Follow me:

De Ardennen: wandelen langs dolmen en menhirs!

De Belgische Ardennen, een zaterdagochtend begin maart om een uur of acht… We zitten al zo’n twee-en-een-half uur in de auto dus dat was een vroege start vanochtend! Doel was om in het prachtige landschap van de Ardennen de zon te zien op komen. Helaas is alles gehuld in een dichte mist, en dus laat ook de zon zich niet zien. Uiteraard mag dat de pret niet drukken en vol goede moed starten we in het nog slapende dorpje Barveaux aan onze lange tocht. 

Het heeft iets magisch, dit verstilde mistige landschap. Gedurende de tocht komen we nauwelijks anderen tegen en zelfs de paar dorpjes die we passeren, zijn in diepe rust. De route hebben we op papier staan en dankzij de verdeling in duidelijke alinea’s is het een sport om weer een alinea af te kunnen strepen!

Dolmen en menhirs

We starten in Barveaux en komen al snel bij de Dolmen van Weris aan. Dit is écht prehistorisch: bij de dolmen zijn niet alleen Romeinse munten en restanten aardewerk gevonden maar aanwijzingen dat deze dolmen rond 2500 voor Chr. al zijn opgericht! De afgelopen jaren zijn de Dolmen van Weris gerestaureerd en is er ook een stukje Romeinse weg weer blootgelegd.

Ardennen

We vervolgen onze weg en passeren een menhir die daar langs de kant van de weg staat. Even later bereiken we de Dolmen van Oppagne, die uit hetzelfde tijdperk als de Dolmen van Weris stammen.

De dolmen (of hunebedden, zoals ze in Nederland genoemd worden) zijn prehistorische grafkamers, waar doden in zittende, gestrekte of hurkende houding werden bijgezet, vergezeld van grafgiften. Restanten hiervan, zoals aardewerk of wapens, zijn later teruggevonden.

188804_10150116586217002_5695171_n
Wéris

De dolmen van Oppagne zijn een mooi decor voor ons eerste broodje en vol goede moed lopen we weer verder. We lopen nu door een prachtig bosgebied, waarbij we het hoogste punt van de wandeling bereiken, op 395 meter. Niet lang daarna wandelen we het kleine dorpje Wéris binnen. Dit prachtige dorpje is niet voor niets in de lijst van 25 mooiste dorpen van Wallonië geplaatst! We zien hier mooie vakwerkhuizen en een oude kerk. Er is ook een megalietenmuseum maar dat slaan we vandaag over; we hebben nog een paar uur lopen voor de boeg!

Vlak na Wéris stijgt het pad behoorlijk en zo komen we bij de witte menhir ‘Pierre Haina’ uit. Volgens de routebeschrijving kunnen we hier genieten van een fraai uitzicht maar het enige wat wij zien is mist! Desondanks is de menhir een mooi foto-object, waar Leonie natuurlijk even op moet klimmen (waarbij ik mijn hart vasthield want hij was best hóóg!)!

199773_10150116588042002_3262651_n

De zon!

Langs een andere oude steen, ‘het bed van de duivel’ genaamd, vervolgen we onze weg en komen we door het gehucht Morville heen. Hier is het zo mogelijk nóg stiller: geen spelende kinderen op straat, geen winkels of café’s, geen levendigheid op straat. Alles straalt een serene rust uit en we kunnen niet anders zeggen dan dat het een heel rustgevend sfeertje geeft!

Inmiddels beginnen we onze benen aardig te voelen maar het einde is in zicht! En ja hoor, als we vlakbij Barveaux door het glooiende heuvellandschap lopen, breekt ineens het zonnetje door de mist! En dat is gelijk een heel ander gezicht! We zien de velden als een lapjesdeken naast ons uitstrekken en het is mooi! Maar toch zijn we heel blij als de auto weer in zicht komt! We hebben er dan 20 kilometer wandelen op zitten en dat is wel weer genoeg voor vandaag!

Durbuy

Een dag wandelen in de Ardennen kun je prachtig combineren met een overnachting in het idyllische stadje Durbuy. Op het middeleeuwse pleintje zijn diverse restaurants en hotels te vinden; zelf kan ik Hotel Sanglier aanraden! Een heel sfeervol plekje! Neem ook de tijd om langs de mooie winkeltjes en galerieën te slenteren; het is hier leuk!

Durbuy, een heel idyllisch stadje!

Durbuy, een heel idyllisch stadje!

Zelf hebben we die middag nog wat rondgereden in de Ardennen, waarbij we dankzij een falend navigatiesysteem verdwaalden en met auto en al in een weiland vol koeien terecht kwamen…! Maar ach, ook dat is de charme van de Ardennen!

De Ardennen!

We belandden in een weiland met koeien. Welkom in de Ardennen!

De route vind je op de website van Lerandonneur.be en heet ‘Langs dolmen en menhirs even terug in de tijd’. We starten vanaf het stationnetje van Barveaux, waar voldoende (gratis) parkeergelegenheid in de buurt is.
Let op: het grootste gedeelte van de route loop je door de natuur, waar geen horecagelegenheden zijn. Zorg dus voor voldoende eten en drinkwater in je rugzak!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge