Follow me:

Flavigny-sur-Ozerain: Een vleugje Hollywood!

Vertel tegen een willekeurig iemand dat je het Franse stadje ‘Flavigny-sur-Ozerain’ bezoekt en hij kijkt je waarschijnlijk wat glazig aan. Maar noem je de film ‘Chocolat’, dan gaat er vast een lampje branden! Deze prachtige film van Lasse Hallström is namelijk grotendeels opgenomen in Flavigny, al werd de naam in de film omgeturnd naar ‘Lansquenet-sur-Tannes’. In de sporen van Lasse brachten we een bezoek aan dit idyllische, Franse dorp!

Flavigny-sur-Ozerain ligt een stukje noordoostelijk van de bekende stad Dijon, in de streek Bourgondië. Deze glooiende regio is niet de meest spectaculaire van Frankrijk. In onze optiek kun je net zo goed naar de Ardennen of Luxemburg gaan; daar is het misschien nog mooier dan hier! Echter, mocht je (zoals wij) op doorreis zijn naar het prachtige zuiden van Frankrijk, dan loont het de moeite om bij Troyes of Dijon de snelweg te verlaten en de smalle weggetjes richting Flavigny te volgen.

De weg slingert aardig omhoog want het dorp Flavigny is hoog op een heuvel gelegen. Op de ruime parkeerplaats net buiten de stadsmuur parkeren we de auto en wandelen we het dorp in, op zoek naar een vleugje ‘Chocolat’!

Flavigny Lansquenet

Flavigny

De film ‘Chocolat’

De film ‘Chocolat’ toont beelden van een rustig, idyllisch dorpje, dat ruw opgeschrikt wordt door de komst van een….chocolaterie! Tijdens de vastentijd nog wel! De burgemeester (Alfred Molina) -een heuse graaf-  keert zich direct tegen Vianne (Juliette Binoche) en doet zijn uiterste best om haar uit het dorp te verjagen. Een hevige strijd  tussen chateau en chocolaterie! Ondertussen leer je, onder het genot van de prachtige muziek, ook de andere dorpelingen kennen en leef je met alle romantiek en intriges mee. Ook Johnny Depp speelt nog een charmante rol als ‘Roux’. Uiteraard loopt het hele verhaal uiteindelijk goed af .

‘Chocolat’ in Flavigny

Tijdens de film zie je regelmatig doorkijkjes van smalle, oude straatjes, historische pleintjes en wat is het mooi! Er hangt een heerlijk sfeertje in de hele film en die willen we graag live terugvinden!

Eerlijk is eerlijk, van ‘Chocolat’ is niet heel veel terug te vinden. Het dorpspleintje is wel herkenbaar, evenals het pand waarin de chocolaterie gevestigd was. Leuk om even een plaatje te schieten, maar de Fransen zijn niet commercieel genoeg om in het pand daadwerkelijk een chocolaterie te starten! Sterker nog, het hele dorp doet wat uitgestorven aan; enkel een klein miniatuur dorpswinkeltje is op deze zondagochtend open.

Desondanks is het een fijn stadje om doorheen te zwerven!

Flavigny Chocolat

De kerk uit ‘Chocolat’…alleen het standbeeld op het plein ontbreekt!

Anijspaleis

De film ‘Chocolat’ is niet het enige waardoor Flavigny bekend is. In de oude abdij, gesticht in de achtste eeuw, wordt het beroemde Flavigny-anijs gemaakt. Gezegd wordt dat de Benedictijnen, die in de 16e eeuw in deze abdij woonden, de anijssnoepjes hebben uitgevonden. In 1814 waren er in dit idyllische dorpje maar liefst acht anijsfabrieken aanwezig! En in 1940 waren de kleine, harde snoepjes het eerste snoepgoed dat in de Parijse metro’s verkocht werd. Vanwege het intensieve vervaardigingsproces (de snoepjes werden laagje voor laagje gemaakt) waren het vroeger behoorlijk prijzige versnaperingen maar dankzij de komst van machines ging het later allemaal een stuk sneller!

In de abdij kun je de karakteristieke blikjes kopen, met een prachtig plaatje voorop. Een leuk souvenirtje voor thuis! Men beweert dat elk snoepje exact één gram weegt; thuis even nawegen dus!

Flavigny_1

Flavigny bezoeken

Tripadvisor spreekt over meerdere restaurants in Flavigny; deze zijn echter vermoedelijk op zondagochtend niet open want tijdens ons bezoek was het uitgestorven. Het restaurant ‘Ferme Auberge la Grange’ ziet er echter prachtig uit van de buitenkant dus vermoedelijk kun je hier in een romantisch sfeertje een hapje eten!

Let er bij het invoeren van de plaats in een navigatiesysteem goed op dat je het juiste Flavigny te pakken hebt…er zijn er meerdere in Frankrijk! Nogal vervelend als je aan de andere kant van Frankrijk belandt!

Flavigny

Zoals ik al schreef, de omgeving is niet heel bijzonder, maar in de Bourgogne zijn nog wel wat leuke wijntours en -proeverijen te doen. En nog een leuk weetje: de rivier de Seine ontspringt in het Plateau van Langres, boven Dijon, en stroomt boven Flavigny langs. Bijzonder om dat kleine riviertje te zien dat ooit zo’n brede, majestueuze rivier in Parijs wordt!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge