Het wintersportseizoen staat weer voor de deur en is het tijd voor wat praktische tips voor jouw vakantie! Hoe reis je het beste naar de Alpen, wat zijn fijne plekken om te overnachten, welk materiaal neem je mee en nog veel meer. Ik ben al vaak met de auto op wintersport geweest en put dus uit jarenlange ervaring.
In een ver verleden reisde ik overigens ook wel per trein naar mijn wintersportbestemming. Ideaal vond ik het zelf niet. In de hobbelende wagon deed ik ’s nachts geen oog dicht en ik herinner me vooral nog het enorme gedoe om alle bagage mee te krijgen. Zeker nu ik ook eigen ski’s heb, ben ik blij dat ik alle bagage in de auto kan leggen.
Daarnaast ben je met de auto veel flexibeler omdat je van deur tot deur reist. Kortom, ik ga dus het liefst met de auto op wintersport!
Wat neem je aan kleding mee op wintersport?
Bij wintersport denk je al snel aan dikke, warme jassen en vijf lagen thermokleding. Maar vergis je niet, tijdens het skiën of boarden kun je het al snel warm krijgen. Zeker als de temperatuur rond de nul graden ligt en er schijnt een zonnetje, dan is het gauw zweten geblazen. Maar het kan er ook ijzig koud zijn, waarbij de snijdende wind er voor zorgt dat een stoeltjeslift een ware kwelling wordt.
Kortom, wees op alles voorbereid; zorg dat je wel degelijk die warme thermokleding mee hebt, maar hoef je soms alleen maar een skipulli aan op de piste. Andere vereisten voor kleding zijn natuurlijk skihandschoenen; niet alleen voor de kou maar ook als bescherming tijdens een onverhoopte valpartij.
Zelf ski ik liever met een warme wollen buff om mijn nek in plaats van een sjaal. De lange uiteinden van een sjaal onder je jas gepropt vind ik zelf niet fijn en de buff trek je tijdens een koude stoeltjeslift ook nog eens lekker warm over je neus. Tot slot neem ik ook een warme muts mee voor als we ’s avonds naar een restaurant lopen, of ’s ochtends broodjes moeten halen bij de bakker.
Welke skispullen neem je mee?
Ga je elk jaar op wintersport, dan loont het zich om zelf ski’s (en stokken) te kopen. Het beste schaf je ze een beetje aan het einde van het seizoen aan, als er fikse kortingen gegeven worden. Ga je maar af en toe op wintersport, óf vind je het heel belangrijk om op relatief nieuwe materialen te skiën, dan kun je natuurlijk ook ski’s huren. Met snowboards heb ik geen ervaring; ik weet niet hoe de verhouding daar ligt tussen huren of kopen.
Je kunt een skislot meenemen, maar dat vinden wij zelf altijd wat gedoe. Bij drukke restaurants wisselen Jeroen en ik vaak onze ski’s uit, één ski van hem en één ski van mij bij elkaar en de andere twee zetten we dan op een hele andere plek.
Skischoenen zijn ook te huur, maar ga je regelmatig op wintersport, dan kan ik je toch aanraden om zelf schoenen te kopen. Tegenwoordig hebben de meeste winkels wel een ‘bootfitter’, waarmee de schoen helemaal op jouw voet afgesteld wordt. Bovendien wil je niet op zaterdag skischoenen huren die nog half nat zijn van de vorige gebruiker. Skischoenen die niet goed zitten kunnen echt je wintersport verpesten dus daar kun je beter wel wat in investeren. Overigens neem ik ook elk jaar speciale gelpads mee omdat ik met het skiën pijnlijk drukplekken op mijn scheenbeen heb; de gelpads verzachten de druk iets.
Tot slot ski ik sinds een paar jaar met een helm op. Tien jaar geleden zei ik nog ‘als ik een helm op moet, dan stop ik met skiën’, maar tegenwoordig is het zó standaard geworden dat je maar weinig wintersporters zonder helm ziet. En de twee, drie keer dat ik afgelopen jaren echt een flinke smak maakte, was ik toch wel blij met mijn helm!
Hoe krijg je alle bagage mee?
Ski’s, schoenen, dikke truien…hoe krijg je al die bagage mee? Zeker als je met vrienden of familie op vakantie gaat en je met vier personen in een auto reist, kan dit best een uitdaging zijn. Reis je met z’n vieren en heb je eigen ski’s mee, dan heb je echt wel een dakkoffer nodig. Hiervoor moet je dakdragers op je auto zetten waar dan een dakkoffer op kan.
Let op: dakdragers zijn niet universeel dus je koopt echt specifieke dakdragers voor jouw type auto. Dakdragers online kopen is dus een aanrader want dan kun je aangeven welke auto je hebt. Het merk Thule is een betrouwbaar merk dat je met een gerust hart aan kunt schaffen. Zij verkopen ook de dakkoffers zelf.
Gouden tip: check bij het wegrijden drie keer of je echt wel het sleuteltje van de dakkoffer mee hebt. Je zult niet de eerste zijn die op de plek van bestemming er achter komt dat het sleuteltje nog op de keukentafel thuis ligt…
In één keer naar de Alpen of stoppen tussendoor?
Vroeger reed ik meestal in één ruk naar onze wintersportbestemming. Aan de ene kant is dat fijn, want je bent er dan ook binnen een dag. Sinds we in Italië skiën, kiezen we er wel voor om tussendoor ergens te overnachten. Waar je dan wil stoppen, hangt natuurlijk af van de tijd waarop je gaat rijden.
Om eerlijk te zeggen vind ik het wel zo relaxt om in twee dagen te rijden. De rit is dan te overzien want beide dagen zit je niet overdreven lang in de auto. De eerste keer dat we naar Italië gingen, stopten we in Königswinter, de tweede keer in Heidelberg. Heidelberg heeft mijn voorkeur omdat je dan al wat verder op weg bent én omdat het een enorm leuke stad is. Mocht je op de eerste dag al op tijd vertrekken, zou je ook bijvoorbeeld tot Zuid-Duitsland kunnen rijden zodat je de tweede dag nog maar een klein stukje hoeft. De terugweg vanuit Italië doen we overigens wel altijd in één keer.
Sportieve voorbereiding op de wintersport
Tja, daar vindt iedereen wat anders van. De één gaat fanatiek op borstelbanen trainen of gaat een paar keer naar Snowworld; de ander duikt de weken voor de wintersport de sportschool in en weer een ander doet niets speciaals voor de wintersport. Hoewel ik ook een beetje in de laatste categorie val, is het altijd wel mijn voornemen om extra te trainen voor de wintersport. Op een zware afdaling heb je daar zeker profijt van.
Een goede oefening, die makkelijk te doen is, is eenvoudig squatten, al dan niet met een gewicht in je handen. Je kunt deze afwisselen met muursquats of met lunges. Zelf vind ik ook spinninglessen fijn om als extra training voor de wintersport te doen; je traint dan ook je conditie én je beenspieren.
Praktische tips voor je auto
Het spreekt voor zich dat je auto zich in goede staat moet bevinden om naar de Alpenlanden te reizen. Niets zo vervelend dan halverwege langs de Autobahn te staan!
Houd er rekening mee dat je winterbanden onder je auto hebt. In Duitsland, Oostenrijk en sommige Franse gebieden is het zelfs verplicht. Daarnaast heb je voor Oostenrijk en Zwitserland een vignet nodig. De Zwitserse vignetten zijn massaal op Marktplaats te vinden, maar wees je er van bewust dat je bij controle officieel het aankoopbewijs moet kunnen tonen.
Andere handige dingen om mee te nemen: slotontdooier, warme fleecedekens, gevarendriehoek en veiligheidshesjes (beiden zijn in veel landen verplicht) en sneeuwkettingen.
Heidi zegt
Ziet er leuk uit.
Ik ben meer van het ijsschotsen dan van skiën.