podgórze. Er kwamen er maar weinig terug. Krakau werd ook bekend door de film ‘Schindlers List’, die in Krakau speelt. De fabriek van Oskar Schindler staat er nog steeds.

 

Krakau Florian poort

Oude stadspoort in Krakau

Modern shoppingcenter

Pal naast mijn hotel ligt de enorme shopping mall Galeria Krakowska. Een enorm aanbod aan moderne winkels, restaurants en café’s, een beetje vergelijkbaar met het CentrO in Oberhausen. Niet alleen vind je hier Poolse winkels maar ook veel bekende Europese namen zoals Esprit, Flying Tiger, Bershka, C&A en nog veel meer. Handig om een regenachtige dag door te komen!

Wat nog op mijn lijstje staat:

Omdat ik voor werk in Krakau ben, heb ik helaas geen tijd om de stad uitgebreid te bekijken. Het blijft dus bij een eerste glimp, maar ik zou wel graag eens uitgebreider in Krakau rond willen kijken. Op mijn lijstje staan dan:

 • De Wawel-heuvel met kathedraal, kasteel en Drakensgrot
 • De joodse wijk Kazimierz
 • De Mariakerk op het marktplein
 • Het Ghetto in Podgórze en de fabriek van Oskar Schindler
 • De Wielickza zoutmijn
 • Concentratiekamp Auschwitz

 

Krakau

De Mariakerk op het Rynek Glówny staat nog op mijn lijstje!

Hotel Andels by Vienna House Craców

Ik verblijf in het Hotel Andels by Vienna House Cracow. Het hotel ligt nét buiten het oude centrum van Krakau, maar je loopt in een minuutje of tien naar het oude marktplein.

 

Krakau Hotel Andels by Vienna

Hotel Andels by Vienna House Cracow

Het hotel is uitstekend geïsoleerd, want er is niets te horen van het station dat naast het hotel ligt. De kamers zijn mooi en ruim met een luxe badkamer. Alles is in fleurig oranje gekleurd.
‘s Ochtends is er een ontzettend uitgebreid ontbijtbuffet: een mooie start van de dag!

Dit is één van de betere hotels van Krakau, maar de prijs is dan nog heel Pools: zo’n € 80,00 per nacht voor een kamer is prima, zeker gelet op de locatie en de uitstraling van het hotel. Aanrader!

Ben je enthousiast over Krakau? Misschien vind je ook mijn artikel over de Poolse steden Poznan en Bydgoszcz leuk?

 

Prachtig Poznan (Polen)

Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Shirley

  Ik vind het leuk dat in Oost-Europa de hotels zo goedkoop zijn. In Riga heb ik ook al een keer heel betaalbaar en luxe overnacht. Ik vond Krakau heel leuk en Auschwitz is echt zo indrukwekkend.
  Shirley onlangs geplaatst…Weet je wel wie ik ben?My Profile

  24 februari 2017 at 12:09 am
  • Reply Anne

   Riga lijkt me ook een mooie stad, is dat ook jouw ervaring? En inderdaad is Oost-Europa echt heel goedkoop. We overnachtten ook in Bydgoszcz heel goedkoop in een uitstekend hotel! Zo is reizen nog extra leuk! 🙂
   Anne onlangs geplaatst…Krakau: Een eerste glimp van deze bijzondere stad!My Profile

   24 februari 2017 at 11:18 am
 • Reply Anne - Simple Thoughts

  Ik moet er echt een keertje naartoe! Mijn vader moet voor werk vaak naar Polen en ik krijg dan elke keer te horen dat ik er echt naartoe moet. Dus luisteren naar papa en snel een reisje plannen 🙂
  Anne – Simple Thoughts onlangs geplaatst…Simpele dulce de leche – karamelpastaMy Profile

  9 maart 2017 at 9:34 pm
 • Reply Marcella

  Leuk, Krakau wil ik graag ontdekken! Ik ben alleen in Wroclaw geweest, en de stad verraste me echt. Heel kleurrijk! Ik wil nu graag meer van Polen zien, ook de natuur!
  Marcella onlangs geplaatst…Mijn 10 populairste foto’s op Instagram #2My Profile

  26 maart 2017 at 9:14 pm
  • Reply Anne

   Leuk! Wroclaw ken ik dan weer niet! Maar ik ben inderdaad ook wel heel enthousiast over Polen. We overwegen een beetje om volgend jaar zomer een roadtrip te maken door Oost-Europa en zullen dan Polen ook wat uitgebreider gaan verkennen!

   30 maart 2017 at 1:50 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge