Follow me:

Berlijn in vijf uur: een flitsbezoek!

Wat doe je als je vanuit Poznan naar Nederland rijdt en je hebt een paar uur over? Juist, een flitsbezoek aan Berlijn! Fans van de Duitse hoofdstad zullen ongetwijfeld roepen dat je voor Berlijn veel meer tijd nodig hebt (wat ook zo is), maar om even de sfeer op te snuiven en de highlights te bezoeken, kom je met vijf uur Berlijn een heel eind! Wat kun je allemaal zien in vijf uur?

Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vermelden dat we niet alles lopend gedaan hebben. Bij Berlijn denk je natuurlijk als eerste aan de Berlijnse muur, en de bijzondere restanten daarvan liggen een stukje uit het centrum. Daarom parkeerden we bij de Bernauer Strasse en de Eastside Gallery onze auto voor de deur, voordat we vanaf de Alexanderplatz de rest lopend gedaan hebben.

Bernauer Strasse: een muur dwars door Berlijn

Onze eerste stop was de Bernauer Strasse. Hier is nog een heel stuk Berlijnse muur intact en er is een gedenkplaats van gemaakt. Als je hier loopt wordt de tragische geschiedenis van de Muur wel heel concreet; een grote fotomuur laat de slachtoffers zien die de vluchtpogingen naar West-Duitsland niet overleefden. Tijdens de val van de muur was ik een jaar of zeven, dus heel bewust heb ik het niet meegemaakt. Maar op deze plaats besef je toch de impact die dit alles gehad moet hebben op de inwoners van Berlijn, en hoe bizar deze historie is!

Aan de overkant van de Bernauer Strasse is een soort expositieruimte, waar je meer kunt zien en lezen over de Berlijnse muur. Vanwege de tijd besluiten we dit voor een later bezoek te bewaren. Wel nemen we de lift naar de vijfde verdieping, vanaf waar je uitzicht hebt over de stukken muur die hier nog staan. Indrukwekkend!

Berlijn

Stuk oorspronkelijke muur aan de Bernauer Strasse.

Eastside Gallery – hoogtepunt van Berlijn

Aan de andere kant van het centrum vind je Eastside Gallery. Een heel langgerekt stuk muur dat nog intact is, en waar in 1990 bijna 120 kunstenaars aan de Oost-Berlijnse zijde de muur beschilderd hebben. Veel van de schilderingen gaan natuurlijk over de val van de muur en over vrijheid, zoals de sprekende afbeelding ‘Est gilt viele Mauern abzu bauen’. Hoe actueel nog steeds…!

Berlijn

Mijn favoriet is de Trabbi die dwars door de muur lijkt de barsten met de tekst ‘Test the Rest’. Waanzinnig goed gemaakt!
Ook bij dit stukje Oost-Berlijn is de tragiek van het verleden nog duidelijk voelbaar! Aanrader!

Berlin_2

Van het Alexanderplatz naar het Rotes Rathaus

We parkeren de auto een stukje verderop, bij de Alexanderplatz en gaan vanaf hier te voet verder. Op het Alexanderplatz zal later deze dag een festival losbarsten en overal staan al biertafels en gezellige kraampjes klaar. In de omgeving van dit drukke plein zijn allerlei fastfoodrestaurants en winkels te vinden. Bijzonder is de grote wereldklok op het plein, ook al loopt hij momenteel een uurtje achter! 🙂

Iets verderop staat de enorm hoge Fernsehturm, waar je ook in kunt. Bovenin zit een bar / restaurant, dus je kunt hier op grote hoogte eten en drinken! Het ziet er fantastisch uit, maar we moeten dit, opnieuw vanwege de tijd, helaas ditmaal overslaan.

De Fernsehturm op het Alexanderplatz

De Fernsehturm op het Alexanderplatz

We lopen nu via het Rotes Rathaus richting het Nikolaiviertel. Het ‘rode raadhuis’ is het stadhuis van Berlijn en staat op de plek waar al sinds de middeleeuwen het stadhuis van Berlijn staat. Inmiddels is het gebouw wel vervangen; halverwege de 19e eeuw werd dit grote, rode gebouw opgetrokken. Na de oorlog kwam het Rathaus in Oost-Duitsland te liggen, maar sinds de val van de muur zetelt het Berlijnse stadsbestuur weer in dit gebouw.
Aan de overkant van de weg begint het Nikolaiviertel.

Nikolaiviertel en de Berliner Dom

Het Nikolaiviertel is een rustig wijkje in hartje Berlijn. Als je hier rondloopt, waan je je een beetje in een klein dorp, in plaats van midden in de Duitse hoofdstad! Er staat een mooie, oude kerk, er zijn kleine winkeltjes en leuke restaurants. Het is niet heel bijzonder, maar toch een leuk ommetje als je vanaf de Alexanderplatz richting de Dom loopt. Zeker aan de Spreeufer liggen leuke restaurantjes waar je uitstekend kunt eten!

Vanaf de Spreeufer heb je een mooi zicht op de zijkant van de Berliner Dom. Ik was enorm verbluft toen we uiteindelijk aan de voorkant van deze kathedraal stonden: wat enorm groot! Wel vind ik het één van de mooiste kathedralen die ik ooit gezien heb: de St. Pieter is misschien groter maar de Berliner Dom vind ik van de buitenkant stukken mooier, vooral omdat je hem in volle glorie ziet en de kathedraal niet ingebouwd is tussen allerlei andere gebouwen. Vanaf de grote Lusthof aan de voorzijde heb je een uitstekend zicht op de Dom en het naastgelegen Altes Museum, dat ook in een prachtig gebouw gehuisvest is!

Een bezoek aan de Dom bewaren we ook voor een volgende keer: entree kost € 7,00 en we hebben enkel tijd voor een bliksembezoekje dus dat komt een andere keer!

Berliner Dom

Berliner Dom

Unter den Linden

Vanaf de Dom lopen we de brede en bekende straat ‘Unter den Linden’ op. Ooit reden hier de Pruisische koningen met hun praalwagens rond en met een klein beetje fantasie zie je dat zo voor je! De prachtige brede weg met vier rijen lindenbomen nodigt inderdaad uit voor praaltochten en parades. Aan de rechterkant zien we al snel het schitterende gebouw van de Humbolt-universiteit liggen, gehuisvest in een voormalig prinselijk paleis. Informatieborden met oude foto’s vertellen de wandelaars over de interessante geschiedenis van Unter den Linden. Terwijl we in de verte al een eerste glimp van de Brandenburger Tor opvangen, vervolgen we onze weg langs winkels en restaurants. De temperatuur is inmiddels opgelopen richting de 30 graden, dus halverwege gunnen we ons de tijd om een heerlijk ijsje te eten! Daarna vervolgen we de route tot we de Brandenburger Tor bereiken.

Brandenburger Tor en Reichstag

Hèt symbool voor Berlijn is denk ik wel de Brandenburger Tor! Deze prachtige poort is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn; als je de foto’s rondom de Tor bekijkt, is de hele omgeving platgebombardeerd in de oorlog, en ook het beeld bovenop de poort werd vernietigd. Tegenwoordig staat er een replica op het gebouw. De Berlijnse Muur liep vlak langs de Brandenburger Tor en daarom was het jarenlang niet mogelijk om de poort te betreden. Dankzij kleine steentjes in het wegdek kunnen we zien waar de muur indertijd gelopen heeft.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Vanaf de Brandenburger Tor is het slechts een paar stappen lopen naar de Reichstag: het Duitse parlementsgebouw. Net als bij de Dom ben ik ook bij dit gigantische gebouw een beetje verbluft vanwege de immense afmetingen! Zeker als je aan de voorkant staat, kijk je tegen de enorm hoge gevel aan. Wat een vertoon van macht en grootsheid! De Reichstag is te bezoeken (vooraf aanmelden per internet!), maar, uiteraard, wij skippen dit vanwege de tijd. De koepel midden in het gebouw kun je ook in en dit komt wel op mijn lijstje te staan voor een volgend bezoek!

Via het Jodenmonument naar de Potsdamer Platz

Ten zuiden van de Brandenburger Tor komen we al snel bij het ‘Denkmal für die ermordeten Juden’: een gedenkplaats die bestaat uit ruim 2700 donkergrijze blokken van verschillende hoogte. De blokken moeten volgens de architect een gevoel van desoriëntatie en isolement oproepen; een verwijzing naar de Jodenvervolging tijdens de oorlog. Eerlijk gezegd is dat niet de eerste gedachte die bij mij op komt, maar dat komt misschien ook wel omdat de blokken massaal gebruikt worden door toeristen om uit te puffen. Kinderen rennen door het doolhof rond de hogere betonblokken en daarmee gaat een stukje van de ernst van dit monument verloren. Toch blijft het bijzonder, zo’n enorm monument in deze Duitse hoofdstad!

Denkmal der ermordeten Juden

Denkmal der ermordeten Juden

Een stukje verder bereiken we de Potsdamer Platz, een groot en druk verkeerspunt met veel winkels en restaurants. We brengen even een bezoekje aan het futuristische Sony Center, vlak naast de Potsdamer Platz. Hier verrijzen glanzende, glazen gebouwen steil omhoog, waar een prachtig, gewaaierd dak de aandacht trekt! Binnen vinden we veel volle terrassen, een grote fontein met vijver, winkels, een bioscoop…al met al een enorm trendy plek in hartje Berlijn! We twijfelen even of we op één van de terrassen neer zullen strijken, maar besluiten om eerst ons rondje af te maken voor we gaan lunchen.

Berlijn

Het trendy Sony Center bij de Potsdamer Platz

Checkpoint Charlie

Nu we toch zo dicht in de buurt zijn, brengen we ook maar even een bezoekje aan Checkpoint Charlie. Vanaf de Potsdamer Platz gaat er een U-bahn, en hoeven we alleen nog maar het laatste stukje te lopen. Hoe dichter we de voormalige Amerikaanse grenspost naderen, hoe toeristischer het wordt. Winkeltjes met Berlijn-prullaria, fastfoodrestaurants en heel veel toeristen maken ons duidelijk dat we in de buurt zijn. Bij het wachthuisje (overigens niet meer het originele) staan rijen toeristen om tegen betaling op de foto te mogen met de verklede soldaten. We griezelen eigenlijk een beetje van deze uitgebuite commercie en vervolgen dan ook snel weer onze weg!

Met de U-Bahn gaan we tenslotte weer terug naar het Nicolaiviertel, waar we op het zonnige terras van Georgbraeu neerstrijken voor een typisch Duitse maaltijd! Je zit hier erg leuk, de porties zijn ruim en de prijs uiterst redelijk. Aanrader!

Deze oude Trabant reed nog pruttelend door Berlijn!

Deze oude Trabant reed nog pruttelend door Berlijn!

Filmtip over Berlijn

Ben je van plan om Berlijn te bezoeken? Kijk dan eens de film ‘Bridge of Spies’ met Tom Hanks in de hoofdrol. Deze schitterende film gaat over het voormalige Oost-Berlijn en tijdens onze tocht door Berlijn heb ik regelmatig aan deze film moeten denken! Ik schreef ooit dit blogartikel over deze film. 


Nog meer lezen over Berlijn?

Reisblogger Manon Ruitenberg schreef dit uitgebreide blog over Berlijn, met heel veel tips voor bezienswaardigheden, reis en verblijf in deze toffe stad!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Annelies Gerrits

  Het blijkt maar weer dat je ook in 5 uur heel veel kunt zien en een goed beeld van Berlijn kunt krijgen!
  Wat heb je het uitvoerig en leuk geschreven!
  Wij gaan begin december 4 dagen naar Berlijn, heel veel zin in!! Aan jouw tips heb ik zeker iets!
  Op insta zullen vast foto’s volgen 😉

  27 oktober 2016 at 11:46 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge