Follow me:

Roadtrip door het Moezeldal: de highlights van de Moezel! 

Nu het voorjaar eindelijk voor de deur staat, is het weer tijd om plannen te maken! Immers, nog een paar weken en we kunnen weer met de cabrio op pad om prachtige routes en mooie streken te bezoeken. Bovenaan mijn lijstje staat het Moezeldal: een rit van Trier naar Cochem langs burchten, wijngaarden en idyllische stadjes! Wat mogen we echt niet missen in de regio van de Moezel? 

Met ons gezin gingen we regelmatig op vakantie naar Duitsland, wat ik in die tijd maar saai en burgerlijk vond. Zuid-Frankrijk, Italië, dát leek me pas mooi! Maar nu, iets ouder en wijzer, besef ik dat een vakantie naar Duitsland lang zo gek niet was. Waarom urenlang reizen terwijl je op nauwelijks een paar uur rijden een schitterende vakantie kunt beleven?

Trier

We beginnen onze roadtrip vroeg in de ochtend in Trier. Wist je dat dit de oudste stad van Duitsland is? Je kunt je hier dan ook onderdompelen in de oudheid, niet in het minst dankzij de schitterende Porta Nigra, een stuk oude Romeinse stadsmuur. De Porta Nigra krijgt haar naam vanwege de bruinzwarte kleur. Wat een fotogeniek plekje!
Vanaf de Porta Nigra loop je zo het gezellige stadscentrum in, waar je vele winkels, de gezellige Hauptmarkt en de imposante St. Peters Dom vindt. De verleiding is groot om hier de hele dag te blijven hangen (er is genoeg te zien!), maar dat bewaren we zeker voor een volgende keer!

Moezel Porta Nigra

Foto: Moezeldal.nl

Toeristenroute langs de Moezel

Vanuit Trier rijden we de B53 (Bundesstrasse 53), die helemaal de Moezel volgt tot aan Zell en daar overgaat in de B49. Inmiddels rijd je via de aangelegde snelwegen in een mum van tijd vanuit Trier naar Cochem, maar vroeger ging alle verkeer via deze B53. Tegenwoordig is de weg vooral populair voor toeristen en we begrijpen héél goed waarom! De route kruist de Moezel voortdurend en daardoor heb je de brede rivier wisselend aan je linker- of rechterhand.

De Moezel ontspringt in de Franse Vogezen en komt iets voorbij Koblenz uit in de Rijn. Overal in het Moezeldal vind je de prachtige wijngaarden, waar de bekende Moselwein vandaan komt. De omgeving is niet spectaculair hoog, maar heeft wel iets heel aangenaams, zeker in combinatie met de slingerende Moezel en de prachtige dorpjes die we onderweg tegen komen!

Bernkastel-Kues

We passeren dorpjes als Mehring, Trittenheim en Mühlheim en komen dan in Bernkastel-Kues uit, onze eerste tussenstop na Trier. Een bijzonder fraai stadje, waar de camera onophoudelijk knipt! Ik ben echt dol op de mooie vakwerkhuizen, die je in het centrum overal ziet. Zó mooi! We slenteren door de Altstadt, bekijken de Michaelskirche en de Graacher Port en wensen dat we hier een hele dag kunnen blijven!


Traben-Trarbach

In een langzaam tempo volgen we de slingerende Moezel, tot we in Traben-Trarbach arriveren. Traben ligt op de noordelijke oever, Trarbach aan de overzijde, op de zuidelijke oever. Ook in deze stadjes tiert de wijnhandel welig en genieten we van het zicht op de eindeloze wijngaarden langs de Moezel. Een belangrijke eyecatcher is de Brückentor, het poortgebouw aan de zuidkant van de rivier. Wat een plaatje! Dit mooie gebouw past helemaal in de sprookjesachtige omgeving van het Moezeldal!

Voor mij een stukje jeugdsentiment: de laatste keer dat ik hier was, ligt al een jaar of 16, 17 achter me. Maar het Moezeldal is onveranderd mooi gebleven!

Zeller Schwarze Katz

Na een snelle lunch stappen we weer in de auto, gaat de kap weer naar beneden en vervolgen we onze route. We genieten enorm van de omgeving en alles wat we onderweg tegenkomen. Zo’n twintig kilometer verderop rijden we het toeristische stadje Zell am Mosel binnen. Bekend van de ‘Zeller Schwartze Katz’, de bekende lokale wijn. In het jaar 1863 kwamen wijnhandelaren proeven in wijnhuis Mayntzer. Het bleek lastig om de knoop door te hakken, welke wijn ze kopen zouden. Tot een zwarte kat op één van de vaten in de kelder sprong en naar iedereen uithaalde die in de buurt kwam. De wijnhandelaren besloten dat vat te kopen en sindsdien groeide de populariteit van deze wijn enorm. In het gezellige centrum van Zell vind je een standbeeld van deze historische kat en in juni vindt het Zeller Schwarze Katz-wijnfeest plaats!!

In het raadhuis van Zell is een museumpje over de Zeller wijn, dat leuk is om te bezoeken! Verder is het zeker de moeite waard om langs het slot van de keurvorst te wandelen, en voor € 130,00 mag je zelfs in de torenkamer slapen, want het slot is omgetoverd tot hotel!

Als we meer tijd zouden hebben, zouden we zeker een prachtige wandeling naar de karakteristieke Runde Turm maken. Wellicht tijdens een volgend bezoek?

Moezel Cochem

Cochem (Foto: Moezeldal.nl)

Toeristisch Cochem

Met moeite nemen we afscheid van Zell voor het laatste stuk van onze roadtrip: van Zell naar Cochem. We maken nog even een fotostop in Beilstein, een prachtig klein stadje met een oude burchtruïne…schitterend! Vanaf hier is het nog maar een paar kilometer naar Cochem en al snel rijden we het toeristenstadje binnen. We zien de imposante Reichsburg boven het stadje uittorenen en de vele rondvaartboten aan de oever liggen.

Ook Cochem is rijkelijk bedeeld met de prachtige vakwerkhuizen, wat een leuk en gezellig stadje! Je blijft hier foto’s maken en raakt niet uitgekeken op de mooie gevels en de gezellige straatjes. Toegegeven, Cochem is een toeristisch stadje, maar dat maakt het misschien wel een beetje extra levendig!

Op een gezellig terrasje drinken we uiteraard een moezelwijntje (we hoeven nu immers niet meer te rijden!) en genieten van de fleurigheid van Cochem.

We hebben nog net de tijd om met de stoeltjeslift omhoog te gaan, naar het Pinner Kreuz. Deze is ook te voet bereikbaar maar dat bewaren we graag voor de volgende keer. We komen hier namelijk absoluut nog een keer terug, want het Moezeldal heeft ons hart gestolen!

Wist je dat het Moezeldal slechts twee uur rijden is vanaf Maastricht? Een ideale bestemming dus voor een lang weekend of midweek! Op deze Nederlandstalige website over het Moezeldal vind je alle informatie die je nodig hebt. Laat je verrassen door deze fantastische Duitse regio! 

Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply Wanda

  Grappig! Ik dacht altijd precies hetzelfde! Ook ik ging als kind altijd op vakantie naar Duitsland en hoewel het er leuk en gezellig was, nam ik me voor om later naar heel andere bestemmingen te gaan. Dat doen we dan ook wel maar voor een weekendje of een extra vakantie dan vallen we toch altijd weer terug op Duitsland. Lekker dichtbij en ook inderdaad erg mooi! De Moezelstreek is zeker de moeite waard. Net als trouwens het Harz gebergte, daar waren we vorig jaar. Wernigerode is ook zo’n pittoresk stadje met van die mooie vakwerkhuizen. Straks in april gaan we naar de Oostzee en daar kan ik me nu al enorm op verheugen.

  28 februari 2016 at 9:35 am
  • Reply Anne

   Wat grappig, juist gistermiddag bij mijn ouders oude vakantiefotos van de Harz zitten kijken! Mooie streek inderdaad!!

   28 februari 2016 at 11:58 am
 • Reply Yvonne

  Ah, jullie hebben juist het zuidelijke deel gezien.. dat willen wij voor de volgende keer bewaren. Een paar jaar terug was ik al eens in Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach, maar toen zulk slecht weer gehad dat ik weinig foto’s gemaakt heb. Wat ziet jouw foto van Cochem er trouwens mooi uit: als zo’n model-spoorbaan… echt tof!
  Yvonne onlangs geplaatst…Kleurrijke Moezel in de herfstMy Profile

  16 november 2016 at 8:13 pm
 • Reply Allesoverautorijden

  Duitsland is een prima land voor een road trip, niet te ver van ons vandaan maar zo groot dat je je lang kan vermaken!~

  Joris

  17 januari 2017 at 9:44 am
  • Reply Anne

   Dag Joris, helemaal mee eens!

   18 januari 2017 at 6:22 pm
 • Reply autoblogger

  Geweldig artikel, ik vind het leuk

  1 november 2019 at 4:19 pm
 • Reply Marjon

  Wij hebben afgelopen week deze roadtrip gedaan. We vonden het schitterend! Makkelijk is dat wanneer je de weg eenmaal op bent, je die alleen maar hoeft te volgen. Wij hadden niet overal tijd genoeg om alles goed te bekijken dus gaan we deze plaatsen een volgende keer weer bezoeken. Dank voor deze roadtrip!

  23 augustus 2020 at 11:54 am
  • Reply Anne

   Leuk om te horen!! Het is echt een prachtige omgeving inderdaad!

   23 augustus 2020 at 1:09 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge