Follow me:
Kopenhagen

Kopenhagen: 25 tips voor een geslaagde stedentrip!

Kopenhagen heb ik echt een beetje onderschat. Ik dacht dat het niet zo’n hele bijzondere stad was dus daarom duurde het bijna 40 jaar voordat ik voor het eerst een voet in deze stad zette. En wat heb ik mij vergist! Kopenhagen is een leuke en gezellige stad met leuke bezienswaardigheden, een toffe mix tussen oude middeleeuwse straatjes en hypermoderne architectuur, talloze ‘Instagrammable’ hotspots, en waanzinnig veel (kunst)musea.

Heel wat oude gebouwen en kerken in Kopenhagen zijn nu in gebruik als kunstmuseum. De oude meesters, moderne kunst, kunst uit IJsland en Groenland…in Kopenhagen vind je kunstmusea in alle vormen en maten. Wie het leuk vindt om een museum te bezoeken kan zijn hart hier dus wel ophalen.

Kopenhagen
Paleis Charlotteborg is nu een kunstmuseum

Maar naast al deze musea is er nog zoveel meer te zien. In dit blogartikel vertel ik wat je allemaal kunt zien en doen om het leukste van Kopenhagen te zien!


Kopenhagen

Leuke bezienswaardigheden en activiteiten in Kopenhagen

1. Nyhavn

Nyhavn is ongetwijfeld dé bezienswaardigheid van Kopenhagen. En ja, het idyllische haventje moet je inderdaad een keer gezien hebben als je in Kopenhagen bent. Je vindt hier oude huizen van ruim 300 jaar oud, en waar ook de bekende Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen nog gewoond heeft. Hoewel Nyhavn een tijdlang gemeden werd vanwege alle dronken zeelieden die hier hun vermaak zochten, is het tegenwoordig het gezicht van Kopenhagen.

Stedentrip Kopenhagen

Naar mijn idee is het iets té toeristisch dus ik heb de vele terrasjes aan de haven overgeslagen maar uiteraard moet je hier wel een keer rondgelopen hebben. Overigens is het haventje ook bij een mooie zonsondergang een aanrader, als de huizen een warme gloed krijgen.

Nyhavn

2. Maak een rondvaart door de haven van Kopenhagen

Toen ik in Nyhaven rondliep bleek er binnen een paar minuten een rondvaartboot te vertrekken. In een opwelling kocht ik een ticket (ca. € 7,- voor een uur) en zat ik ineens op een boot. Het bleek een hele leuke rondvaart te zijn.

Rondvaart Operahuis
Langs het Operahuis

De boot vaart door de haven van Kopenhagen: eerst ga je helemaal naar De Kleine Zeemeermin en daarna vaart de boot de andere kant op, richting de Koninklijke Bibliotheek en dan door de smalle grachtjes weer terug naar Nyhavn. Onderweg wordt er van alles verteld, maar zelf vond ik het vooral leuk om de stad vanaf het water te zien.

Je vaart ook langs de Marine van Denemarken waar kolossale oorlogsschepen aan wal liggen, indrukwekkend!

Rondvaart Kopenhagen
Met de rondvaart vaar je door de haven van Kopenhagen

3. Standbeeld De Kleine Zeemeermin

Met de nadruk op ‘kleine’… Ik was gelukkig van tevoren al gewaarschuwd dat het standbeeldje ‘Den Lille Havfrue’ niet zo gek groot is, anders was het een flinke afknapper geweest. Maar ach, als je toch in Kopenhagen bent moet je het natuurlijk even gezien hebben.

Het is er vaak wel behoorlijk druk bij het standbeeldje; ik zag zelfs allemaal parkeerhavens voor touringcars, dus heb niet de illusie dat je de enige bent. Ook willen veel mensen samen met het beeldje op de foto.

Stedentrip Kopenhagen

4. Amalienborg en Frederikskerk

Niet zo ver bij de Kleine Zeemeermin vandaan ligt het koninklijk paleis van Denemarken: Amalienborg. Je kunt bepaalde delen van het paleis bezoeken; ik heb het zelf niet gedaan omdat dit niet zo gek veel lijkt te verschillen van bijvoorbeeld het Zweeds koninklijk paleis of de Weense Hofburg. Je loopt door ingerichte kamers die een idee geven hoe het er jaren geleden uitzag.

Wel leuk is het om de wisseling van de wacht mee te maken; deze vindt elke vier uur plaats, waaronder om 12.00 uur.

Amalienborg Wisseling van de Wacht

De Frederiks Kirke (ook wel Marmorkirken genoemd) ligt net achter de Amalienborg en is een schitterende koepelkerk, met de grootste koepel van Scandinavië. De kerk doet wat denken aan het Pantheon in Rome. Vanaf april kun je waarschijnlijk ook de koepel weer bezoeken.

Toegang tot de Amalienborg kost 125 DKK (ca. 17 euro); eventueel kun je voor 200 DKK een combiticket kopen voor het Rosenborgpaleis, waar zich de kroonjuwelen bevinden.
Toegang tot de Frederikskerk is gratis.

Frederiks Kirke

5. Slot Rosenborg en de Koningstuin

Op loopafstand van de Amalienborg vind je het prachtige Slot Rosenborg. In dit 17e eeuwse paleis liggen de kroonjuwelen en er zijn allerlei kamers en vertrekken te bewonderen. Zelf heb ik omwille van de tijd dit paleis niet van binnen bezocht, maar het gebouw zelf ziet er al heel mooi en indrukwekkend uit.

Slot Rosenburg
Slot Rosenborg

Wel heb ik in de Kongens Have (Koningstuin), het park rond Slot Rosenborg gewandeld en dit is echt één van mijn favoriete plekken in Kopenhagen. Een prachtig groen park waar de Deense bevolking wandelt, waar schoolklassen aan het honkballen waren en waar talloze bankjes klaarstaan voor wie even van de groene omgeving wil genieten. Het mooiste stukje van het park vond ik de Rozentuin, vlak bij het slot. Hoewel in de maart de rozen uiteraard nog niet bloeien, was deze omsloten tuin een oase van rust, met bankjes in het zonnetje opgesteld waar je echt urenlang met een mooi boek wilt zitten lezen!

Toegang tot Slot Rosenborg kost ook 125 DKK (ca. 17 euro), maar het is ook mogelijk om een combiticket te kopen voor de Amalienborg voor 200 DKK.

Rozentuin Rosenborg
De rozentuin bij Slot Rosenborg

6. Rundetaarn – De Ronde Toren

De Ronde Toren (Rundetaarn) is een mooie toren in het centrum van Kopenhagen, waar je het oudste observatorium ter wereld vindt. Het leuke van deze toren bezoeken is dat je bijna zonder traplopen boven komt. In de toren loopt er een gang in spiraalvorm naar boven. Alleen de laatste paar meter moet je even een trapje op.

Rundetaarn

Onderweg is er vanalles te zien. Niet alleen de ramen die een mooi uitzicht geven over de stad, maar je passeert ook nog een interessante expositieruimte met kleine shop. In deze ruimte was er tijdens mijn bezoek aandacht voor de sprookjes van H.C. Andersen.

Boven is een platform waar je rond kunt lopen om van het uitzicht te genieten. Ik kan je aanraden om, indien mogelijk, de toren net voor zonsondergang te beklimmen. Vanaf het uitzichtpunt heb je een prachtig uitzicht over de stad en is het een mooi gezicht om de zon onder te zien gaan.

Een ticket kost 40 DKK, omgerekend ruim € 5,00.

Stedentrip Kopenhagen
Zonsondergang Rundetaarn

7. De Botanische Tuin en het Palmenhuis

Bij het Natuurhistorisch Museum vind je de Botanische Tuin van de Universiteit van Kopenhagen waar tal van bijzondere planten en bloemen te zien zijn. Midden in het park ligt een grote vijver met een idyllisch bruggetje er overheen. Aan de overkant van de vijver vind je het indrukwekkende Palmenhuis (Palmehuset).

Palmenhuis Kopenhagen

Het ontwerp van het gebouw is geïnspireerd op het Londense Crystal Palace, dat ooit gebouwd werd voor de Wereldtentoonstelling van 1852. In het Palmenhuis vind je allerlei ruimtes met elk hun eigen klimaat. Zo is er een vochtige jungleruimte, een koele Mediterrane ruimte en, hoogtepunt natuurlijk, de grote koepel waar echt enorme palmbomen te bewonderen zijn. Verder is er een enorme kas vol cactussen en is er een vlinderkas waar je in de zomer tussen talloze vlinders loopt.

Palmenhuis Kopenhagen

Ik ben niet zo’n fervente botanicus dus hoe alle bomen en planten heten vind ik niet zo heel interessant maar toch is het Palmenhuis echt leuk om doorheen te lopen. Bij veel bijzondere planten en bomen staan bordjes met uitleg en die zijn dan wel weer leuk om te lezen.

Zeker de koepel is ontzettend fotogeniek, evenals de prachtig bewerkte metalen trappen die je naar een rondgang boven in de koepel brengen, vanaf waar je bovenop de palmbomen kijkt.

Palmenhuis Kopenhagen

Kortom, een bezoek aan het Palmenhuis is zeker een aanrader!

Je kunt er voor kiezen om een los ticket te kopen voor het Palmenhuis (60 DKK/8 euro), óf voor een combiticket waarmee je ook het Natuurhistorisch Museum en het Zoölogisch Museum kunt bezoeken (105 DKK/14 euro).

8. De Koninklijke Bibliotheek

Aan het water van de haven van Kopenhagen vind je het strakke, moderne gebouw van de Koninklijke Bibliotheek. Zet deze zeker op je lijstje want het is een toffe bibliotheek om te bezoeken!
Als je binnenkomt, kun je de lift nemen naar de 6e verdieping vanaf waar je een schitterend uitzicht door de enorme glazen voorpui van de bibliotheek hebt. Je kunt een bezoekje brengen aan de oude leeszaal (fotograferen niet toegestaan en eigenlijk ook alleen toegang als je daadwerkelijk wilt lezen).

Kongelige Bibliotek

Beneden vind je een leuke lunchroom en is er een klein winkeltje. Er worden regelmatig ook interessante exposities gehouden, waarvoor vaak wel een ticket gekocht moet worden.

Vlak naast de bibliotheek liggen juist hele oude middeleeuwse gebouwen, zoals het brouwhuis ‘Christian IV Bryghus’: een bijzonder contrast met de moderne architectuur van de bibliotheek.

Christian IV Brew House

Naast de bibliotheek vind je het Deens Architectuur Centrum BLOX, ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas.

Bibliotheek Kopenhagen
De enorme glazen voorgevel van de Bibliotheek.

9. Onze-Lieve-Vrouwekerk: de kathedraal van Kopenhagen

De kathedraal van Kopenhagen is de Vor Frue Kirke: de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Op deze plek in Kopenhagen staat er al sinds 1209 een kerk, maar het huidige gebouw dateert van 1829. Een uiterst bijzondere kerk want, hoewel de naam doet vermoeden dat deze kerk aan Maria gewijd is, is er binnen geen enkele verwijzing naar haar.

OLV Kerk Kopenhagen

In de kerk, die overigens verrassend strak en modern oogt van binnen, valt vooral het enorme beeld van de Zegenende Christus op, dat voorin de kerk staat. In de beuk van de kerk vind je links en rechts standbeelden van de Twaalf Apostelen (waarbij Judas is ingewisseld voor Paulus).

Vor Frue Kirke

Alleen in de reliëfafbeelding ‘Christus op weg naar het Kruis’, die net onder de grote koepel is aangebracht is ongetwijfeld Maria te vinden in de stoet maar dat is dan ook de enige afbeelding van haar in deze kerk.

Vor Frue Kirke

Zelf bezocht ik de kathedraal tijdens een gratis orgelmatinee; deze vinden in de wintermaanden wekelijks plaats op zaterdagmiddag van 12.00 – 12.30 uur. Een mooie gelegenheid om de kerk te bezoeken!

10. Nyboder

Nyboder is een woonwijk met hele oude geelgekleurde huisjes, die dateren uit de 17e en 18e eeuw. Deze zijn ooit gebouwd voor de groeiende populatie medewerkers (en hun families) van de Marine. Hoewel de huizen nog lang voorbehouden waren voor defensiepersoneel, kan tegenwoordig iedereen in deze huisjes wonen. Ze zien er bijzonder leuk uit en ik zou hier best in willen wonen!

Nyboder Copenhagen

Nyboder vind je aan de noordkant van het centrum, ten zuiden van Kastellet en ten noordzijde van de Sankt Pauls Kirke, die ook wel Nyboderskirke genoemd wordt.

Nyboder

11. Kastellet

Vlakbij Nyboder vind je Kastellet: een vijfpuntige vesting waar nog een Hollandse ingenieur aan mee heeft geholpen. Kastellet is nog steeds eigendom van Defensie en onder andere de chef-staf en de militaire geheime dienst zijn in deze oude vesting gevestigd.

Je mag door het gebied lopen en dat is zeker een aanrader. Links en rechts staan de rode barakken en aan de westkant staat er een kerk. Saillant detail: de gevangenis is vlakbij de kerk gebouwd zodat de gevangenen toch nog de diensten mee konden luisteren vanuit hun cel.

Kastellet Kopenhagen

Wat echter nog meer de moeite waard is, is een wandelingetje over de vestingwal. Een prachtige groene omgeving met mooi uitzicht over Kastellet en de omgeving. Ook is dit een ideale plek als je een rondje wilt hardlopen tijdens je stedentrip naar Kopenhagen.

Kastellet Copenhagen
Wandelpad over de vestingmuren.

12. Ny Carlsberg Glyptotek

Eigenlijk zou dit op nummer één moeten staan want ik vond dit echt het hoogtepunt van mijn stedentrip in Kopenhagen! Het Ny Carlsberg Glyptotek is een kunstmuseum, waarin de kunstverzameling van bierbrouwer Carl Jacobsen (van het Carlsberg bier) en zijn vrouw Otilla tentoongesteld is. Ik schreef dit uitgebreide blogartikel over het Glyptoteket, zoals het museum meestal genoemd wordt.

Ny Carlsberg Glyptotek

Je komt binnen in een grote hal, die uitkomt in de Wintertuin. Dit is een hele mooie grote overdekte ruimte met een glazen koepeldak. In de Wintertuin staan enorme palmbomen en heel veel andere groene bomen en struiken, met overal beeldhouwwerken tussen het groen. Wow!

Wintertuin Glyptotek

In het museum vind je een enorme verzameling beeldhouwwerken en schilderijen. Er is een enorme collectie met Deense schilderijen maar ook de bekende namen zoals Edgar Degas (waar ik speciaal voor kwam), maar ook van Van Gogh, Picasso, Renoir, Monet en Auguste Rodin kun je kunstwerken bewonderen. Daarnaast zijn er regelmatig exposities. Het gebouw zelf is ook de moeite waard, met overal verwijzingen naar de rijke bierbrouwer (zoals mozaïeken in de vorm van gerst en hop).

Degas Glyptotek
Een schilderij van Degas in het Glyptotek.


Ik heb anderhalf uur rondgelopen en had nog makkelijk anderhalf uur door kunnen brengen. In de Wintertuin vind je de tearoom ‘Picnic’ (waar ik helaas ook geen tijd voor had). En als het dakterras geopend is heb je vanaf daar ook nog eens een prachtig uitzicht op de koepel van het Glyptotek en over Kopenhagen.

Picnic Glyptotek
Lunchroom Picnic

Trek dus echt een paar uur voor je bezoek uit want dat is dit schitterende museum zeker waard. Ik ben er zó enthousiast over dat er echt een heel lang blogartikel van heb kunnen maken!

Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7
Entree 115 DKK (€ 15,50), gratis entree op dinsdagen

Glyptotek Kopenhagen

13. District Nørrebro

Nee, dit gaat niet over de hippe kleding, maar over de wijk waar de roots van dit kledingmerk liggen. Nørrebro is een wijk aan de noordkant van het centrum van Kopenhagen. Het is een trendy wijk vol leuke hotspots, concept stores, streetart en bijzondere parken.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel veel tijd in Nørrebro doorgebracht heb want ik kwam hier na al een hele dag door Kopenhagen geslenterd te hebben dus had ik geen voeten meer over. Het is echter wel een leuke wijk om doorheen te lopen. Ik vond het winkeltje Kræss aan het Blågårdsgade erg leuk om te bezoeken, met prachtige prints aan de muren die te koop zijn.

Stedentrip Kopenhagen

Breng zeker een bezoekje aan de oude begraafplaats Assistens Kirkegård, waar bekende Denen zoals sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en filosoof Søren Kierkegaard begraven liggen.

Loop je iets verder door naar het noorden, dan kom je in een hele andere omgeving terecht: het superhippe stadspark Superkilen, waar veel Instagrammers naartoe gaan om hun plaatjes te schieten.

Superkilen
Superkilen (Foto: Daniele Salutari via Unsplash)

Icoon shop Shoppen in Kopenhagen

Kom je naar Kopenhagen om te shoppen, dan kun je ook je hart ophalen. Je vindt hier echt zoveel leuke winkels! De bekendste winkelstraat van Kopenhagen is Strøget, waar je echter wel veel bekende ketens vindt. Het is echter een leuke straat en neem zeker ook even de tijd om de Stork Fontein met haar ooievaars te bewonderen.

Stork Fountain Copenhagen

14. Magasin du Nord

Het Magasin du Nord is een Deens warenhuis met de hoofdvestiging uiteraard in Kopenhagen. De hoofdingang van het Magasin du Nord vind je aan het plein Kongens Nytorv. Grappig om te doen: er is een museumpje over het Magasin du Nord, waarbij oude medewerkers van het warenhuis je een rondleiding geven door het museum en vertellen over hun tijd bij het warenhuis.

Het Magasin du Nord zelf is niet veel anders dan de Bijenkorf in Nederland. Op de bovenste etage vind je diverse restaurants waar je leuk kunt zitten, sommige met uitzicht over de stad.

Magasin du Nord Copenhagen

Fotogenieke plekken in Kopenhagen

Ik noemde al het feit dat Kopenhagen zo’n mooie mix is tussen oude middeleeuwse gebouwen en strakke, moderne architectuur. Houd je van fotograferen, dan kun je in Kopenhagen echt je hart ophalen. Ik ben zelf bezig met een serie zwart-witfoto’s van Kopenhagen die ik binnenkort in een fotoblog met jullie zal delen!

Fotografie Kopenhagen

Dit zijn een paar plekken waar je prachtige foto’s kunt maken in Kopenhagen:

15. Magstraede

Tijdens je stedentrip naar Kopenhagen mag ook een bezoekje aan het idyllische straatje Magstraede niet ontbreken. Ga bij voorkeur ‘s ochtends vroeg naar dit prachtige, fotogenieke straatje, zodat je zo min mogelijk andere toeristen op de foto hebt. Dit is één van de oudste straatjes van Kopenhagen.

Magstraede Kopenhagen
Magstraede

Overigens vond ik vergelijkbare huizen aan de andere kant van de haven, in het straatje Wildersgade. Ook hier vind je prachtige oude huizen waar je maar foto’s van blijft maken!

16. Axeltorv

Het plein met de Axel-torens is een mooi voorbeeld van moderne architectuur in een oude stad: deze markante torens liggen op een steenworp afstand van het oude stadhuis uit 1905. Het is een levendig gebied vol restaurants en cafés, waar het in de avonden heel gezellig is.

Axel torens Kopenhagen

17. Larsens Plads

Het is een mooi wandelingetje over Larsens Plads vanaf de Amalienborg naar de Kleine Zeemeermin. Je komt langs allemaal schitterende oude gebouwen, zoals de National Gallery (momenteel helaas alleen te bezichtigen op afspraak) en oude havengebouwen.

Aan de overkant ligt het supermoderne Opera House; een bijzonder contrast met de oude gebouwen aan de Larsens Plads. En maak zeker ook een fotootje van de Gefion Fountain: een fontein met een Noorse godin met vier ossen er op.

Stedentrip Kopenhagen tips

Leuke adresjes in Kopenhagen

Tja, ik heb zo’n lange lijst met toffe adresjes genoteerd dat ik hier een apart blog over geschreven heb. Maar mijn favoriete vijf hotspots deel ik nu alvast met je want deze vijf mag je écht niet missen!

18. Paludan Bog & Café

Dit is echt een heel erg tof adresje: Paludan Bog & Café! Pal naast de Universiteit van Kopenhagen vind je deze boekwinkel annex restaurant. Het is echt een groot pand met allemaal verschillende kamers vol boekenkasten én tafeltjes waar je kunt eten.

Ik heb hier een heerlijke burger met gorgonzola op die ik je zeker aan kan raden. Het is hier altijd superdruk met zowel toeristen maar ook veel locals. Ik begrijp heel goed waarom: als ik in Kopenhagen zou wonen zou ik hier ook ongetwijfeld elke week zitten!

Er zijn allemaal boekenkasten waar leesexemplaren in staan (helaas wel allemaal in het Deens) en al met al zorgt deze combi voor een relaxte sfeer in het restaurant. Zet deze echt bovenaan op je lijst!

Paludan Bog en Cafe

19. Les Trois Cochons

Het prachtige en supertrendy restaurantje Les Trois Cochons ligt wat buiten het centrum, in de buurt van Frederiksberg (en toevallig om hoek van mijn hotel). Ik heb hier heerlijk ontbeten met een wafel met fruit. Les Trois Cochons ligt aan een rustig straatje en het eten is voortreffelijk. Het is een soort Franse bistro met dito menukaart.

De foto spreekt vast voor zich!

Les Trois Cochons

20. Seaside

Dit is ook een heel fijn adresje, vooral in de zomermaanden! Seaside ligt (uiteraard) aan het water, met een groot terras er voor. Binnen vind je allemaal verschillende keukens, wat dit een beetje het gevoel van een foodhall geeft. Echter hoef je niet overal apart te bestellen: via een QR-code kom je in een webshop-omgeving terecht waar je bestelt wat je wilt, ongeacht bij welke foodstand je wilt bestellen.

Seaside Kopenhagen

De hoge ramen en het hippe interieur zorgen voor een heel fijn Scandinavisch sfeertje waar ik echt blij van werd! Ik bestelde bij de Argentijnse Patagonia Grill een Churrasco sandwich: een heerlijk broodje met een echte Argentijnse steak en een pittige chimichurrie saus er op. Aanrader!!

Seaside Kopenhagen

21. Foodhall Torvehallerne

Torvehallerne is een hele toffe foodhall vlakbij Nørrebro. Eigenlijk zijn het twee hallen naast elkaar vol leuke foodstands en restaurantjes. Tussen de twee hallen in vind je nog een bloemenmarkt en staan er lange picknicktafels klaar waar groepen gezellig een drankje doen.

Je vindt echt allerhande foodstands in Torvehallerne. Zelf ging ik opnieuw op de Argentijnse tour en bestelde ik drie heerlijke empanadas bij Boca.

In het weekend is het er razend druk dus is het vaak zoeken naar een plekje. Maar breng hier zeker een bezoekje want Torvehallerne is echt leuk (en lekker!).

Torvenshalle Copenhagen

22. BRØG Litteraturbar

En nog een boekwinkel annex café, maar dan heel anders dan voornoemde Paludan. Tja, het zou echt mijn droombaan zijn om zo’n boekwinkeltje met café te runnen dus ik denk dat er daarom maar liefst twee in dit lijstje staan.

De BRØG Litteraturbar ligt in hetzelfde straatje als Paludan. Als je binnenkomt vind je eerst de kassa. Het volgende zaaltje is het café, wat niet zo groot is dus het zit hier al snel vol. Weer een deur verder kom je in de boekwinkel. Er worden uiteraard vooral Deense boeken verkocht, maar toch vind je hier ook wel hele toffe andere boeken en producten.

Stedentrip Kopenhagen tips

Ik ben bezweken voor een prachtige Cereal city guide van Kopenhagen: niet omdat ik nog een reisgids voor Kopenhagen nodig had maar gewoon omdat het zo’n mooi boek is dat goed in ons Scandinavische interieur past. Een leuk souvenirtje dus!

Literatuur Bog Cafe

Bezienswaardigheden in Kopenhagen die ik heb gemist (maar die waarschijnlijk wel de moeite waard zijn…)

In twee dagen tijd kun je heel veel van Kopenhagen zien, maar helaas net niet alles. Ik heb dus helaas een paar dingen van mijn lijstje moeten schrappen omdat ik simpelweg geen tijd en/of energie meer had. Er zijn echter nog twee dingen die eigenlijk wel op je to-do-lijst van Kopenhagen moeten staan:

23. Tivoli

Tivoli is een attractiepark in Kopenhagen en is één van de oudste amusementsparken ter wereld. Walt Disney kwam hier al om inspiratie op te doen voor zijn parken en ook Hans Christian Andersen kwam af en toe in Tivoli.

Omdat Tivoli alleen in de zomermaanden en rond kersttijd geopend is, kon ik het begin maart niet bezoeken. Ik kan dus niet beoordelen of het de moeite waard is, maar Tivoli is wel een bekende naam in Kopenhagen dus als je de kans hebt zou je zeker eens moeten kijken wat het is.

Voor ca. € 20,00 heb je alleen een toegangskaart tot het park; wil je ook in attracties dan betaal je extra per attractie. Het is ook mogelijk om een extra kaart te kopen waarmee je wel onbeperkt in alle attracties mag.

Tivoli Kopenhagen

24. Vrijstad Christiana

Hier had ik op zich nog wel een bezoekje aan willen brengen maar ik redde het qua tijd niet meer.

In de jaren ’70 kraakte een groep hippies een oude kazerne in Kopenhagen en werd Christiania als een soort vrijstad uitgeroepen. Tegenwoordig wonen er zo’n 850 tot 1000 mensen in Christiania: veel hippies en kunstenaars. Harddrugs zijn verboden maar softdrugs schijnen er vrij massaal verhandeld te worden.

Omdat er veel streetart te zien zou zijn leek het mij wel leuk om te gaan kijken (hoewel er erg krampachtig gedaan wordt over het maken van foto’s). Tegelijk schrikken de laatste recensies op Google mij ook wel een beetje af: het sfeertje schijnt af en toe wat beklemmend en zelfs wat dreigend te zijn, met vrij veel mensen die stoned of dronken zijn. En aangezien ik de geur van wiet echt verschrikkelijk ranzig vind weet ik niet of ik wel blij zou worden van een bezoekje aan Christiania.

Kortom, lees je van tevoren goed in over deze enclave en besluit dan zelf of je er een bezoekje wilt brengen of niet.

Christiania Kopenhagen
Foto: rminedaisy via Unsplash

Accommodatie: CityHub Kopenhagen

Last but not least een tip voor een heel tof hotel! Of eigenlijk lijkt CityHub Kopenhagen meer op een hostel, maar dan wel een heel luxe hostel. Je slaapt in je eigen ‘hub’: een cabine met bluetooth verbinding en geluidsboxen, met verlichting die je via je app bedient en een volledig digitale check-in en check-out. Douches en toiletten (en een sauna!) zijn weliswaar gedeeld maar ook ontzettend goed verzorgd. Er zijn fijne Rituals-producten, haarföhns en genoeg ruimte om je spullen neer te leggen.

CityHub Copenhagen

Dit is echt het meest trendy hotel waar ik ooit verbleef en ik vond het er echt gewéldig! Ook hier schreef ik natuurlijk een uitgebreid blog over want er is zóveel over te vertellen!

CityHub Copenhagen


Icoon tip

Tip! Je vindt de CityHub Kopenhagen iets buiten het centrum, maar met een e-bike van Lime (even de app van Lime downloaden en je aanmelden; via de app zoek je beschikbare fietsen in de buurt op) ben je in een mum van tijd in het centrum. Of je wandelt 15-20 minuutjes waarbij je langs allemaal leuke hotspots en winkeltjes komt.


CityHub Kopenhagen
Mijn ‘hub’ bij CityHub Kopenhagen.

Kopenhagen, een aanrader?

Ja, ik vind Kopenhagen zeker een aanrader! Ik bracht twee volle dagen in de Deense hoofdstad door maar kwam eigenlijk net nog één dag tekort. Ik zou dus zeker (minimaal) drie dagen uittrekken om Kopenhagen te ontdekken.

De stad is niet zo gek groot en hoewel alles aan te lopen is, had ik aan het einde van de eerste dag toch 18 kilometer wandelen op de teller staan. Ik kan je dus aanraden om gebruik te maken van de Lime e-bikes. Als je je aanmeldt bij de app van Lime, kun je in de app zoeken welke fietsen er in de buurt staan. Via de app ontgrendel je de fiets en je zet hem even later weer ergens anders neer (niet verplicht in een bepaald rek ofzo, dus je bent vrij om te parkeren waar het jou uitkomt, mits de fiets geen voetgangers hindert). Lime biedt in andere steden (zoals Stockholm) ook e-steps aan maar in Kopenhagen zijn die in het centrum verboden.

Stedentrip Kopenhagen
Zonsondergang in Kopenhagen


Meer tips voor Kopenhagen:

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply lokonida

    Bedankt voor de goede tips in je artikel.
    lokonida onlangs geplaatst…Inspiraties voor een mooi terras en dakenMy Profile

    10 maart 2022 at 12:38 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge