Follow me:
Run of Fame

Wintersport: De mooiste pistes van Ski Arlberg!

Ski Arlberg is één van de bekendste skigebieden van Oostenrijk. Het sneeuwzekere gebied omvat de bekende wintersportplaatsen Sankt Anton en Lech, met daarnaast nog kleinere dorpjes als Zürs, Warth en Stuben. Waar Sankt Anton vooral een gebied voor meer gevorderde skiërs is, kunnen beginners juist beter in Lech terecht. Daar vind je veel brede, blauwe pistes om rustig bochtjes te kunnen draaien. Wie echter wat meer ervaren is en uitdaging zoekt, kan in Sankt Anton juist prima uit de voeten.

De afgelopen twee winters hebben we in dit mooie skigebied geskied. Natuurlijk heeft elke skiër zijn voorkeuren wat pistes betreft, maar ik deel graag mijn favoriete pistes in Ski Arlberg met jullie! De nummers kun je terugvinden op de interactieve skimap van Ski Arlberg.

‘s Ochtends warmdraaien – 63 Osthang Einfahrt (Sankt Anton)

Dit is geen hele bijzondere piste, maar wel mijn favoriete piste om ‘s ochtends even op warm te draaien. Als je vanuit Sankt Anton de Galzigbahn omhoog neemt, kun je op deze enorm brede blauwe racebaan weer even het skigevoel in je benen krijgen. Probeer links van de stoeltjeslift te skiën; hier is het vaak iets rustiger en is de sneeuw het langst goed.

144 Muggengrat-Täli (Zürs)

Deze fantastische rode afdaling is niet alleen qua skiën een aanrader, ook de natuur is hier prachtig. Bovenaan daal je af onder de steile grijze rotsen en heb je een schitterend panorama voor je liggen. Bovenaan liggen de mooie brede hellingen, onderaan wordt het wat smaller en kom je vaak nog wat buckels tegen. En dat maakt het spannend: het laatste stuk is namelijk vlak en dus moet je op het buckelstuk zo vroeg mogelijk vaart maken. Tot hoe ver blijf je bochtjes draaien? Ben je te laat met gas geven? Dan wordt het prikken!

Muggengrat-Täli Ski Arlberg

Een fantastisch uitzicht vanaf de top van de Muggengrat!

145 Muggengrat (Zürs)

Dit is een supersimpele piste maar oh, wat is hij lekker! Het leukste is om vanaf boven gelijk gas te geven en in één streep zo hard mogelijk door te skiën naar de Muggengratstoeltjeslift. Ook hier ski je onder de steile rotsen door en dat is toch wel sensationeel mooi. Maar veel tijd om daarvan te genieten heb je niet want deze piste nodigt uit tot jagen!

85 Valfagehrjoch (Sankt Anton)

Dit is echt een schitterende piste! Je moet er wat voor over hebben want de stoeltjeslift is wat ouder, is niet zo snel en heeft geen windbubbel. Vlak voor het bergstation zullen mensen met hoogtevrees ook een paar keer moeten slikken want onder je loopt de berg steil af. Je wordt echter beloond met een mooie afdaling. Ski je vanaf de 85 verder door op de blauwe 100 (Valfagehr) richting de Flexenbahn, dan kun je echt kilometers maken!

86 Schindlerkar (Sankt Anton)

De Vallugaseilbahn brengt je op spectaculaire wijze naar bijna het hoogste punt van Ski Arlberg. Dit is geen lift die je drie keer per dag neemt, want je staat hier altijd wel een tijdje te wachten. Maar je moet deze lift wel echt een keer genomen hebben want het uitzicht vanaf de Valluga is waanzinnig mooi en ook de rit er naartoe is al spectaculair. Op de top kun je zelfs nog het kleinere liftje Valluga II nemen om nog hoger uit te komen, maar hier kun je niet meer skiën.

Vanaf het bergstation van de grote gondel ski je de relatief eenvoudige 92 Vallugagrat naar het sleepliftje en vanaf daar kun je de mooie skiroute 86 (Schindlerkar) nemen. Een aanrader!

 

Ski Arlberg Valluga

Alleen al de gondel naar de Valluga is sensationeel!

1 Rendl (Rendl)

De dalafdaling van Rendl is een superleuke afdaling. Buckels wisselen zich af met vlakkere stukken en zorgen voor een hele afwisselende piste. Meestal staan we onderaan, kijken we elkaar aan en besluiten hem nóg een keertje te doen. En dan nog een keertje… Gewoon omdat hij zo leuk is! Voor het meeste skiplezier pak je vanaf de het bergstation van de Rendl gondel eerst nog even de Gampbergbahn, zodat je eerst de prachtige zwarte piste 5 kunt nemen en dan zo de rode 1 opdraait.

Skiroute 170 – Madloch – Zug (Zürs)

Wie de uitdaging aangaat om de Run of Fame te skiën, zal ook deze prachtige skiroute nemen om van Zürs naar Lech te skiën. Niet alleen de piste is heel fijn, ook de omgeving is hier erg mooi. Omdat het een populaire doorgangsroute is, kan het er wel wat drukker zijn en dat is eigenlijk de enige ‘maar’ van deze skiroute.

 

Ski Arlberg

Bovenaan de Madloch-Zug skiroute

105 Seelehang / 106 – Albona (Stuben)

Het kleine gebiedje bij Stuben heeft best een paar hele leuke afdalingen. Het is hier net wat minder druk dus dat skiet heel ontspannen. De pistes 105 en 106 zijn bij mij favoriet, hoewel ook 107 superleuk is om een paar keer te doen. Bij het Albona Mittelstation kun je leuk lunchen!

30 Platti Standard (Sankt Anton)

Boven St. Anton hebben we een paar keer een leuke zwarte piste geskied; ik weet eerlijk gezegd het nummer niet zeker maar ik vermoed dat het pistenr. 30 is. Net onder het restaurant bij de Gampenbahn buigt deze zwarte af van de blauwe piste en ski je tussen de bomen naar Sankt Anton terug. Een mooie afdaling voor als het wat minder weer is, omdat het zicht tussen de bomen snel iets beter is dan bovenin.

Skiroute 16 – Riffelscharte (Rendl)

Dit is één van de lastigste pistes die ik ooit geskied heb, het bovenste gedeelte tenminste. Smal, ijzig en met enorme buckels is deze piste echt niet geschikt voor beginners. Vanuit de stoeltjeslift Riffelbahn II zagen we veel skiërs links van de lift offpiste naar beneden gaan; wellicht dat dit een eenvoudiger afdaling is dan de skiroute zelf. Maar zoals gezegd, vooral bovenin is de Riffelscharte echt lastig, ben je wat verder afgedaald, dan worden de buckels minder hoog en ben je met een paar slagen beneden. Toch was het (achteraf 🙂 ) supergaaf om gedaan te hebben dus ook deze mooie afdaling krijgt een vermelding!

 

Run of Fame

Wat is jouw favoriete piste in Ski Arlberg (of daarbuiten)?

 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge