Follow me:

Boekrecensie: Leven met een man: hoe moet dat dan?

“Zodra je bent begonnen aan dat delicate gebeuren dat samenwonen heet, kun je het – hoe zal ik het zeggen – een uitdaging vinden om te proberen jullie beide werelden met elkaar te vermengen: je bezittingen, interesses, meningen, hobby’s en je carrièrewensen. Eerst vind je het misschien onvoorstelbaar dat je jouw antieke kristallen lamp op zijn wagenwieltafel moet zetten, laat staan dat je met hem zou praten over jouw interesse in het maken van zeep of over zijn passie voor hockey. Vrees niet! Met een sterk gestel en meer dan een paar klein compromissen kunnen jullie je in elkaar verdiepen.” (Leven met een man: hoe moet dat dan?)

Via een ander blog werd ik een tijdje geleden geattendeerd op het boekje ‘Leven met een man: hoe moet dat dan?’ van Jennifer Worick. Binnenkort ga ik het grote avontuur ‘leven met een man’ aan en ik ben erg benieuwd of het boekje nog in wat nuttige tips voorziet! 

Leven met een man 1

Over het boek

De postbode levert mij een leuk klein boekje aan. De inhoudsopgave geeft een goede indruk van de onderwerpen die besproken worden, zoals ‘een thuis creëren’, ‘op dezelfde planeet blijven’, ‘interessant blijven’ en ‘maak van je man een betere man’. Wie op zoek is naar tips wordt rijkelijk bedeeld met een boek vol adviezen, lijstjes, recepten-die-niet-kunnen-mislukken en kledingadviezen. Aan alles is gedacht, zoals een checklist hoe je nieuwe (te dure) kleding wegmoffelt, adviezen hoe je zijn slechte gewoontes aanpakt en hoe je hem het gevoel geeft dat hij een man is.

“Geef hem het gevoel dat hij de baas is in een bepaald vertrek, de garage bijvoorbeeld of de keuken. Laat hem dit vertrek inrichten zoals hij dat wil. Geef hem de macht op een aantal gebieden die jij toch niet interessant vindt.”

De lay-out

Het boekje is klein en is voorzien van leuke retro ogende foto’s. Dat suggereert dat dit boekje ergens uit de sixties stamt in plaats van uit 2004. De papieren omslag, waar ook een paar leuke foto’s op staan, kan verwijderd worden, zodat er een stoffen zachtroze cover onder vandaan komt. Ook mooi! Het lettertype is prettig leesbaar en vanwege de vele checklists en adviezenlijstjes in het boek, ziet de lay-out binnenin het boek er ook gelikt uit.

Het boekje is voorzien van leuke retro ogende foto's.

Het boekje is voorzien van leuke retro ogende foto’s.

Wat vind ik van het boek ‘Leven met een man’?

Om eerlijk te zijn: het boek is vooral hilarisch… Misschien heb ik het érg getroffen met Jeroen maar ik herken in hem absoluut niet de Neanderthaler die in het boekje ‘Leven met een man’ beschreven wordt! Ik hoef gelukkig geen geld door het hele huis te verstoppen om hem te stimuleren om op te ruimen. Als hij vergeet de achterdeur op slot te doen, kan ik dat gewoon melden en hoef ik geen essay te schrijven over hoe een inbreker zijn antieke zilvercollectie meeneemt. En ik hoef zeker geen klussen in zijn digitale agenda te plannen! En als er sport op tv is, verloopt onze avond uiterst harmonieus zonder dat ik me uit hoef te sloven!

“Verdiep je je een beetje in zijn sport en bestudeer de spelregels. Probeer een paar spelers uit het team te leren kennen. Je zult opspringen als ze meespelen of iets heel goed doen. Je zult deze spelers en het team gaan aanmoedigen. Lees de volgende dag het verslag van de wedstrijd in de krant, zodat je weet hoe ze ervoor staan. Trek tijdens elke wedstrijd kleding aan met de naam van het team er op. Zeg dat dit je gelukstrui of -pet is en dat je zó bijgelovig bent dat je deze wel moet dragen! Hij zal jou en het team zijn eeuwige liefde beloven”.

Communiceren

Goed, dit gaat dus echt iets te ver, hoewel de achterliggende boodschap natuurlijk is dat je je voor elkaars bezigheden interesseert. Maar dat kan iedereen ook zonder dit boekje gelezen te hebben, bedenken. En dat geldt eigenlijk voor de meeste adviezen die er in staan. Een beetje gezond verstand zorgt er voor dat je allebei je eigen hobby’s hebt, dat je begrijpt dat goed communiceren belangrijk is en dat je weet dat je man het waardeert als je er verzorgd uitziet. Bovendien gaat de auteur er een beetje aan voorbij dat de modernere man heel anders in het leven staat dan vijftig jaar geleden en dat de rollen in huis niet meer zo traditioneel verdeeld zijn.

Evengoed is het een leuk boekje om te lezen, vooral vanwege de humoristische schrijfstijl van Worick. Bovendien kan het soms geen kwaad om weer even met de overbekende adviezen geconfronteerd te worden. De layout ziet er èrg prettig uit en dat maakt dat dit boekje heel geschikt is als cadeautje!

En verder houden we ons vooral aan het motto, dat op de binnenflap van dit boekje staat: “De romantiek blijft als je op het juiste moment je gezonde verstand gebruikt!”

‘Leven met een man: hoe moet dat dan?’ is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar. Bol.com biedt echter diverse exemplaren tweedehands aan. 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Leoni

  Hahah lijkt me een leuk boekje. Hij ziet er inderdaad heel erg mooi uit qua vormgeving! Ik woon al een poosje (zo’n 7 jaar) samen met mijn vriend en ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit echt heb stilgestaan bij hoe je dat dan moet aanpakken. Wij zijn gewoon gaan leven en dat werkte blijkbaar perfect haha.

  Toen wij gingen samenwonen besefte ik wel dat het ook mis kon gaan, wij hebben nooit een eigen huis gehad, maar zijn gelijk vanuit onze ouders gaan samenwonen. Dus de kans dat het zou mislukken hebben we wel aan elkaar uitgesproken, maar ja, gewoon maar doen he? Dan kom je er vanzelf achter 🙂

  18 november 2015 at 10:32 am
  • Reply Anne

   Klinkt goed Leonie! 🙂 Ik heb het boekje inderdaad ook niet gekocht met het idee het nodig te hebben, gezond verstand werkt echt het beste! Bovendien zijn we nu al zoveel samen dat die paar extra dagen ook niet zoveel verschil zullen maken. Zelf vind ik het vooral een opluchting dat al mijn spullen eindelijk gewoon in één huis liggen, zodat ik niet elke week met zware koffers en tassen hoef te slepen.

   Het enige advies uit het boekje dat ik wel serieus heb genomen, is om allebei echt een eigen plek in huis te hebben waar je je lekker terug kunt trekken om je eigen ding te doen. Dat heeft er wel toe geleid dat we extra veel aandacht aan de nieuwe studeerkamer hebben besteed zodat ik me straks lekker af en toe een uurtje terug kan trekken om te bloggen en te fotograferen enzo! Zonder het boekje zouden we dat misschien ook wel gedaan hebben maar werd er wel even bewust van dat het belangrijk is!

   Zeven jaar is inderdaad al een hele tijd, volgens mij kun je er dan rustig vanuit gaan dat het supergoed zit!

   18 november 2015 at 10:45 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge