Follow me:

Wenen: Stad van Sisi, Schönbrunn, streetart en Spittelberg

Dit weekend bezochten we de Oostenrijkse hoofdstad Wenen met een groepje van vijf vriendinnen. Heel gezellig natuurlijk en we hadden al snel door dat ‘de hele stad zien’ een tè ambitieus plan was voor één weekend. Daarom hebben we moeten kiezen voor alleen een paar highlights van Wenen. We bezochten het Sisi Museum, een prachtig verlicht Schönbrunn, slenterden langs mooie streetart in Mariahilf en door de gezellige wijk Spittelberg.

Toen we vrijdagmiddag in Wenen arriveerden, viel direct de wat bombastische architectuur van de stad op. Enorme gebouwen met brede drukke straten en soms een verrassende combinatie tussen oud en nieuw. Zo hebben de Weners het bedacht om pal voor de mooie, statige Hofburg een afzichtelijk modern grijs vierkant gebouw te plaatsen en volop geparkeerde auto’s voor de deur. Geen smaak, die Wieners!

 

Wenen Hofburg

Welke cultuurbarbaar heeft het ooit bedacht om parkeerplaatsen voor de Hofburg te maken?!

Sisi Museum

In de Hofburg vind je het Sisi Museum, over de onfortuinlijke keizerin Elisabeth die haar vrijheid in het Beierse Possenhofen opgaf voor een keizerlijk huwelijk met alle bijbehorende hofceremonieel. Uiteraard is Elisabeth bekend geworden door de filmtrilogie Sissi. De rondleiding in het museum begint met een blik in de serviezen van het keizerlijke hof; op zich leuk maar na tien vitrines met borden en schalen heb je wel het gevoel dat je het gezien hebt. Daarna komt het interessante gedeelte: een inkijkje in het echte leven van Sisi. Niet het geromantiseerde verhaal dat Romy Schneider op het witte doek bracht, maar een beschrijving van de keizerin aan de hand van brieven, boeken en oude spullen. Door de audiotour hoor je veel interessante feiten en weetjes, leuk! Aan het einde van de rondleiding loop je nog door de voormalige vertrekken van Franz Joseph en Elisabeth.

Trek echt ruim de tijd uit voor het Sisi Museum; wij hadden niet gek veel tijd en hebben het laatste gedeelte daarom een beetje afgeraffeld. Ik denk dat je zeker wel een uur of drie in het museum door kunt brengen, maar neem minimaal twee uur de tijd.

 

Wenen sisi museum

In de statige Hofburg vind je het Sisi Museum

 

Schloss Schönbrunn

Wie op Wenen googelt, krijgt als eerste fotootjes van Schloss Schönbrunn te zien, als hoogtepunt van Wenen. Niet voor niets, want dit voormalige keizerlijke zomerpaleis is echt prachtig! In de kerstperiode vind je op het voorplein een leuke kerstmarkt en kun je achterin de tuin naar de prachtig verlichte Gloriëtte wandelen. ‘s Zomers liggen de tuinen er echt prachtig bij. Wij besluiten aan het einde van de middag naar Schönbrunn te gaan, als het buiten donker wordt en het paleis prachtig verlicht is. De kerstmarkt is één van de leukste van Wenen, zeker met het paleis als achtergronddecor.

 

Schloss Schonbrunn

De kerstmarkt voor het prachtig verlichte Schloss Schönbrunn

Streetart

Minder bekend in Wenen is de prachtige streetart die je hier kunt vinden. Langs de Donau-oever (vanaf metrostation Schottenring) loop je langs 3 kilometer muurschilderingen, hoewel wij hier uit tijdgebrek niet meer geweest zijn. Wel hebben we een bezoekje gebracht aan de wijk Mariahilf, waar we deze prachtige kunstwerken zagen!

 

Streetart in Mariahilf

Aan de Magdalenenstraße vind je deze prachtige muurschildering.

Spittelberg

Het leukste stukje van Wenen is naar mijn mening het kleine wijkje Spittelberg, vlak achter het Museum Quartier. In de smalle klinkerstraatjes is er vanaf half november een leuke kerstmarkt, die je zeker niet moet overslaan. Je vindt hier ook veel gezellige restaurants, hoewel het in deze periode wel behoorlijk druk en vol kan zijn. De leukste straatjes vind je tussen de Burggasse en de Siebensterngasse. Breng ook een bezoek aan de kleine winkeltjes in Spittelberg, zoals de chocolaterie in de Spittelberggasse.

 

Wenen Spittelberg kerstmarkt

Kerstmarkt in Spittelberg

 

Kerstmarkten in Wenen

In Wenen vind je vanaf half november heel wat kerstmarkten. Ik heb die van Schloss Schönbrunn en de Spittelberg al genoemd, wat naar mijn mening de leukste zijn. Op de Karlsplatz is er een kerstmarkt, die wat meer gericht is op biologische producten. De markt zelf is wat minder leuk, maar de Karlskirche is prachtig verlicht en zorgt zo voor een mooi plaatje. Op de Rathausplatz vind je een enorme kerstmarkt, die leuke stalletjes heeft, maar wat massaal is. Dan heb je her en der nog wat kleinere marktjes, zoals op de Freyung (Altwiener Christkindlmarkt), naast de Stephansdom, op de Maria-Theresienplatz bij het Museum Quartier en de kleine Adventmarkt Mariahilf langs de Mariahilfer Straße.

De kerstmarkten in Wenen zijn op zich leuk, maar zijn niet veel anders of mooier dan de Duitse kerstmarkten. Wel vind ik dat de markten in Duitsland een iets wisselender aanbod hebben aan foodstalletjes. Op de Weense kerstmarkten blijft men wel erg hangen in de punch en glühwein. De enige meerwaarde van een kerstmarkt in Wenen is dat niet de helft van de bezoekers Nederlands spreekt, wat in Düsseldorf, Oberhausen en Keulen helaas wel zo is.

 

De kerstmarkt op het Rathausplatz

Andere bezienswaardigheden in Wenen

Ondanks dat we dit weekend wel veel tijd doorgebracht hebben met uitgebreid ontbijten, lunchen en borrelen, hebben we nog wel iets van de stad kunnen zien. Zaterdagochtend liepen we over de enorme Naschmarkt, waar allerlei foodkraampjes te vinden zijn, met heel veel buitenlandse invloeden. Een ideaal plekje om zelf je lunch samen te stellen. Laat je alleen niet oplichten door de verkopers, die de toeristen met gehaaide trucjes een veel te grote hoeveelheid (en dus een stuk hogere prijs) aansmeren. Houd voet bij stuk als je maar een klein beetje van iets wilt want voor je het weet krijg je het dubbele en ben je een fors bedrag kwijt.

In het oude centrum van Wenen vind je de mooie Stephansdom, midden in het winkelgebied van Wenen. Sowieso zijn er heel veel kerken te bezichtigen in het centrum, vaak met een wat kitscherig interieur. Juist daarom gaat mijn voorkeur uit naar de wat strakkere Stephansdom met een sobere inrichting.

Voor winkelen kun je zeker terecht in Wenen; het aanbod aan winkels is enorm. Vanaf de Hofburg loop je door de chique Kohlmarkt en de Graben naar de Stephansdom, waar de lange Kärtnerstraße begint, waar je de bekende winkelketens vindt. Vanaf het Museum Quartier loopt de brede Mariahilfer Straße richting Westbahnhof en ook hier vind je ontzettend veel winkels. Een enorm shopparadijs dus!

Lees zeker ook het blog van Jacoba over leuke dingen om te doen in Wenen

Wenen Stephansdom

De Stephansdom in Wenen is prachtig verlicht

Bij gebrek aan tijd hebben we een bezoek aan het Hundertwasserhaus maar laten zitten, hoewel we dit bijzondere huis graag eens wilden zien. Ook de Kapuzinergruft, waar de keizerlijke familie (Franz Joseph, Sisi en hun zoon Rudolph) staat opgebaard hadden we graag willen bezoeken. Maar helaas moet je soms keuzes maken…

Sowieso heeft Wenen heel veel musea, niet alleen in het Museum Quartier maar ook daarbuiten.

Geen ‘klik’ met Wenen

Hoewel Wenen een mooie stad is en we leuke dingen hebben gezien, had ik geen ‘klik’ met de Oostenrijkse hoofdstad. De stad is mij een tikje te pompeus en te rommelig. Hetzelfde gevoel had ik overigens een aantal jaar terug met Parijs. Daar hadden Jeroen en ik een superleuk en gezellig weekend, er was heel veel leuks en moois te zien maar qua stad raakte Parijs mij ook niet echt. Blijkbaar zijn grote, grijze steden niet helemaal mijn ding! 🙂

Ik miste in Wenen vooral de charme en gezelligheid, die een stad als Salzburg wel heeft. Met de oude burcht en de smallere, knusse straatjes vind ik dat zelf een aantrekkelijker stad. Hoewel je het centrum in Salzburg in anderhalve dag wel gezien hebt, is het een fijne stad om te zijn.

Desondanks is Wenen een prima bestemming om te bezoeken, waarbij de zomer misschien wel een betere periode is als de winter. En sla dan zeker de 4 S-sen niet over: Schönbrunn, het Sisi Museum, de streetart en het leuke wijkje Spittelberg!

 

Wenen Spittelberg

Sla zeker Spittelberg niet over!

Accommodatie in Wenen

Zoek je een mooie accommodatie in Wenen, die ruim en schoon is en heel dichtbij het oude centrum van de stad? Dan kan ik je echt het HeyMi Apartments in City Center aanraden! Dit is een perfect appartement, net aan de andere kant van de Schottenring.
In de wijk rondom het appartement vind je allemaal leuke restaurants en barretjes. Het appartement is echt heel erg mooi, met hoge plafonds en glanzende parketvloeren. Superchique en niet duur en op een ideale locatie. Beter dan dit ga je het niet vinden!

HeyMi Apartments in City Center, Maria-Theresien-Strasse 3, Wien

Previous Post Next Post

You may also like

9 Comments

 • Reply Sam - singlereadytomingle

  Oh, ik wil al lang eens naar Wenen! Maar lijkt me eigenlijk een leukere stad om in de zomer te doen 🙂
  Sam – singlereadytomingle onlangs geplaatst…Mijn eerste werkproject: kwakzalvers en labradorsMy Profile

  29 november 2017 at 12:42 pm
  • Reply Anne

   Ja, in de zomer hangt er vast een hele andere sfeer dus zeker een keer proberen!

   4 december 2017 at 12:43 am
 • Reply Wanda

  Wat jammer joh dat je geen klik had met Wenen! Wij waren er drie jaar geleden een nachtje en ik vond het juist een hele indrukwekkende stad. Vooral vanwege de prachtige gebouwen maar ook het ongedwongen sfeertje wat er in de stad hing. Grappig dat iedereen zoiets op zijn eigen manier beleefd. Parijs vind ik namelijk ook een geweldige stad, hoewel de laatste keer het typische authentieke Parijs wel minder was dan tijdens onze vorige bezoeken.
  Wanda onlangs geplaatst…Drie wereldsteden die ik absoluut wil bezoeken (1)My Profile

  30 november 2017 at 10:26 pm
  • Reply Anne

   Haha, iedereen zo zijn voorkeur hè! Gelukkig heb ik zowel in Parijs als in Wenen wel leuke dagen gehad.

   4 december 2017 at 12:42 am
 • Reply Mevrouw Marloes

  Wenen lijkt me zo’n mooie stad om te bezoeken! De film over Sisi heb ik als klein meisje zoooo vaak gezien. Wat een geweldige film vond ik dat. Wel jammer dat je geen klik had met de stad 🙁
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Theevraag #5 | Lukt het jou om een dag je telefoon uit te zetten?My Profile

  30 november 2017 at 11:03 pm
  • Reply Anne

   Ja, de Sissifilms zijn geweldig, hoewel uit het museum bleek dat ze niet zo waarheidsgetrouw zijn… 😀

   4 december 2017 at 12:41 am
 • Reply Marieke

  Oei, ik ben één keer in Wenen geweest maar heb zo te zien veel gemist. Leuk verslagje! Ik moet zeker nog eens terug gaan dus haha 🙂

  4 december 2017 at 6:56 pm
  • Reply Anne

   Haha, jij hebt vast hele leuke andere dingen gezien! 😀

   4 december 2017 at 7:28 pm
 • Reply Aurélie

  Wenen staat allang op mijn verlanglijstje. En ik heb onlangs een meer realistisch boek over Sisi gelezen, triestig….

  19 december 2021 at 11:18 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge