Follow me:
Me-time Kennemerduinen

Hiken in de Kennemerduinen: Route Bleek en Berg

Hoewel je in de Kennemerduinen eigenlijk midden in de Randstad wandelt, ben je hier toch even uit de drukte. De enige stoorzenders zijn de vliegtuigen, die met enige regelmaat te horen zijn. Schiphol ligt immers op een (figuurlijke) steenworp afstand. Desondanks is dit een prachtig gebied waar je schitterend kunt hiken!

Op een zonnige vrijdag in oktober besluit ik om de wandelroute ‘Bleek en Berg’ te lopen. Na even wikken en wegen parkeer ik bij de gelijknamige ingang, vlakbij Bloemendaal. Dat betekent namelijk dat ik halverwege de route langs strandtent Parnassia kom: een mooie plek om te lunchen!

Kennemerduinen Bleek en Berg

De 12 kilometer lange wandelroute ‘Bleek en Berg’ loop je door de rode paaltjes te volgen!

Kennemerduinen: Bleek en Berg

Vanaf de parkeerplaats bij ingang Bleek en Berg staat de rode route al aangegeven. In het begin is het wel even zoeken of ik wel de goede route heb. Nét als ik op mijn schreden terug wil keren om te zien of ik ergens een afslag gemist heb, zie ik toch een rood paaltje. Dit herhaalt zich trouwens voortdurend tijdens de wandelroute: de paaltjes zouden wat mij betreft iets vaker of op betere plekken geplaatst mogen worden.

Al snel kom ik bij de Oosterplas, een prachtig meertje in het duingebied. Twee witte zwanen zwemmen statig in het water en er zijn nauwelijks andere wandelaars te zien. Wat een rust! In de zomermaanden mag je hier (op eigen risico) zwemmen maar daar is het nu te koud voor!

Kennemerduinen Bleek en Berg

De Oosterplas

Vanaf het Vogelmeer wisselt de route af van vlakkere gebieden naar bosgebieden. Het is een mooie route, hoewel het een stuk zwaarder lopen is dan ik had verwacht. Delen van de route gaan namelijk door rul zand wat best wel zwaar loopt.

Kennemerduinen Bleek en Berg

De route loopt door een prachtig landschap!

Vogelmeer en ‘Bruid van Haarlem’

Een stuk verderop kom ik bij het Vogelmeer. Ook een prachtige plas, waar veel vogels te zien zijn. Ook veel andere bezoekers want hier loopt een fietspad langs. De bankjes worden graag gebruikt door vermoeide fietsers en het is hier dan ook een stuk drukker dan langs de rest van de route.

Kennemerduinen Bleek en Berg

Het Vogelmeer

Vanaf het Vogelmeer loop ik via een duingebied (de ‘Bruid van Haarlem’ genoemd) verder. Eindelijk doemt het dak van strandtent Parnassia op. Het is inmiddels een uur of 1 dus een prima tijd om even te lunchen!

Strandtent Parnassia

De strandtent Parnassia ligt vlakbij Bloemendaal aan Zee en ook hier is het mogelijk om te parkeren en het Kennemerduin te betreden. De strandtent is prachtig gelegen en je kunt gebruik maken van het mooie terras aan de voorkant, vanaf waar je over zee uitkijkt. Er is genoeg keuze op de menukaart.
Let op! Vanaf eind oktober 2018 is Strandtent Parnassia een tijdje gesloten vanwege een verbouwing. Ik begreep dat ze vanaf december weer open zijn. 

Kennemerduinen Bleek en Berg

Het strand bij Parnassia

Terug naar Bloemendaal

Na de lunch gaat mijn rugzak weer op de rug en vervolg ik de route. Vanaf hier is het nog zes kilometer terug naar Bloemendaal. De route is heel afwisselend, van duingebieden met helmgras tot ruisende berkenbossen. Het blijft regelmatig zoeken naar de rode paaltjes, dat is wel een nadeel. An sich ben ik niet verdwaald, maar ik heb meerdere keren gedacht dat ik een paaltje over het hoofd heb gezien. Ook op cruciale splitsingen ontbraken vaak paaltjes waardoor je maar op gevoel een richting moest kiezen. Jammer, want verder is deze route erg mooi!

Kennemerduinen Bleek en Berg

Ook hier zijn de herfsttinten al zichtbaar!

In dit gebied moeten ook koeien (Schotse Hooglanders) en paarden lopen die hier door de beheerders geplaatst zijn. Hoe ik echter ook om mij heen kijk, ik zie ze niet. De verse uitwerpselen die ik regelmatig tegenkom suggereren dat de dieren niet ver weg kunnen zijn, maar het enige dier dat ik spot is een verschrikte ree tussen de struiken. Wel word ik tijdens een groot deel van de route vergezeld door het knorren van de herten; een geluid wat je ook in de Waterleidingduinen volop hoort. Daar lopen de herten echter rustig tussen de bezoekers door, waar ze in de Kennemerduinen wel te horen maar niet te zien zijn. Wel zo natuurlijk…!

Kennemerduinen Bleek en Berg

Een verschrikte ree in het struikgewas

Praktische zaken

Het is echt een schitterende route die zeker de moeite waard is. Ja, je hoort nog steeds vliegtuigen en af en toe auto’s, maar je bent dan ook niet op de Veluwe… Voor ‘Randstadse begrippen’ zijn de Kennemerduinen echt prachtig dus ga hier zeker een dagje wandelen!

Kennemerduinen Bleek en Berg

Ik parkeerde op de parkeerplaats van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Parkeren kost hier € 8,00 per dag (als je minder dan 4 uur staat, is het goedkoper). Een fors bedrag om te parkeren maar dit geld komt ongetwijfeld ten goede aan het parkbeheer. Overigens ligt naast de ingang de begraafplaats met een parkeerplaats dus ik vermoed dat menig wandelaar daar zijn auto neerzet. Op die bewuste vrijdagochtend stond er namelijk maar één andere auto geparkeerd en toen ik wegreed was mijn Fiatje zelfs de enige…

Zorg wel voor goede schoenen. Ik overwoog om op mijn hardloopschoenen te gaan wandelen (die zitten zo lekker!), maar ik ben heel blij dat ik toch voor mijn wandelschoenen gekozen heb. Soms loop je namelijk door heel rul zand zodat dit bij lagere schoenen voor een zandbak in je schoenen zorgt! Mijn wandelschoenen waren echt ideaal! Bovendien is de route zwaarder dan de afstand suggereert door de lastige ondergrond.

Kennemerduinen Bleek en Berg

In dit rulle zand zijn wandelschoenen ideaal!

Op de bordjes staat steeds vermeld dat de route ‘Bleek en Berg’ 11 kilometer lang is, maar mijn sporthorloge tikt toch echt de 12 kilometer aan als ik de parkeerplaats weer op loop. Ook de 4 uur, die op de bordjes vermeld wordt, is wel wat lang: ik heb er drie uur over gedaan. Weliswaar in een vlot looptempo maar ik heb ook wel regelmatig stil gestaan om foto’s te maken.

Hier kun je meer informatie over de wandelroute ‘Bleek en Berg’ in de Kennemerduinen lezen!

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Darina

    Wat een prachtig gebied! Dit ga ik zeker onthouden.
    Darina onlangs geplaatst…Q&A | Wat zijn jullie vragen aan mij?My Profile

    23 oktober 2018 at 5:01 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge