“Sing once again with me
Our strange duet
My power over you grows stronger yet
And though you turn from me to glance behind
The Phantom of the Opera is there
Inside your mind.”
Al zo’n twintig jaar ben ik geïntrigeerd door The Phantom of the Opera. Van het tragische verhaal en de imponerende muziek kan ik maar geen genoeg krijgen! Deze week bezochten we in Londen de musical van ‘The Phantom’, die niet voor niets de op één na langstlopende musical in Londen is! Al bijna dertig jaar zit het theater avond aan avond overvol! Maar waar gaat deze musical eigenlijk over?
Het was de Fransman Gaston Leroux die rond het jaar 1900 het boek ‘The Phantom of the Opera’ schreef, dat aanvankelijk als feuilleton gepubliceerd werd. Het verhaal speelt zich af in de Parijse Opera Garnier. Deze wordt gedomineerd door het Spook: Erik, een misvormde man, die zich vanwege zijn afschrikwekkende uiterlijk in de catacomben van de opera verschanst heeft, waar zich een groot ondergronds meer bevindt. Erik is een enorm intelligent genie en heeft allerlei snufjes en uitvindingen bedacht om de Opera in zijn ban te houden. De directie van de Opera betaalt hem maandelijks 20.000 francs en houdt loge 5 voor Erik vrij.
“Slowly, gently night unfurls it’s splendor
Grasp it, sense it, tremulous and tender
Turn your face away from the garish light of day
Turn your thoughts away from cold unfeeling light
And listen to the music of the night”
Christine en het Spook
Christine Daae is een weesmeisje, wiens vader een beroemde violist was. Op zijn sterfbed beloofde hij de jonge Christine een ‘angel of music’, die haar zal helpen. Christine komt onder de hoede van Madame Giry in het koor van de Opera terecht. Erik wordt verliefd op haar maar kan zich vanwege zijn uiterlijk niet vertonen. Onzichtbaar, vanachter een spiegel, geeft hij haar zanglessen, zodat haar stem meer geoefend wordt en ze op een dag de veeleisende diva Carlotta kan vervangen.
Intussen is de directie van de Opera gewisseld en weigeren de nieuwe directeuren om aan de grillen van het Spook toe te geven. Dit zorgt ervoor dat deze in woede ontsteekt en dat op niet zachtzinnige wijze laat merken. Als tot overmaat van ramp ook Christines jeugdvriend Raoul opduikt en die twee meer en meer naar elkaar toegroeien, is het drama niet meer te overzien. Erik vertoont zich eindelijk aan Christine, met een masker op en neemt haar mee naar zijn woning bij het ondergrondse meer.
Christine wordt heen en weer geslingerd tussen haar voorliefde voor de muziek van Erik en tussen Raoul. Op het dak van de Opera bekennen ze uiteindelijk elkaar de liefde, maar Erik luistert hun gesprekken af. Zijn woede bereikt dan al snel een climax en hij dwingt Christine tot een onmogelijke keuze…! ‘A genius has turned to madness…!’
“Say you’ll share with me one love, one lifetime
Say the word and I will follow you
Share each day with me, each night, each morning…”
De musical bijwonen in Londen
De muziek van ‘The Phantom’ is prachtig, de film is mooi maar de musical bijwonen in Londen overtreft dat alles! Het is fenomenaal om de muziek live te horen en te zien spelen, de prachtige decors te zien en het Spook in levende lijve door het theater te zien waren.
Ondanks het diep tragische verhaal, zit er toch regelmatig een vleugje humor in de musical. En ondanks dat Erik een monster is die er geen moeite mee heeft om slachtoffers te maken, weet hij toch een hele gevoelige snaar bij het publiek te raken…!
De muziek van The Phantom of the Opera
De muziek van The Phantom of the Opera is gecomponeerd door de bekende musicalcomponist Andrew Lloyd Webber, die ook bekende musicals als ‘Cats’, ‘Evita’ en ‘Jesus Christ Superstar’ gecomponeerd heeft. Er wordt gezegd dat Webber de muziek van The Phantom of the Opera speciaal voor zijn toenmalige vrouw Sarah Brightman schreef. Zij heeft jarenlang de rol van Christine Daae op het toneel van Londen en New York heeft vertolkt.
Mijn favoriete nummer uit de musical is uiteraard het fantastische themanummer ‘The Phantom of the Opera’ zelf…wát een ontzettend mooie muziek! Maar ook het gevoelige ‘Wishing you were somehow here again’ en het dreigende ‘Point of no return’ vind ik prachtig!
“In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me and speaks my name
And do I dream again for now I find
The Phantom of the Opera is there
Inside my mind.”
Tickets kopen voor de voorstelling in Londen
In Londen draait de musical in het oude ‘Her Majesty’s Theatre’ aan het Haymarket, vlak achter Piccadilly Circus.Het is knap moeilijk om op internet geschikte tickets te vinden voor deze musical; ik kan je alleen maar adviseren om naar één van de ticket boxes op Leicester Square te gaan.
Wij hadden zitplaatsen op rij A van de Grand Circle. De dame van het ticket office gaf aan dat we een beetje beperkt zicht zouden hebben, maar daar hebben we eigenlijk nagenoeg niets van gemerkt. Onze tickets kostten GPB 37,00 p.p.; een stuk lager dan wat ik zelf, ondanks een lange speurtocht, op internet kon vinden. Misschien lukt het beter als je heel lang van tevoren je ticket via internet koopt. Bespaar je echter gerust de tijd en moeite om zelf wat te vinden en loop tijdens je Londen-trip even langs de ticket office!
Her Majesty’s Theater
Toegegeven, het theater is nogal verouderd en zeker op de Grand Circle en hoger moet je niet te ruime plaatsen verwachten… Een hoekplaats is wel prettig zodat je je benen even kunt strekken tijdens de lange voorstelling!
Op deze locatie staat al een theater sinds 1705 en deze wijzigt elke keer van naam tijdens een troonwisseling. In 1714 werd het Kings Theatre genoemd, vanwege de toenmalige monarch George I. Vanaf 1837 wisselt het theater van ‘His Majesty’s Theatre’ naar ‘Her Majesty’s Theatre’, al naar gelang of er een koning of koningin op de troon zit!
In 1789 brandde het toenmalige theater af, terwijl de dansers moesten vluchten voor hun leven! Het theater werd al snel herbouwd en eind 18e eeuw werd er een herbouwd theater geopend, dat zo’n 70 jaar later opnieuw afbrandde. De Britten lieten echter de moed niet zakken en opnieuw werd hier een theater gebouwd, dat uiteindelijk niet veel later weer afgebroken werd. Uiteindelijk werd eind 19e eeuw het huidige theater geopend.
De ‘Opera Garnier’ in Parijs
Twee jaar geleden bezochten we de ‘Opera Garnier’ in Parijs, ook een beetje in de hoop iets terug te vinden van het intrigerende verhaal van het Spook… Het enige wat we echter vonden was een klein bordje op de deur van loge 5: ‘Loge du Fantôme de L’Opera’. Blijkbaar hebben de Fransen niet de commercialiteit in zich om een verkleed spook door de opera-gangen te laten dwalen….!
Er wordt gezegd dat er inderdaad een onderaards meer onder de Opera Garnier bevindt, dat tegenwoordig gebruikt wordt als oefenbassin voor Parijse brandweerlieden, voor zwemoefeningen in het donker. Ook is er inderdaad in 1896 een kroonluchter naar beneden gevallen, waarbij iemand overleed. Het verhaal gaat dat een jonge violist bij een brand zijn gezicht verbrandde, terwijl zijn bruid om het leven kwam. Misvormd zocht hij zijn toevlucht bij het onderaardse meer onder de Opera, die toen in aanbouw was, en componeerde daar zijn muziek. Leroux zou deze voorvallen verwerkt hebben in zijn boek; er zit dus zeker wel een vleugje waarheid in!
De film
Er zijn door de jaren heen heel wat verfilmingen uitgebracht van The Phantom of the Opera, maar de bekendste is toch wel deze film uit 2004. Je moet wel van de muziek en van zang houden want de film is grotendeels gezongen. Alle nummers uit de musical komen voorbij, maar dan met filmbeeld er bij.
Hoofdrollen in de film zijn voor Gerard Butler (Erik), Emmy Rossum (Christine) en Patrick Wilson (Raoul de Chagny).
Hoewel er niets mooier is dan de musical in Londen bij te wonen, is de film toch een goede surrogaat om af en toe van de muziek te genieten!
Tot slot…
Een weekend Londen is niet compleet zonder het bezoeken van een musical. Ik kan je absoluut ‘The Phantom’ aanraden! En zoek je gezelschap om naar deze prachtige musical te gaan…ik ben er altijd wel voor in! 🙂
Geef een reactie