Follow me:

De “Romantische Strasse”: de naam spreekt voor zich!

Op een zonnige voorjaarsdag rijden we door een schitterend stukje Duitsland. De Romantische Strasse voert je vanaf Würzburg door een steeds weer veranderende omgeving naar de bergachtige streek rond Füssen, waar de Alpen beginnen. De kap van de auto is open, we genieten van de zon én van de rust want voor deze 385 kilometer lange route hebben we meerdere dagen uitgetrokken. Dat betekent dat we uitgebreid de vele romantische stadjes, met even romantische namen als Rothenburg, Donauwürth en Schongau, kunnen bezoeken en niets moois hoeven te missen!

Eigenlijk benijden we met dit mooie weer de wandelaars en de fietsers, die de respectievelijk 440 en bijna 500 kilometer lange wandel- en fietsroute van de Romantische Strasse volgen! Maar wie weet, een volgende keer!

Würzburg en Tauberbischofsheim

Onze route start in het fraaie Würzburg, een universiteitsstad met een enorm rijke geschiedenis! Eigenlijk zouden we hier makkelijk een dag rond kunnen dwalen want er is zoveel te zien! We beperken ons tot een bezoek aan de imposante vesting Mariënberg, waar al rond het jaar 800 een burcht stond. Het huidige kasteel is te bezichtigen; de intree van € 7,50 is inclusief een tour én inclusief het magnifieke uitzicht over de stad Würzburg! Heb je tijd genoeg? Maak dan nog een wandeling rond het kasteel, het is de moeite waard!

 

Romantische Strasse

Schloss Mariënberg

Vanaf Würzburg volgen we de volgende ochtend de bruine bordjes van de ‘Romantische Strasse’ en stoppen voor een snelle fotoshoot én een zonnig terrasje in het charmante Tauberbischofsheim. Het zicht op het schitterende plein met de oude vakwerkhuizen wordt enkel verstoord door de parkeerplaats middenin, welke cultuurbarbaar heeft dit bedacht? Desondanks kunnen we nog heel wat mooie plaatjes schieten, onder andere van het oude Rathaus, dat ons ietwat aan het stadhuis van Aachen doet denken. Prachtig!

Rothenburg ob der Tauber

Als we de route vervolgen komen we het ene na het andere prachtige stadje tegen. Over deze route kunnen we wel tien blogs vullen! In de loop van de middag arriveren we in het schitterende plaatsje Rothenburg ob der Tauber. Wat is het hier mooi! De vele terrasjes in de Galgenstrasse (de naam alleen al!), de imposante St. Jakobs Kirche, de middeleeuws aandoende straatjes: dit stadje is echt een bezoek waard! In de vroege avond slenteren we nog naar de oude stadsmuur. Deze is een aantal kilometer lang en we hebben een prachtig uitzicht over de oude binnenstad en de glooiende omgeving van Rothenburg. Ook bij regenachtig weer is dit een optie omdat een groot deel overdekt is. Het is nu echter mooi weer en we eten dan ook in de avondzon op een knus terras en genieten intens van de sfeer in deze stad!

Wie tijd genoeg heeft, kan het misdaadmuseum van Rothenburg bezoeken: gruwelijke folterwerktuigen zijn hier te zien! Vanwege het zonnige weer kiezen wij er liever voor om buiten van deze oude stad te genieten, voor we onze weg op de Romantische Strasse weer vervolgen. Rothenburg is echter een stadje dat we niet snel vergeten en dat hoog op onze lijst ‘nogmaals-te-bezoeken’ prijkt!

Wil je meer lezen over Rothenburg ob der Tauber? Dat komt goed uit! Ik schreef namelijk een uitgebreid artikel over dit mooie stadje!

Rothenburg Romantische Strasse

Rothenburg ob der Tauber

Harburg en Donauwörth

We rijden de volgende ochtend door en passeren leuke stadjes als Feuchtwangen en Dinkelsbühl, waar we een snelle koffiestop houden. We genieten van de mooie omgeving: het groene, glooiende landschap, waar slaperige stadjes met rode daken verzonken liggen. Voor we het weten rijden we het kleine stadje Harburg binnen, waar de gelijknamige burcht hoog boven torent. Vanaf de opvallende stenen brug maken we de mooiste foto’s, voor we op zoek gaan naar een lunchgelegenheid.

Na een late lunch stappen we weer in de auto en vervolgen de Romantische Strasse. We komen ogen tekort om al het moois te zien! We arriveren in de mooie stad Donauwörth, waar de rivier Wörnitz, die we in Harburg al bewonderden, uitkomt in de Donau. We flaneren door de fleurige Reichstrasse, waar ook hier het straatbeeld weer een beetje verpest wordt door de auto’s die door deze mooie straat rijden. Aan het eind vinden we het schilderachtige Rathaus, dat wel een fotootje waard is!

 

De vesting Harburg in het gelijknamige plaatsje!

Augsburg

Onze volgende stop is Augsburg, een grotere plaats aan de rivier Lech. Ook deze stad is al enorm oud, maar bovenal ook erg mooi! We slenteren door het oude stadscentrum en bewonderen de schitterende huizen en winkels. Hoogtepunt van Augsburg is de Fuggerei, een oude ommuurde enclave in de stad, opgericht door de welvarende familie Fugger. Hier vind je de oude sociale woningbouw, waar bewoners één Rheinischer Gulden (omgerekend 0,88 eurocent!) per jaar betaalden plús drie gebeden per dag voor de familie Fugger.

De Fuggerei wordt nog steeds bewoond, maar ik vermoed dat de prijzen tegenwoordig iets hoger liggen! Het is absoluut de moeite waard om de Fuggerei te bezoeken: hier vind je een prachtig overzicht van de Duitse geschiedenis, inclusief een bunker, een museum en een plaquette voor de overgrootvader van Wolfgang Amadeus Mozart!
Tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werd de Fuggerei beschadigd, maar de wijk is weer in oude stijl opgebouwd. Een aanrader!

De Alpen in zicht!

Als we onze weg over de Romantische Strasse weer vervolgen, stoppen we in idyllische stadjes als Friedberg, Landsberg en Schonau. Vooral Landsberg maakt veel indruk met de fleurige gevels op het gezellige plein, prachtig!

Het landschap wordt bergachtiger en in de verte zijn de Alpen in zicht! Als bergliefhebber voelt dat toch als een soort thuiskomen en ik geniet dan ook extra van het prachtige uitzicht op de bergtoppen in de verte! In Steingaden bezoeken we de bekende Wieskirche, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Bij binnenkomst worden we een tikje overweldigd door het prachtige interieur van deze kerk!

 

UNESCO-werelderfgoed Wieskirche.

Füssen

De reis eindigt in Füssen, waar we een paar dagen blijven. De natuur is hier zó mooi dat er genoeg te zien en te doen valt! Als eerste bezoeken we kasteel Neuschwanstein, een schitterend kasteel in Hohenschwangau. Dit was het kasteel van koning Ludwig van Bayern en heeft iets weg van een sprookjeskasteel. We kiezen ervoor om naar boven te lopen in plaats van de paardentram te nemen; het is een pittige wandeltocht van zo’n 40 minuten maar dankzij het zonnige weer goed te doen!

Het kasteel is enkel te bezoeken met een rondleiding; in het hoogseizoen beter vooraf online te boeken! Niet alleen loop je dan de lange rij mis, maar het kan zelfs gebeuren dat de tickets uitverkocht zijn. Ja, dit is inderdaad een heel toeristisch plekje!

Normaal kun je verder wandelen naar de Mariënbrücke, vanaf waar je fantastisch uitzicht hebt op het slot. Echter, vanwege onderhoud is deze brug helaas tot juli 2016 gesloten, evenals de wandelroute er naar toe.

Een bezoek aan Schloss Neuschwanstein is makkelijk te combineren met het nabijgelegen Schloss Hohenschwangau, minder bekend maar niet minder mooi dan haar toeristische tegenhanger. Dit kasteel ligt dichtbij het dorp en is lopend bereikbaar. Ook hier een rondleiding, die net iets uitgebreider en informatiever is dan Neuschwanstein.

 

Romantische Strasse

Schloss Neuschwanstein

En verder langs de Romantische Strasse…

In de zomermaanden kun je heerlijk zwemmen in de Alpsee, vlakbij Hohenschwangau. Een prachtig meer met de hoge bergtoppen als schitterend panorama!
Ga je liever naar een iets groter meer, dan ligt boven Füssen de Forggensee, een stuwmeer waarin je ook prima kunt zwemmen of kunt watersporten. Bijzonder feitje: ‘s winters wordt dit grote meer drooggelegd om in het voorjaar het smeltwater aan te kunnen. Je kunt het je haast niet voorstellen als je in de zomer deze enorme waterplas ziet liggen!

Ook de Altstadt van Füssen is de moeite waard. Prachtig versierde panden en fleurige huizen zorgen voor een waardig einde van de prachtige Romantische Strasse!

Je zou overigens de Romantische Strasse uitstekend kunnen combineren met de Duitse Alpenroute, wat ook een schitterende route is. Blogger Kimberley schreef een uitgebreid blogartikel met tips voor de Duitse Alpenroute. Ook deze route komt langs Füssen dus je zou de Alpenroute ook daar op kunnen pakken.

Romantische Strasse

 

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply René Meinen

  Hallo Anne,

  Ik heb een vraagje. Mijn vriendin en ik zijn van plan om ook deze route gaan rijden. Mijn vraag is hoeveel overnachtingen jullie tussen Wurzburg en Füssen hebben gemaakt? Vind het namelijk best wel lastig om een goeie verdeling te maken hoeveel overnachtingen je nou moet gaan maken op zo’n route.

  Met vriendelijke groet,

  René En Lorraine

  23 augustus 2020 at 5:12 pm
 • Reply Lisette

  Ik ben hier ook benieuwd naar.

  20 juni 2021 at 8:13 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge