Follow me:
Ardennen roadtrips in Europa

Een outdoorweekend in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen. Een schitterend gebied op twee uur rijden, waar roadtrippen je op smalle weggetjes door kleine dorpjes brengt. Het ene moment is het landschap gecultiveerd en liggen overal boerderijtjes tussen keurig gerangschikte lapjes grond. Het volgende moment rijd je langs woeste bossen die hoog opklimmen langs steile hellingen.

Kronkelende riviertjes, zoals de Ourthe en de Amblève, slingeren door dit afwisselende landschap en brengen verkoeling op zonnige dagen. Dit weekend bracht ik met vriendinnetje Leonie een bezoek aan dit prachtige land, en we hebben gewandeld, leuke stadjes bezocht, op terrasjes gezeten, een waterval bewonderd en een groot stuwmeer vanuit de hoogte bekeken!

Wandelen in de Ardennen

Zaterdagochtend ging om 5 uur al de wekker! Met duffe hoofden stapten we om half zes in de auto, om enkele uren later in het kleine dorpje Bra, midden in de Ardennen, weer uit te stappen. We hadden op de fijne website Ardennenwandelen een wandelroute van 18 km. uitgezocht dus met goede moed startten we de route.

Langs het oude kerkje van Bra, via een boerenerf, kwamen we al snel in een weiland terecht, waar we kruipend onder het prikkeldraad onze tocht moesten vervolgen. Dat beloofde wat! Het leuke van deze wandelroute was dat deze beschreven werd in 20 alinea’s, zodat we punt voor punt af konden werken. Al snel sloegen we bij een onduidelijk punt op de routebeschrijving te vroeg af en misten daardoor een paar aanwijzingen. Gelukkig kwamen we met behulp van Google Maps na een paar kilometer (en een hèle steile afdaling!) weer op de route terecht en konden we onze weg vervolgen!

Ardennen _3

Afwisselende omgeving

Het leuke van deze wandelroute was de afwisselende omgeving waar we liepen. Het ene moment door de weilanden, het andere moment door het bos. Soms een flinke klim, maar ook weer hele stukken langs een kabbelend beekje op. Het klimmen werd wel beloond met prachtig uitzicht op de glooiende heuvels van het landschap rondom Bra. Zo af en toe haperde de routebeschrijving een beetje, maar met wat puzzelen en zoeken vonden we steeds het goede pad weer terug. De laatste paar kilometers voelden we onze voeten en benen behoorlijk, ook omdat de temperatuur aardig opliep, maar eindelijk kwam na zo’n 19,5 km Bra dan toch weer in zicht!

Ardennen _1

Durbuy: het mooiste stadje van de Ardennen

Het was heerlijk warm weer dus na een verfrissende douche stapten we in de cabrio om wat rond te touren in de omgeving. Door mooie plaatsjes als Vielsalm, Trois-Points en Stoumont slingerden we door het Waalse landschap, tot we uiteindelijk Durbuy binnenreden, onze bestemming voor die avond. Een prachtig, schilderachtig stadje, met kleine winkeltjes en restaurants in de bochtige straatjes, waar het kasteel van Durbuy hoog boven uittorent.

Omdat we de lunch overgeslagen hadden (ons overlevingspakket tijdens het wandelen bestond uit twee chocoladerepen en wat fruitrepen!), hadden we na zo’n eind wandelen behoorlijk trek en de heerlijke cordonbleu ging er dan ook prima in! Na afloop reden we nog wat rond in de omgeving en zagen we de zon steeds verder achter de heuvels zakken. Prachtig!

Ardennen_2

Roadtrip

De volgende dag was het opnieuw warm genoeg om met open dak te rijden, dus daar maakten we graag gebruik van! Onze eerste stop was bij de waterval van Coo, waar we op een terrasje wat dronken en een serie foto’s van de waterval maakten! Via een prachtig weggetje over de heuvels slingerden we richting Spa, waar het behoorlijk druk was, dus besloten we om weer door te rijden.

De volgende bezienswaardigheid was het stuwmeer van Gileppe. Bij het stuwmeer is een uitzichttoren-met-restaurant gebouwd, waar je door een trage lift naar boven wordt gebracht. Het restaurant is geheel overdekt; leuk voor koudere dagen maar vandaag was het te mooi weer om binnen te zitten! We hebben even van het uitzicht genoten en zijn daarna naar de stuwdam zelf gelopen, om vervolgens weer in de auto te stappen. Even geluncht bij een friterie (waar ik mijn pas geleerde Frans in de praktijk kon brengen!) langs de weg, en daarna de schitterende grensstreek rond het Drielandenpunt verkend. Mooie smalle weggetjes en een prachtige omgeving! Bij Mechelen (Limburg) nog één keer een terrasje gepakt: de café’s midden in het dorp zijn zó schilderachtig, dat we hier graag even een stop maakten.

Daarna lieten we helaas het glooiende landschap van de Ardennen weer achter ons en reden we terug naar huis. Een prachtig weekend lag weer achter ons!

Tips voor een lang weekend in de Belgische Ardennen

Wil je ook een lang weekend in de Belgische Ardennen doorbrengen? Ik schreef een blogartikel met tips voor leuke stadjes, mooie bezienswaardigheden, prachtige wandelroutes en toffe accommodaties in de Ardennen. Genoeg inspiratie om je weekend te vullen!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge