Follow me:

De Ardennen: Een ijzige winterhike langs een sprookjeskasteel

Voorzichtig schuifelen we over het wandelpad dat langs de rivier slingert. Het pad is voorzien van een glibberige ijslaag dus oppassen is geboden! Ik neem het zekere voor het onzekere en loop vooral door de berm, waar het ‘minder ijs’ is en vooral ‘meer sneeuw’. Toch genieten we volop van deze prachtige winterhike, die ons door een heel mooi stukje Belgische Ardennen voert. En als we dan oog in oog staan met het sprookjeskasteel Reinhardstein, is deze route alle moeite meer dan waard!

Vroeg in de ochtend stappen we al in de auto richting de Belgische Ardennen. Zó vroeg zelfs, dat we geen last van file hebben en al rond acht uur in de Ardennen arriveren. We parkeren in het slaperige dorpje Sourbrodt en trekken onze wandelschoenen aan. Tot onze verrassing blijkt hier een redelijke laag sneeuw te liggen, wat het wandelen niet eenvoudiger maakt. Vooral niet, omdat de sneeuwlaag blijkbaar half gesmolten en daarna weer aangevroren is, wat voor een spekgladde laag zorgt.

 

De dag begint met mist maar die trekt gelukkig al snel op.

Afslag gemist

We lopen route 51 van de website Ardennenwandelen.nl, een site waar echt prachtige wandelingen in de Belgische Ardennen te vinden zijn. De route begint glooiend maar door de laaghangende mist kunnen we niet zo gek ver kijken. Soms is het een beetje zoeken of we wel de goede route hebben en ergens bij punt 4 of 5 gaat het mis. Er moet een ‘grazig afdalend pad’ naar rechts zijn, dat ons bij het riviertje de Bayahon brengt. Inderdaad is er een pad naar rechts dat onder de sneeuw ook wel grazig lijkt te zijn, maar aan het einde is er geen riviertje te zien. Google Maps biedt uitkomst en we weten daarmee uiteindelijk wel bij de rivier uit te komen. Waarschijnlijk een stukje verderop dan de bedoeling is, maar dat is niet erg; we zijn in ieder geval weer on track!

Dit is echt een prachtig stukje van de route! Naast ons ruist het riviertje en we lopen over een mooi (maar spekglad!) pad richting Moulin de Bayehon. Af en toe steken we een bruggetje over. Ook na de Moulin, die helaas gesloten is (daar gaat de punt appeltaart, waar we ons op verheugd hadden!) blijven we het riviertje een heel eind volgen. Wat verderop buigen we van de Bayehon af en bereiken we het riviertje de Warche. We doen ook het extra uitstapje naar de waterval en zien dan gelijk het sprookjesachtige kasteel Reinhardstein liggen.

 

winterhike ardennen

Een mooi maar spekglad pad langs de rivier.

Kasteel Reinhardstein

Het is een geglibber want de paden blijven met ijs bedekt dus het is echt oppassen. Vanaf Reinhardstein gaat er een pad naar het stuwmeer van Robertville, een enorm meer met een hoge stuwdam. Op zoek naar een restaurant of café lopen we de dam over, maar helaas is de kiosk aan de overkant ook dicht. Dan maar één van de meegenomen mueslibollen als lunch en dat smaakt eigenlijk ook prima! We lunchen op de verlaten binnenplaats van het kasteel dus nog een prachtige locatie ook!

Vanaf hier hebben we gelukkig de ijzige paden wel gehad. De route wordt nu vervolgd via landweggetjes en door kleine dorpjes en dat loopt toch wel wat comfortabeler. De routebeschrijving is duidelijk dus we hoeven nauwelijks te zoeken en zo zijn we al snel weer terug in het dorpje Sourbrodt. Waar we bij de vorige hikes de laatste kilometers echt aftellen, zijn we nu eigenlijk sneller bij de auto dan verwacht. En als we eenmaal in de auto zitten….dan merken we toch wel dat we een winterhike van achttien kilometer in de benen hebben zitten!

winterhike reinhardstein

Kasteel Reinhardstein

Monschau

Op zo’n twintig kilometer afstand van Sourbrodt ligt het prachtige Duitse plaatsje Monschau. We parkeren de auto iets buiten het oude centrum en lopen langs de rivier de Altstadt in. Wat een schitterend stadje is dit! Omdat het winter is, zijn veel van de (toeristen)winkels en horecagelegenheden gesloten, maar we krijgen toch wel een goede indruk van het stadje. Ik vermoed dat het hier in de zomer een gekkenhuis is, maar in deze periode van het jaar is het nog lekker rustig.

 

Monschau

Monschau

 

We slenteren door het stadje, maken wat foto’s en eten een heerlijke Luikse wafel in één van de cafeetjes. Voor de terrasjes is het nog veel te koud maar we komen ongetwijfeld nog eens terug met beter weer!

 

winterhike

Een Luikse wafel gaat er prima in!

Andere hikes die we maakten in de Ardennen:

Tips voor een lang weekend in de Ardennen?

Ik schreef dit blogartikel over mijn favoriete stadjes, de leukste bezienswaardigheden, mooie wandelroutes en toffe accommodaties in de Belgische Ardennen. Genoeg inspiratie om een heel weekend in de Ardennen door te brengen!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Gundi Cayet

  Dag Anne, als beginnende blogger is het leuk bij jou inspiratie op te doen.
  Leuke tips. Bedankt om deze te delen. Ik ben trouwens van België en vorige jaar ook nog naar Kasteel Reinardstein geweest.
  Gundi Cayet onlangs geplaatst…4 daagse in Londen. Onze hoogtepunten van dag 1…My Profile

  7 september 2019 at 9:51 pm
  • Reply Anne

   Wat leuk om te horen Gundi!! Ik kom snel een keer een kijkje nemen op jouw blog!

   7 september 2019 at 10:18 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge