Follow me:
Wintersport

Wintersport: Het Kleinwalsertal, een Alpengebied op 800 km!

Als ik moet kiezen tussen zomervakantie en wintersport, is de keuze héél erg lastig. Het is heerlijk om in de winter een weekje op de lange latten te staan. Onthaasten en ontstressen ten top! Meestal begint het in september alweer te kriebelen en ga ik stiekem alweer Wintersporters.nl bestuderen voor een mooie bestemming! De komende weken deel ik een aantal leuke bestemmingen met jullie! Deze week: het Oostenrijkse Kleinwalsertal! 

Het Kleinwalsertal is in Oostenrijk gelegen maar kan alleen vanuit Duitsland bereikt worden. Tussen Mittelberg (het achterste dorp in het Kleinwalsertal) en Lech is immers een bergrug-zonder-bergpas gelegen. Het grootste voordeel van het Kleinwalsertal vind ik de afstand. Vanuit Utrecht is het slechts 800 km. naar dit skigebied en dat is toch aanzienlijk dichterbij dan de meeste andere skigebieden, terwijl je je hier wel midden in de Alpen voelt.

Versnipperd

Het Kleinwalsertal is geen enorm gebied maar komt met 128 km. piste toch prima mee. Het is wel jammer dat deze 128 km. niet aaneengesloten zijn maar versnipperd over verschillende gebiedjes. Zelf ben ik hier vier dagen geweest en dat was prima uit te houden. Tijdens onze vakantie had ook een gedeelte van Duitsland schoolvakantie zodat het behoorlijk snel volliep op de piste. Aangezien ik gewend was om buiten de vakantieperiode in Zuid-Frankrijk te skiën, waar je vaak de piste voor je alleen hebt, was dit wel even wennen, maar het was wel een stuk rustiger dan tijdens Nederlandse schoolvakanties.

KLeinwalsertal

Het Kanzelwandgebied bij Riezlern

Het hoogste punt van het Kleinwalsertal is 2224 meter en is een vrij sneeuwzeker gebied. In het Kanzelwandgebied staan veel sneeuwkanonnen dus ook in een slechtere winter weten ze de pistes hier nog wel redelijk op orde te houden.
Er zijn veel leuke restaurantjes op de piste, zoals het Alpe Obere Bierenwang halverwege het Kanzelwandgebied. Vanuit het restaurant bovenaan de Fellhorn heb je schitterend uitzicht over de omgeving!

Riezlern

Riezlern ligt op 1086 meter hoogte en is het grootste dorp van het Kleinwalsertal. Dit is echt een gezellig Oostenrijks skidorp! Vanuit hier kun je het Kanzelwandgebied in via de lange gondelbaan. Vanaf de top loopt er een hele lange piste naar Riezlern; deze is leuk en afwisselend!
Vlak onder de top kun je een stukje zwarte buckelpiste nemen, waar diverse waarschuwingsbordjes staan dat deze absoluut niet voor beginners is. En dat klopt…enorm hoge buckels op een hele steile zwarte piste, dat was pittig! Uiteraard kwamen we zonder te vallen beneden en het was een fantastische uitdaging!

Buckelpiste Kanzelwand

Het leuke is dat je vanuit Kanzelwand naar Duitsland kunt skiën. Niet dat je echt een grenspaal ziet maar het is wel een grappig idee! Plus dat je telefoon voortdurend smsjes blijft sturen: “Welkom in Duitsland”, “Welkom in Oostenrijk”!

‘s Avonds is de beste apres-ski in de Schirmbar onderaan de piste in Riezlern. Gezellige muziek!

Ifen

Qua natuurschoon is er niets mis met het Kleinwalsertal, waarbij onze sterke voorkeur uitgaat naar het gebied Ifen! Je skiet hier onder enorme rotspartijen door, prachtig!! Ook de pistes bij Ifen zijn leuk en erg lang; je kunt vanaf de top op verschillende manieren helemaal tot het dal skiën. Onderaan ligt nog een leuke zwarte piste, hoewel die tijdens onze vakantie meer bruin dan zwart was! Er moet dus wel genoeg sneeuw liggen want in Ifen wordt nog nauwelijks met kunstsneeuw gewerkt.
Een ander nadeel van Ifen is de enorm trage stoeltjeslift naar boven. Bij mooi weer is het goed te doen en kun je in het zonnetje van de schitterende omgeving genieten. Echter, als het koud is en waait…bevries je in de lift! Omdat Ifen ook een populair wandelgebied is, moet de lift nogal eens stoppen voor uitstappende wandelaars en dat levert nogal vertraging op.

 

Kleinwalsertal

In Ifen ski je onder enorme rotspartijen door!

Kleinwalsertal: Niet voor echte cracks

Het Kleinwalsertal is geen heel uitdagend gebied al zijn er een paar leuke pistes bij, zoals in voorgaand stukje al genoemd. De meeste pistes zijn echter blauw en rood en heel geschikt voor beginners en gevorderden. Ben je een echte crack die lange dagtochten wil maken, dan heb je in het Kleinwalsertal minder te zoeken.

Landhaus Bromm

Wij overnachtten in Landhaus Bromm, dat iets boven het dorp Riezlern gelegen is. Deze accommodatie heeft onlangs een aantal kamers gerenoveerd en wat zag het er mooi uit! We hadden vanaf ons balkon een prachtig uitzicht op het skigebied van Ifen!

De ontvangst is uiterst vriendelijk, het uitgebreide ontbijt met lokale producten was uitstekend en we hebben genoten van de (eenmalige) gratis toegang tot het mooie wellness-gedeelte!
Parkeren is hier geen probleem, de skibus stopt voor de deur en je loopt ‘s avonds in een kwartiertje naar het dorp. Een perfecte locatie!
Prijzen per kamer: € 100 – € 130 per nacht (twee personen inclusief een heerlijk uitgebreid Walser-ontbijt).

De schitterend gerenoveerde kamers van Landhaus Bromm

De schitterend gerenoveerde kamers van Landhaus Bromm

Uit eten in het Kleinwalsertal

In Riezlern bevinden zich veel leuke restaurants. Onze grote favoriet is de Eberlehof, dat vlakbij Landhaus Bromm ligt. Wat een romantisch plekje!
Als je aan komt lopen zie je deze boerderij al van veraf prachtig verlicht in de sneeuw liggen. Vanuit het restaurant, met knusse houten lambrisering, kun je zo de stal inkijken waar de paarden dromerig voor zich uit staren. De tafels zijn gedekt met huiselijke rood-wit geblokte kleedjes, de menukaart is eenvoudig en prima geprijsd en het eten is uitstekend en vooral erg ruim bedeeld! Dit restaurant is een pareltje!

Topadresje in Riezlern! Romantiek ten top!

Topadresje in Riezlern! Romantiek ten top!

Kortom…

Wil je wel graag skiën maar bijvoorbeeld voor een lang weekend of een midweek, dan is het Kleinwalsertal een leuke optie. Een uurtje of acht in de auto, en je bent al gearriveerd en bevind je je al helemaal in een gezellig Alpensfeertje! De natuur is schitterend, met name bij Ifen.

Nadeel is vooral dat het een wat kleiner en drukker gebied is, waar je overigens wel de volle hoofdprijs betaalt: voor zeven dagen Kleinwalsertal betaal je in het hoofdseizoen € 242,50, wat maar een fractie minder is dan bijvoorbeeld de € 266,50 die je in het veel grotere en modernere Saalbach betaalt! Gelet op veel verouderde liften in dit kleinere gebied, is het behoorlijk aan de prijs!

Overigens is het Kleinwalsertal ook uitstekend te bezoeken in de zomermaanden of in de herfst. Je kunt hier heerlijk wandelen!

Niet zover bij het Kleinwalsertal vandaan ligt het grote Ski Arlberg. Misschien een goed alternatief als je graag in Vorarlberg wilt skiën?

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge