Follow me:

De 10 mooiste pistes van Les Sybelles: mijn favorieten in dit Franse skigebied

Drie keer bracht ik een wintersportvakantie door in het Franse Les Sybelles, een skigebied in de Franse Savoie-regio. Les Sybelles is met veel oudere en trage stoeltjesliften weliswaar niet het modernste skigebied, maar toch kun je hier heerlijk skiën. Ik maakte een lijstje met de mooiste pistes in Les Sybelles.

Het skigebied Les Sybelles bestaat uit zes dorpen, waarvan La Toussuire, Corbier en St. Sorlin d’Arves de grootste zijn. Mijn favoriete deel van Les Sybelles is St. Sorlin: hier zijn de pistes het meest afwisselend en is het natuurschoon ook prachtig. Corbier is een typisch Frans ‘betondorp’ waar ik ook het skiën altijd weer vind tegenvallen: echt mooie afdalingen heb ik hier nog niet kunnen ontdekken.

We overnachten altijd in La Toussuire, omdat dit een handige uitvalsbasis voor het gebied is. In dit dorp vind je relatief weinig hoogbouw (vergeleken met Corbier dan…), maar zijn er wel diverse restaurants en winkels om je na het skiën nog te kunnen vermaken. Via Sunweb heb je fantastische aanbiedingen voor accommodatie inclusief skipas. Zo verbleven we dit jaar voor € 430,00 p.p. een week lang in het prachtige luxe appartement Les Hauts de Comborciere dat aan de piste ligt (dus ski-in/ski-out).


Ik schreef eerder al dit blogartikel over Les Sybelles.

Les Sybelles Toussuire
La Toussuire

De 10 mooiste pistes van Les Sybelles

Natuurlijk is het kiezen van de 10 mooiste pistes van Les Sybelles een kwestie van smaak en ski-voorkeur. Waar de één het liefst van gitzwarte buckelpistes hobbelt (en die zijn er ook in Les Sybelles!), draait iemand anders het liefst bochtjes op een brede blauwe piste. Ik heb geprobeerd om in dit lijstje met mooiste pistes van Les Sybelles genoeg afwisseling aan te brengen. Zo vind je hier blauwe, rode en zwarte pistes. In Les Sybelles vind je weliswaar ook groene pistes maar die zijn toch echt een beetje te vlak en te saai om als ‘mooiste piste’ aan te merken dus deze heb ik buiten beschouwing gelaten.

De mooiste pistes van Les Sybelles vond ik vooral in St. Sorlin en in La Toussuire. We zijn één keer afgedaald naar St. Jean d’Arves, maar dat was niet zo spectaculair. Ook probeerden we tijdens de laatste wintersport (januari 2022) af te dalen naar Les Bottières, maar de sneeuwkwaliteit was zó ontzettend slecht dat we halverwege de afdaling maar de bovenste sleeplift terug genomen hebben omdat we alleen maar over gras en stenen skieden. Ik ben tijdens mijn eerste skivakantie in Les Sybelles wel in Les Bottieres geweest maar kan mij deze afdaling totaal niet meer herinneren.


Mooiste pistes van Les Sybelles

Ik heb de 10 mooiste pistes van Les Sybelles in willekeurige volgorde opgenomen (gesorteerd per dorp).

1. Louis Buisson (La Toussuire)

De rode afdaling Louis Buisson is een heerlijke piste in een relatief rustige hoek van La Toussuire. Je bereikt deze piste met de trage stoeltjeslift TSF du Grand Truc dus je moet er wel een beetje geduld voor hebben. Aan het einde van onze skiweek was de piste ook wel wat ijzig geworden maar met goede sneeuw is dit echt een hele fijne afdaling.

2. Grande Verdette (La Toussuire)

Dit vonden we een hele fijne piste om ‘s ochtends op te warmen. Aan het einde van de dag is de Grande Verdette aardig kapotgeskied maar ‘s ochtends kun je hier heerlijk de eerste bochtjes draaien. Als je vanaf de top van de Medaille d’Or de Grande Verdette begint, ben je vrij snel beneden in La Toussuire, maar je kunt er ook voor kiezen om halverwege de blauwe Marmotte op te draaien zodat je wat langer aan het skiën bent.


Mooiste pistes van Les Sybelles

3. Stade JP Augert (La Toussuire)

Het gekke is dat we deze piste maar één keer geskied hebben tijdens onze wintersportweek, maar toch is het een hele mooie piste. Je bereikt deze piste door de stoeltjeslift Tête de Bellard te nemen. De piste is weliswaar niet zo gek lang maar het is wel een fijne afdaling, die uiteindelijk ook weer op de blauwe Marmotte uitkomt. Vanaf daar kun je bijvoorbeeld doorskiën naar de lift Chaput óf nog een keertje de Tête de Bellard zodat je de Stade JP Augert nóg een keer kunt doen!

4. Techette (St. Colomban des Villards)

Wij vonden het uitstapje naar St. Colomban des Villards erg leuk om te doen. Toegegeven, een groot deel van deze afdaling gaat over een blauw pad, maar qua natuurschoon is dit deel van het skigebied echt prachtig. Ook kom je tussendoor leuke pistes tegen, waaronder de blauwe Techette, die bovenaan de sleeplift TK de Cuinat begint. Wij vonden de Techette zó heerlijk om lekker hard naar beneden te jagen dat we keer op keer de lange sleeplift namen om hem nóg een keertje te doen!


Mooiste pistes van Les Sybelles

5. Tarchan (i.c.m. Ormet Bleue) (St. Colomban des Villards)

Als je vanuit het dorpje Colomban des Villards de stoeltjeslift weer naar boven neemt, ligt rechts van de lift een hele korte zwarte afdaling. Naar ons idee is dit niet echt een zwarte piste maar meer een rode afdaling maar goed, het is een leuk stukje dat mooi tussen de bomen ligt. Hoewel tijdens onze vakantie veel pistes behoorlijk ijzig waren, was de Tarchan nog verrassend goed besneeuwd. Vanaf de Tarchan kom je al snel op de blauwe Ormet Bleue uit en de combinatie van deze twee pistes zorgt voor een heerlijke afdaling vanaf de top naar het dorp terug.

Het dorpje Colomban des Villards stelt niet zoveel voor (behalve dat het er schitterend ligt); als je wat wilt eten kun je beter terecht bij het authentieke hutje Auberge du Coin. Niet goedkoop eten, maar wel een mooi plekje!


Mooiste pistes van Les Sybelles

6. J.N. Augier (Corbier)

Ik weet niet hoe het komt maar ik kom maar weinig in de buurt van Corbier. De pistes hier zijn vrij druk, al snel ijzig en misschien hadden we pech, maar wij hadden in dit deel van het gebied veel last van stunte(le)nde medeskiërs. Echt mooie afdalingen hebben we hier ook niet gevonden, alleen de zwarte J.N. Augier was leuk om te doen. Tijdens onze vakantie was hij wel enorm ijzig, maar daardoor wel wat uitdagender dan de vele blauwe en rode pistes die we in de vakantie geskied hebben. Waar veel zwarte pistes in Les Sybelles niet geprepareerd worden, was dit een zwarte afdaling zonder buckels, wat ook wel eens leuk is.

7. Col des Lacs (St. Sorlin d’Arves)

In St. Sorlin d’Arves liggen naar mijn idee de allermooiste pistes. Het is in dit deel van het gebied ook relatief rustig en je kunt hier echt fantastisch skiën.

De Col des Lacs is een mooie blauwe afdaling (hoewel er een steil stukje in zit dat voor beginners nog wel lastig is) die vanaf het hoogste punt van het skigebied start. De piste begint namelijk op 2620 meter en vanaf hier heb je echt een waanzinnig uitzicht over de omgeving!

De piste slingert zich tussen hoge rotsen door en komt uiteindelijk samen met de volgende piste van mijn lijstje met mooiste pistes van Les Sybelles: Tufs. Volg je de Col des Lacs, dan kom je bij de (enorm trage en lange) stoeltjeslift TSF des 3 Lacs uit of kun je verder afdalen naar het dorp. .


Mooiste pistes van Les Sybelles
Op deze foto zie je links de blauwe Col des Lacs naar beneden komen en rechts van de rots de rode Tufs liggen.

8. Tufs (St. Sorlin d’Arves)

Deze piste loopt parallel aan de Col des Lacs, maar dit is een rode afdaling. Een fantastisch mooie piste, niet zo gek lang maar wel heerlijk om te doen. Links en rechts van de piste zie je de hoge rotsen oprijzen en tijdens het afdaling heb je een prachtig uitzicht.

Heb je flink veel lef, dan kun je op een gegeven moment je ski’s laten lopen en een flinke topsnelheid neerzetten. De piste Tufs komt namelijk uit op een kruispuntje met de Col des Lacs en de blauwe afdaling Myrtilles en op beide pistes kun je flink veel vaart maken. Wij kozen meestal voor de Myrtilles omdat je vanaf daar de wat snellere stoeltjeslift TSD du Rouet kunt nemen, zodat je de Tufs of de Col des Lacs nóg een keer kunt doen (en daarna nóg een keer en nóg een keer….zo mooi is het hier!).

Je kunt er echter ook voor kiezen om vanaf de Tufs door de skiën op de Col des Lacs om uiteindelijk helemaal af te dalen tot het dorpje St. Sorlin. Het voordeel hiervan is dat je echt een enorm lange afdaling hebt en lekker lang aan het skiën bent zonder dat je een lift nodig hebt.


Mooiste pistes van Les Sybelles

9. Granges en Bon Amour (St. Sorlin d’Arves)

Deze twee pistes liggen strak naast elkaar en lijken erg op elkaar, daarom neem ik ze als één op in deze lijst met mooiste pistes van Les Sybelles. Deze afdalingen zijn echt heerlijk en zijn over het algemeen superrustig. De rode afdaling Granges komt al snel uit op een blauwe piste waar je ook heerlijk kunt carven! Deze pistes hebben we echt zo vaak achter elkaar gedaan, gewoon omdat het hier zo fijn skiën is. We hebben dus aardig wat keren in de stoeltjeslift TSF Blanchards gezeten maar deze niet al te vlotte lift hadden we er graag voor over!


Mooiste pistes van Les Sybelles
Buckelpiste ‘Le Mur’

10. Buckelpiste ‘Mur’ (St. Sorlin d’Arves)

De zwarte piste Mur is misschien niet eens zo gitzwart als deze geprepareerd zou zijn, maar zolang ik in het gebied kom, is dit altijd een ongeprepareerde buckelpiste. Of het nu door de magische naam komt of door het feit dat de stoeltjeslift Plan du Moulin over deze piste gaat…elk jaar kriebelt het weer om deze zwarte buckelpiste in ieder geval één keer in de week te doen.

Het bovenste deel van de Mur is vrij vlak en voor elke gevorderde skiër wel te doen. Het tweede deel is een stuk steiler. Zelfs dit jaar heb ik op de Mur geskied, hoewel de buckels hoog en behoorlijk ijzig waren. Hoewel ik geen buckelskiër ben vind ik het altijd wel weer een leuke uitdaging om heelhuids beneden te komen!


Mooiste pistes van Les Sybelles
Op ‘Le Mur’ in 2012.

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Maaike

    Wat leuk, een keer zo’n overzicht. Ja, niet het meest moderne gebied, maar wel erg mooi! Ik herinner mij vooral de doorstukjes tussen de pistes waarbij je klein stukjes off piste kon skiën. Zo kwamen we toch skiënd terug naar ons appartementencomplex terwijl het officieel niet aan de piste lag. Het lukte altijd 😉
    Maaike onlangs geplaatst…8x wintersportvakantie voor als je meer wilt zienMy Profile

    25 februari 2022 at 6:22 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge