Follow me:

Het Amsterdam Light Festival: Zeker een aanrader!

Al enkele jaren vindt in december en januari het Amsterdam Light Festival plaats in onze hoofdstad. Overal in en rond het oude centrum kun je prachtig verlichte kunstwerken van internationale kunstenaars bewonderen. De route is wandelend of met een boot af te leggen en wij kozen voor het laatste. In 2018 bezocht ik voor het eerst het Amsterdam Light Festival dus een mooie kennismaking met dit lichtfestival!

In november 2018 gaf ik Jeroen als verjaardagscadeautje een rondvaart tijdens het Amsterdam Light Festival. Ik heb behoorlijk lang gezocht naar een geschikte boot, want ik ben niet zo enthousiast over de massale rondvaartboten. We kwamen daarom terecht bij Floating Amsterdam. Zij bieden rondvaarten aan in een sloep, waarbij de boot met goed weer open is. Ideaal, want dan kun je de kunstwerken extra goed zien en fotograferen.

Amsterdam Light Festival 2018

Floating Amsterdam

Eerst hebben we een hapje gegeten bij Loetje Zuidas (aanrader!), om daarna met de Noord-Zuidlijn naar het centrum van Amsterdam te reizen. Vanaf daar was het maar een paar minuten lopen naar de Oudezijds Voorburgwal, vanaf waar de sloepjes van Floating Amsterdam vertrekken. Het vertrekpunt was niet zo goed te zien dus in eerste instantie liepen we er gewoon voorbij, maar Google Maps stuurde ons gelukkig terug. Je vindt de aanlegsteiger van Floating Amsterdam voor de brouwerij De Prael.

Onze boot zou om 10 uur afvaren maar er was even wat verwarring en vertraging, waardoor we een half uur (in de miezerregen) moesten wachten. Niet ideaal, maar dankzij de vrolijke dame van Floating bleef de sfeer er goed in. Rond kwart over 10 vertrokken we dan toch!

Omdat het niet zulk goed weer was, was er een kap over de boot getrokken. Daardoor zaten we redelijk droog, hoewel af en toe het water wel iets naar binnen liep. Bovendien ritsten we al snel de plastic raampjes open om de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival te kunnen zien.

Amsterdam Light Festival 2018

Het Amsterdam Light Festival

De boottocht duurde ruim een uur en voerde ons langs de prachtig verlichte kunstwerken. Het thema van het festival was in 2018 ‘The Medium is the Message’. Vanaf het IJ voeren we de oude binnenstad in om de diverse werken te bewonderen. De schipper en de host van Floating Amsterdam gaven bij elk kunstwerk een uitleg zodat we ook een beetje snapten wat we zagen. Dat maakt het wel zo leuk! Ondertussen werden we uitstekend verzorgd met drankjes en wat zoete snacks er bij. Omdat de boten niet zo groot zijn, was de sfeer heel knus en gezellig op de boot.

Mijn favoriete kunstwerken waren het schilderij van Van Gogh ‘Starry Night’, de brug met verlichte spinnen (even je ogen dicht als je bang voor spinnen bent!), de verlichte wasmachinetrommels en de verkeerslichtpoppetjes. Zeker met het mooie Amsterdam als achtergrond komen de kunstwerken extra mooi uit.

Amsterdam Light Festival 2018

Aanrader?

Ja, het bezoeken van het Amsterdam Light Festival is zeker een aanrader, vooral als je dit per boot doet. Wandelend kan natuurlijk ook; dan leg je een route af van zo’n 6,5 kilometer. Op de website van het festival kun je zien wat de kunstwerken zijn, waar je ze kunt vinden en wat de wandelroutes zijn. 

Wil je het festival ook per boot bezoeken? Dan kan ik je absoluut Floating Amsterdam aanraden. De benadering is heel persoonlijk door de kleine boten en bij droog weer zie je alles veel beter omdat je in een open sloep zit. Wij troffen het niet met het regenachtige weer maar ook dat werd prima opgelost door een overkapping op de boot.

Overigens is het ook leuk om je bezoek aan het festival te combineren met een dagje stad. Ik schreef al eens over mijn favoriete adresjes in Amsterdam!

Amsterdam Light Festival 2018
Wij bezochten het Amsterdam Light Festival op eigen initiatief. Dit artikel is dus niet gesponsord en ik schrijf deze review omdat ik gewoon heel enthousiast ben over het festival en Floating Amsterdam!
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Darina

  Geweldig! Ik wil hier ook naar toe. Het lijkt me zo mooi al die lichtjes.
  Darina onlangs geplaatst…Boek review | The Paris Time Capsule door Ella CareyMy Profile

  5 december 2018 at 4:24 pm
  • Reply Anne

   Gewoon boeken en gaan! Ik riep ook al jaren dat ik wilde gaan maar er kwam steeds niets van, tot ik het gewoon ingepland heb… 🙂

   5 december 2018 at 9:42 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge