Follow me:
Kasteel Doorwerth

Een bezoek aan het middeleeuwse Kasteel Doorwerth

“Een mooi weggetje voor de racefiets” zeggen we tegen elkaar als we onderweg zijn naar Kasteel Doorwerth. Het smalle weggetje richting het kasteel slingert door het groen, maar de fiets bewaren we maar voor de zomer. Ondanks een waterig zonnetje is het vandaag ijzig koud. Een prima dag om onze Museumkaart te gebruiken en een oud kasteel te bezoeken.

‘Kasteel Doorwerth is een stoer, vriendelijk en romantisch kasteel’, zo lees ik intussen op de website van de Museumkaart. We kunnen voor de deur parkeren en lopen dan naar het kasteel. Het ligt in de uiterwaarden van de Rijn, niet zo ver bij Arnhem vandaan. Het is inderdaad nog echt een kasteel zoals een kasteel er uit hoort te zien, met een gracht er omheen en meerdere torens. De geschiedenis van dit Kasteel Doorwerth gaat terug tot de 13e eeuw, toen het kasteel voor het eerst in schriftelijke bronnen genoemd werd.

Kasteel Doorwerth

Een kasteel zoals een kasteel er uit hoort te zien!

Van ruïne tot parel

Op de binnenplaats van het kasteel kunnen we niet om de enorme robinia (acacia) heen, die de oudste van Europa zou zijn. De boom is maar liefst zeven meter dik, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk beschadigd maar staat tegenwoordig weer fier te pronken. Dat geldt overigens ook voor het kasteel zelf: tijdens de oorlog (en met name de Slag om Arnhem) kreeg het kasteel de volle laag en was zwaar beschadigd. Eigenlijk bleef er niet veel meer over dan een ruïne. De heropbouw en restauratie nam maar liefst 37 jaar in beslag maar het resultaat mag er zijn!

Kasteel Doorwerth robinia

De enorme acacia-boom op de binnenplaats

Een leuk inkijkje

Tijdens de (zelfstandige) tour loop je door de diverse kamers van het kasteel, waar uitgebreide uitleg staat over de diverse zalen. We beginnen in de keuken, helemaal onder in het kasteel, en lopen dan via smalle wenteltrappen omhoog. De geschiedenis wordt levendig gebracht en je krijgt zo een leuk inkijkje in het leven tijdens de Middeleeuwen. Zo lezen we bijvoorbeeld dat het eten in de eetzaal vaak lauw opgediend werd omdat de keuken zo ver weg lag. Dat daar nu niets voor bedacht werd!

Keuken Kasteel Doorwerth

We beginnen in de keuken onder in het kasteel.

 

Kasteel Doorwerth

Inkijkje in één van de kamers van het kasteel.

Nog verder naar boven vind je een uitgebreide uitleg over de jacht en bosbouw op de ‘Heerlijkheid Dorenweerd’, die rondom het kasteel lag. Op de muren van de zalen staan gedichten waarin Doorwerth genoemd wordt.

Kasteel Doorwerth gedicht

Gedicht op één van de muren.

Kasteelcafé De Zalmen

In de voormalige paardenstallen van het kasteel is nu Kasteelcafé De Zalmen gevestigd. Een hele trendy en sfeervolle eetgelegenheid waar je uitstekend kunt lunchen of koffie kunt drinken. De menukaart is uitgebreid en heel vriendelijk geprijsd. De kwaliteit van het eten is uitstekend maar de echte reden waarom je hier graag neerstrijkt is toch wel de locatie! Je ziet nog steeds het hoge plafond van de stallen en dat zorgt toch voor een wat historisch sfeertje!

De Zalmen Kasteel Doorwerth

Kasteelcafé De Zalmen (Foto: De Zalmen)

Rondom Kasteel Doorwerth

Ook rondom het kasteel is er genoeg te zien en te doen. Er is nog een moestuin en boomgaard te bekijken. In de moestuin worden allerhande groentes, kruiden en bloemen gekweekt en in de boomgaard staan allemaal fruitbomen mooi in bloei. 

Ook kun je verschillende wandelingen in de omgeving van Kasteel Doorwerth maken. 

Klompenpad Dorenweertsepad

Wandelen bij Kasteel Doorwerth: Klompenpad Dorenweertsepad

Heb je tijd genoeg? Combineer je bezoek aan Kasteel Doorwerth dan met het wandelen van het prachtige 13 km lange Klompenpad Dorenweertsepad. Een schitterende wandelroute die je over oude landgoederen brengt. Deze route is heel afwisselend en voor mij een van de mooiste wandelroutes die ik in Nederland liep!

Klompenpad Dorenweertsepad
Bruggetje op Landgoed Duno
Previous Post Next Post

You may also like

9 Comments

 • Reply Rowan

  Wat een mooi kasteel. Ik ga deze plek zeker even onthouden, Ik ben gek op kastelen.

  11 april 2018 at 3:06 pm
  • Reply Anne

   Ja, is echt een aanrader als je van kastelen houdt!

   11 april 2018 at 3:21 pm
 • Reply Mevrouw Marloes

  Wat een mooi kasteel zeg! Van binnen en van buiten ziet het er prachtig uit. Het restaurant ziet er ook mooi uit, zulke stoelen vind ik altijd leuk 🙂
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…5 weken hardlopen | Hoe gaat dat me af?My Profile

  12 april 2018 at 11:06 am
  • Reply Anne

   Klopt, het restaurant ziet er echt zo leuk uit dat je er eigenlijk niet voorbij wilt lopen. En dat zal ook wel de bedoeling zijn! 😀

   12 april 2018 at 5:25 pm
 • Reply Wanda

  Ik zet hem op mijn lijstje want op de een of andere manier bezoeken we altijd wel kastelen in het buitenland maar nooit in eigen land.
  Wanda onlangs geplaatst…5x Doen in Limburg an der Lahn + bonusMy Profile

  12 april 2018 at 10:16 pm
  • Reply Anne

   Zeker doen! Herkenbaar hoor, wij doen tijdens vakantie ook andere dingen dan gewoon thuis!

   13 april 2018 at 9:41 pm
 • Reply Truusje - De Sandwichformule

  Ah, ik herken het. Ik ben hier ook eens geweest. Ik heb het kasteel destijds alleen van de buitenkant bewonderd. We kwamen er langs tijdens een wandeling. Inderdaad zeker een prachtige omgeving daar!
  Truusje – De Sandwichformule onlangs geplaatst…Perfecte lazy sunday met de hondenMy Profile

  17 april 2018 at 5:29 pm
 • Reply Florentine

  Leuk!! Ik ben hier ook een keer geweest vorige herfst. Erg mooi! Prachtige foto’s heb je gemaakt.
  Florentine onlangs geplaatst…Alexander McQueen ✾ Oversized SneakersMy Profile

  25 april 2018 at 9:47 pm
 • Reply Mandy

  Zo grappig dit tegen te komen! Ik woon in deze gemeente en wij trekken er met regelmaat voor even een drankje naar toe. Het restaurant dan wel te verstaan. De weg door het bos die je kan nemen is prachtig heuvelachtig (de Italiaanse weg).

  7 december 2019 at 8:24 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge